Hartaanval of hyperventilatie
Hartaanval of hyperventilatie

Een hartaanval is een term die bij veel mensen angst inboezemt. Ondanks dit weten veel mensen niet precies wat een hartaanval is. In veel gevallen wordt hyperventilatie verward met een hartaanval. Wanneer is het een hartaanval en wanneer is het hyperventilatie?

Oorzaken hartaanval

Een hartaanval ontstaat doordat de bloedtoevoer naar het hart verstoort raakt doordat een ader dichtslibt. Er passeert dan te weinig bloed en het hart krijgt dus onvoldoende zuurstof, waardoor deze gedeeltelijk af kan sterven. Verschillende stoornissen kunnen hierdoor ontstaan, waaronder hartfalen. Vaak voelt men dagen voorafgaand aan de hartaanval een pijn op de borst die eventueel uitstraalt naar de linkerarm of naar de kaken, misselijkheid en men begint zwaar te transpireren (dit is niet altijd het geval).

Symptomen van een hartaanval

Twee belangrijke symptomen: de eerste is pijn op de borst en de tweede pijn in de linkerarm.

Kan pijn op de borst ook door iets anders worden veroorzaakt?

Ja, dit kan ook komen door hyperventilatie. Wanneer het een hyperventilatie aanval is, dan kan er met een plastic zak over de mond worden ingeademd en uitgeademd. Wanneer het hyperventilatie is dan zullen de symptomen door deze handeling verminderen. Echter, pijn op de borst is voor veel mensen behoorlijk eng maar hoeft echt niet altijd te wijzen op een hartaanval. Het is wel een symptoom dat altijd serieus genomen moet worden.

Kan pijn in de linkerarm ook door iets anders worden veroorzaakt?

Ook hier geldt dat het kan worden veroorzaakt door hyperventilatie. Maar tevens willen we er direct op wijzen dat het ook een typisch symptoom is van een hartaanval. Wanneer de hyperventilatie de reden is van de pijn in de linkerarm, dan komt dit door een CO2 tekort in het lichaam. Iemand die aan het hyperventileren is heeft een te snelle en/of te diepe ademhaling. Hierdoor ademt men meer zuurstof in maar ook meer CO2 uit. Een tekort aan CO2 kan kortademigheid veroorzaken en omdat iemand die hyperventileert niet goed ademt, kunnen symptomen als de pijn in de linkerarm, tintelingen, trillen en stijfheid van de spieren ontstaan.

Conclusie

Het blijft erg moeilijk om de verschillen te herkennen tussen een hartaanval en een aanval van hyperventilatie. Omdat de gevolgen enorm kunnen zijn, raden wij iedereen aan deze tekenen altijd serieus te nemen. Bij twijfel schakel dan zo snel mogelijk medische hulp in.

 

Bronnen: Ziekenhuis Gelderse Vallei en Thuisarts

15 reacties

 1. Ik ben 46jr en heb 5mnd geleden een hartinfarct gehad. 1.5wk in het ziekenhuis. Nu thuis herstellende maar ben nog altijd regelmatig op de dag even aan het hyperen, zweten soms even evenwichtsstornissen, moe overdag en na elke maaltijd en in de nacht vaak uren lang wakker zijn. Ik wordt hier niet goed van maar niemand kan hier duidelijk antwoord op geven wat er aan de hand is.

 2. Welke behandeling heb je voor het infarct, gehad?
  Hyperventileren is op zich een bekend verschijnsel na een hartinfarct. Dat kan enerzijds door angst worden veroorzaakt en de focus die je op je hart/borstkas hebt, anderzijds door de gevolgen van bijvoorbeeld een open hartoperatie.

 3. Zelf een hyperventilatie voor de eerste keer gehad 2 dagen geleden. Eerst druk op de borst, direct opgevolgd door verkramping in de nek en pijn in de linkerarm, dat zich uitzaaide naar de rest van de borstkas. Mijn vrouw belde direct 112, die vroegen haar direct naar alle symptomen die ik op dat moment had. Binnen 60 seconden had de alarmcentrale door dat ik een hyperventilatie had, maar voor de zekerheid naar een huisartsenpost moest gaan. Onderweg kreeg ik opnieuw een enorme druk op de borst, waardoor ik direct de auto uit moest en ben gaan liggen. Ambulance was zeer snel ter plekke, maar opnieuw bleek het een hyperventilatie. Nu ik de symptomen ken kan ik er beter mee omgaan. Was 100% overtuigd van een hartaanval, maar ben er nu achter dat die symptomen bijna identiek zijn aan elkaar.

 4. Kamp al jaren met hyperaanvallen. Die kunnen dagen duren, en nog altijd moet ik mezelf tot rust manen ivm pijnkrampen en druk op de borst,keel enz. Ook misselijkheid, en soms als het intensiveert ook paniekreactie van mijn lichaam. Mijn truc is relativeren. Mind over matter, in de spiegel kijken, geen klam zweet? Geen uitstraling linkerarm? Geen grauwe gelaatskleur of verkleurde lippen? Dan zal het wel gewoon weer een hyper zijn. Maar mijngangen is wel dat ik die inschatting een keer verkeerd zal doen…

 5. mag ik hyperventilatie zien als een symptoom van een ziekte of aandoening of is het medisch gezien een opzichzelfstaand ziektebeeld
  Moet een arts bij hyperventilatie alleen de hyper behandelen of is een onderzoek naar mogelijke aandoeningen eerder gewenst

  Gerrit van Rijn

  1. Hyperventilatie is eigenlijk nooit een op zich staande aandoening. Er is altijd een oorzaak. Een arts zou moeten proberen te achterhalen wat de oorzaak is

 6. Ik adem al 10 jaar verkeerd. Ik heb soms nergens last van maar heb ik het weer? Dan altijd die pijn op mijn borst. Soms een week.daarna heb ik vaak tijden nergens last van maar toch blijf ik bang voor mijn hart

 7. Dan heb ik hetzelfde als jou.Ik heb soms weken nergens last van en meestal is het 1 stressfactor die bij mij pijn op de borst veroorzaakt en moe lusteloos rotgevoel.er is veel naar mijn hart gekeken omdat ik ook trombose heb gehad maar het is toch echt chv. Ik heb ook altijd het idee; 1.keer schat ik het verkeerd in. Maar je kan geen 10.jr deze klachten hebben als t over je hart gaat.maar het is wel een bang gevoel.ik ga nu naar de fisio.Ik wens je veel sterkte

 8. Ik ben ook, al 10 jaar, soms wel soms niet benauwd moeite met ademen. Spierpijn rond de borst. Het is erg vervelend. Maar het is er soms 2 maand en dan is het weer een poos weg. Kan dat chronische hyperventilatie zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *