De pubertijd een periode met vele veranderingen en waarin ook kinderen een grote verandering in doormaken. Dit begint zo vanaf een jaar of tien.

En bij al deze veranderingen speelt de ontwikkeling van de hersenen van het kind een enorm grote rol.

In de ontwikkeling van de hersengebieden is duidelijk geworden dat deze ontwikkeling niet gelijkmatig zich ontwikkeld maar van achteren naar voren. En in het voorste gedeelte van de hersenen wordt het abstracte denken, het weloverwogen keuzes maken, consequenties van beslissingen overzien, goed plannen en prioriteiten stellen geregeld. Er blijkt dus een logische reden te zijn dat een puber zijn of haar gezonde verstand kwijt is. Ze kunnen het gewoonweg even niet.

Qua ontwikkeling worden de gebieden waar de emotie zitten al vroeg ontwikkeld. Een volwassen beschikt over een remmend systeem waardoor emoties onder controle gehouden kunnen worden. Maar bij jonge pubers is dat deel van de hersenen nog helemaal niet klaar. Dat deel in de hersenen is vatbaar voor positieve gevolgen die gedrag kan veroorzaken. Met aan de andere kant het deel dat controle uitoefent in de hersenen is gevoelig voor de negatieve gevolgen. En daarom zijn pubers werkt het beter om een puber te belonen dan om een straf op te leggen.

Een ander fenomeen is dat pubers zich veelal snel aangevallen voelen plus dat ze niet reageren op tekenen van een ouder wanneer die aangeeft dat het allemaal welletjes is. Dit komt doordat de afstemming tussen de hersendelen nog in ontwikkeling is en daardoor kan hun gedrag onvoorspelbaar zijn. Ons advies; zorg voor behoorlijk wat flexibiliteit, veerkracht en humor.
Ook het slaappatroon verandert in de puberteit. Van de een op de andere dag maken de hersenen een uur later melatonine aan. Melatonine is het stofje dat ervoor zorgt dat wanneer het donker is dat we dan moe worden. Pubers worden daardoor later moe, gaan later naar bed en omdat ze gewoon die 8 uur slaap nodig hebben vinden ze het erg lastig wanneer ’s-Ochtends de wekker gaat.

Tip 1
Stimuleer uw puber om continue kennis te maken met verschillende sporten, muziekstromingen e.d., stimuleer ze om talenten te ontwikkelen en geef ze prikkels zodat ze nieuwsgierig worden naar nieuwe dingen. Voor het puberbrein geldt wanneer ze bepaalde vaardigheden niet gebruiken, dan zal het ze als volwassene meer moeite kosten deze alsnog te leren.

Tip 2
Er zijn onderzoeken geweest onder kinderen tot 15 jaar en die wijzen uit dat een kind tot 15 jaar moeite heeft om meerdere taken tegelijk uit te voeren. Wanneer een jonge puber continu zijn of haar aandacht verdeelt over meerdere raken, dan lukt het niet meer om weloverwogen beslissingen te nemen en creatief te denken. Daarom is het wellicht een goed idee dat de computer in de woonkamer staat zodat u uw puber kan helpen met het indelen van zijn of haar tijd, want een puber heeft steun nodig om tot goede leerprestaties te komen.
In zijn algemeenheid is het zo dat een puber veel sturing nodig heeft en hulp bij het plannen en organiseren van zaken. Daarbij hebben ze positieve, geduldige en bemoedigende ouders nodig die rechtvaardig doch streng zijn.

Darmonderzoek: bent u al aan de beurt?

Voer uw geboortejaar in en reken uit wanneer u in aanmerking komt voor het RIVM bevolkingsonderzoek.

Doe de test