Een second opinion: hoe pak ik dat aan?
Een second opinion: hoe pak ik dat aan?

Wanneer je twijfels hebt over de gestelde diagnose of behandelmethode van je arts, dan kun je een second opinion aanvragen. Wat komt daarbij kijken? Hoe pak je dat aan?

Vraag je arts om de second opinion

De eerste stap die je moet nemen, is je behandelend arts om een verwijzing naar een tweede arts te vragen. Dit kan lastig voor je zijn, maar bedenk dat een second opinion voor een arts/zorgverleners heel normaal is. Zo’n second opinion is een tweede mening die jouw keuze in het behandelproces kan ondersteunen en je e eigen arts blijft gewoon je hoofdbehandelaar. Daarnaast is je behandelend arts verplicht om hier aan mee te werken. Behalve als die daartegen zwaarwegende argumenten heeft. Die moet uw arts dan onderbouwd aan u laten weten.

Informeer je zorgverzekeraar

Het is aan te raden om contact op te nemen met je zorgverzekeraar wanneer je een second opinion aan wilt vragen. Sommige zorgverzekeraars vergoeden niet alles wanneer je zelf de afspraak regelt of er staat in de polis aanvullende voorwaarden. Omdat veel zorgverzekeraars andere voorwaarden hanteren is het verstandig om eerst contact op te nemen met je zorgverzekeraar.

Afspraak maken

Vervolgens maak je een afspraak bij de tweede arts (naar keuze). Geef hierbij aan dat het om een second opinion gaat. Het is belangrijk om te weten dat deze arts de behandeling niet overneemt of dat deze arts zelf allerlei onderzoeken gaat doen. De tweede arts ontvangt een kopie van het totale medisch dossier van de hoofdbehandelaar.

Bezoek tweede arts

In veel gevallen zijn de gegevens uit jouw medisch dossier voldoende voor de tweede arts om een oordeel of advies te kunnen geven. Dit oordeel of advies zal hij of zij dan met je bespreken. Het kan zijn dat de tweede arts een lichamelijk of een ander onderzoek wilt doen, maar dat komt niet zo vaak voor. Tijdens je gesprek met deze tweede arts kan het verstandig zijn om met een familielid of vriend te gaan. Samen hoor je meer dan alleen. Bereid je gesprek ook voor door bijvoorbeeld je vragen op te schrijven. Dit zorgt er gelijk voor dat je niets vergeet te vragen.

Terug naar je behandelend arts

Ga vervolgens met het oordeel/advies van je tweede arts naar je behandelend arts en bespreek de resultaten. Bepaal samen wat de te nemen vervolgstappen zijn. Het kan zijn dat beide artsen een verschillend medisch advies kunnen geven, dan moet je de behandeling kiezen die het best bij jou past en waarin je het meeste vertrouwen hebt. In de meeste gevallen zullen in zo’n geval je behandeld arts en de second opinion arts met elkaar overleggen wat de beste aanpak is en een gezamenlijk behandelplan overeenkomen.

 

Bronnen: Universitair Medisch Centrum Utrecht en Erasmus Medisch Centrum