Herken de symptomen van prostaatkanker
Herken de symptomen van prostaatkanker

Prostaatkanker is in Nederland, de meest voorkomende vorm van kanker bij mannen. Hoewel deze aandoening goed te behandelen is, moet deze wel in een vroeg stadium worden ontdekt. Dus wat zijn de symptomen van prostaatkanker?

Wat is prostaatkanker?

Prostaatkanker, ook wel prostaatcarcinoom genoemd, is kanker van de prostaat. Prostaatkanker ontstaat in de cellen van de klierbuisjes van de prostaat. Het prostaatweefsel verandert en voelt harder aan. Echter, prostaatkanker hoeft niet altijd tot klachten te leiden. Deze vorm van kanker komt vooral voor bij mannen boven de 40 jaar.

Bij de meeste mannen verandert de prostaat in de loop van de jaren. Na het 30ste levensjaar wordt deze dan wat groter. Dit kan leiden tot een afwijking aan de prostaat. Deze afwijkingen kunnen goedaardig en kwaadaardig zijn. Prostaatkanker is de kwaadaardige afwijking, en een abnormale vergroting van de prostaat is een goedaardige afwijking.

Oorzaak van prostaatkanker

Over de oorzaken van prostaatkanker is nog maar weinig bekend. Wat men wel weet, is dat deze vorm vaker voorkomt bij mannen in West-Europa en Amerika. Er zijn daarnaast nog een aantal risicofactoren bekend.

Riscofactoren:

 • Erfelijke aanleg
  Er is sprake van een erfelijke vorm van prostaatkanker als minstens 2 directe familieleden ook getroffen zijn door prostaatkanker. Het is gebleken dat ongeveer 5 tot 10% van alle mannen met prostaatkanker, de ziekte heeft gekregen als gevolg van een erfelijke aanleg.
 • Mannelijke hormonen
  Hoge spiegel van testosteron (mannelijk geslachtshormoon) kan een risicofactor zijn. Testosteron stimuleert de groei van de prostaat en eventuele aanwezige kankercellen.
 • Leeftijd
  Hoe ouder mannen worden, des te groter is de kans op het ontwikkelen van deze vorm van kanker.

Er bestaan een aantal onderzoeken die aangetoond hebben dat mannen die een sterilisatie (vasectomie) hebben laten uitvoeren, mogelijk een hogere kans hebben op het krijgen van prostaatkanker. Echter, hier bestaat nog onvoldoende bewijs voor en meer onderzoek is dan ook nodig. Het harde bewijs hiervoor nog niet geleverd.

Symptomen van prostaatkanker

Omdat prostaatkanker vaak langzaam groeit, geeft deze ziekte in het begin weinig klachten. Daarom is het belangrijk om alert te zijn op de volgende symptomen:

 • Vaker moeten plassen, zowel overdag als ’s nachts.
 • Moeite hebben met plassen.
 • Pijn en een branderig gevoel hebben bij het plassen.
 • Nadruppelen en/of een zwakke straal hebben.
 • Troebele of bloederige urine.
 • Bloed in het sperma.

Deze symptomen kunnen echter ook wijzen op een goedaardige prostaatvergroting. Wanneer je je zorgen maakt of wanneer je twijfels hebt, ga dan even naar je huisarts. Deze kan je verder helpen.

Behandeling van prostaatkanker

Er zijn verschillende behandelingen mogelijk. Vaak worden die in combinatie met elkaar gegeven. Welke behandeling iemand krijgt, hangt af van het stadium van de ziekte en van iemand zijn conditie. Er bestaan grofweg 2 soorten van behandelingen. Een behandeling die gericht is op genezing en een behandeling die erop gericht is om de klachten te verminderen en de ziekte af te remmen.

Gericht op genezing

 • Operatie
  Tijdens de operatie wordt de hele prostaat en lymfeklieren eromheen verwijdert.
 • Uitwendige bestraling
  Hierbij wordt de stralenbundel zo nauwkeurig mogelijk op de tumor gericht om zo de kankercellen te vernietigen.
 • Inwendige bestraling
  Kleine staafjes met radioactieve stof worden hierbij in de prostaat geplaatst, om zo heel gericht te kunnen bestralen. De omringende cellen worden dan niet beschadigd.

Gericht op klachten vermindering en afremming

 • Operatie
  Wanneer iemand heel veel problemen heeft met plassen kan een deel van de prostaat verwijderd worden om zo de klachten te verminderen.
 • Bestraling
  Wanneer de pijn dusdanig is, kan er gekozen worden voor korte gerichte bestralingskuur ter verlichting van de pijn.
 • Hormonale behandeling
  Klachten door de tumor kunnen afnemen als de groei van de kankercellen worden afgeremd. Prostaatkanker wordt gestimuleerd door het mannelijke hormoon testosteron. Door de aanmaak van testosteron te blokkeren zal de prostaatkanker in een ‘slaaptoestand’ komen en niet meer actief zijn. Dit wordt gedaan door middel van medicatie of een operatie.

 

Bronnen: Thuisarts, Kanker.nl en KWF

14 reacties

  1. Met 6.1 is er wel sprake van een verhoging, maar die is toch van meerdere factoren afhankelijk. Zoals je leeftijd en de grootte van prostaat op het moment van bloedonderzoek. Het is wel een waarde om toch regelmatig te laten controleren.

 1. ik was net bij de assistente om dat ik voor ander onderzoek bloed moet prikken ik vroeg of er gelijk naar prostaat(psa) waarde gekeken kon worden. Zij zij kijk eerst op deze site en dan gaan we verder kijken daar psa waarde niets zegt?

 2. Ik heb een vraag mijn vriend plas niet goed steets keer een klein beetje en dan gaat het weer verder ik vond pas in een tasje van die witte kapje wat je voor de prostaat kan doen het lijkt op een tok die mannen gebruiken in de sport ?ik vraag mij af waarom heeft hij die ik vermoed dat hij iets aan zijn prostaat heeft??komp dit bekent voor

 3. Ik vrees dat de verkeerde diasnostiek is vastgesteld als oorzaak voor de groei van de prostaat.
  Denk niet dat het met hormonale verandering te maken heeft.
  Testosteron speelt juist een belangrijke rol in het helen en herstellen van het lichaam.
  De zwelling van het prostaat heeft meer weg van een infectie.
  Ook het branderig gevoel bij het plassen is een indicatie hiervan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *