Evenwichtsproblemen door een ontsteking van het binnenoor
Evenwichtsproblemen door een ontsteking van het binnenoor

Neuritis vestibularis is een belangrijke oorzaak van acute evenwichtsproblemen. Deze aandoening kan op elke leeftijd optreden, maar meestal bij mensen die tussen de 20 en 60 jaar zijn. Is neuritis vestibularis te voorkomen?

Wat is neuritis vestibularis?

Wanneer je last hebt van neuritis, dan werkt tijdelijk één van de evenwichtsorganen niet. Andere benamingen die voor deze aandoening gebruikt worden zijn neuritis vestibularis of acute vestibulaire paralyse.

Het vestibulum is het gehoor- en evenwichtsorgaan dat in het binnenoor zit. Bij een neuritis vestibularis is er sprake van een plotseling verlies van de functie van dit orgaan. Het kenmerkende ervan is dat er geen gehoorstoornissen of stoornissen aan het centrale zenuwstelsel optreden. In de meeste gevallen is de persoon die dit overkomt gewoon gezond.

In de meeste gevallen vindt de uitval eenzijdig plaats. Met andere woorden aan één oor. Wanneer de uitval gepaard gaat met gehoorproblemen, dan spreekt met van een labyrinthitis. Hierbij is dan niet alleen het evenwichtsorgaan aangetast, maar ook het slakkenhuis.

De symptomen van neuritis vestibularis

 • Een acute, heftige draaiduizeligheid (vertigo), die in de loop van dagen tot weken afneemt.
 • Vaak misselijkheid en braken.
 • Hartkloppingen.
 • Zweten.
 • Bleke teint.

Wanneer iemand last heeft van neuritis vestibularis, dan voelt iemand zich zo ziek dat hij/zij de eerste dagen niets anders kan, dan met de ogen dicht op bed liggen. Wanneer iemand maar een kleine beweging maakt, dan kan dit de klachten verergeren.

Na enkele dagen tot weken vermindert de duizeligheid geleidelijk aan. Vervolgens treedt er een periode op van onstandvastigheid die langzaam overgaat in een wat onzeker gevoel hebben bij snelle bewegingen van het hoofd. De snelle bewegingen kunnen namelijk nog een behoorlijke tijd klachten uitlokken.

Meestal zijn alle klachten na enkele maanden verdwenen. Echter, oudere mensen kunnen hier wel blijvend evenwichtsproblemen aan overhouden. Vaak gaat dit gepaard met een gevoel van onzekerheid, vooral in het donker of op een oneffen ondergrond. Maar ook kan er duizeligheid optreden, wanneer iemand snelle hoofdbewegingen maakt.

In veel gevallen hebben patiënten in de weken of maanden voorafgaand een infectie aan de bovenste luchtwegen doorgemaakt.

Bij een labyrinthitis is er ook gehoorverlies met soms piepen of suizen (tinnitus) in het oor.

Oorzaken van neuritis vestibularis

De exacte oorzaak van deze aandoening is (nog) niet bekend. Omdat het vaak optreedt na een luchtweginfectie (zoals bv. griep), denkt men dat het gaat om een (abnormale) reactie van het immuunsysteem op een virale infectie.

Een andere mogelijke oorzaak, waar men rekening mee houdt, is een tijdelijke verstoring van de doorbloeding van het evenwichtsorgaan, of een stofwisselingsstoornis.

Het zou ook het gevolg kunnen zijn van een infectie in het middenoor of goedaardig gezwel van de brughoek.

Oorzaken van de draaiduizeligheid

De draaiduizeligheid komt voort uit een probleem met het evenwichtsorgaan. In allebei de oren, in het middenoor, hebben we een evenwichtsorgaan zitten. Hierin zitten 3 verschillende buisjes met een vloeistof. Op het moment dat we het hoofd bewegen, dan beweegt de vloeistof in die buisjes ook mee. Ons hersenen registreren dit en sturen een signaal naar onze spieren. Dit zorgt ervoor dat we in evenwicht blijven.

Op het moment dat een evenwichtsorgaan niet goed werkt, ontvangen onze hersenen verkeerde informatie. Het gevolg is dat iemand alles ziet draaien of dat iemand het gevoel krijgt dat hij of zij zelf beweegt, valt of draait.

Draaiduizeligheid kan optreden als een evenwichtsorgaan ontstoken is, als de buisjes verstopt raken of wanneer er teveel vloeistof in de buisjes zit. Ook als de bloedtoevoer naar het evenwichtsorgaan verstoord is, kan draaiduizeligheid ontstaan.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

De huisarts zal je met deze klachten doorverwijzen naar een neuroloog en/of een neus-keel-oor-arts. Er zal gestart worden met een gehoortest (audiogram). In de meeste gevallen zal ook een evenwichtsonderzoek worden gedaan, waarbij de oogbewegingen worden gemeten. Soms is het belangrijk bloedonderzoek te laten uitvoeren. CT-scans kunnen nodig zijn om andere aandoeningen uit te sluiten (zoals de brughoektumor of vestibulair schwannoom), die soortgelijke symptomen kunnen veroorzaken.

Behandeling van evenwichtsproblemen

Er bestaat geen behandeling, waardoor deze evenwichtsproblemen genezen. Noch waardoor deze sneller overgaat. Het enige wat iemand kan doen om de klachten te minimaliseren en ongelukken te voorkomen is:

 • Bedrust
  Het beste advies is om zeker de eerste dagen in bed te blijven. Om zo de duizeligheid niet te verergeren. Wanneer de duizeligheid wat minder wordt, probeer dan wel zoveel mogelijk te bewegen. Doe dit in het begin het liefst met begeleiding om vallen te voorkomen. Hierdoor krijgt het lichaam training om de uitval te compenseren waardoor de klachten sneller verdwijnen.
 • Medicijnen
  Tegen de misselijkheid en het braken kan door de arts een braak werend middel worden voorgeschreven. Let er wel op dat wanneer er veel gebraakt wordt dat er extra gedronken moer worden om uitdroging te vermijden. Soms kan tijdens de eerste dagen licht kalmerende medicatie noodzakelijk zijn, maar deze moeten zo snel mogelijk worden gestopt omdat ze het herstel kunnen vertragen.
 • Evenwichtsoefeningen
  Bij mensen waar de evenwichtsproblemen storend blijven, is het verstandig om bepaalde evenwichtsoefeningen te doen. In het begin is dat enkel bij de fysiotherapeut, maar later zet iemand dat thuis voort. Bedoeling is om het evenwicht in de signalen van beide evenwichtsorganen in de hersenen te herstellen. Dit proces kan weken tot maanden duren. Bij jonge en actieve mensen zal het herstel sneller en completer zijn.

 

Bronnen:  UMC Utrecht en Radboud UMC

 

24 reacties

 1. Momenteel herstellende van 2x neuritus vestibularis in 3 maanden tijd.(begin februari en eind maart) Hierdoor een beschadiging oplopen aan 1 van de evenwichtsorganen. Herstel via fysio verloopt traag maar is wel merknaam. Geduld is een schone en soms frustrerende zaak in dit herstel

 2. De uitleg klopt precies. De presentatie van het beschreven klachtenpatroon kan 10 x erger ervaren worden. Bewegingen tijdens een aanval voelen afschuwelijk. Het braken is verschrikkelijk. Licht en geluid onverdraaglijk. Na een paar uur is het ergste met een intraveneus antibraak middel voorbij.

 3. Beste anoniem primperan is een uitstekend middel na elke maaltijd 5ml werkt na 10 minuten al

  Afzeggen ook iemand met evenwichts orgaan ontsteking

 4. Bij mij ontstaan na virus infectie tijdens burn out. Erg heftig en super ingrijpend. Beweging hoe gering ook gehoopt idd. Korte power naps en rust. Hulp van omgeving is cruciaal.

 5. Na het plaatsen van buisjes in de trommelvliezen heb ik 3x last gekregen van aanvallen die me enorm misselijk en zenuwachtig maken.

  De symptomen die ik ervaar zijn te beschrijven met wat ik hier lees.

 6. Ik ben ‘herstellende van’, vandaag weer begonnen met de dagelijkse dingen. Wat een hel, zonder hulp van je omgeving ben je nergens.
  Ik merkte op dat op dag 4 mijn linker been een soort van gevoelloos werd, vandaag dag 5 mijn hele linker zijde soort van warm/gevoelloos. Morgen controle bij de huisarts. Herkenbaar voor iemand?

 7. Goeie uitleg…klopt inderdaad precies. Ook ik sinds vorigd week herstellende van…zit nog volop aan de medicijnen tegen spugen en duizeligheid. lopen/bewegen gaat dramatisch…eenzijdig verminderd gehoor en constant “vol” gevoel in mijn linkeroor. Nooit eerder bij stilgestaan dat uitval van je evenwichtsorgaan zo’n impact heeft op de dagelijkse gang van zaken. Hulp van omgeving is inderdaad cruciaal…want ik val zelf nog constant om!

 8. “Neuritis Vestibularis” stond er op het briefje dat ik van de huisarts mee kreeg. Dat mocht ik zelf even opzoeken op thuisarts.nl. Maar wat ik op die website las was op geen enkele wijze zo heftig als waar ik doorheen ging.

  “Het goede nieuws is dat het niet ernstig is,” ik hoor het de huisarts nog zeggen toen ze mij het briefje gaf. Ze had er wat mij betreft ook achteraan mogen zeggen: “Het slechte nieuws is dat er weinig over bekend is.”
  Op thuisarts.nl las ik “Neuritis vestibularis is meestal binnen een week over”, dus ik appte optimistisch naar iedereen dat ik waarschijnlijk een week uit de roulatie was, maar daarna kon ik alles weer oppakken.

  Niets was minder waar. Uiteindelijk heb ik wekenlang grotendeels in bed gelegen. Heel internet heb ik afgezocht waarom het na een week nog niet over was. Toen ik contact zocht met andere lotgenoten, bleek dat het heel erg vaak een kwestie van maanden is. Maar omdat je dit nergens hoort, ga je zo aan jezelf twijfelen.

  In totaal duurde het traject tot volledig herstel 4 maanden. Eén van de lastigste klachten vond ik (nadat de duizeligheid was weggezakt) dat mijn prikkelverwerking het niet meer goed deed. Een verjaardag of een bijeenkomst, ik kon dat nog helemaal niet aan.
  Ik had het geluk dat mijn fysio verstand van duizeligheid had en mij er echt doorheen gecoacht heeft. Dat zij me keer op keer kon vertellen dat ik niet gek aan het worden was, maar dat deze aandoening extreem uitputtend is. Dat rust het enige is dat op je prioriteitenlijst staat.

  Gelukkig is het op dit moment al maanden weg, maar ik weet ook van anderen die bij vermoeidheid de klachten weer terug voelen komen.

  Mijn tips: rust veel, vermijd prikkels en als je klem loopt: zoek dan iemand met ervaring met duizeligheidsklachten. Heel veel sterkte!

 9. Ook ik ben getroffen door de ziekte
  Plotseling midden in de nacht Hevig zwetend wakker geworden kon niet opstaan om naar toilet te gaan Braken en heftige duizeligheid Zeker 5 dagen in bed doorgebracht Weken lang duizelig en af en toe nog onstabiel

 10. 2.5 week geleden aanval van duizeligheid gehad na toiletgang het was heel erg heftig. Ik viel steeds flauw na 2x m’n man gewekt die heeft op mijn verzoek 112 gebeld. Ik had een bloeddruk van 200/120. Ik was bang en dacht dat ik dood ging. De ambulancebroeder zei dat ik lag te hyperventileren wat ik normaal nooit doe ik viel nog steeds flauw en hab maar weinig meegekregen van alles. Ik lag te bibberen en had het koud.Ik kreeg zuurstof en een infuus daarna zakte de bloeddruk. Ze zijn 2.5 uur binnen geweest uiteindelijk mocht ik toch thuisblijven en werd er bedrust voorgeschreven. Na 2 dagen naar de huisarts die vertelde dat ik een ontsteking aan het evenwichtsorgaan had en dat het vanzelf over zou moeten gaan na verloop van tijd.
  Het gaat nu beter alleen in bed blijft de duizeligheid bij een minimale beweging van m’n hoofd word ik weer duizelig. 2 dagen vooraf had ik opeens ‘s morgens een keiharde piep en suis in m’n hoofd die is er nog steeds hoop dat deze na verloop van tijd minder wordt.

 11. Iets van 3 weken geleden een aanval gehad van een acute vertigo met een derde graads nystagmus uitgelokt door een neuritis vestibularis. Nadien vastgesteld door de neuroloog. Zwaar duizelig en zakte steeds verder weg. Uit voorzorg door de ambu broeders naar het ZH gebracht. Nu ben ik herstellende. Ik loop veel. Pak de dingen op die ik normaal ook doe. Enkel om het evenwichts orgaan snel te laten herstellen. Omdat ik nog problemen heb met lopen en af en toe duizeligheid mij doorlaten naar een Fysiotherapeut op het gebied van draaiduizeligheid. Van hem een aantal oefeningen meegekregen die ik 2x per dag moet doen. Het gaat nu iets beter, maar ik ben er nog niet. Onderschat draaiduizeligheid niet. Het is verschrikkelijk om het mee te maken. Ik wil niemand bang maken maar het is geen pretje.

 12. Ben op dit moment herstellende van, naar ik vermoed, het vijfde geval van NV in ca. 30 jaar tijd. In alle gevallen gepaard gaande met verlies van spraakvermogen en mobiliteit. Bij de laatste 2 keren waren de symptomen zo ernstig, deden ook de verpleegkundigen aan een beroerte denken, dat ik op de IC ben opgenomen. Gelukkig verdwijnen de ergste klachten na een paar dagen, en heb ik nu alleen nog maar af en toe een licht dronken gevoel. De vorige keer hebben de klachten een maand aangehouden. Daarbij heb ik een helse thuisreis van Oostenrijk naar huis moeten doorstaan. Ik heb toen letterlijk aan mijn gezin gevraagd om me op een parkeerplaats achter te laten om te laten sterven, zo hondsberoerd voelde ik me. Ook de laatste keer was de rit in een ambulance weer een hel. De verpleegkundigen waren verbaasd hoe veel een mens kan overgeven. Ik wens dit zelfs mijn grootste vijand niet toe.

 13. 12 juli opgenomen in ziekenhuis, werd duizelig wakker, alles draaide, miss, hoofdpijn, kon niet meer staan, daardoor disregulatie zenuwstelsel gekregen en ortostatische hypotentie. 2 wk in ziekenhuis gelegen, nu nog steeds last

 14. Momenteel bijna twee weken lang herstellende. Nog steeds kleine slaapjes tussendoor, en veel op de bank liggen overdag. Zolang mijn hoofd maar niet beweegt is alles goed en kan ik zelfs wat op de telefoon kijken. Lang leve de dictafoon. Maar zodra mijn hoofd beweegt blijft de boel nog draaien. Ik kan me niet herinneren dat ik eerder zo ziek ben geweest, vooral de eerste week. Toen had ik na een dag of vijf ook een kleine terugval, met opnieuw misselijkheid en braken. Inmiddels kan ik tussendoor wel een paar meter door het huis wandelen, maar langer dan een paar minuten rechtop zitten is te zwaar voor mijn hoofd, dan draait de hele wereld om me heen. De tijd gaat me veel te langzaam, dus ik hoop dat die duizeligheid stiekem toch wel snel gaat verdwijnen 🙂

 15. Hoii ik had 7 december een aanval gekregen van heftige draaiduizeligheid mijn evenwichtsorgaan was ontstoken na een virus verkoudheid.
  Het is nu 2 februari en heb nog steeds last van raar iets in mijn hoofd met lopen buiten en binnen dat is van mijn evenwicht.
  Ik heb een intake gehad bij de kno arts en nu 16 februari krijg ik een gehoortest en 17 februari een onderzoek van het evenwichtsorgaan .
  Ik wou dat het helemaal weg is ik word er zo moe van het was echt vreselijk en nog,wel minder maar het gaat zo langzaam weg echt in hele kleine stapjes.

 16. Hallo 23 december 2021 heftige aanval, ontzettend misselijk, overgeven…
  Na twee maanden antibiotica gekregen maar ook geen verbetering. Inmiddels eind maart en ik vind het nog erg steeds lastig op de fiets, wandelen. Je hoofd lijkt vol watten te zitten. Ik heb het gevoel dat het nooit over gaat

 17. Hallo
  Ik ben een vrouw van 74 jaar en werd 8 februari jl getroffen door een acute uitval van mijn evenwichtsorgaan en gehoor .
  Ik was niet bang meer in shock .
  Mijn hoofd leek onder water te zitten en geluiden kwamen van héél ver .
  Was tot niets meer in staat mijn hoofd “klapte” bij iedere poging om te bewegen van mijn romp en wierp me terug op bed.
  Huisarts kon geen diagnose stellen. .Maar mijn zoon die Chiropractor is wist na 1/4 dag googelen me te vertellen aan de hand van mijn beschrijvingen dat het een ontsteking van het Labirint moest zijn en ik medicatie nodig had in de hoop dat het orgaan zich zou herstellen.
  Diagnose van de KNO arts : Labyrinthitis en volledige uitval van gehoor .Prednison 10 dagen.

  12 juni mijn evenwichtsorgaan orgaan en gehoor zijn niet hersteld . nog steeds heb ik vaak het gevoel dat iedere beweging van mijn hoofd zich doorzet en dat ik zwalkend loop en af en toe het gevoel heb dat het bloed uit mijn hoofd wegtrekt.
  Een gevoel dat je staat of loopt op een schip tijdens windkracht 6 .
  Maar de mate waarin wisselt sterk per dag of zelfs per dag kan het gevoel variëren.
  Ook zijn er al dagen die goed zijn.
  Alleen bij het zitten heb ik heb ik nergens last van .
  Ik kan de boodschappen en lichte taken in huis de meeste dagen doen zij het beperkt en met regelmatig rust momenten.
  Heb speciale fysiotherapie waar ik fysieke en mentale steun ervaar.
  Ook heb ik een kleine elektrische fiets ( Flyer upstreet 1 ) + helm aangeschaft .
  Hierbij kan ik mijn voeten makkelijk op de grond zetten zonder af te hoeven stappen bij een stoplicht een lage instap heeft makkelijk hanteerbaar en er nog stoer uitziet .
  Probeer iedere dag een ritje door de natuur te maken wat me een gevoel van vrijheid geef en mentaal een boost ook kan ik op goede dagen mijn hondje uitlaten wel loop ik met een wandelstok anders zwalk ik .
  Tot een klein jaar kunnen onze hersenen zich aanpassen op de nieuwe situatie .
  Dus nog een aantal maanden oefeningen te gaan .
  Ondanks mijn positieve instelling vind ik het soms moeilijk met mijn nieuwe situatie om te gaan.
  Het bewegen is niet meer van zelf sprekend en kost veel energie om de dag, ondanks de rust uurtjes door te komen .
  .Maar ik ga ervoor!
  Ik wil er alles uithalen wat mogelijk is !
  Weet dat discipline een must is en doe mijn dagelijkse oefeningen trouw .
  Wat mij verbaast is dat het onderwerp uitval van een evenwichtsorgaan zó beperkt wordt belicht .
  Wat mijn klachten betreft vond ik geen herkenning in de beschrijvingen.
  Volgende week voor het eerst vliegen naar onze zoon ….. ook zo’n ding …. kijken wat dat nu doet met mijn lichaam ….. Spannend ……zoals zoveel dingen die we “gewoon” zomaar deden ……hoeveel zal ik er nog gaan tegenkomen ?

  Alleen bij het zitten heb ik nergens last van zolang ik mijn hoofd maar niet te veel beweeg .

 18. Gek genoeg een positief verhaal. Afgelopen zaterdag (op de Azoren!) wakker geworden met een acute aanval van draaiduizeligheid. Zó heftig dat ik niet meer naar de wc kon komen, na 10 cm omhoog tolde de hele wereld. Ook misselijk, maar alleen als ik me bewoog. Uiteindelijk hebben mijn man en kinderen 112 gebeld omdat ik zó verschrikkelijk ziek was. Mee genomen naar de SEH door een ambulance. Daar ben ik 11 uur geweest. Bloed, hartfilmpje en scan van mijn hoofd, maar niets te vinden. Diagnose Neuritis vestibularis. Ze hebben mij vijf verschillende medicijnen gegeven waarvan meerdere via infuus,, maar ik kwam er niet achter wat… in elk geval diazepam en iets tegen de misselijkheid. Aan het einde van de dag kon ik wel weer een beetje zitten en zelfs een paar meter lopen.
  Daarna twee dagen op bed gelegen, maar eigenlijk niet meer duizelig geweest. Wel moe tot op het bot en een gedrogeeerd gevoel, dizzy. Drie weken voor deze aanval Corona gehad. Dat kan er mee te maken hebben. We zijn nu een week verder en het gaat eigenlijk heel goed. Zelfs terugvliegen na vijf dagen (12 uur onderweg) ging eigenlijk best prima. Maandag weer aan het werk! Het is dus niet altijd een diagnose die maanden nodig heeft. Geen idee waarom ik tot de happy few behoor? Misschien al die Portugese medicijnen?? Ik heb in elk geval geluk gehad!!!

 19. Hallo,ik heb op 31 juli een heftige aanval gekregen en ben in het ziekenhuis beland .
  Heb er 3 dagen in gelegen ,kon haast niks meer ,was of de hele wereld om je heen draait en alles in je lichaam het niet meer wil doen zoals je het normaal altijd gewend te doen .
  Was zo ziek spugen hoofdpijn en doodmoe .
  Door de CT scan geweest en niks geen gekke dingen aan getroffen,gelukkig !
  De neuroloog gaat er van uit dat het een heftige aanval is geweest van neuritis vestibulaire aandoening .
  Mijn gehoor is door de kno getest maar is voor mijn 64 jaar voortreffelijk!
  Maar ik ben na 3 weken begonnen bij de fysio en gaat gelukkig redelijk .
  Maar de ene dag beter dan de andere dag ,zo is het een paar dagen rustig en dan weer niet .
  Ze zegt dat het al veel beter gaat ,maar dat het wel maanden kan duren pfff
  Ik kan nog niet echt alleen naar buiten ,ben te onzeker ,terwijl ik altijd een pers ben van alles aanpakken ,en het nu allemaal niet kan !
  Duurt mij veel te lang ,hoop dat het weer goed gaat komen !
  En echt dit gun ik niemand !!!

 20. Hallo, ik ben 61 jaar en 3 maanden geleden begon het van het ene op het andere moment met heftige duizeligheid, ben op bed gaan liggen met de hoop dat het over zou gaan , maar kreeg hartkloppingen er bij en begon te hyperventileren, dokter is gekomen en dacht eerst aan een Burnout, bloed gecontroleerd voor mijn schildklier en bloedarmoede maar dat was goed
  Afgelopen week een holter gehad voor 3 dagen, maar was ook niets verontrustend op te zien , daarna naar een neuroloog en is er een mri scan gemaakt maar ook dat was goed
  Nu weer door verwezen naar een KNO arts maar kan er pas over 5 weken terecht
  Al met al ben ik elke dag duizelig , regelmatig hartkloppingen en kortademig, ik wordt er zo moe van , omdat ik nog steeds niet weet wat het is

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *