Aspirine

Gezonde mensen kunnen beter geen aspirine innemen ter preventie van hartaanvallen en kanker, aldus een uitgebreid onderzoek naar de risico’s en voordelen hiervan. Er is een toenemende discussie gaande over de vraag of alle mensen boven de 50 jaar een dagelijkse, lage dosis aspirine moeten slikken.

Maar uit het onderzoek, uitgevoerd door het onderzoeksbureau van de NHS, blijkt dat het een ‘nipte balans’ was, door de gevaren voor hersen- en maagbloedingen. Het onderzoek waarschuwt over het algemeen voor het innemen van het geneesmiddel, tot er meer bewijs is.

Aspirine maakt het bloed minder kleverig en vermindert dus de kans op vorming van bloedstolsels in het lichaam. Deze stolsels zouden een hartaanval of beroerte kunnen veroorzaken. Er zijn ook studies die suggereren dat het innemen van aspirine het risico op bepaalde soorten kanker kan verkleinen. Maar doordat het geneesmiddel het moeilijker maakt voor het bloed om te stollen, kan het andere problemen in het lichaam veroorzaken. Het geneesmiddel wordt voorgeschreven aan mensen met een verhoogd risico op hartaanvallen en beroertes, in gevallen wanneer het medisch voordeel duidelijk is.

Toch gaan er stemmen op om gezonde mensen ook aspirine te laten slikken. Een team van Warwick Medical School werd gevraagd om het bewijsmateriaal van het NHS National Institute for Health Research the analyseren.

Wat betreft hartaanvallen en beroertes, concluderen ze dat iedereen aspirine geven zal leiden tot ‘netto schade door een verhoogde kans op bloedingen’. Dit was gedeeltelijk te wijten aan een beter beheer van de at-risk patiënten, waaronder het voorschijven van medicijnen om de bloeddruk te verlagen.

Wat betreft kanker, besloten zij dat het bewijs niet sterk genoeg was om er een beslissing op te baseren, maar lopende onderzoeken zullen duidelijker bewijs leveren in de komende vijf jaar.

Professor Aileen Clarke, die het onderzoek leidde, vertelde aan de BBC: “De risico’s zijn evenwichtig en voor nu is er geen bewijs om mensen te adviseren aspirine te slikken.

“Het zou mooi zijn om te kunnen zeggen dat 50-plussers dagelijks aspirine moeten slikken en daardoor minder risico op kanker hebben, maar het onderzoek is nog niet voltooid en we moeten dus voorzichtig zijn. We moeten terughoudend zijn in het aanbevelen van aspirine”

Amy Thompson, senior hartverpleegkundige bij de Britse hartstichting zegt: “Aspirine is uiterst belangrijk voor veel hartpatiënten, maar voor mensen die vrij zijn van hart- en vaatziekten is het nog niet duidelijk of de voordelen opwegen tegen de risico’s. Er wordt nader onderzoek gedaan dat een licht zal werpen op welke groep waarschijnlijk ook gebaat is bij het nemen van aspirine.”

Bron: BBC Health

2 reacties

 1. Anoniem 18 september 2018 at 18:19

  Ik neem zo nu en dan 1x p/wk een kinderaspirientje en 1x in de maand een gewoon aspirientje, ik ben bijna 82 jaar en heb ooit een longembolie gehad.

  Beantwoorden

 2. Anoniem 8 november 2018 at 07:23

  Ik was gestopt op advies van geriatrie, maar na het lezen hiervan ga ik weerbeginnen.
  1/2 asperine per dag, ik ben zelf diabeet, en zie in mijn omgeving wat kanker doet

  Beantwoorden

Darmonderzoek: bent u al aan de beurt?

Voer uw geboortejaar in en reken uit wanneer u in aanmerking komt voor het RIVM bevolkingsonderzoek.

Doe de test