Normaal gesproken veroorzaakt Candida Albicans geen klachten. Maar door bepaalde omstandigheden kan de gist zich heel snel vermenigvuldigen en klachten veroorzaken. Wat zijn de oorzaken en is een Candida-infectie besmettelijk?
Wat is candida?
Candida is een aandoening die door een gistachtige schimmel (candida albicans), wordt veroorzaakt. Een gist die van nature gewoon op de huid, slijmvliezen en in de darmen aanwezig is. Door bepaalde omstandigheden verandert deze gist in een schimmelvorm. Daarom wordt candida ook wel schimmelinfectie genoemd.
Normaliter leven de gisten in evenwicht met de bacteriën. Die bacteriën zorgen ervoor dat er net genoeg voedsel voor de gisten is. Net genoeg om ze klein in aantal te houden. Echter, in sommige gevallen kunnen deze gisten zich snel vermenigvuldigen. Hierdoor kan er een candida infectie ontstaan.
Een bekend voorbeeld van een Candida infectie is de luieruitslag bij baby’s. Ook een vaginale schimmelinfectie door Candida komt vrij veel voor. Een Candida infectie in de mond wordt ook wel spruw genoemd.
Symptomen van candida
De belangrijkste klachten bij een candida infectie zijn:
- De huid ziet er vuurrood uit, vaak aangevuld met kleine, met vocht gevulde blaasjes. Wanneer er sprake is van Candida-paronychia, dan is ook het nagelbed aangetast. Ook die kan dan rood en pijnlijk zijn, de nagels kunnen wit of geel worden en laslaten.
- Bij infectie van het mondslijmvlies (spruw) komt een wittige, soms pijnlijke uitslag voor op de tong en de slijmvliezen van de wangen en het gehemelte. Wanneer de infectie zich uitbreidt naar de keel en slokdarm, dan kan dat erge pijn en zweertjes veroorzaken.
- Bij eeninfectie van de tepels, dan hebben deze een roze tot rode kleur. In sommige gevallen ontstaan er kloven. Het gaat meestal gepaard met een stekende pijn die uitstraalt van de tepel naar de borst.
- Bij een vaginale infectie kan de huid rond de vagina rood worden. Ook kun je last hebben van hevige jeuk en een branderig gevoel. Plassen en vrijen kan pijnlijk zijn.
- Bij een infectie van de penis, kan de eikel er rood en schilferig uitzien. Ook kan iemand last hebben van erge jeuk. Bij het aanraken en vrijen kan dit pijnlijk zijn.
Oorzaken van candida
Als de balans tussen bacteriën en gisten verstoord raakt, kunnen deze laatste veranderen in een schimmel. Deze balans raakt verstoord doordat er een verandering in het milieu optreedt. Dit kan onder andere zijn:
- Een infectie in de mond kan ontstaan door: medicijngebruik, een slecht passend kunstgebit en een verminderde weerstand.
- Een vaginale infectie kan ontstaan door de vagina te wassen met zeep. Dit verstoort de natuurlijke zuurgraad, waardoor de Candida zich kan vermenigvuldigen.
- Een infectie op de huid ontstaat vaak in de huidplooien, plekken vaak het warmer en vochtiger is. Plekken waar de Candida zich snel kan vermenigvuldigen.
Is Candida besmettelijk?
Candida gisten komen van nature voor op onze huid, slijmvliezen en in onze darmen. Het wordt dan ook niet gezien als een besmettelijke ziekte. Het wordt ook niet beschouwd als een seksueel overdraagbare aandoening (SOA). Op het moment dat iemand een vaginale candida infectie heeft, dan is het ook niet nodig dat de partner behandeld wordt.
Bij baby’s met spruw of wanneer een moeder die borstvoeding geeft een candida-infectie van de tepels heeft, dan moeten en de moeder en het kindje wel allebei worden behandeld. Zij kunnen wel de infectie aan elkaar doorgeven.
Behandeling van candida
Een candida infectie is goed te behandelen. In de meeste gevallen wordt iemand behandeld met een antischimmel medicijn. Deze medicijnen kunnen in de vorm van een zalfje, drankje of tablet worden voorgeschreven. Waar voor gekozen wordt, is afhankelijk van de plaats van de infectie. Spruw bij baby’s gaat in de meeste gevallen vanzelf over.
Wat kun je zelf doen bij candida?
Om te voorkomen dat je een nieuwe Candida infectie oploopt, kun je de volgende tips volgen:
Bij een infectie in de mond (spruw)
- Let op je weerstand. Eet gezond en gevarieerd en zorg voor voldoende (nacht)rust.
- Bij zuigelingen is een goede hygiëne extra belangrijk. Geef je borstvoeding, was dan altijd je handen en tepels voor iedere voeding met lauwwarm water. Voor speentjes geldt dat je deze het beste iedere dag uitkookt en bewaart op een droge en schone plaats.
Bij een vaginale infectie
- Let op je weerstand. Eet gezond en gevarieerd en zorg voor voldoende (nacht)rust.
- Was je vagina niet met zeep, want dit verstoord de natuurlijke zuurgraad van de vagina. Reinigen kan prima met lauwwarm water.
Bij een infectie van de huid
- Let op je weerstand. Eet gezond en gevarieerd en zorg voor voldoende (nacht)rust.
- Zorg goed voor je huid. Houd deze goed schoon en droog. Bij het afdrogen is het verstandig om de huid zachtjes droog te deppen in plaats van hard te wrijven. Gebruik eventueel talkpoeder in huidplooien.
Wanneer naar je huisarts?
Twijfel je na het lezen van dit artikel of je naar de huisarts moet? Doorloop dan eens onze vragenlijst en ontvang na afloop direct een betrouwbaar advies.
7 reacties
De beschreven kenmerken komen deels overeen met die ik heb. Bij mij is het een reactie die zich voordoet na een behandeling met Amoxicilline als gevolg van een wortelkanaal ontsteking. Een overgevoelige en droge mond met droge lippen en tong tot gevolg. De tong is nu, na zes maanden nog steeds wit uitgeslagen en voelt aan alsof hij een stuk breder is geworden en merk ik met spreken dat ik de letter s niet goed meer kan uitspreken. De droge lippen zijn inmiddels weer genezen. Nadat deze symptomen in de loop der tijd wel wat minder is geworden ben ik, wellicht een beetje laat, toch maar naar de huisarts gegaan en heb hiervoor nu het middel Nistatina gekregen. Hopelijk helpt dit om mijn biologische evenwicht in de mond weer te herstellen. Voor mij een les voor de volgende keer, niet te lang wachten wanneer je klachten hebt.
Hoe is het resultaat tot nu toe. Ik heb ook een mondschimmel en ga starten met een gel. Ook ik heb moeite met spreken en slikken. Dat spreken is zeer vermoeiend
fluconazol via de huisarts bestellen!
Na 1 keer nemen,verdwijnen gelijk te klachten.
Heb jaren last gehad van mondschimmel en veel nistantyne gebruikt,dat verzachte de klachten maar het verdween nooit helemaal.
Ik neem het nu preventief, 1 tablet per 1 a 2 wkn en heb al tijden nergens last meer van!
ren met en candida infectie. Ben nu bij een bioresonantie therapeut geweest en die vertelt dat ik het candidasyndroom heb. Ik houd klachten zoals een dikke opgezette slappe buik, lijkt wel of ik in verwachting ben, veel winderigheid, brijachtige ontlasting, oorsuizen, een wattig hoofd etc. Herkent iemand deze klachten bij een candidasyndroom> Ben nu op een candida dieet gezet maar nog geen resultaat.
Ik loop al jaren met klachten. Heb het candidasyndroom. Dikke opgezette bolle buik, lijkt wel of in verwachting ben. winderigheid, oorsuizen, wattig hoofd, schimmelnagels, droge huid. Volg het candida dieet maar nog steeds geen resultaat. Herkent iemand zich hierin??????
Ik herken ze allemaal!
Ik ga straks voor één biofotonen behandeling. Al een paar dagen met candida dieet, maar allen ontwenningsverschijnselen. De dieet moet je minimaal 4 maanden volgen voor een goede resultaat.
Succes verder!!
Altijd ff naar de huisarts en dan blijkt dat een dieet hiervoor niet werkt zie huisarts.nl ben nu zelf aan de micanozol 2 dagen en ketoconazol voor in en uitwendig en merk al verschil na 2 dagen