De symptomen van zaadbalkanker
De symptomen van zaadbalkanker

Zaadbalkanker is de meest voorkomende vorm van kanker bij jonge mannen. Hoe eerder de diagnose gesteld wordt, des te groter het succes van een behandeling is. Dus wat zijn de symptomen van zaadbalkanker?

Wat is zaadbalkanker?

Zaadbalkanker is kanker van de zaadbal. Een zaadbal wordt ook teelbal of testis genoemd. Bij zaadbalkanker ontstaat er dus kanker in de cellen die het zaad aanmaken: de kiemcellen. Gelukkig komt deze aandoening niet zo heel vaak voor. Echter, wanneer het voorkomt dan is dat vaak bij jonge mannen. Mannen tussen de 15 en 40 jaar. Opvallend is wel dat het aantal mensen met zaadbalkanker toeneemt.

De zaadballen en bijballen bevinden zich in de balzak. De zaadballen zijn betrokken bij de productie van spermacellen en mannelijke hormonen. Sperma wordt opgeslagen in de bijbal. Samen met de prostaat en de penis vormen de zaad- en bijballen de mannelijke geslachtsorganen.

Soorten zaadbalkanker

Er bestaand verschillende soorten zaadbalkanker:

 • Seminoom
  Deze vorm ontstaat in het binnenste deel van de zaadbal, daar waar de zaadcellen gemaakt worden. Ongeveer 50% van alle zaadbaltumoren is een seminoom.
 • Non-seminoom
  Deze vorm ontstaat in andere kiemcellen dan seminomen. Hieronder vallen onder andere het embryonaalcarcinoom, teratoom, dooierzaktumor, choriocarcinoom.
 • Combinatie
  Hierbij zijn zowel seminomen als niet seminomen betrokken.

Oorzaak van zaadbalkanker

De oorzaak voor het ontstaan van zaadbalkanker is niet helemaal duidelijk. Wel zijn er enkele risicofactoren bekend die de kans op zaadbalkanker vergroten. Risicofactoren voor het ontwikkelen van zaadbalkanker zijn:

 • Niet ingedaalde zaadballen tijdens de babytijd.
 • Onvruchtbaarheid.
 • Als er al eerder teelbalkanker geconstateerd is.
 • Erfelijkheid, denk hierbij aan een familielid met zaadbalkanker.
 • Een verschrompelde zaadbal door een slechte bloedvoorziening. Ook wel testisatrofie genoemd.

Zaadbalkanker wordt niet veroorzaakt door zelfbevrediging (masturbatie). Ook is teelbalkanker geen geslachtsziekte. Net als andere soorten kanker is zaadbalkanker niet besmettelijk.

Symptomen van zaadbalkanker

De meeste mannen bij wie zaadbalkanker wordt ontdekt, hebben zelf al gemerkt dat er een verandering in de zaadbal zit. De meest voorkomende symptomen van zaadbalkanker zijn:

 • Een vergroting van de zaadbal.
 • De zaadbal voelt hard aan.
 • Zwelling van de balzak.
 • Het normale gevoel in de zaadbal kan verdwijnen. De bal voelt dan aan als een steen.
 • Soms een scherpe pijn in de zaadbal.

Er kunnen ook andere klachten ontstaan door uitzaaiing van de tumor.

 • Opgezette lymfeklieren.
 • Pijn in de rug.
 • Pijn in de buik.
 • Zwelling van de borstklier of van het gebied rond de tepel.
 • Vermoeidheid zonder duidelijk aanwijsbare reden.
 • Kortademigheid en bloed ophoesten, als gevolg van uitzaaiingen naar de longen.
 • Gewichtsverlies zonder aanwijsbare reden.

Als je last hebt van de bovenstaande symptomen, dan is het belangrijk dat je op korte termijn contact opneemt met een arts.

Diagnose van zaadbalkanker

Wanneer de huisarts vermoedt dat het zaadbalkanker is, dan zal deze voor een doorverwijzing zorgen. De uroloog zal dan vervolgens een aantal onderzoeken verrichten:

 • Het doen van een bloedonderzoek.
 • Het maken van een echografie van de balzak.
 • Weefselonderzoek van de zaadbal.
 • CT-scan.

Aan de hand van de resultaten stelt de uroloog een diagnose. Bij de diagnose zaadbalkanker is het ook belangrijk dat vastgesteld wordt in welk stadium de kanker zich bevindt en of deze al is uitgezaaid.

Behandeling van zaadbalkanker

Hoe eerder de diagnose gesteld wordt, des te groter het succes van een behandeling is. Daarom is het verstandig om regelmatig een zelfonderzoek te doen. Het zelfonderzoek kan het best direct na een warm bad of een warme douche gedaan worden. Het zelfonderzoek bestaat uit de volgende handelingen:

 • Rol de zaadballen één voor één voorzichtig tussen duim en wijsvinger.
 • Let op verhardingen, zwellingen of andere veranderingen.

Afhankelijk van het stadium van de teelbalkanker en de uitkomst van de onderzoeken zal de volgende behandeling plaatsvinden:

 • Non-seminomen zonder uitzaaiingen
  Hierbij vindt er geen directe behandeling plaats. Iemand wordt door de uroloog goed in de gaten gehouden door middel van regelmatige controles.
 • Seminomen zonder uitzaaiingen
  Hierbij wordt als nabehandeling soms gekozen voor bestraling. Radiotherapie wordt soms gegeven om te voorkomen dat de kanker terugkomt na een operatie of om kankercellen te doden die zich hebben uitgezaaid naar de lymfeklieren aan de achterkant van de buik.
 • Uitzaaiingen
  Chemotherapie wordt voorgesteld als uitzaaiingen zijn geconstateerd. Na de chemotherapie moet soms restweefsel van uitzaaiingen via een operatie verwijderd worden.

Prognose van zaadbalkanker

Wanneer teelbalkanker op tijd wordt ontdekt, is de kans op genezing meer dan 99%. Wel ervaart een deel van de zaadbalkankerpatiënten na de genezing nog gevolgen van de behandeling. Dit kunnen zijn:

 • Vermoeidheid
 • Hartklachten
 • Onvruchtbaarheid
 • Hoge bloeddruk
 • Hoog cholesterol
 • Hart- en vaatziekten
 • Depressiviteit
 • Laag libido.

Het verwijderen van één zaadbal leidt bijna nooit tot de vermindering van de behoefte aan seks. Het leidt ook niet tot erectiestoornissen. Ook is er meestal geen blijvende invloed op de vruchtbaarheid. Om zowel uiterlijk als het gevoel van de balzak voor een groot deel te herstellen kan er gekozen worden om een prothese aan te laten brengen. Wel is het vaak beter om hiermee te wachten tot er meer duidelijkheid is over verder behandeling.

 

Bronnen: UMC Utrecht, Erasmus Medisch Centrum en Catharina Ziekenhuis 

87 reacties

  1. Ik heb er alleen in de avond last van en als ik me iets teveel inspan dan komt de pijn in /rondom mijn balzak opzetten en dan moet ik gaan liggen anders kan ik op gegeven moment niet meer op me benen staan van de pijn meestal is het aan de linkerkant ik dacht zelf misschien overactieve bekken

 1. Ik heb een kleine wit balletje op mijn teelbal wat zou dat kunnen zijn? Ik ben er heel angstig van heb het al jaren maar het doet niet pijn of iets moet ik me zorgen maken? Hoop een zsm antwoord graag

 2. Ik neem aan dat het op je balzak zit en niet op je teelbal, want dat zou je niet kunnen zien.
  Het zal een talgbultje zijn. Onschuldig verschijnsel en het gaat doorgaans vanzelf weer weg.

 3. Ik heb slierten en het lijkt op dikke aders rondom me linkerbal is dit ernstig en wat zijn de behandelingen hier van ? Gaat voornamelijk om onder in de bal en zie het ook niet altijd ..

 4. Van de 12 symptomen heb ik er 7 moet ik me zorgen maken
  Ik durf het ook niet te vertellen aan mijn ouders omdat ik hun niet bah wil maken

 5. Vraagje, ik heb soms last van mn hart/borst en als ik dan bij mn linkerbal druk doet het veel meer pijn. Wat kan daar de oorzaak van zijn

 6. Mijn balzak drukt vaak. Ook heb ik best vaak last van mijn rechter bal. Er zit geen hard bultje op of iets dergelijks, maar eerder een kleintje en dan iets zachter Moet ik me zorgen maken?

 7. Als je er last van hebt, moet je daarmee naar de huisarts gaan. Moeilijk om er zo zonder enig onderzoek iets over te zeggen. bultje, zachter kan een deel van je bijbal zijn

 8. Ik heb een zwelling in mijn linkerbal. Mijn linkerbal is daarom ook ongeveer een centimeter groter dan mijn rechterbal. Mijn linkerbal voelt ook platter aan dan mijn rechterbal. En soms heb ik een lichte pijn aan de balzak en de linkerkant van mijn blaas. Ik weet niet wat het is en wil het graag weten

 9. Ik heb een zwelling in mijn linkerbal deze voelt ook ongeveer een centimeter groter aan dan mijn rechterbal. Ook voelt mijn linkerbal platter aan dan mijn rechter. Ik heb ook soms een lichte pijn in mijn linkerbal en aan de linkerkant van mijn blaas. Ik wil graag weten wat het is en maak me eigenlijk al n paar weken een beetje zorgen.

 10. Ik heb alleen dat ik om de zoveel tijd pijn heb maar ben daarvoor 2x naar de huisarts gegaan en spoedeisende hulp maar dat het steeds de bijbal is dus kan het doorgaan naar teelbalkanker?

 11. Ik voel een bolletje in mijn balzak op mijn linker teelbal die zit eraan vast en als ik het aanraa’ voelt het raar een tintelend gevoel is dit de bijbal?

 12. Mijn rechter teelbal voelt de ene keer hard (als een steen) aan en de volgende dag weer zacht. Dit speelt nu al een aantal weken zo.

  Een aantal jaar terug had ik al eens een echo aangevraagd. Toen kwam er als diagnose dat er op de rechter teelbal een vocht knobbel zat wat geen kwaad kon. Echter voelt dus de rechter bal laatste tijd echt hard. En dan weer niet. Wat kan dit zijn?

 13. Mijn rechter bal is misschien 2 keer zo groot als de linker er zit een balletje op met grootte van een knokkel als ik er op druk doet het minimaal pijn (klein beetje) wat zou het kunnen zijn en kan het grote gevolgen hebben voor mij? Ik ben 15

 14. Moeilijk om daar zo iets over te zeggen. De knobbel die je voelt zal de bijbal zijn. Dat is normaal en daar moet je ook niet te veel aanzitten. Dat een bal iets groter is dan de andere is ook normaal. Maar 2 x zo groot is veel. En daar zou je dan toch mee naar de huisarts moeten gaan

 15. Ik heb een licht drukkend gevoel tussen mijn lies en bal net of mijn onderbroek te strak zit het doet geen pijn en als mijn ballen hangen voel ik er amper wat van kan dit duiden op kanker?

 16. Hallo,
  Ik voel nu al 2 weken dat mijn linker teelbal 1/2 x groter is als mijn rechter en ook zit er een beweegbare hard erwtgroote knobbel in de balzak.
  Mijn huisarts gebeld des tijd en bij het aangeven dat mijn teelbal groter is en zeer doet antwoorde hij al heel snel “dat is normaal, ga je heus niet dood van” waarna ik maar snel het gesprek afronde en niet meer naar deze nare man toe ga.
  Nu zit ik nogsteeds met de pijn, knobbeltje(die niet altijd even makkelijk te vinden is maar altijd aan de linkerkant een beetje hoog) en last bij het lopen aan de linkerzijde van mijn onderrug.
  Wat zou dit kunnen zijn? Hoop voldoende geïnformeerd te hebben.

 17. Dat een bal wat groter is dan de andere is een normaal verschijnsel. En wat je voelt zou de bijbal kunnen zijn. Maar daar zou je dan geen last van moeten hebben. Dus toch maar een afspraak maken bij de huisarts en ernaar laten kijken

 18. Een vraag sinds 4 dagen is mijn zak enorm pijnlijk en mijn rechter bal is wel 2x zo groot als links moet ik mij zorgen maken, temeer omdat mijn beide ouders zijn verleden aan longkanker

 19. Het kan een ontsteking zijn. Ga ermee naar de huisarts. ( dat had je eigenlijk al kunnen doen. Nou zit je weer met een weekend ertussen)

 20. Ik heb een bult zitten op mijn teelbal en ik kan door mijn balzak heen zien dat het blauw kleurig is. Als ik er in knijp doet het wel echt pijn.

 21. Om te beginnen moet je daar dus niet in knijpen! Het zou een varicocele kunnen zijn. Ga daarmee naar de huisarts

 22. Mijn rechter teelbal is groter dan mijn linker en als ik over de rechter vrijf dan voel ik op een deel van de teelbal kleine bobbels is dit gevaarlijk ben 14

 23. dat een bal groter is dan de andere is normaal. En wat je voelt is je bijbal. En het is dan ook normaal dat je die aan de ene kant meer voelt dan aan de andere kant

 24. Hoi ik heb een vraagje bij de bijbal aan de linker kant voel ik sinds kort een hard sliertje normaal heb ik daar nooit iets hards gevoeld wat kan dit zijn

 25. Het is niet vreemd dat een bal iets groter is dan de ander. Als het verschil echt groot is, moet je daarmee even naar de huisarts gaan en ernaar laten kijken

 26. Ik ben pas naar de huisarts geweest. Ik heb een bultje op mijn rechterbal. (Het zit aan de achterkant op een soort zacht gebied) De dokter had het over een cyste. Het doet onderussen niet zoveel zeer meer, maar het is 2 weken verder en het bultje is er nog steeds. Moet ik terug naar de huisarts?

 27. Mijn ballen voelen normaal aan, alleen zit bij mijn linkerbal in de buurt van waar de bijbal vast zit een bobbeltje/draadje wat ik kan bewegen. Is dit iets ernstigs??

 28. Hoi, ik voel al een sinds een paar maanden een heel klein knobbeltje linksonderin mijn balzak. Gister voelde ik nog eens op die plek en nu lijkt het iets gegroeid. Als ik er aan zit voelt het als een soort vetknobbeltje.. het lijkt niet op de bal zelf te zitten dus. Ik weet niet of het daar ook van komt, maar na seks of mastruberen heb ik vaak ook een onderliggende pijn, alsof er iets bekneld zit in dat gebied. Mij benen naar elkaar toe drukken voelt dan ook niet prettig. Wat zou dit kunnen zijn?

 29. Ik ben laatst naar huisarts geweest in verband met pijn aan teelballen. Ik zei toen ik daar was dat ik ook een bultje voelde. Hier heeft ie na controleren niet meer over gehad. Ik zou graag toch weten wat dit is. Beweegbaar knobbeltje dat beter te voelen is als ik teelbal draai. En ik weet bijna zeker dat het niet bijbal is

 30. Ik zou het zo helaas ook niet kunnen zeggen.. Misschien toch een deel van de bijbal of een kleine cyste. Ga ermee terug naar de huisarts

 31. Mijn rechter is groter dan mijn linker. Als ik gefietst heb heb ik soms wel eens last aan mijn rechter. Soms is uit het niets. Het doet geen pijn maar is een vervelend gevoel. Wat kan dit zijn?

 32. Ik heb ene bijbal ontsteking gehad paar jaar geleden mijn bal is altijd groter gebleven is dit normaal en ik heb een soort zacht gebied op mijn bal dat kan ik dan een stuk indrukken bij de rest van de bal niet

 33. Hallo ik heb pijn in mijn buik en in mijn onderrug,nu ook pijn in mijn linker teelbal al een paar keer bij de uroloog geweest zat een hard knobbeltje in hij zei dat het knobbeltje geen kwaad kon,nu doet het weer pijn in mijn teelbal ook pijn in mijn linkerborst,zou ik weer teruggaan

 34. Mijn man kreeg het in februari van dit jaar. Is geopereerd. Geen chemo. Maar de gevolgen: zeer laag libido, dus bijna geen zin meer in sex (ramp!!), flinke erectieproblemen (kan hem niet lang stijf houden) dus de sex ja is kwalitatief slecht (moet extreem gefocust blijven op zichzelf dus erg onromantisch en te kort om mij nog klaar te krijgen), veel moe en zijn penis is met 1 bal ook in grote flink afgenomen tijdens de erectie dus je voelt minder en ook de aansturing is duidelijk niet zoals met 2 ballen;penis gaat makkelijk allerlei kanten op ( behalve de goede hahah). Daarnaast bleek zijn enige testikel ook best slecht in vruchtbaarheid (slechter dan de verwijderde bal, dus nu onvruchtbaar en heel raar sperma). Testosteron ed gemeten; wisselde soms wat. Arts gaf aan niets te kunnen doen en ja mijn man beweerde ook dat alles gewoon werkt ( schaamte?) dus ik werd als vrouw beetje belachelijk gemaakt. En werd er verder niets gedaan. De verhalen over het seksleven na balkanker lijkt veelal veel belovend. Maar mijn ervaring is dus dat dit wel degelijk invloed heeft veeeel erger dan wordt voor gedaan, helaas. En dat een uroloog vervolgens dan ook nog eens je niet serieus neemt en zelfs nog deed alsof het normaal is terwijl uit sperma onderzoek wel degelijk bleek dat er met zijn huidig resterende testikel ook iets niet helemaal klopt ook zeer merkwaardig. Wij kregen te horen als de boel het helemaal niet meer doet of zijn lichaamsbeharing ineen weggaat dat we dan maar terug moesten komen (we dachten allebei meteen; maar niet bij hem ahum). Ik heb op dit moment gezegd ga toch wat meer gewichtheffen om te kijken of je daarmee je testosteron nog wat kan stimuleren anders naar de huisarts want dit is echt niet bevorderend voor je huwelijk ik ben notabene nog niet eens 40 en leef een seksleven van een vrouw van in de 70 denk ik maar zo. Ik weet mannen dit is misschien ook geen leuk verhaal om te lezen maar wel de realiteit en mocht jij je erin herkennen aub doe er wat mee l, verbloem het niet met dat het normaal is en schaam je er niet voor want dat maakt het nog naarder.

  1. Vorige week naar de dokter gegaan … Heb al maanden het gevoel dat er wat niet klopt. Rechter bal is groter geworden ( wel zacht) en de draden (aders volgens de dokter) allemaal dik en voelbaar … Sinds vannacht pijn in de onderbuik (geen verandering sinds de dokter heeft gevoeld) … Maar de pijn is er dus bijgekomen. Volgende week woensdag een echo voor de zekerheid.. maar zou ik met de pijn nog eens tussendoor naar de dokter bellen? De pijn is eerder dof.. wel enorm hinderlijk en niet aan de bal zelf (wel gevoelig) maar de pijn is mijn rechter onderbuik..

 35. Ik weet niet of dit nog actief is maar Kga gewoon proberen. Ik ben 16 bijna 17 en ik heb al 4-5 dagen last van mn rechter bal denk ik maar het zou ook in de lies kunnen zitten. Het is beetje drukkende pijn en moeilijk aan te wijzen. Ik heb een tijdje geleden een flink opgezette lymfeklier bij mn kaak gehad (was waarschijnlijk een ontsteking zei de huisarts) Ik zit nog te wachten op de uitslag van de echo dus kan ongerelateerd zijn. Mijn ontlasting is nogal hard en is niet een geheel. In de avond is de pijn het ergst maar het is niet alsof ik er niet van kan slapen. Ik voel niks aparts ofzo wat ik wel voel is dat als ik me buik ontspan ik er minder last van heb. Ik moet vaak plassen maar dat heb ik al wel een paar jaar dat ik veel naar de wc moet dus ik weet niet of dat er iets mee heeft te maken. Ik ga liever niet naar de huisarts natuurlijk maar denk dat het wel zal moeten. Is de huisarts verplicht om het geheim te houden als ik 16 ben?

  1. Ik ben 59, ik heb een raar gevoel in mijn linkerbal, is niet opgezet, moeilijk om een erectie vol te houden, en als het lukt vaak een branderig gevoel na mijn orgasme, en omgevingsgebied voelt een beetje raar

 36. Ik heb een hard balletjes ter grote van een balletje van zo’n balletjespistool in m’n balzak. Niet aan één van m’n ballen, maar los zittend in m’n balzak. Ik heb ook super erg last van afwisselende benauwdheid, ene moment wel andere moment minder last ervan. Zou dit eventueel met elkaar in verband kunnen zijn? Of staat de benauwdheid hier sws los van?

  Er is al veel onderzoek gedaan naar m’n benauwdheid en oorzaak wordt voor alsnog niet gevonden, maar heb dit balletje nooit eerder genoemd, omdat ik niet dacht dat dit een relatie kon hebben

  1. beste,
   ik heb een knobbelte op mijn rechterebal deze is ook iets groter dan de linker (wat normaal kan zijn). knobbelte is er al eventjes nu sinds enkel dagen iets heviger over gewreven heb ik wel een doffe pijn in de rechter bal ( beetje te vergelijken met een klop in de ballen maar dan in zeer licht vorm) ben ook wel een geruime tijd vermoeid ( kan ook door andere omstadigheden zijn maar toch) gevoelige licht gezwollen tepel heb ik ook wel maar niet meer dan anders, ik maak mij toch wel grote zorgen, gezien kanker ook wel bij bijna iedereen in de familie zit ( niet teelbalkanker) wat is u gedacht hierover ?

 37. Om dan meteen aan kanker te denken is wellicht wat overdreven. Maar zonder onderzoek is er niet veel over te vertellen. Ga dus met de klacht naar de huisarts en blijf van het bolletje af.

 38. Heb al tijd pijn in linker bal,perineum en onderbuik,ook pijn in pernieum en bal bij zitten,al jaren last van hemospermie,dokter zegt gespannenbekkenbodem,ook vaak plassen overdag,snachts niet ben ook depressief,zou dit een gespannenbekkenbodem kunnen zijn.
  .

 39. Ja de dokter zei dat inderdaad ook maar kan het dan zijn dat je dan alleen last hebt van de linkerbal,doet erg zeer als ik die beweeg,of in druk,uroloog zei een jaar geleden dat er een kleine cyste in zat,kan die zeer doen,prostaat was goed moest nu urine laten controleren en semen onderzoek,en bloedprikken,de uroloog zei hoeft eigenlijk niet maar controle is nooit verkeerd,heb dit jaar geleden ook gehad die pijn,maar nu is het erger.

 40. Heb al een tijdje een soort vliesje onderin mijn linker teelbal. Na het mastuberen lijkt het alsof het vliesje samentrekt tot een klein knobbeltje. Heeft iemand enig idee wat het zou kunnen betekenen?

 41. Ik heb 2 maanden geleden een accute pijn gekregen aan mijn linker bal. Niet zo heftig dat ik niet meer kon lopen, maar als ik erop drukte dat het veel pijn deed. Na een half uurtje was de pijn weer weg. Maar nu heb ik nog steeds last aan mijn linker lies en onderbuik als ik die inspan, en mijn linker bal ligt ook een stuk lager dan de ander en is iets groter. De bal zelf doet geen pijn meer. Is dit iets ergs?

 42. Daar kan zo natuurlijk niemand antwoord op geven. Ik zou adviseren om met de klachten naar de huisarts te gaan

 43. Ik heb sinds een lange tijd al een klein bobbeltje vlakbij mijn linker teelbal, de dokter heeft destijds gezegd dat het een soort verwaarloosde ontsteking is… het zit niet vast aan de teelbal zelf, maar ljjkt meer een verdikking in de zaadleiders te zijn… ik ga er vrijdag nog een keer naar laten kijken! Moet ik me zorgen maken?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *