Feiten en fabels over je blaas
Feiten en fabels over je blaas

Van het drinken van veel bier moet je plassen, te lang je plas ophouden is gevaarlijk anderen zijn er van overtuigd dat je hiermee bepaalde spieren traint? Iedereen heeft wel een mening over de blaas en over plassen. Wij hebben een aantal feiten en fabels over je blaas en plassen in het algemeen op een rijtje gezet.

Feiten en fabels over de blaas

Van bier drinken moet je meer plassen

FEIT! Dit komt door het antidiuretisch hormoon (ADH), wat zorgt voor de regulatie van water en vocht in het lichaam en zorgt ervoor dat er door de nieren water vast wordt gehouden in plaats van dat je het uitplast. Alcohol remt de aanmaak van ADH, waardoor je het gevoel hebt dat je meer moet plassen. Wanneer het lichaam de alcohol heeft afgebroken komt de aanmaak van ADH weer op gang.

Je blaas kan klappen van te lang je plas ophouden

FABEL! Wanneer je zeer vaak heel lang je plas ophoudt, dan kan het inderdaad vervelende consequenties hebben. De blaas zou namelijk kunnen uitrekken en daardoor zijn knijpkracht verliezen wat het moeilijker maakt om goed uit te plassen. Maar je blaas kan er echt niet van klappen.

Door de kraan te laten lopen moet je plassen

FEIT! Uit onderzoek van het UMC Utrecht blijkt inderdaad dat stromend water geassocieerd wordt met het kletteren van urine in het toilet met een plasreflex als gevolg.

Een blaasontsteking ontstaat door de kou

FABEL! Een blaasontsteking ontstaat door een bacterie en niet doordat je een tekort rokje aan hebt gehad. Vrouwen hebben wel vaker last van een blaasontsteking dan mannen. Dit komt doordat de urinebuis van een vrouw 2 ½ tot 4 cm lang is en die van een man is ongeveer 20 cm lang. Doordat de urinebuis zo kort is bij een vrouw heeft de bacterie een kortere weg te gaan naar de blaas dan bij de man.

Urine kan land van herkomst aantonen

FEIT! Het blijkt dat de samenstelling van urine per land anders is. Uit een grootschalig onderzoek is de urine van Japanners, Chinezen, Noord-Amerikanen en Zuid-Amerikanen met elkaar vergeleken en hier waren duidelijk verschillen in te herkennen.

Bij ongewenst urineverlies moet je gewoon minder drinken

FABEL! Ongewenst urineverlies kan ontstaan wanneer de sluitspier onvoldoende kracht heeft of dat de blaas te sterk samentrekt of juist helemaal niet meer samentrekt. En dat los je natuurlijk niet op door minder te drinken. Het enige wat er dan kan gebeuren is dat je urine geconcentreerder wordt en je plaspatroon verstoord raakt.

Met een volle blaas kun je betere beslissingen nemen

FEIT! Uit een onderzoek van onder andere de Universiteit Twente, bleek dat de deelnemers aan het onderzoek welke een volle blaas hadden, langer en rationeler nadachten over de beslissingen die genomen moesten worden ten opzichte van de deelnemers die geen volle blaas hadden. Tevens kozen de deelnemers met een volle blaas voor de lange termijn oplossing en niet voor de korte termijn.

Zwangere vrouwen hebben een kleinere blaas

FABEL! Zwangere vrouwen moeten dan wel vaker naar het toilet dan niet zwangere vrouwen, maar dit komt niet doordat de dames een kleinere blaas hebben gekregen. In het begin van de zwangerschap komt het door zwangerschapshormonen en later in de zwangerschap drukt de baarmoeder op je blaas waardoor je vaker aandrang hebt om te plassen.

 

Bronnen: Scientias en Radboud UMC

3 reacties

  1. Foutje in de tekst neem ik aan:
    Je blaas kan klappen van te lang je plas ophouden
    FABEL! Wanneer je zeer vaak heel lang je plas ophoudt dan kan het inderdaad vervelende consequenties hebben. De blaas zou namelijk kunnen uitrekken en daardoor zijn knijpkracht verliezen wat het moeilijker maakt om goed uit te plassen. Maar je blaas kan er echt van klappen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *