Aneurysma, hoe herken je de symptomen?

Wanneer de hoofdslagader beschadigd raakt en daarbij plaatselijk een verwijding van het bloedvat ontstaat, heet een aneurysma. Een aneurysma kan erg gevaarlijk zijn. Wat zijn de symptomen en welke behandeling is er mogelijk?

Wat is een aneurysma?

Wanneer een slagader wijder wordt of een uitstulping krijgt, dan spreken we van een aneurysma. In 80% van alle gevallen ontstaat zo’n verwijding of uitstulping in de grote lichaamsaorta. Deze verwijding of uitstulping ontstaat door een zwakke plek in de wand van een bloedvat. Overal in het lichaam waar slagaders lopen, kunnen aneurysma’s ontstaan.Aneurysma’s kunnen ontstaan in de:

 • Buikaorta.
 • Borstholte.
 • Hartkamer.
 • Hersenen.
 • Kransslagaders.
 • Binnenwand van de aorta.

Symptomen aneurysma

De plaats van een aneurysma bepaalt de symptomen. Meestal merk je er aan het begin weinig van, totdat de verwijding groter wordt.

Buikaneurysma
Bij een aneurysma in de buikholte heb je niet altijd symptomen.

Symptomen die voorkomen:

 • Vage buik- of rugpijn.
 • Forse rugpijn (dit is het geval bij een groot aneurysma dat tegen de wervelkolom drukt).
 • Koude, doof aanvoelende voeten of tenen (deze klacht kan voorkomen bij een aneurysma in de liesslagaders).

Heel soms zet een aneurysma snel uit of lekt bloed. Dan krijgt iemand steeds meer pijn in de buik of in de rug, voelt zich ziek, ziet bleek, transpireert en is duizelig. Op dat moment is er acute hulp nodig.

Aneurysma borstholte
Van een kleine verwijding van de slagader in de borstholte voelt iemand in de meeste gevallen niets. Symptomen die voorkomen:

 • Kortademigheid (wanneer het aneurysma tegen een tak van de luchtpijp drukt).
 • Heesheid bij druk op het strottenhoofd.
 • Slikproblemen.
 • Pijn in de rug.

Aneurysma hartkamer
Een hartaneurysma zelf geeft geen klachten.

Hersenaneurysma
In de meeste gevallen worden aneurysma’s ontdekt na een hersenbloeding, omdat een aneurysma geen symptomen geeft.

Aneurysma kransslagaders
Een klein aneurysma van de kransslagaders geeft meestal geen symptomen. Symptomen bij grote aneurysma’s kunnen zijn:

 • Kortademigheid.
 • Pijn op de borst.
 • Rugpijn.
 • Pijn in de schouders of tussen de schouderbladen.

Oorzaken van een aneurysma

De oorzaken van een aneurysma verschillen per persoon, maar een aneurysma ontstaat meestal als gevolg van atherosclerose (slagaderverkalking). Dit is een verzamelnaam voor een aandoening waarbij de slagaderwanden verharden, verdikken en hun elasticiteit verliezen.  Atherosclerose begint met een plaatselijke ophoping van bloedplaatjes, bloedcellen en cholesterol in de vaatwand. Deze ophopingen worden plaques genoemd en beginnen met een kleine beschadiging van de gladde binnenwand van het bloedvat.

Wanneer het lichaam de beschadiging probeert te herstellen, klonteren bloedplaatjes samen op de beschadigde plaats. Hieraan blijven weer andere stoffen plakken, waaronder cholesterol. Op deze ophoping kan zich later dan ook weer kalk afzetten. Het gevolg is dat de slagaders nog nauwer worden.

Maar atherosclerose is niet de enige oorzaak. Ook erfelijke stoornissen in de opbouw en stevigheid van de vaatwand, kunnen zorgen voor een aneurysma’s. Daarnaast is het zo dat aneurysma’s vooral voorkomen bij mannen ouder dan 60 jaar.

Risicofactoren voor een aneurysma

Het hebben van aneurysmata brengt grote risico’s met zich mee. Omdat de symptomen vaak niet zo duidelijk zijn, is het belangrijk om de risicofactoren te kennen:

 • Hypertensie (hoge bloeddruk).
 • Hoog bloed cholesterolniveau (men name een hoog LDL-cholesterol).
 • Diabetes mellitus (suikerziekte).
 • Overgewicht.
 • Roken, of een verleden met roken.
 • Geslacht.
 • Leeftijd.
 • Stress.
 • Letsel.
 • Weinig tot geen lichaamsbeweging.

Diagnose aneurysma

Artsen ontdekken een aneurysma vaak per toeval. Maar wanneer er een vermoeden is, dan kan met behulp van onderstaande technieken een diagnose worden gesteld

Een aneurysma wordt vaak ontdekt door:

 • Echografie.
 • CT-scan.
 • MRI-scan.

Is de diagnose gesteld, dan is het belangrijk het aneurysma goed in de gaten te houden. Ook dit gebeurt door middel van deze technieken.

Behandeling van een aneurysma

Er zijn verschillende behandelingsopties bij een aneurysma. De behandeling hangt met name af van hoe groot het aneurysma is.

Medicatie
Een algemene behandeling bestaat uit het gebruik van bloedverdunners en medicijnen die de bloeddruk verlagen om zo het risico op scheuren te verminderen. Daarnaast zal de arts je regelmatig controleren, om te weten of er actie moet worden ondernomen of niet. De meeste aneurysma’s groeien namelijk maar een paar millimeter per jaar.

Operatie
Als de verwijding van het bloedvat te groot is, is een operatie nodig. Er zijn 2 manieren om deze te behandelen. Via een open operatie in de buik of borst of via de liezen met een stent.

 • Open buik- of borstoperatie
  Het is mogelijk om de verwijding van de aorta operatief te laten verwijderen. In de buikholte plaatst de arts dan een prothese op de plek van de verwijding om zo de doorstroming van het bloed te blijven bevorderen. Ook in de borstholte is het mogelijk om zo’n prothese te plaatsen. Bij een aneurysma in de hartkamer verwijdert de arts het oude littekenweefsel en wordt de hartkamer kleiner gemaakt. Na deze operatie pompt het hart je bloed weer goed door het lichaam.
 • Plaatsing van een stent
  Een aneurysma in de hersenen en kransslagaders kan ook door middel van een operatie worden afgebonden of gesloten. Bij de kransslagaders is het ook mogelijk een stent om de verwijding te plaatsen. Hierdoor neemt de druk af, waardoor de verwijding ook minder wordt. Echter, wanneer een aneurysma is gescheurd, dan is moet deze direct worden afgebonden om verder bloedverlies te voorkomen.

Prognose

Doordat een aneurysma vaak per toeval wordt ontdekt of pas wordt ontdekt als de vaatverwijding scheurt, is de prognose niet heel goed. Dat ligt echter wel aan de plek van het aneurysma in het lichaam. Ben je er snel bij, dan is herstel mogelijk.Ontdekt men een aneurysma op tijd, dan kan met bloedverdunners en bloeddrukverlagende medicijnen de druk op de vaatverwijding afnemen. Er zijn daarna regelmatig scans nodig om de ontwikkeling in de gaten te houden.

 

Bronnen: hartstichting.nl, watiseenaneurysma.nl en aneurysma.nl

61 reacties

 1. Anoniem 25 februari 2018 at 16:39

  Ik heb een aneurisma in een ader. Dus geen slagader. hij loopt van de lever in de richting van de maag.
  Is een rond bolletje van 3×3 cm. helaas kan ik alleen info vinden van slagaders.
  Hoe repareren ze zoiets dan ?
  Graag uw antwoord.
  Met vr.groet Conny van’t Hooft geb.datum 24-06-44

  Beantwoorden

  • John 25 februari 2018 at 17:04

   Dat kan op verschillende manieren. Hangt af van de aard van het aneurysma. Omdat het in de buik zit zal daar een operatie voor nodig zijn. Het aneurysma kan dan behandeld worden door clipping, coiling of er kan een stent worden geplaatst in het bloedvat

   Beantwoorden

 2. Anoniem 4 augustus 2018 at 23:05

  Mijn man heeft op 2 plaatsen een anurisma , bij hart en bij de nieren. Kan niet geopereerd worden. Mijn vraag is waaraan merk ik dat het een serieuse zaak gaat worden? Hij is de laatste week erg snel moe en kan geen trap meer op en krijgt van de arts valium voor geschreven . Labetalol heeft hij om zijn bloed dun te houden 4x p.d. Ik wil graag weten waar ik aan toe ben .nu slaapt hij op de bank. En ik ga naar boven naar bed. Ik zou het vreselijk vinden als het gebeurt ? Ik niet bij hem ben. Hij kan nu moeilijk af. Bijvoorbeeld heeft een ontzettende rugpijn . Zijn lichaam is vezels te zwaar. Maar hij eet weinig . Half bordje Brinta 1snee brood. Karnemelk of cup a soup .1aardappel 1schepje groente stukje vlees , halve gehaktballetjes bijvoorbeeld. Wat hij wel gebruikt is ventolin. Omdat op de fabrieken met heel veel giftige stoffen heeft gewerkt. Teveel om op te noemen. Onbeschermd. Mijn angst is dan ook dat ventolin hem opblaast . Ik wacht af dank u

  Beantwoorden

  • John 5 augustus 2018 at 10:47

   Ik begrijp dat je die vragen hebt en ook de onrust die je daarover hebt, maar ik kan je vragen helaas niet beantwoorden. Je zou dit toch eens goed met de behandelend arts mieten bespreken

   Beantwoorden

 3. Anoniem 10 augustus 2018 at 00:22

  Mijn man is overleden op 50 jarige leeftijd. Dezelfde dag bij de huisarts geweest die aangaf dat last had van hyperventilatie en heeft m weggestuurd zondr bloed te prikken. 3 mnd daarvoor een acute diverticulitus in ziekenhuis 5 dagen. Wij weten niet waaraan hij overleden is. Kan er een relatie zijn tussen deze feiten. Ik heb nl gister een vriend verloren aan anouyrisma vastgesteld door arts.
  Ook symtomen vooraf van maagpijn. Had mijn man ook. Ook vond ik hem t weekend voor zijn dood er grauw uitzien. Hij had hoge bloeddruk, nam pillen nooit en ging niet na diverticulitis voor controle terug lamgs huisarts. Ik wil nu mijn zonen 16 en 18 laten checken. Heeft dit zin en hoe gaat dit? Ik zit met vele vragen. Ik denk nl nu of heb t vermoeden dat mijn man ook wellicht een anouyrisma heeft gehad die misschien in de buik is ontstaan en dat de diagnose in t ziekenhuis verkeerd is geweest, kan er eeen relatie zijn tussen deze feiten.

  Beantwoorden

  • John 11 augustus 2018 at 11:47

   Daar is zonder autopsie helaas niets over te zeggen

   Beantwoorden

 4. Anoniem 27 augustus 2018 at 22:12

  Ik heb drie broers die al behandeld zijn met een operatie op tijd bij .
  Dus is het misschien ook wel erfelijk.

  Beantwoorden

 5. Anoniem 29 augustus 2018 at 09:54

  Staan op de wachtlijst voor een operatie er zijn bij mijn 3 aneurysma gevonden bij toeval 1 in me buik 1 in me linker been en 1 in me rechter been zo krijg een hele nieuwe broek zo vrij zware operatie…

  Beantwoorden

 6. Anoniem 31 augustus 2018 at 17:20

  Vandaag bij mijn vader buikaneurisma met een doorsnede van 5cm. Wordt over 2w 80j en vaatchirurg zei dat voorlopig niet ernstig is. Ik maak mij toch zorgen en heb het gevoel dat ze niks doen omdat hij niet meer jong is
  Misschien voor een tweede opinie gaan?

  Beantwoorden

 7. Anoniem 4 september 2018 at 03:27

  Ik heb ook ee aneurysma van 5cm.in januari as pas na de interventie cardioloog. Ik ben pas 66 en ben bang dat het toch scheurt

  Beantwoorden

 8. Anoniem 4 september 2018 at 03:30

  Ik heb ook 5cm buik aneurysma. Toch pas volgend Jr Jan terug naar een interventie cardioloog. Als ik dat haal

  Beantwoorden

 9. Anoniem 5 september 2018 at 11:42

  Mijn vader is pas er aan overleden .nooit iets gemerkt aan mijn vader .was altijd heel fit .smorgens werd hij wakker dat hij beetje buikpijn had en beetje misselijk en een half uur later was hij overleden .kan het gewoon nog niet geloven .

  Beantwoorden

 10. Anoniem 25 september 2018 at 03:46

  Ikzelf 44 jaar kreeg 15 juni jongstleden een hersenbloeding met anorysma die knapte op de operatietafel. Maar ik mocht nog een rondje mee en al mij ledematen werken nog zoals voorheen. Dus ben er goed vanaf gekomen.

  Beantwoorden

 11. Anoniem 3 oktober 2018 at 19:48

  beste ik heb ook een aneursyma in mijn hartboog ader in belgie hasselt is een Turks dokter die zulke operaties uitvoert met gaatjes in je lichaam dus geen open borstkast meer, de ziekenhuis in kwestie is hasselt virgajesse ben zelf nog niet geopereerd ben aan het wachten op de uitslag van de geneticus

  Beantwoorden

 12. Anoniem 18 november 2018 at 18:49

  Zelf heb ik een aneurysma van iets meer dan 5cm. Het betreft een borstaneurysma. Ik zou graag willen dat ze ingrepen. Ik heb verschillende tia’s en VCA’s en embolie’s gehad. Begrijp je mijn angst.
  Ik moet elk halfjaar in MRI.

  Beantwoorden

 13. Anoniem 29 november 2018 at 22:35

  Ik heb 3 jaar geleden n aneurisma gehad, 2maanden in coma en daarna revalideren, dct Tran vind ‘t n wonder dat ik ‘t overleefde, maar loop nog met de gevolgen, als je dikwijls poijn in de buik of rug hebt laat ‘t toch maar controleren

  Beantwoorden

 14. Anoniem 30 december 2018 at 16:08

  Ben een vrouw van 54. Heb een borstaneurysma van 5,5 cm. Volgende maand weer een scan. Is elke keer weer spannend. Willen bij 6 cm gaan opereren via de linkerzijkant. Heeft iemand hier soms ervaring mee? Alvast bedankt!

  Beantwoorden

 15. Anoniem 13 januari 2019 at 19:01

  Ik ben vrouw van 48j. Bij onderzoek voor de nieren ontdekt. Is de aorta onder de nieren. Ik doe veiligheid en zit soms tussen gevechten. Is dit niet gevaarlijk als ik bv een stamp krijg op die plaats. Of ik opleiding verdediging krijg?
  Mvg Ann

  Beantwoorden

  • John 13 januari 2019 at 21:29

   Dat zou je met de nefroloog/uroloog moeten bespreken

   Beantwoorden

 16. Anoniem 16 januari 2019 at 18:13

  Ik heb zelf een aneurysma achter mijn oog en een in mijn voorhoofd dit werdt pas ontdekt na 2 x een hersenbloeding te hebben gehad nu wordt er om de 2 jaar een scan gemaakt van mijn hoofd in het AZM te Maastricht

  Beantwoorden

 17. Anoniem 10 maart 2019 at 18:14

  kan een aneurysma ook in de lies ontstaan doordat plus minus 5 jaar geleden een verkeerd matje geplaatst is vanwege een lies breuk0peatie .Voor een goede maand geleden een uitval heb gehad in het bovenbeen met een uit straling naar het onderbeen en voet en vreselijke rugklachten word nog iedere maand 1 keer therapeutisch behandeld.

  Beantwoorden

  • John 10 maart 2019 at 23:01

   Een aneurysma zal niet ontstaan door een verkeerd geplaatst matje

   Beantwoorden

 18. Anoniem 29 maart 2019 at 09:02

  Kan een aneurysma ook ontstaan bij een buikslagader als er zwaar wordt getild?

  Beantwoorden

  • John 29 maart 2019 at 09:23

   Nee, dat ontstaat niet door zwaar tillen

   Beantwoorden

 19. Anoniem 7 april 2019 at 15:02

  Ben 7/06/2018 geopereerd van een buik aneurysma van 6.5 cm en op 9/06/2019 rond de middag kon ik terug gaan werken,uitgevoerd door een topchirurg en zijn team. Uitgevoerd in hasselt.

  Beantwoorden

 20. Anoniem 7 april 2019 at 17:04

  Mijn onderste holle ader zat dicht. Het bloed werd via een secundaire weg via de rug naar het hart getransporteerd. Dit is hersteld middels de plaatsing van stents via de lies. Nu na 5 maanden weer MRI gemaakt. Uit de conclusie blijk dat ik ook verwijde venen heb bij de blaasbodem en rond de prostaat. De MRI werd gemaakt om voor en na te vergelijken. Er ervaar nog steeds pijnklachten in de onder rug, klein bekken gebied en anus. Zeker ook bij het scrotum en penis ervaar ik pijnklachten. Ervaar ook een verminderd sexueel gevoel. Ik denk zelf dat de verwijde venen de boel in het bekken aardig onder druk zetten. Als de blaas vol loopt, ervaar ik meer pijnklachten en prikkeling gevoel. Wat voor behandeling/ operatie zou hierbij mogelijk zijn?

  Beantwoorden

  • John 7 april 2019 at 18:16

   Moeilijk om die vraag te beantwoorden. Je zou dit toch met je specialist moeten bespreken die alle nodige info en de scans heeft

   Beantwoorden

 21. Anoniem 8 april 2019 at 17:42

  Hallo john, ik ben sander 33 ik ben bang dat ik een aneurysma heb in mijn buik heb een jaar geleden een echo gehad van mijn aorta hieruit bleek dat mijn aorta wortel 3mmn is verwijd mijn moeder is geopereerd aan haar aorta deze was 5cm wortel ben nu ban dat het ook ervelijk is marfan ofzo.

  Beantwoorden

  • John 8 april 2019 at 18:51

   Hallo Sander,
   Het is moeilijk om daar zo iets over te zeggen. Ik denk wel dat het goed is om dat in eerste instantie toch met je huisarts te bespreken. Die kan je naar een vaatspecialist verwijzen.

   Beantwoorden

 22. Anoniem 12 april 2019 at 17:45

  mijn buurman is 85 jaar en vorig jaar geopereerd na een aneurysma 9,8, en steunt is geplaatst.
  Nu heeft hij er weer 1 van 9.5
  Hoe gevaarlijk is dit? Kan er weer een stemt geplaatst worden?

  Beantwoorden

  • John 12 april 2019 at 17:49

   Dat zou je buurman met zijn arts moeten bespreken

   Beantwoorden

 23. Anoniem 5 mei 2019 at 11:52

  3 jaar geleden heb ik een open operatie ondergaan van een aneurysma in de buik, deze was 6cm. Sindsdien heb ik een enorme dikke buik gekregen wat voordien nooit is geweest. Ook heb ik steeds buikpijn (maag), doe ik niets van activiteit dan heb ik minder last, bij het minst dat ik iets doe heb ik enorme lage rug en buikpijn. Ze hebben al een echo van de buik genomen en een radiografie van de onderrug, alles was normaal. Ook ben ik bij de minste inspanning uit de adem, eigenlijk ben ik sinds mijn operatie enkel goed om te zitten en niets te doen want bij het minst krijg ik ondraaglijke pijn en kan zelf niet meer slapen.

  Beantwoorden

 24. Anoniem 20 mei 2019 at 16:41

  Soms komt er een stevige kloppende rugpijn op. Dat voelt heel anders dan de rugpijn van een ingezakte tussenwervelschijf. Ik vind het een beetje eng en het lijkt ook wel wat in mijn buik te zitten. Het voelt eigenlijk er net tussenin. Ik ben hier niet mee naar een huisarts geweest. Dit had ik een jaar geleden ook.Ik had bij aneurysma gezocht omdat mijn zus al aan 2 aneurysma’s geopereerd is.Kan het erfelijk zijn?

  Beantwoorden

  • John 20 mei 2019 at 21:44

   soms kan er inderdaad sprake zijn van een erfelijke aanleg

   Beantwoorden

 25. Anoniem 23 augustus 2019 at 13:57

  Karel 2019 augustus 23
  Buik aneurysma
  Mijn schoonvader 90 jaar oud, heeft een gescheurde buik aneurysma opgelopen en is daarmee met spoed vervoert naar het Antonius ziekenhuis in Nieuwegein.
  Symptomen waren een vreselijke buik pijn, koud aanvoelende voeten en rugpijn. In het ziekenhuis werd d.m.v. een Echografie en CT-scan geconstateerd dat hij een gescheurde aneurysma heeft.
  Hij is i.v.m. hevige pijnen voorzien van morfine en slaapmiddelen om zijn leven zo comfortabel mogelijk te maken. Dit is i.m. al vier dagen zo en hij is nog steeds in leven, maakt zo nu en dan een grap en is daarbij kortademig.
  De vaat chirurg, specialist en artsen staan voor een volkomen raadsel dat hij nog in leven is. Zij zeggen ons nergens ongerust over te zijn want hij heeft beslist geen pijn.
  Daarnaast krijgt hij slaapmiddelen toe gediend om de reden dat de morfine invloed kan uitoefenen op zijn hersenen.
  Kortom gezegd zo als de specialisten het beweren. Hij ligt er comfortabel bij, en is in uitermate goede handen van medisch en verzorgend personeel.

  M.a.w. Wij zijn vol lof over dit ziekenhuis, haar verzorgend en het medisch personeel.
  Ook naar ons toe. Alles werd in het leven geroepen en geregeld om het ons ook zo comfortabel te maken.

  Groet Annet & Karel

  Beantwoorden

 26. Anoniem 9 november 2019 at 03:11

  ik zelf vrouw nu 38 vorig jaar 5 april eind vn de middag een hersenbloeding gekregen, (wat ik niet wist opdat moment maar de knap in mijn hoofd duidelijk voelde toen ik omhoog kwam na het in ruimen van de vaatwasser. en daarna het leek of mijn hoofd los rondbungelde op mijn nek. ik had me 2 kinderen bij me van 5 en 12 en wist meteen dat het niet goed was en ben ik gaan liggen op de bank en heb ik mijn man en vriendin gebeld ivm de kinderen. ook 112 en de ambu kwam maar die wilde me eerste instantie niet meenemen doordat ik aan het hyperventileren was, uiteindelijk werd ik toch mee genomen en gooide ze het op een ms aanval. in het ziekenhuis in stadskanaal kreeg ik de 2e hersenbloeding en toen ging alles in een stroom versnelling en werd met spoed naar andere ziekenhuis (umcg groningen) gebracht.daar konden ze me niet operen wegens te weinig cappaciteit en werd ik naar nijmegen verplaats 2,5 uur verderop.
  uit eindelijk daar geopereerd..gecoild en een stent geplaats. en kreeg ik na een klein half uur een infarct en weer naar de ok. gelukkig ben ik er heel goed uitgekomen, en was ik hier op aarde nog lang niet klaar.
  half jaar later opnieuw onderzoek en alles was goed.. nu afgelopen oktober mri gehad en 30 okt de uitslag gehad van de neurochirurg. en het zag er niet goed uit en had 2 opties of binnen 6 maanden een nieuwe mri of een nieuwe operatie omdat de stent die geplaats aan het krimpen is. Ja aan het krimpen hoe vraag je je dan af het komt zelden voor vertelde de neurochirurg…maar ja juist ik wel die het heeft…. en welke keuze heb ik ?? geen want als ik me niet laat opereren dan is de kans zeer groot dat ik binnen 6 maanden een nieuwe hersenbloeding krijg. en dat wil ik nooit weer ervaren de eerste en de tweede waren al verschrikkelijk. heb ik een keuze ?? moet kiezen tussen 2 kwade dus heb besloten me wel te laten opereren .
  28 nov naar het ziekenhuis alles door bespreken hoe wat waar de risicos etc .. Ben ik bang Ja
  kom ik hier goed uit? geen idee … Ik was 36 met de eerste en de tweede zo jong en nog een heel leven voor me…Gelukkig mocht ik paar weken later 37 worden en ben ik er heel erg goed uit gekomen en zoals de neurochirurg steeds zegt je hebt echt geluk gehad en bent door het oog van de naald gekropen.
  maar vraag me nu toch echt wel af of er meer mensen die soort gelijk hebben meegemaakt en wat kan en mag ik verwachten. ik ben bang er slecht uit te komen zoals niet meer kunnen praten , schrijven lezen etc.
  dit omdat dit vorig jaar april na de operatie gebeurde en dit was wat ik niet meer kon ne ik dus de infarct kreeg en de artsen in het ziekenhuis er gelukkig op tijd bij waren doordat mijn man nog bij me was ….
  groet Femke

  Beantwoorden

 27. Anoniem 17 januari 2020 at 20:04

  Per toeval ondekt bij mijn echtgenoot,naar het ziekenhuis vanwege benauwdheid en daar werd bij toeval gezien. Lang onder controle scans , bloedprikken medicijnen, . In oktober2018 werd hij eindelijk geopereerd. Alles was goed na de operatie , maar toch werd mijn man anders, werd wat mager, had het snel koud. Toch bij controle volgens de arts was alles oke. Op 6 november zitten we samen koffie te drinken, We zouden vrienden op bezoek krijgen. Tijdens het koffie drinken zegt hij ineens ik heb zo.n pijn in me zij. Gauw de dokter gebeld en er naar toe gereden voor een pijnstiller. De vrienden waren intussen gearriveerd. In de wachtkamer bij de dokter kwam hij zeggen dat ik snel naar huis moest, want de ambulance stond met zwaailicht voor de deur ging niet goed met me manneke. Aangekomen deed het ambulance personeel wat ze konden, Hij gaf bloed op heel veel bloed. Alles zat onder.Met zwaaiende sirene naar het ziekenhuis, auto.s die vertikte om opzij te gaan. Eindelijk aangekomen bij de spoed was ieder met hem bezig. Hij had een maagbloeding volgens een arts , maar voor mijn gevoel klopte dat niet. Ik zei hij heeft aan de zijkant pijn en is geopereerd aan anurysma. Daar lag hij aan de monitor met zakken bloed en elke keer gaf hij over.Al die dagen bij hem gebleven met korte onderbreking, tot dat hij zei ik kan kan niet meer. Bij onderzoeken had men hem veel zeer gedaan om de maag te onderzoeken. Al die tijd verkeerd gezeten en maar bloed geven en hij gaf maar over.. Uiteindelijk is hij in de nacht van de 8ste november van me heen gegaan, we hebben niks meer kunnen zeggen tegen elkaar. Ik heb gepraat tegen hem en zijn hart ging weer kloppen. Nog even vasthouden en afscheid nemen en zachtjes gleed hij weg. De dokter wilde hem onderzoeken maar dat wilde ik niet , hij had duidelijk aangegeven dat hij pijn in de zij had en dat het kon horen lopen. De anurysma operatie is niet goed gegaan waardoor er toch iets is gesprongen. Zeer doet dat een bittere pil die bij je blijft. IK vind het een afgrijselijk iets en als ik hoor dat iemand het heeft lopen de rillingen over me lijf. Ik wens iedereen heel veel sterkte die iets moet ondergaan. Het hoeft niet bij een ieder verkeerd af te lopen, maar het blijft altijd een risico.

  Beantwoorden

 28. Anoniem 3 april 2020 at 01:26

  6 jaar geleden een operatie gehad I.v.m buik aneurysma. Kwam er achter door vreemd gevoel in de borst. Bleek bij echo inderdaad aneurysma te zijn. Implantaat geplaatst en ben weer 100 %. Doe alles weer. Heeft plaatsgevonden in SFG te Rotterdam.

  Beantwoorden

 29. Anoniem 3 april 2020 at 20:45

  Een- twee jaren geleden heb ik een Doppler onderzoek ondergaan. Momenteel heb ik vooral in het linker been krampachtige gevoel in dijbeen en omgeving.Mijn huisarts meent dat een aneurysma bijna niet mogelijk kan
  zijn omdat het ontdekt zou zijn bij het Doppler onderzoek. Kan men dit als preventie wederom laten onderzoeken?

  Beantwoorden

  • John (moderator) 3 april 2020 at 21:37

   In principe kan dat

   Beantwoorden

 30. Anoniem 26 juni 2020 at 23:30

  Wanneer spreek men over aneurektie, wanneer is gevaarlijk. Heb aneurektie bij hartslagadder. Het is nu 4.45 breed.

  Beantwoorden

 31. Anoniem 22 juli 2020 at 20:05

  is er ook iemand met een aneurysma van de halsslagader????

  Beantwoorden

 32. Anoniem 31 augustus 2020 at 14:32

  Ik ben 22 juni geopereerd aan een aneurysma aan mijn halsslagader. Dit was gediagnostiseerd met een echo op 9 maart 2020. Op 13 maart zat ik bij de vaatchirurg en werd er met enige spoed ct scans gepland voor de volgende week. Op maandag 16 maar werd alles afgebeld ivm Corona. In mei kwam de zorg weer op gang, omdat ik assertief was kwam ik ook in beeld en 29 mei was de laatste ct scan en kon ik geopereerd worden. Helaas is de overdracht van de vertrekkende vaatchirurg niet goed gegaan en stond ik uiteindelijk op 22 juni op de OK-planning. De OK voorbereiding is telefonisch gegaan en ik heb een veel lichtere operatie verwacht dan uiteindelijk gekregen. Ik heb veel last van de bijkomende klachten zoals; slecht slikken en veel verslikken, hese stem, pijnlijke kaak, hyperactieve reactie op smaak, hangend ooglid, traag reagerende pupil en regelmatig pijn in mijn gehoorgang. Kortom voor mij was dit een pittige ingreep. Volgens de KNO-arts moet ik het 1 jaar geven voor alle klachten weg zijn.
  Ik zou ook graag horen wat de ervaringen zijn van anderen met aneurysma aan de halsslagader.

  Beantwoorden

 33. Anoniem 31 augustus 2020 at 14:38

  Nog ontbrekende info; ik ben een vrouw, 57 jr, geen overgewicht en sportief.
  Prof. Borst in het UMC is bezig met data te verzamelen van mensen met aneurysma aan de halsslagader.

  Beantwoorden

 34. Anoniem 30 december 2020 at 23:46

  In 2019 borstkanker diagnose, moest mri biopt tumor toen ontdekte ze dat ik aneurysma van 41 mm heb van de aorta ascendus, in get opstijgende deel van de aortaboog. Jaar later weer ct scan gehad ter controle, is nu 3 mm gegroeid. Over 9 maanden weer een echo hart, ik vind het een eng idee dat het er zit. Waarschijnlijk aangeboren. Ik ben 49 jaar, bloeddruk goed, cholesterol goed, geen overgewicht. Wel gerookt. Er word nog geen erfelijkheidsonserzoek gedasn, niemand in familie heeft dit zover bekend.

  Beantwoorden

 35. Anoniem 20 januari 2021 at 13:18

  Anoniem.
  Sinds augustus heb ik pijn ongeveer 2 A 3 cm onder de navel. Het geeft soms een zeurend gevoel. Ik heb geen hoge bloeddruk. Als ik fiets op de hometrainer wordt het heel warm in mijn buik, alsof het bloed kookt. Kan het anurysma zijn? De dokter denkt aan het acnessyndroom maar ik heb mijn bedenkingen. Hij heeft er een verdovingsspuit in gezet, zonder resultaat.

  Beantwoorden

 36. John (moderator) 20 januari 2021 at 13:42

  Een aneurysma geeft dit soort klachten niet

  Beantwoorden

 37. Anoniem 12 februari 2021 at 12:02

  Anoniem
  Wij wonen in Spanje
  Mijn man is onder behandeling bij de vaatchirurg voor een aneurisma van de buikaorta
  Vorig jaar 19 februari laatste controle gehad, toen vond de chirurg dat een operatie noodzakelijk was
  Toen kwam CORONA
  Helemaal niets meer gehoord van de vaarchirurg
  Nu krijgt mijn man last van hevive rugpijn als hij ‘s nachts in bed ligt
  Hij neemt 2 paracetamollen en dan zakt het af
  Zelf legt hij geen connectie, maar ik (zijn vrouw)ben er niet gerust op
  Wat zullen we doen?

  Beantwoorden

 38. Tandor 12 februari 2021 at 16:00

  In ieder geval contact opnemen met de vaatchirurg

  Beantwoorden

 39. Anoniem 31 juli 2021 at 13:56

  stoppen met roken je bloeddruk laag houden , je cholesterol de goede en de foute moeten goed zijn, mijn man heefteen bypas gehad 2 bij toeval gevonden moest gelijk blijven , had anders een hartaanval gehad , en een kunstaorta een , bij een verwijding van ruim 6 cm een ruim 6 uur durende operatie 5 zakken bloed verder heeft 6 tot 9 maanden nodig , om te herstellen , en ik had een astma cardionale aanval door eenverkalkte adere 5 stents wie heeft er ervaring mee en kan je dan nog geopereerd worden , ivm bloedverdunners en het eventueel vollopen van de stents wie heeft daarna nog eenoperatie gehad ? yvonne freling fb

  Beantwoorden

 40. Anoniem 19 augustus 2021 at 16:23

  Ik net 61 geworden ging naar huisarts voor oor,kreeg n ct scan en vinden n
  Diameter aorta ascendens ca. 4,9cm..ik ben doodsbang.Zijn er hier meerdere personen met deze afwijking.En wat gaat er gebeuren.Operatie of…Kan hij momenteel scheuren?

  Beantwoorden

 41. Anoniem 12 september 2021 at 15:27

  @all,
  Ik had een AAA Aneurysma in 2021 is nu een AAA+A aneurysma geworden, heel veel geluk of juist pech gehad 🙂 @ SEH , de buik aneurysma was nog geen 6.4 mm, ik melde al jaren eerder deze gaat scheuren omdat het een snelgroeiende aneurysma was. Aan artsen ” kijk niet weg “, neem jullie klanten serieus, het is immers de zorgplicht.

  Beantwoorden

 42. Anoniem 21 oktober 2021 at 09:51

  Hallo, mijn moeder is overleden door een geknapte aneurysma. In de hersenen, blijkbaar had ze er 3. Weet niet of ze allemaal in de hersenen zaten. 3 weken voor ze stierf is er enorme spanning in haar leven geweest met gevolg hypertensie. Ze heeft iets voelen knappen in haar oor.. en heeft ziekenhuizen afgelopen owv hevige hoofdpijn. Dit was spanningshoofdpijn. Nu merk ik telkens als ik wat scheel, ik bang heb(zoals nu oorpijn)
  Had ik normaal onderzocht te worden? Mijn kinderen best ook? Ik twijfel ook heel hard of ik haar dossier zou opvragen.(ze is al 12 jaar overleden)Om te weten hoe het juist zat. Maar heb hier ook bang voor.. iemand gelijkaardige situatie.of antwoorden?

  Beantwoorden

 43. John (moderator) 21 oktober 2021 at 19:36

  Het zijn doorgaans geen erfelijke dingen dus preventief onderzoeken heeft geen zin en zal ook niet worden gedaan. Het dossier wordt doorgaans 10 jaar bewaard. Ook dat zal niet zo heel veel opleveren. Maar ik zou wel adviseren om je angsten hierover met je huisarts te bespreken

  Beantwoorden

 44. Anoniem 27 oktober 2021 at 17:25

  Hallo john ik ben een jongen van 14 jaar een gamer kan ik dit ook krijgen of hoef ik hier geen bang voor te hebben

  Beantwoorden

 45. Anoniem 27 oktober 2021 at 17:32

  Hallo john ik ben een jongen van 14 jaar heb heb daarnet tegen een paal gelopen en uurtje nadien zag ik steretjes was weg hoofdpijn enz kan het zijn dat ik een aneurysma heb of kan ik dit krijgen??

  Beantwoorden

 46. John (moderator) 27 oktober 2021 at 17:36

  @ Anoniem van 17.25 en 17.32 uur
  Nee dus

  Beantwoorden

 47. Anoniem 27 november 2021 at 03:24

  Hallo, ik loop al maanden met maag/darm klachten rond, zoals opgezette linkerkant buik (grote kring met lichte verkleuring), rommelingen, vaag gevoel op de desbetreffende plek en keel en slik klachten en in oktober is er een maag onderzoek en echo van de maag gemaakt. Hier kwam niet veel bijzonders uit, toch wil de MDL arts dat er een CT scan wordt gemaakt m.b.t. onderzoek aneurysma. Betekent dit dat hij wellicht toch wat in de echo heeft gezien of is dat niet te zien? Ik ben 25 en maak mij zorgen als een arts dit aangeeft. Passen de klachten hierbij? Zo nee, wat kan ik eventueel merken ( als het in zich in een beginstadium bevindt) ik heb het dan voornamelijk over de buik.

  Beantwoorden

 48. John (moderator) 27 november 2021 at 19:02

  Dat was dus een vraag voor de MDL arts geweest. Ik weet niet wat de beweegredenen zijn van de MDL arts.
  Kan natuurlijk zijn dat er niets te zien was op de echo maar omdat de klachten er wel zijn hij nog een scan wil laten maken

  Beantwoorden

 49. Anoniem 29 november 2021 at 19:32

  Ik heb sinds 2 dagen paar keer per dag net of mijn hart op hol slaat en dat voel ik dan bij mijn maag en tegelijkertijd een benauwd gevoel in keel dokter zegt stress kan het te maken met aneurysma?

  Beantwoorden

 50. John (moderator) 29 november 2021 at 19:37

  Dit soort klachten krijg je niet van een aneurysma, maar wel van stress en hyperventilatie

  Beantwoorden