Dagelijkse inname aspirine ‘riskant’ voor gezonde mensen
Dagelijkse inname aspirine 'riskant' voor gezonde mensen

Gezonde mensen kunnen beter geen aspirine innemen ter preventie van hartaanvallen en kanker, aldus een uitgebreid onderzoek naar de risico’s en voordelen hiervan. Er is een toenemende discussie gaande over de vraag of alle mensen boven de 50 jaar een dagelijkse, lage dosis aspirine moeten slikken.

Maar uit het onderzoek, uitgevoerd door het onderzoeksbureau van de NHS, blijkt dat het een ‘nipte balans’ was, door de gevaren voor hersen- en maagbloedingen. Het onderzoek waarschuwt over het algemeen voor het innemen van het geneesmiddel, tot er meer bewijs is.

Aspirine

Aspirine maakt het bloed minder kleverig en vermindert dus de kans op vorming van bloedstolsels in het lichaam. Deze stolsels zouden een hartaanval of beroerte kunnen veroorzaken. Er zijn ook studies die suggereren dat het innemen van aspirine het risico op bepaalde soorten kanker kan verkleinen. Maar doordat het geneesmiddel het moeilijker maakt voor het bloed om te stollen, kan het andere problemen in het lichaam veroorzaken. Het geneesmiddel wordt voorgeschreven aan mensen met een verhoogd risico op hartaanvallen en beroertes, in gevallen wanneer het medisch voordeel duidelijk is.

Toch gaan er stemmen op om gezonde mensen ook aspirine te laten slikken. Een team van Warwick Medical School werd gevraagd om het bewijsmateriaal van het NHS National Institute for Health Research the analyseren.

Aspirine en aandoeningen

Wat betreft hartaanvallen en beroertes, concluderen ze dat iedereen aspirine geven zal leiden tot ‘netto schade door een verhoogde kans op bloedingen’. Dit was gedeeltelijk te wijten aan een beter beheer van de at-risk patiënten, waaronder het voorschijven van medicijnen om de bloeddruk te verlagen.

Wat betreft kanker, besloten zij dat het bewijs niet sterk genoeg was om er een beslissing op te baseren, maar lopende onderzoeken zullen duidelijker bewijs leveren in de komende vijf jaar.

Professor Aileen Clarke, die het onderzoek leidde, vertelde aan de BBC: “De risico’s zijn evenwichtig en voor nu is er geen bewijs om mensen te adviseren aspirine te slikken.

“Het zou mooi zijn om te kunnen zeggen dat 50-plussers dagelijks aspirine moeten slikken en daardoor minder risico op kanker hebben, maar het onderzoek is nog niet voltooid en we moeten dus voorzichtig zijn. We moeten terughoudend zijn in het aanbevelen van aspirine”

Amy Thompson, senior hartverpleegkundige bij de Britse hartstichting zegt: “Aspirine is uiterst belangrijk voor veel hartpatiënten, maar voor mensen die vrij zijn van hart- en vaatziekten is het nog niet duidelijk of de voordelen opwegen tegen de risico’s. Er wordt nader onderzoek gedaan dat een licht zal werpen op welke groep waarschijnlijk ook gebaat is bij het nemen van aspirine.”

 

Bron: NY Times

11 reacties

  1. Ik neem zo nu en dan 1x p/wk een kinderaspirientje en 1x in de maand een gewoon aspirientje, ik ben bijna 82 jaar en heb ooit een longembolie gehad.

  2. Ik was gestopt op advies van geriatrie, maar na het lezen hiervan ga ik weerbeginnen.
    1/2 asperine per dag, ik ben zelf diabeet, en zie in mijn omgeving wat kanker doet

  3. Aspirine is een pijnstiller bloedverdunner en ontstekingsremmer. Paracetamol is vergif, kijk gewoon op wikipedia. Leverschade.Ale ik één paracetamol inneem word ik meteen kotsmisselijk, en ja , moet dan braken, ben dan uren gammel als een konijn. V r e s e l i j k ! Als ik een aspirine neem slaap ik als een blok, pijn weg, en de aders hebben goede doorstroming. Vroeger dronk ik een cognac, maar ik drink niet meer. Een gewoon aspirientje is al heel oud, begin vorige eeuw dacht ik. Ik weet niet waarom ze mensen volstouwen met paracetamol. Ik vermoed een soort genocide, klinkt heftig, maar het is zwaar vergif, zoek t gewoon even op ! Ik hou me aan mn aspirien af en toe, prima spul.

  4. Wikipedia is, met alle respect, geen medisch naslagwerk. Ook voor paracetamol geldt: overdaad schaadt. Overal waar “te” voor staat is niet goed.

  5. Is een aspirientje nu goed of niet goed , de één zegt goed de andere niet goed , de ene dokter beweert goed tegen kanker de andere dokter niet goed zou te mooi klinken als dit zou helpen tegen kanker , tik maar op google “waarvoor is een aspirientje goed ” je zult zien wat de dokters beweren , om zot van te worden !!!!!

    1. Tegen kanker helpt het in ieder geval niet. Het werkt als een bloedverdunner. En ook dat is niet altijd voor iedereen goed.

  6. Acetylsalicylzuur is een eeuwenoud middel dat al door de oude druïden als geneesmiddel werd gebruikt. Toen werd het uit de ‘wilgenbast’ gewonnen. Vandaag de dag wordt het sintetisch ‘nagemaakt’
    Acetylsalicylzuur is een relatief veilig middel wat ontstekingen remt, koorts verlaagt, en pijn stilt.
    Daarnaast zijn er wel degelijk onderzoeken die suggereren dat het preventief tegen kanker werkt.
    Uiteraard is er een vasculair voordeel te boeken omdat het de vaten schoon houdt, en de plaque op de vaatwand tegen gaat, minder kans op hart en vaatziekten dus. Natuurlijk moet men oppassen voor de maag, maar naisd’s zijn slechter voor de maag..
    Mijn conclusie is dan ook dat er waarschijnlijk door de industrie meer geld aan andere medicamenten is te verdienen, waardoor dit niet te pattenteerbare middel vaak in een kwaad daglicht wordt gesteld..
    Veilig middel mits verantwoord en in overleg met huisarts of specialist te gebruiken..

  7. Een klein deel van de mensheid kan door aspirine een anafylactische shock krijgen. Dit is mij overkomen. Door de combinatie astma en neuspoliepen en aspirine heb ik deze gekregen. Ben bijna gestikt en met de ambulance naar de intensive care. Ik pas erg op, want de volgende keer kan de reactie nog heftiger zijn.
    Ik was toen ongeveer 40 jaar. De jaren daarvoor heb ik aspirine probleemloos kunnen verdragen. De problemen met astma en neuspoliepen waren nieuw voor mij in die tijd.
    Volgens de arts heeft een klein deel van de mensen met astma, neuspoliepen deze reactie op aspirine- en nsaid-achtige middelen.
    Dirk.

  8. ik neem het heel soms in bij spanningshoofdpijn en dan 60mg en dat helpt altijd.
    Wellicht moet het een hele kleine dosis zijn om iets toe te voegen aan een gezond mens?
    bv 20 mg? per dag.

  9. Ik neem al 35 jaar, om de dag, een half kinder aspirientje (50 mg). Ben nooit ziek, heb wel Corona gehad maar totaal geen klachten gehad. Ik blijf een halve kinder aspirientje nemen omdat het mij duidelijk goed doet.( baat het niet, dan schaadt het niet)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *