Wormen

WormenWat zijn wormen?

Wormen zijn parasieten die in de darmen of het darmweefsel voorkomen. De meeste bekende zijn aarsmaden, spoelwormen,lintwormen en zweepwormen.

De wormen verlaten ons lichaam vaak via de ontlasting. Met name kinderen hebben last van wormen. Hoewel het een vervelende kwaal is, kan het geen kwaad. Voorkomen is altijd beter dan genezen. U kunt besmetting met wormen voorkomen door een goede hygiëne toe te passen.

Wat zijn aarsmaden?

Als u of uw kind last heeft van wormen, dan gaat het meestal om aarsmaden. Deze zijn wit van kleur en worden ongeveer één centimeter lang. Vaak ervaart u bij aarsmaden jeuk rond de anus. Aarsmaden zijn te bestrijden met een speciale kuur. Deze is te koop bij de drogist en apotheek.

Wat zijn spoelwormen?

Spoelwormen zijn licht geel of roze van kleur en kunnen tot 40 cm lang worden. U kunt deze wormen oplopen door het eten van rauwe groenten of fruit. Het is dus belangrijk om groente en fruit altijd goed te wassen. Als u spoelwormen heeft, dan kunt u last krijgen van buikpijn, diarree of verstopping.

Wat zijn lintwormen?

Lintwormen kunnen zeer lang worden, tot wel tien meter. De lintworm bestaat uit een soort aan elkaar geregen platte delen, deze zijn hoekig van vorm. Besmetting met lintworm ontstaat door het eten van besmet vlees. Het kan buikklachten en diarree veroorzaken en soms gewichtsverlies. Als u denkt dat u besmet bent met lintwormen, neem dan contact op met uw huisarts.

Wat zijn zweepwormen?

Zweepwormen zijn licht geel of wit van kleur. Ze kunnen tot vijf cm lang worden en zijn dun van boven en dikker naar onder toe. U kunt met zweepwormen besmet worden door een (huis)dier. De wormen leggen ovale eitjes in de darmen. Deze eitjes komen via de ontlasting naar buiten en zijn met het blote oog te zien. Tegenwoordig komt een besmetting met zweepwormen nog maar zelden voor. Als u toch besmet raakt, dan gaat het meestal vanzelf over.

Wanneer moet u contact opnemen met de huisarts?

Als u denkt dat u besmet bent met lintwormen of een (deel van een) lintworm in de ontlasting vindt, neem dan contact op met uw huisarts. Heeft u vragen over wormen of wilt u advies? Ook dan kunt u contact opnemen met uw huisartsenpraktijk.