Wratten

wrattenWat zijn wratten?

Wratten zijn uitgroeisels van de huid. Met name kinderen en jongeren hebben last van wratten. De aandoening is in principe onschuldig en gaat vanzelf over. Al kan het jaren duren voordat wratten volledig verdwijnen.

Soorten wratten

Er zijn verschillende soorten wratten, namelijk: gewone wratten, waterwratten en genitale wratten. Gewone wratten komen het meest voor op de handen en voeten en voelen ruw aan. Waterwratten komen vooral voor bij kinderen en zijn anders van structuur dan gewone wratten. Waterwratten zijn glad, vaak kleiner dan een gewone wrat en er zit een putje in. Genitale wratten zijn wratten die op de geslachtsdelen zitten. Ze worden vaak door seksueel contact overgedragen. Ook deze wratten gaan vaak vanzelf weer over.

De oorzaak van wratten

Wratten worden veroorzaakt door een virus. Niet iedereen die in contact komt met het virus, krijgt ook daadwerkelijk wratten. Waarom de een er gevoeliger voor is dan de ander, is niet duidelijk.

Het virus verspreidt zich het makkelijkst in vochtige ruimtes, bijvoorbeeld in een zwembad of gymzaal. Als u eenmaal een wrat heeft, ontstaan er gemakkelijk meerdere op andere plekken. Krabben aan een wrat kan het virus ook verder verspreiden.

Wat kunt u zelf doen?

Er zijn een aantal dingen die u zelf kunt doen om besmetting met het wrattenvirus te voorkomen:

  • Verklein de kans op besmetting met het virus door in gymzalen of zwembaden altijd schoenen of slippers te dragen.
  • Bij genitale wratten kunt u een condoom gebruiken om te voorkomen dat u uw partner besmet.

Als u toch last krijgt van wratten dan kunt u het volgende doen:

  • Het belangrijkste is om van de wratten af te blijven. Ga er niet aan peuteren of op sabbelen (duimen), dit kan de wratten verder verspreiden.
  • Gewone wratten kunt u behandelen met wrattentinctuur. Dat is verkrijgbaar bij de drogist of apotheek. Wrattentinctuur is overigens niet geschikt voor waterwratten.
  • Als u last heeft van waterwratten dan kunt u gewoon wachten tot ze vanzelf verdwijnen.

Wanneer moet u contact opnemen met de huisarts?

In principe hoeft u niet naar de huisarts voor wratten. Zoals gezegd verdwijnen ze vaak vanzelf. Maar als u last heeft van de wratten, kunt u ze door de huisarts weg laten halen. Als u een knobbeltje heeft en niet zeker weet of het een wrat is, laat het dan door de huisarts beoordelen.