Ongeveer één op de vijftig mensen heeft wel eens een blaasontsteking. Een blaasontsteking is gemakkelijk te behandelen en vaak niet ernstig. Maar wanneer je een blaasontsteking verwaarloost, dan kunnen de gevolgen groot zijn.

Wat is een blaasontsteking?

De medische term voor een blaasontsteking is een cystitis. Het is een infectie in de urineweg met allerlei vervelende klachten. Vervolgens kan dit ook leiden tot een ontsteking van de blaaswand en dan worden de klachten alleen maar erger. Zoals gezegd komt een blaasontsteking vaak voor, meer bij vrouwen dan bij mannen. Helaas is het zo dat een blaasontsteking ook terug kan komen. Heel af en toe krijgen kinderen een blaasontsteking, maar dan is er vaak een afwijking in de urinewegen. Een blaasontsteking is niet besmettelijk.

Symptomen van een blaasontsteking

De symptomen van een blaasontsteking zijn vaak goed merkbaar. Veel mensen kennen waarschijnlijk wel de brandende pijn bij het plassen. Maar er zijn ook kenmerken die je misschien niet zo snel koppelt aan deze aandoening. De meest voorkomende klachten zijn:

 • Vaak plassen, meestal maar kleine beetjes.
 • Aandrangklachten. Je hebt continue het gevoel dat je moet plassen, ook direct na het plassen.
 • Pijn in de onderbuik. Pijnlijk of drukkend gevoel soms, gepaard met een drukkend gevoel in het lage bekken.
 • Branderig gevoel, pijn tijdens het plassen.
 • Bloed in de urine. Door de infectie in je blaas en plasbuis kan er ook wat bloed meekomen tijdens het plassen. Wanneer je bloed in je urine hebt, is het altijd verstandig je huisarts te raadplegen om andere onderliggende aandoeningen eventueel uit te sluiten.
 • Troebele en vies ruikende urine.
 • Urineverlies.

Oorzaken van een blaasontsteking

De meeste urineweginfecties zijn, het gevolg van bacteriën die via de plasbuis in de blaas terecht komen. De bacteriën die normaal in de darmen aanwezig zijn (Escherichia coli of ook wel E-coli genoemd), verplaatsen zich dan vanuit het anale gebied naar de plasbuis richting de blaas.

De bacterie hecht zich dan aan de blaaswand en veroorzaakt vervolgens een ontsteking. De reden dat vrouwen vaker een blaasontsteking hebben dan mannen komt doordat vrouwen een veel kortere plasbuis hebben dan mannen. Hierdoor kunnen de bacteriën gemakkelijker in de blaas terecht komen. Bovendien liggen de vagina en de urinebuis dichter bij de anus dan dat bij mannen het geval is.

Wanneer je niet goed uitplast dan is de blaas niet helemaal leeg. Hierdoor krijgen bacteriën meer kans om zich te vermenigvuldigen en zal er sneller een urineweginfectie optreden.

Ook een zwangerschap en te weinig drinken kunnen zorgen voor een blaasontsteking. Bij de zwangerschap is er eigenlijk niets aan te doen. Aan te weinig drinken kun je zelf wel iets veranderen. Natuurlijk wil je, wanneer je een blaasontsteking hebt, zo weinig mogelijk naar het toilet omdat het pijn doet, maar veel drinken en daarmee zorgen voor een voortdurende doorspoeling van de blaas is dan erg belangrijk.

Gevolgen van een verwaarloosde blaasontsteking

Terugkerende blaasontsteking

Wanneer je te lang door blijft lopen met een blaasontsteking, dan kunnen de bacteriën zich voor lange tijd in de blaas nestelen en op regelmatige tijdstippen weer een ontsteking veroorzaken. Een terugkerende blaasontsteking veroorzaakt dezelfde symptomen als een gewone.

Nierbekkenontsteking

Ook al lijkt een blaasontsteking relatief onschuldig, het kan gevaarlijk zijn als het uitmondt in een nierbekkenontsteking. Je kunt een nierbekkenontsteking krijgen wanneer je te lang blijft doorlopen met een blaasontsteking. Een nierbekkenontsteking is pijnlijker en vele malen moeilijker om te behandelen. Wanneer de bacteriën die in de blaas zitten, via de ureters naar boven klimmen, kunnen ze de nieren infecteren. Op dat moment praten we van een nierbekkenontsteking. In eerste instantie zijn de symptomen hetzelfde als bij een blaasontsteking. Daarna kunnen koorts (hoger dan 38 °C), rillingen en pijn in de lenden optreden. Doordat een nierbekkenontsteking veel lastiger is om te behandelen, duurt deze behandeling ook veel langer. Wanneer een nierbekkenontsteking chronisch wordt, dan kan dit ernstige gevolgen hebben. De werking van de nieren kan er namelijk onder gaan lijden.

Bloedvergiftiging

We spreken van een bloedvergiftiging, wanneer de bacteriën zich via het bloed over het hele lichaam verspreiden. Een bloedvergiftiging wordt gekenmerkt door rillingen en hoge koorts en kan dodelijk zijn bij kwetsbare groepen, zoals bejaarden en mensen met een chronische ziekte. De behandeling bestaat gedurende minstens 10 dagen uit een intraveneuze toediening van een combinatie van antibiotica. Hierbij moet je dus in het ziekenhuis worden opgenomen.

Dus wanneer je de symptomen herkent ga dan naar je huisarts. Deze zal je een antibioticum voorschrijven en waarschijnlijk verdwijnen de klachten dan al snel. Het is belangrijk dat de kuur wordt afmaakt, ook als de klachten al eerder zijn verdwenen. Te snel stoppen met een antibioticum vergroot namelijk de kans dat de ontsteking weer terugkomt.

Bronnen: Slingeland Ziekenhuis en Bravis Ziekenhuis

82 reacties

 1. Anoniem 18 april 2017 at 21:42

  Bedankt, ik zal dan toch maar naar mijn huisarts gaan voor een behandeling van mijn blaasontsteking.

  Beantwoorden

 2. Anoniem 7 juli 2017 at 19:29

  Door het slikken van een kuur leken de symptomen te verdwijnen. Toch bleek na een paar dagen dat er nog steeds sprake was van blaas ontsteking. Is dat niet gevaarlijk? Ik start nu wel met een antibiotica kuur via Huisarts.

  Beantwoorden

  • John 7 juli 2017 at 19:53

   Was de eerste kuur dan niet van de huisarts?

   Beantwoorden

 3. Anoniem 25 juli 2017 at 17:39

  plassen doet verrekte pijn…..en dan ook nog om de 5 minuten…auww

  Beantwoorden

 4. Anoniem 28 juli 2017 at 20:28

  Molkosan helpt geweldig om een beginnende blaasontsteking te voorkomen. Verdunt met water is het superontsmettend, bovendien gewoon te koop bij Kruidvat of Kruiderij Erica. Bovendien is het puur natuur!

  Beantwoorden

  • Anoniem 5 maart 2018 at 15:11

   Ik heb het ook gehad. In 1 dag voorbij. Ik heb toen sinaasappels en veel citroensap gedronken en veel kiwi’s en frambozen gegeten. Alles op 1 dag ingenomen. Zo veel mogelijk zuur drinken. Je bent er in 1 dag vanaf.

   Beantwoorden

 5. Anoniem 17 augustus 2017 at 14:33

  Na een blaasontsteking nog steeds een drukkend irritatie gevoel, maar verder géén klachten meer
  voel me verder prima, wat kan dit nog zijn?

  Beantwoorden

 6. Anoniem 18 oktober 2017 at 15:28

  Ga dan maar rap naar de dokter! Ik dacht ook dat mijn blaasontsteking over was. Zit nu 2 weken later met nierbekken ontsteking. En geloof me. Het doet pijn!!!

  Beantwoorden

 7. Anoniem 20 oktober 2017 at 20:01

  Een reactie op anoniem op 28 juli 2017: als kind moest ik van mijn ouders echineaforce-druppels innemen en in een badje met molkosan. Ik had elk jaar rond oktober blaasontsteking, deze “behandeling”, hebben ze meerdere jaren volgehouden. Ondertussen zat ik diepellending op de wc en is de ontsteking waarschijnlijk uiteindelijk wel overgegaan. Op een dag zagen ze kennelijk het licht en ging ik naar de huisarts. Antibiotica meegekregen en tot mijn enorme blijdschap was ik na een halve dag al van de ergste narigheid af. Plantaardige middelen kunnen misschien wel helpen om de weerstand te verbeteren, maar een serieuze blaasontsteking genezen vraagt om meer.

  Beantwoorden

 8. Anoniem 2 november 2017 at 16:20

  Als 74 jarige heb ik al heel lang last van steeds terugkerende blaasontsteking.
  De hygiëne staat bij mij voorop en daar kan het niet aan liggen.
  Antibiotica helpt slechts 1 a 2 dagen na afloop kuur en dan begint de ellende opnieuw.
  Ik kan toch maar niet permanent antibiotica blijven slikken?
  De bacterie is resistent voor de medicijnen.
  Wat moet ik nu nog doen? Gaat het nog vanzelf over of ga je er gewoon aan dood?
  Ik kom zelden nog buiten en heb geen sociaal leven meer. Jammer, want verder ben ik gezond, slank en wil nog zo veel….

  Beantwoorden

  • John 2 november 2017 at 18:00

   As de bacterie resistent is, zal er niet veel anders op zitten. Bespreek het met de uroloog

   Beantwoorden

 9. Anoniem 17 december 2017 at 23:41

  .Als het om de e coli bacterie gaat,d mannose slikken.Om de 3 uur 6 tabletten op de eerste twee dagen.Daarna om de 4 uur 4.Daarna om de 5 uur 3.Afbouwen tot de klachten over zijn en daarna nog 2 per dag evt.ook als onderhoudsdosis.Veel drinken om de bacterie weg te spoelen.Dit helpt echt maar alleen met deze dosis en veel drinken.Antibiotica legt de klachten even stil maar de bacterie blijft in de blaaswand zitten.Als de kuur voorbij is begint de blaasontsteking weer van voren af aan.Succes!

  Beantwoorden

 10. Anoniem 27 december 2017 at 20:08

  Ik ben 25 en ik moet mezelf katheteriseren. Ik heb 3 a 4 keer per jaar een blaasontsteking. Ik ben hier mee geboren had een reflux. Mijn nieren waren daarbij ook aangetast diir de bacterien. Destijds heb ik 3mnd antibiotica gekregen ik was 1 week oud. Krijg nu te horen dat ze beter de operatie hadden kunnen doen. Nu heb ik er nig steeds last van. Katheter 2x per dag medicatie en bekkenbodem therapie mag ik gaan doen. Wnt mijn blaas is flink beschadigd. De antibioticakuur heb ik twee ndg en het werkt niet meer bent ook resistent. Dus als je een ontsteking hebt of vermoed ga na de huisarts en laat checken of het weg is. Want je hele leven ermee lopen zoals ik dat wil niemand

  Beantwoorden

 11. Anoniem 16 januari 2018 at 09:45

  Ik ben aan het sparen voor Georgië. Hier doen ze aan bacteriofagen therapie. Een behandeling die hier in het “zo goede europa” nog steeds niet wordt geaccepteerd als de beste methode om uitbehandelde patiënten van dit soort klachten te genezen. Hier in Europa kunnen ze niks meer voor je doen als je een resistente bacterie hebt. In mijn geval dus. Ik ben er klaar mee om steeds maar die antibiotakuren te gebruiken. Het dood ook al goede bacteriëren en tast dus ook andere essentiële organen aan. Ik heb er een prikkelbare darm aan overgehouden wat ik mijn ergste vijand niet gun. Teken de petitie die in omloop is voor deze therapie. Het is heel belangrijk dat deze therapie wordt toegelaten in Europa en het westen !! Mijn genezing ligt iig in Georgië. Suc 6 allemaal !

  Beantwoorden

 12. Anoniem 1 februari 2018 at 20:32

  Ik heb al 2 en een half jaar een blaasontsteking maar ik durf niet naar iemand toe te gaan, is dit ook dodelijk?

  Beantwoorden

  • John 1 februari 2018 at 20:55

   Dat kan wel ernstige gevolgen hebben. Waarom ga je daarmee niet naar de huisarts? Je levert een potje ochtendurine in, krijgt een kuur en je bent er vanaf

   Beantwoorden

 13. Anoniem 16 februari 2018 at 17:52

  ik ben veertien jaar het begon toen ik met groep acht op kamp was, daarna durfde ik niet naar iemand toe te gaan, ik durf ook niet echt naar de huisarts te gaan, wat gaan ze doen als de huisarts weet dat ik al 2 en een half jaar een blaasontsteking heb, wat gaan ze dan doen?

  Beantwoorden

 14. Anoniem 16 februari 2018 at 18:00

  ik ben pas 14 en ik moet dan dus denk ik met mijn ouders, en ik durf het hun niet te vertellen.

  Beantwoorden

  • John 16 februari 2018 at 18:21

   Ik vraag me af waarom je dat zou durven te vertellen. Beetje overdreven… Van de dokter krijg je een antibioticakuur, nadat je urine is gecontroleerd.

   Beantwoorden

 15. Anoniem 17 februari 2018 at 22:18

  ja weet ik, maar ik lig niet zo goed met mijn ouders, daar krijgen we ook hulp voor, maar wat kan er gebeuren als ik er niks tegen laat doen?

  Beantwoorden

  • John 17 februari 2018 at 22:25

   Je kunt daar ernstig ziek van worden. Je kunt zonder je ouders gewoon een afspraak maken bij de huisarts hoor.

   Beantwoorden

 16. Anoniem 18 februari 2018 at 17:31

  oke bedankt, ik ga zo een afspraak maken bij de huisarts

  Beantwoorden

 17. Anoniem 2 mei 2018 at 15:17

  Ik heb vorig jaar een aantal blaasontstekingen gehad 6 . Veel kuren voor gekregen maar niets hielp. Vervolgens een bloedvergiftiging door een bacterie met vreselijke gevolgen. Bijna dood, lang n het ziekenhuis en revalidatiecentrum. Bij elkaar 6 maanden. Heb nu nog restschade omdat 5 rugzenuwen kapot zijn. De bacterie had zich genesteld in mijn hamstring . Ik kan bijna niet lopen en staan , alleen met hulpmiddelen.

  Beantwoorden

 18. Anoniem 9 juni 2018 at 09:07

  Twee weken geleden op woensdag voelde ik de eerste symptomen. Vorige keer heb ik het met een dag véél drinken zelf kunnen voorkomen dat het doorzette, dus nu ook gedaan. Helaas op donderdagochtend wat zeurende buikpijn en ‘s middags wist ik niet meer hoe ik moest zitten, liggen of staan: nierbekken ontsteking. Dokter gebeld en een kuur gehad. Vanmorgen vroeg moest ik plassen en jawel: anders ruikende urine en pijn bij het plassen, zelfs een beetje bloed. Natuurlijk op zaterdag… En die kuur is net een week geleden afgelopen. Maandag maar een potje inleveren… Maar eigenlijk wil ik niet zó snel al weer een kuur, blijkbaar heeft de eerste kuur niet (volledig) geholpen, misschien te kort geweest?

  Beantwoorden

  • John 9 juni 2018 at 10:05

   Het kan wel eens gebeuren dat een kuur of te kort was of toch net niet heeft aangeslagen. Is je urine voordat je de kuur kreeg wel gecontroleerd?

   Beantwoorden

 19. Anoniem 30 juni 2018 at 14:51

  Binnenkort heb ik een ingreep nierstenen verwijderen. Ik heb een blaasontsteking met een 3e kuur antibioticum. De bacterie blijkt dus resistent te zijn. Zal het verwijderen van de nierstenen de kwaal verergeren? Is het beter operatie uit te stellen?

  Beantwoorden

  • John 30 juni 2018 at 15:01

   Dat zul je toch even met de uroloog moeten overleggen…..

   Beantwoorden

 20. Anoniem 1 augustus 2018 at 04:45

  Ik ben ook aan mijn tweede kuur bezig.
  Kom met moeite mijn bed uit van de pijn in mijn rug.
  Volgens de huisarts heeft dit te maken met mijn blaasontsteking.
  Mijn urine is naar het laboratorium opgestuurd.
  De huisarts doet er gelukkig wel iets aan.

  Beantwoorden

 21. Anoniem 20 augustus 2018 at 18:59

  Ik heb geen pijn bij het plassen wel buikpijn en in mijn rug. Mijn buik is ook wat opgezet. En als ik op de fiets zit en ga over een hobbel jeetje dat doet pijn. Heb antibiotica gekregen.
  Heeft dit ook iemand gehad met fietsen?..

  Beantwoorden

 22. Anoniem 22 augustus 2018 at 14:09

  Een cranberry poeder kuur van 10 dagen bij drogist te koop en drie keer daags een vit c pil 1000 Mg, je urine wordt zuur en daar houden die bacteriën niet van! Geen antibiotica nodig gehad!

  Beantwoorden

 23. Anoniem 1 oktober 2018 at 00:14

  Ik, ik krijg meest een kuur met 10 tabletten en heb dan na 2 weken weer een blaasontsteking. Weer een kuur van 10 tabletten. Terwijl er op de verpakking duidelijk staat dat je de kuur van 14 tabletten in zijn geheel moet afmaken . Waarom is dat?

  Beantwoorden

  • John 2 oktober 2018 at 09:18

   Dat zou je eens met je huisarts moeten bespreken. De kuur zou 14 dagen moeten zijn

   Beantwoorden

 24. Anoniem 10 november 2018 at 12:01

  Twee maanden geleden blaasonsteking en antibiotica. Nu weer

  Beantwoorden

 25. Anoniem 16 december 2018 at 22:57

  Huisartsenpost zegt dat ik een nierbekonsteking heb, maar heb verschrikkelijke pijn in mijn rug en trekt door naar mijn benen. Is het normaal dat je je zo beroerd voelt? Weet niet hoe ik zouten of liggen moet en heb het ook verschrikkelijk koud. Kan het niet iets ernstiger zijn. Maak mij ontzettend bezorgd

  Beantwoorden

  • John 17 december 2018 at 17:24

   Dat zijn wel klachten die daar bij passen

   Beantwoorden

 26. Anoniem 28 december 2018 at 02:38

  Ik ben sinds 3 weken terug uit India. Daar een ontzettend zware buikgriep opgelopen. Huisarts was op vakantie. Vervangend huisarts gaf me ren antibioticakuur zonder het weten van de uitslag van het onderzoek op ontlasting. Na een week ging het beter. Twee weken later klachten als blaasontsteking: erge drang om te plassen, aan het einde van het plassen erge pijn, kloppende pijn, af en toe bloed in urine. Geen koorts. Pijn houdt lang aan, ook tussen het plassen door. Net 2 paracetamol geslikt tegen de pijn. Gaat nog niet echt weg. Ik ben nu op vakantie in Duitsland en heb er precies 1 week last van. Ik ben pas over 6 dagen weer terug. Als ik het zo lees is het belangrijk om een arts op te zoeken? Of kan ik wachten tot ik weer thuis ben?

  Beantwoorden

 27. John 28 december 2018 at 21:39

  Ik zou toch even een dokter opzoeken

  Beantwoorden

 28. Anoniem 12 februari 2019 at 12:02

  Ik heb na het innemen van het medicament Plaquenil blaasontsteking na blaasontsteking gehad, ik moet dikwijls (alle 5 minuten) plassen maar het blijft bij enkele druppen, twee maal zakje Monuril van de huisarts moeten innemen, maar het tweede zakje was teveel, het is alsmaar erger geworden, drink veel water, sinaasappelsap, eet veel bessen en appels, Infusies van allerlei kruiden maar niets helpt, dokter weet het ook niet meer, binnen tien dagen naar de Uroloog, maar dat lijkt me een eeuwigheid te duren, wat kan ik doen? Mijn blaas zit overvol !!!!!

  Beantwoorden

 29. Anoniem 18 mei 2019 at 12:05

  Een paar weken geleden had ik een blaasontsteking. Kuur gekregen van de huisarts en het leek over te zijn, maar het kwam na een week of 2 weer terug. Ik ben 14 en durf dit alleen niet tegen mijn moeder te zeggen, omdat ik bang ben dat die boos wordt. Wat moet ik doen?

  Beantwoorden

  • John 18 mei 2019 at 16:34

   waarom denk je dat je moeder boos wordt als je zegt dat je een blaasontsteking hebt? Je zult er toch wat aan moeten doen. Dus terug naar de huisarts

   Beantwoorden

 30. Anoniem 6 juni 2019 at 12:56

  dankzij onkunde arts en verpleging tijdens revalidatie heliomare nu al 6 mnd blaasontsteking

  Beantwoorden

 31. Anoniem 7 juli 2019 at 13:14

  Heb ik op dit Moment 4 jaar mee helpen en nu lich ik in het ziekenhuis ik was eerst binnen genomen met 39.6 graden koorts en ik helemaal uitgedroogd binnen kwam lich er nu 4 dagen koorts weg en nu kamen ze er achter dat ik een erstige vorm van verwaarloosde Blaasonsteking ging nu veel antibiotica en veel drinken ik ben door de naald gekropen dit hat namelijk doodelijk af kunnen lopen ik ben nu 16 jaar en wil mensen waarschwen voor de gevaren en de gevolgen van soiets kleins

  Beantwoorden

 32. Anoniem 14 juli 2019 at 15:47

  Natuurlijk gaat u niet zomaar dood aan een blaasontsteking, er zijn meerdere soorten antibiotica. Vraag de arts om andere of een doorverwijzing naar de uroloog

  Beantwoorden

 33. Anoniem 30 juli 2019 at 02:49

  Molkosan na antibiotica kuur helpt fantastisch! Want vaak is de pijn dan nog niet helemaal over!

  Beantwoorden

 34. Anoniem 27 augustus 2019 at 14:08

  ” Anoniem 22 augustus 2018 at 14:09

  Een cranberry poeder kuur van 10 dagen bij drogist te koop en drie keer daags een vit c pil 1000 Mg, je urine wordt zuur en daar houden die bacteriën niet van! Geen antibiotica nodig gehad!¨
  Niet helemaal waar. De Cranberry bevat proanthocyanidinen, welke de hechting van bacterieën aan de blaaswand verhindert en aan de blaaswand gehechte bacterieën losweekt.
  Het vitamine C verhaal ligt (ook) wat genuanceerder. Er zijn mensen die veronderstellen dat dit de zuurgraad in de blaas op peil houdt en daardoor de kans op blaasontstekingen verkleint. Hiervoor bestaat echter geen bewijs. Ook is de maximale veilige dosis vastgesteld op 2000mg vitamine C.
  Aanbevolen is echter om gewoon de huisarts te bezoeken en dit daarmee te bespreken. Mocht je om wat voor reden dan ook op deze alternatieve kuur staan, laat dit dan gewoon weten en vraag om urineonderzoek achteraf. Aan het eind van de rit wil je niet met een verwaarloosde blaasontsteking blijven zitten…

  Beantwoorden

 35. Anoniem 22 januari 2020 at 20:41

  Anoniem blaas ontsteking vier kuren gehad.Blaas schoon maar nog erg veel kramp ln me buik

  Beantwoorden

 36. Anoniem 8 juni 2020 at 23:56

  Ik heb een blaasontsteking terwijl ik geen klachten heb, ij toeval erachter gekomen. Ook na een kuur is het nog niet over, nu een niwuwe heftigere kuur gekregen.

  Beantwoorden

 37. Anoniem 25 juni 2020 at 17:44

  Wat houd eiwitten en bloed in.Dit is in mijn urine gezien na blaasontsteking.Over twee weken weer controle van urine.Kweek was schoon.kan dit nog verdwijnen in de urine die stofjes.En wat kan ik daaraan doen

  Beantwoorden

 38. John (moderator) 25 juni 2020 at 18:29

  Dat zal een gevolg van de blaasontsteking zijn. Zorg dat je voldoende water drinkt

  Beantwoorden

 39. Anoniem 30 juni 2020 at 11:00

  hoi, ik had een blaasontsteking zonder klachten met alleen soms lage rugpijn, daar heb ik ook een antibiotica kuur voor gekregen van 5 dagen, maar de rugpijn is er nog steeds na 1,5 week. Wat kan dit nog zijn?

  Beantwoorden

 40. John (moderator) 30 juni 2020 at 17:20

  Moeilijk om daar zo iets over te zeggen

  Beantwoorden

 41. Anoniem 1 december 2020 at 20:22

  Hoihoi,
  voor het eerst in mijn hele even een Blaasontsteking.. jeetje wat geeft dat ontzettend veel pijn in mijn onderrug..
  Ik zou normaal voor een uitstrijkje gaan, maar huisarts had gelijk door dat het mis is.. dus algehele bloedonderzoek en weer een potje urine ingeleverd.. Heb antibiotica voor het eerst, en nu afwachten op de uitslagen.

  Beantwoorden

 42. Anoniem 4 december 2020 at 13:14

  10x blaasonstekingen in een jaar. Zou liggen aan rest urine die in de blaas bleef zitten. voorwand plastiek. oftewel blaas aan eigen weefsel omhoog gebracht . Hierna staande plassen en opnieuw blaasontsteking. resistent voor antibiotica ( 5 soorten) gelukkig nieren blijven schoon. Nu allerlaatste kuur met allerlaatste antibiotica ( niet waar is nog een voor terminale patiënten)waar ik nog niet resistent voor ben. Op hoop van zegen.ga alvast de molkasan halen

  Beantwoorden

 43. Anoniem 8 december 2020 at 17:32

  Ik had een urine test gedaan bij de huisarts en deze test gaf niet duidelijk aan of ik nou een blaasontsteking had of iets. Ik heb wel de symptomen en daarbij vonden ze iets van bloed in mijn urine terug. Omdat ik voor het weekend zat had ze HA me toch een AB kuur gegevens. Ik dacht dat het even hielp maar nu de kuur er bijna op zit hou ik nog steeds wat klachten. Zoals valse aandrang om te plassen, kloppend warm gevoel en het idee hebben dat ik niet helemaal uit plas maar er komt niets meer uit? Daarbij durf ik niet meer te drinken dan 2 l per dag. (Hiervoor dronk ik denk ik teveel) ik heb niet echt pijn bij het plassen of iets alleen de aandrang dat ik moet plassen blijft na het urineren. En dan zo”n drukkend / kloppend gevoel ofzo? Lees dit niet terug in de andere berichten dus dit maakt mij zeker onzeker. Droomde of het misschien een tumor kon zijn in de blaas…?

  Moet ik hiervoor ook weer terug naar de huisarts omdat de kuur misschien niet aanslaat? Ben bang dat mijn urine misschien schoon is of niet duidelijk uitslag geeft van wat ik dan wel heb en dat ik hier maar mee moet leven..

  Beantwoorden

 44. John (moderator) 8 december 2020 at 19:22

  Dan gewoon toch maar even terug naar de huisarts

  Beantwoorden

 45. Anoniem 10 december 2020 at 05:02

  In oktober heb ik door een katether een nierbekkenontsteking opgelopen. Antibiotica gekregen. Te snel naar huis gestuurd en een paar dagen later met zeer hoge koorts (40.6) weer naar huis met nog een antibiotica kuur. Dat ging goed. Ik liet op aandringen van vrienden mijn urine regelmatig controleren. Er bleken wat witte bloedcellen in mijn urine te zitten maar vond de huisarts niet verontrustend.
  Nu lig en loop ik al weer dagen rond met pijn bij mijn rechterheup. Naproxen gekregen, maar werkt ook niet afdoende en je mag maar 2 tabletten per dag tijdens een maaltijd. Plassen gaat prima en ook geen bloed.
  Wat nu? De huisarts bagatelliseert het voor mijn gevoel en ik bel morgen weer op.
  Iemand tips?

  Beantwoorden

 46. Anoniem 15 december 2020 at 16:01

  Een uitstrijkje heeft toch niks te maken met blaasontsteking. Om verwarring hier te voorkomen.

  Beantwoorden

 47. Anoniem 23 maart 2021 at 02:23

  Hi vraagje…
  Voordat ik aan mijn antibiotica kuur begon heb ik 3 dagen rondgelopen met blaasontsteking. Ben van mijzelf al een slechte drinker alleen toen heb ik mijzelf echt verplicht te drinken, het werd steeds maar erger en erger toen ben ik na het weekend toch maar naar de dokter gegaan… Nu zit ik op dag 4 van de 5 van mijn antibiotica kuur, de pijn bij het plassen is zeker weg! Alleen krijg vooral savonds last van mijn buik en onderrug… voor de rest niets, geen koorts of wat dan ook. Ben alleen bang dat de koorts wordt onderdrukt door de antibiotica en ik misschien al een nierbekkenontsteking heb?? Kan dit of ben ik mijzelf gek aan het maken?!

  Beantwoorden

 48. John (moderator) 23 maart 2021 at 14:54

  Eerst maar eens de kuur afmaken. De klachten kunnen ook nog enkele dagen daarna aanhouden

  Beantwoorden

 49. Anoniem 24 maart 2021 at 15:52

  Mijn moeder heeft corona gehad en is bijna overleden.ze heeft een kille vreemde huisarts. Ze heeft 2 bacteriën in de blaas zover ik weet gezien de huisarrs niet overlegt. Deze veroorzaken steeds weer blaasontsteking. Tevens heeft ze ecoli en deziekenhuisbacterie. Eerst moest mijn moeder 1x per 4 weken plas inleveren.Elke keer weer blaasontsteking. Toen een acute ziekenhuis opname door ernstige koorts door blaas en longontsteking. Toen stelde huisarts voor te spoelen (blaas) . Maar eerst een foto. De echo wees uit dat ze niets had (volgens moeder zelf) behalve weer blaasontsteking. Nu hoeft ze plots geen plas meer in te leveren en moet ze 85jaar oud, zelf aangeven als ze last krijgt. Spoelen hoeft ineens niet meer en moeders heeft er tevens voor gezorgd dat wij, haar kinderen , niet contact mogen opnemen met de huisarrs Dit terwijl ze bang voor de huisarrs is en vooral zich een aansteller voelt al snel , mede door de houding van de huisarts. Ze durft geen andere al zijn de reviews op iñterney ernstig slecht over deze huisarts zonder inlevingsvermogen. Goed wat nu? Wat kan ik doen aan dit alles. Ik zit er vreselijk mee.

  Beantwoorden

 50. John (moderator) 24 maart 2021 at 18:35

  Je kunt er helaas niets mee. Je kunt er met je moeder over praten. Maar als zij heeft beslist dat er niet overlegd mag worden met de kinderen, dan mag dat dus niet

  Beantwoorden

 51. Anoniem 13 april 2021 at 23:46

  Ik heb jaren terug een flinke blaasontsteking gehad. Ik heb een maand met klachten rondgelopen, elke week mezelf naar de huisarts gesleept maar er kwam niks uit mijn urine. Zelfs een keer naar huis gestuurd bij de spoedeisende hulp vanwege de pijn, met een zwangerschapstest en de woorden ‘het zit tussen uw oren’. Totdat ik ineens zo ziek was dat ik begon te hallucineren (als ik naar mijn hand keek werd het groter en dan weer kleiner).
  Daarnaast hoge koorts tegen de 40 graden aan, enorme buikpijn. Geen specifieke plek, maar de gehele buikholte, van onder mijn ribben tot het onderste puntje van mijn bekken, alles daartussen deed erg veel pijn.
  Volgende dag naar de huisarts die zich een hoedje schrok hoe slecht ik er bij zat, en direct een antibioticum gekregen die volgens hem een paardenmiddel was. Dit middel werkte prima.
  Ze hebben mij nooit onderzocht, enkel een prikje bloed wat aangaf dat de infectiewaarden wel heel erg hoog lagen.
  Zou dit een nierbekkenontsteking geweest zijn? Ik ben nog nooit zo ziek geweest en viel 5 kilo in 5 dagen af. Daarnaast voel ik nu nog steeds, zelfs jaren later, pas dat ik moet plassen als het zeer begint te doen. Alsof ik niet meer goed voel dat mijn blaas vol zit.
  Ik ervaar dat als erg vervelend en zou graag willen kijken of daar wat aan te doen valt.

  Beantwoorden

 52. Anoniem 5 mei 2021 at 17:27

  nierbekontsteking geeft andere pijn en zit er tussen de verschillende klachten langere tijd en hebben ze misschien niets met elkaar te maken?? en vaker naar het toilet gaan??

  Beantwoorden

 53. Anoniem 24 mei 2021 at 22:17

  Ik ben nu aan de furdantine kuur, verrek van de pijn in mijn onderrug en buik. Om gek van te worden.
  kuur is morgen afgelopen, niks verbetering….
  morgen maar weer de dokter bellen. Ik heb geen koorts gelukkig..

  Beantwoorden

 54. Anoniem 4 juli 2021 at 18:24

  Heb al jaren blaasontsteking die nooit meer weggaat. Resistent voor alle antibiotica. Verschillende urologen geweest kunnen niets meer doen. Ik heb geen pijn en koorts. Drink altijd veel water.ze dachten ligt aan nierstenen, had een coraalsteen in m’n niet. Die is weggehaald. Maar nog steeds blaasontsteking.

  Beantwoorden

 55. Anoniem 7 juli 2021 at 09:12

  Heb een kleine verzakking
  Vermoedelijk oorzaak van steeds weer blaas ontsteking. Vaak weinig of geen klachten. Hoog uit iets vaker naar toilet. Kan het zelf nakijken op.kijn werk en ja wel dan heb ik er weer 1 ?Soms de gewone. Soms de …kokken bacterie.
  Ben 47. Weet echt niet of ik iets aan die verzakking moet doen…..

  Beantwoorden

 56. Anoniem 18 augustus 2021 at 06:36

  Al meer dan 30 jaar regelmatig blaasontstekingen, voor de vacantie extra kuur gekregen, begonnen omdat ik veel moest plassen ,’s nachts om de 2 uur wakker, maar had geen pijn bij het plassen, nu met kuur 3 dagen bezig, merk geen verschil,ciprofloxacine ,is het beter te stoppen ?

  Beantwoorden

 57. Anoniem 4 oktober 2021 at 12:57

  Het verbaast me dat ik niets lees over cranberrytabletten. Door een baarmoederoperatie kreeg ik heel vaak een blaasontsteking. Vaak neem ik direct cranberrytabletten in en voorkom dan een blaasontsteking. Nu is het niet gelukt en moet ik weer aan de antibiotica.

  Beantwoorden

 58. Anoniem 30 oktober 2021 at 12:46

  Hier een dame die zeker drie keer per jaar een blaas ontsteking heeft.
  Ik denk dat sommige artsen en zeker de assistenten… ….het een heel zeurderig verhaal vinden , die blaas ontsteking.
  …..Ik heb zelf regelmatig een blaas ontsteking. Ik weet waar ik over praat echt waar. En kan de pijn ook zeker wel uittekenen.
  Zelfs begon het weer één dag voor mijn vakantie naar Frankrijk. Denk je dat ik antibiotica kreeg ….nee hoor, dan moest ik in Frankrijk maar naar de arts…

  Met niets naar Frankrijk niet echt om gezellig weggegaan dus.
  Met pijn en vervelend. Veel Kruidvat cranberry tabletten….
  Nu enkele dagen geleden had ik vreselijke pijn in mijn rechter boven rug en vroeg of ze mijn plas een week op kweek wilde zetten. Dacht aan een nierbekken ontsteking. Zo’n pijn had ik.
  Nee hoor we zien niets. Dus ook dat ging weer niet door.
  Ik zat echt te huilen bij die arts en ik dacht door vreselijke jeuk rechts aan de rechterkant rug ,
  aan gordel roos ,
  zij heeft wel medicatie gegeven tegen de jeuk ,dat helpt goed ,
  maar ze zei “U heeft geen gordelroos b.v. u heeft geen rode vlekjes, “
  maar ik zeg kunt U mijn urine niet nakijken ivm de nieren “nieren “
  nee probeert u het maar met paracetamol en kom over twee weken maar terug.
  Trek aan de bel, dat doe ik steeds ,maar wordt toch weer terug gestuurd.
  Ik denk nu bijna na drie nachten geen slaap te hebben gehad ,dat ik waarschijnlijk toch een nier bekken ontsteking heb, vooral als ik zit en lig die pijn trekt door naar mijn benen. Rillingen koud en niet slapen , het is dood vermoeiend. En gevaarlijk mijn tweelingzus heeft het gehad en in het ziekenhuis gelegen daarvoor.
  Erg vervelend en triest als je altijd maar weer weggestuurd wordt.
  Ik durf gewoon niet nog een keer terug te komen.
  Nu is het weekend en kan ik naar de weekend arts ,maar dan moet het wel heel ernstig zijn en met spoed, niet kunnen wachten tot maandag. Nou dan nog maar twee nachten niet slapen en spoken door het huis, want wanneer is het nu echt tijd???
  Het is een heel erg lastig probleem.
  Ik zal veel drinken en goed uitplassen, meer kan ik niet doen en nog maar weer twee nachten niet slapen.

  Beantwoorden

 59. Anoniem 5 november 2021 at 23:49

  Loop al een poosje met een niet lekker gevoel, maar geen blaasontsteking sympthomen. Wel heel vermoeid hertkloppingen en koorts. Zondagnacht wist ik me geen raad meer kreeg mn hartslag niet meer naar beneden, heb uiteindelijk de hap gebeld en die heeft een ambu gestuurt, nu blijk ik een urineweginfectie te hebben en heb een ab kuur gekregen voor 8 dagen waarvan er nu 4 van om zijn, maar voel nog weinig verbetering. Ik heb het idee dat ik hier te lang mee rond heb gelopen en dat het misschien is overgegaan in een nierbekontsteking. Wat bij mij ook niet mee zit is dat ik een hypogonder ben. Waar ik nog zieker van word en een paar keer per dag een hyperfentilatie aanval krijg.hoop dat dit vlug anders word, dit is evem overleven.

  Beantwoorden

 60. Anoniem 8 november 2021 at 12:29

  Ik voel me doodziek en mijn blaas is niet meer te redden. Ik ben misselijk en voel dat mijn einde nadert.

  Beantwoorden

 61. Anoniem 8 november 2021 at 12:31

  ik heb koorts, nierfalen en hartfalen kwaal erbij gekregen. Zwete en algehele malaise. Wie helpt me want mijn huisarts en de huisartsenpost gelooft me niet.

  Beantwoorden

 62. Anoniem 8 november 2021 at 22:13

  Goede dag, is het mogelijk dat je na een blaasontsteking nog steeds wat bloed in de uit plast enige tijd? Uit de kweek waren geen bacteriën te vinden maar wel nog wat bloed.

  Beantwoorden

 63. Anoniem 8 november 2021 at 22:24

  En is het ook mogelijk om een blaasontsteking te hebben zonder bacteriën in de kweek maar wel bloed?

  Beantwoorden

 64. Anoniem 11 november 2021 at 12:13

  Er zijn zeker nog alternatieven als je denkt helemaal uitbehandeld te zijn. Ik heb eindelijk financieel de behandeling bij elkaar om in Georgië de bacteriofagen therapie te starten. Na 14 jaar tobben, is het mooi geweest. Blaasspoelingen, katheterisaties, blaasscopieën, antibiotica, osteopathie, homeopathie, bioresonantie, cranberry, d-mannose, probiotica ter ondersteuning, bekkenbodemfysio, accupunctuur, ik drink iedere dag minimaal 2 liter. Niets wat heeft gewerkt om het te genezen.

  Beantwoorden

 65. Anoniem 4 december 2021 at 09:49

  Voor de 11 e keer een blaasontsteking dit jaar. ben begonnen met probiotica, het ging gelijk heel goed. Alleen keert het nu weer terug. Kan niet tegen antibiotica op 1 na. Vannacht ingenomen, meer mag je er niet van, deze ab heeft een langere uitwerking. Pijn in mijn bovenbenen en een pijnlijke onderbuik. Moet deze week beginnen me mezelf te katheteriseren, benieuwd of dat werkt. Kreeg gister van iemand een tip om naar een gespecialiseerde kliniek te gaan, Gynos. Dat ga ik zeker doen!

  Beantwoorden

 66. Anoniem 28 december 2021 at 13:56

  Ik heb direct na het plassen last van een soort kloppend gevoel niet heel erg pijnlijk maar ook niet fijn. Iemand een idee wat het kan zijn.

  Beantwoorden

 67. Anoniem 7 januari 2022 at 13:15

  Ik loop al 2 jaar met blaasontstekingen en alle soorten antibiotica gehad, gebruik dagelijks Cranberry en niets help.
  Heb nu al een half jaar veel pijn in buik en rug wat uitstraalt naar de bekken en benen.
  Antibiotica mag ik niet meer want kreeg daar door 2 darmbloedingen, onderzoeken gehad in het ziekenhuis en alles was goed volgens de Uroloog maar gaf wel weer antibiotica mee.
  Niet gebruikt want zit niet op weer een darmbloeding te wachten.wanhopig wordt ik ervan want kan door de pijn in buik en rug bijna niets.
  Heb nu ook al momenten dat mijn gezicht opgezet is en vraag mezelf wel steeds af…wat is er toch aan de hand in mijn lichaam?
  Nu is pijnbestrijding de enige mogelijkheid maar de oorzaak van dit alles daar wordt niet na gekeken!
  Wie herkent dit en kan mij raad geven.
  Wanhopige vrouw

  Beantwoorden

 68. Anoniem 17 augustus 2022 at 15:05

  Weet je van welke bacterie je zenuwproblemen kreeg?

  Beantwoorden

 69. Anoniem 20 augustus 2022 at 01:03

  Heb al twee weken pijn in mijn onderrug , ben naar spoed gegaan omdat pijn heb op de plaats van mijn nieren , heb weleen blaasontsteking gevonden in mijn urine

  Beantwoorden

 70. Anoniem 18 september 2022 at 13:54

  Als je niet gehoord wordt bij je huisarts! sta erop voor een door verwijzing naar specialist !!! het is jouw lichaam en vraag ?vraag ?vraag? L Schmitz 79 jaar 18 09 2022

  Beantwoorden

 71. Anoniem 31 januari 2023 at 22:56

  Ik heb een blaasontsteking gehad
  Heb gelijk een kuur gehad,een week later verloor ik urine hele plassen.
  Durfde niet lang naar buiten.
  Nu geen verlies ,maar als ik moet plassen moet ik gelijk gaan,anders gaat het wel mis.
  Heb buikpijn.Moet echt naar de dokter.
  Wat als ze niets vinden

  Beantwoorden