Voetschimmel; kun je het voorkomen?
Voetschimmel; kun je het voorkomen?

Zeker 10% van alle Nederlanders heeft last van voetschimmel. Bij mannen ligt dit percentage zelfs op 20%. Hoe kom je eigenlijk aan een voetschimmel, en is het te voorkomen?

Wat is een voetschimmel?

Een voetschimmel is een huidinfectie, die ontstaat door schimmels. De medische term is tinea pedis. In de volksmond wordt voetschimmel ook zwemmerseczeem genoemd. Je zou daarom denken dat deze schimmels alleen maar optreden na zwemmen en bij sporters. Echter, iedereen kan een voetschimmel oplopen.

Symptomen

Welke klachten kan een voetschimmel geven?

  • Schilfertjes die een witte en/of grijze kleur hebben. Daarnaast kunnen er pijnlijke kloofjes tussen de tenen ontstaan.
  • Een vieze geur kan ook een symptoom zijn. Dit komt doordat in de vochtige schilfertjes weer bacteriën kunnen groeien die een onaangename geur verspreiden.
  • Onder je voeten kun je last krijgen van jeukende blaasjes. Wanneer de blaasjes uitdrogen dan worden het bruine vlekjes of korstjes. Vervolgens zal de huid afschilferen.
  • In hele zeldzame gevallen krijgt iemand grotere blaren. De huid is dan altijd wat nat door het vocht dat uit de blazen komt.
  • Een rode en schilferige huid op voetzolen en voetranden. Soms kan dit gepaard gaan met een soort puistjes.
  • Het eelt van de voeten kan dikker worden en er kunnen kloven in ontstaan.
  • De nagels kunnen verkleuren en dikker en bros worden (de zogenoemde kalknagels).

Mogelijke oorzaken

Voetschimmel ontstaat door een infectie met een schimmelsoort die dermatofyten worden genoemd. Voetschimmels voeden zich met materiaal van de buitenste laag van de opperhuid, de hoornlaag. Schimmels kunnen zich alleen maar voortplanten door middel van sporen. Wanneer deze sporen onder gunstige omstandigheden leven, kunnen ze uitgroeien tot schimmels. Deze gunstige omstandigheden vind je bijvoorbeeld in zwembaden, douche- en sportruimtes. Op het moment dat je op je blote voeten in zo’n ruimte loopt, komen je voeten in aanraking met de schimmels. Het is daarnaast ook zo dat door transpirerende voeten en slecht ventilerende schoenen en sokken de schimmels sneller kunnen groeien.

Niet iedereen die in aanraking komt met deze schimmel loopt een infectie op. Pas op het moment dat de schimmel de huid binnendringt, kan er een infectie ontstaan. Dat gaat sneller wanneer je een wondje aan je voet hebt, of wanneer deze nat is. Maar het lijkt er ook op dat de ene persoon gevoeliger is voor het krijgen van een schimmelinfecties dan de andere.

Het is niet zo dat je alleen in een zwembad en/of sportruimte deze schimmel op kunt lopen. Het is namelijk zo dat schimmels overal zitten. Een infectie kun je dus op meer openbare plaatsen dan een zwembad oplopen.

Risicofactoren

De één krijgt nooit voetschimmel en de ander heeft er regelmatig last van. Dit wordt vooral bepaald door de weerstand van de persoon. De weerstand van de huid is verminderd wanneer:

  • De huid geïrriteerd of beschadigd is.
  • De huid verweekt is door vocht of warmte.
  • Wanneer de zuurgraad van de huid verminderd is doordat je je voeten te vaak met zeep wast.
  • Wanneer je weerstand is verminderd. Dit is het geval bij ouderen, bij het krijgen van chemokuren, bepaalde medicijnen en bepaalde ziektes (zoals hiv en diabetes mellitus).

Is voetschimmel besmettelijk?

Ja voetschimmel is besmettelijk. De schimmel is in de meeste gevallen afkomstig van iemand in je omgeving die al een schimmelinfectie heeft. De schimmel zit in de huidschilfertjes en die huidschilfertjes laten los en komen zo terecht op bijvoorbeeld de vloer. Op deze manier kan de schimmel iemand anders besmetten.

De meeste schimmels worden dus van mens op mens overgedragen. Sommige schimmelsoorten kunnen alleen van dieren op mensen worden overgedragen, mensen kunnen deze schimmel niet aan elkaar doorgeven.

Kun je voetschimmels voorkomen?

Natuurlijk is het niet mogelijk om het contact met schimmels helemaal te vermijden. Maar je kunt een aantal dingen doen die het risico op het krijgen van een voetschimmel verkleinen:

  • Was je voeten met niet al te veel zeep.
  • Gebruik geen desinfecterende zeep.
  • Spoel vervolgens de zeepresten goed af.
  • Droog je voeten goed af. Wanneer je vaak last hebt van voetschimmels, dan kun je ook met een föhn de ruimtes tussen de tenen droogblazen.
  • Zorg ervoor dat je voeten goed droog zijn voordat je je sokken en schoenen aantrekt.
  • Draag dunne sokken of kousen en draag ze nooit langer dan 1 dag. Katoenen of wollen sokken hebben de voorkeur omdat deze goed vocht opnemen.
  • Draag goed ventilerende schoenen die niet knellen. Daarnaast is het verstandig om met enige regelmaat van schoenen te wisselen.
  • Draag badslippers in ruimtes waar veel mensen op blote voeten lopen. Dus dat kan het zwembad, de sporthal of sauna zijn.
  • Voetschimmel kan gemakkelijk terugkomen. Door de adviezen te blijven volgen, kun je proberen dit te voorkomen.

 

Bronnen: Huidarts, Arts en Zorg en Rijnstate

2 reacties

  1. Na het wassen, sproei ik met huishoudelijk azijn. De jeuk en rode bultjes gaan ervan weg. Even laten intrekken voor je de sokken aandoet. Zie bovenstaande raadgeving.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *