Huisdieren zijn goed voor je gezondheid
Huisdieren zijn goed voor je gezondheid

Er is veel onderzoek gedaan naar het effect van het hebben van een huisdier en uit een studie waarvan de resultaten zijn gepubliceerd in the Journal of Personality and Social Psychology blijkt dat mensen die kampen met psychische en/of lichamelijke problemen maar ook mensen die geen last hebben van fysieke of geestelijke problemen heel veel baat hebben bij het houden van een huisdier. Wat zijn de effecten van huisdieren op je gezondheid?

Effect van huisdieren op je gezondheid

Bij mensen met een hond of een kat is er geconstateerd dat de bloeddruk daalt en hun hartslag verbetert en dat men beschikt over een verhoogde endorfineproductie: het lichaam wordt aangespoord tot verbetering van de motorische en geestelijke capaciteiten.

Effect van huisdieren op kinderen

En dit geldt niet alleen bij volwassen, maar zeker ook bij kinderen werkt de aanwezigheid van een hond of kat bloeddrukverlagend en stress verminderend.

Er zijn diverse testen gedaan met kinderen die hardop een stuk tekst moesten voorlezen. De groep van de kinderen die een hond of een kat naast zich hadden was de bloeddruk en hartfrequentie beduidend lager waren dan bij de groep kinderen die geen hond of kat naast zich hadden.

Schoolverzuim daalt

Het blijkt dat kinderen uit gezinnen met een hond of een kat of konijn minder vaak ziek zijn en dat het mogelijk ontwikkelen van astma en allergieën veel lager lag bij deze kinderen wat zeer opzienbarend is omdat wanneer er bij kinderen astma of een allergie geconstateerd wordt het vaak zo is dat het huisdier weg moet.

Huisarts

Eigenaren van een huisdier gaan gemiddeld 20% minder vaak naar de huisarts. Daarnaast beweerd men dat ouderen met een huisdier veel minder vaak naar de huisarts gaan en veel minder medicijnen gebruiken. Het samenleven met honden en katten heeft namelijk een positief effect op de bloedsomloop. Zij brengen mensen aan het lachen wat op zich al een genezende werking heeft.

Ouderen minder stress

Ouderen hebben in een onderzoek aangegeven dat een kat bij maar liefst 82% hielp bij het omgaan met stress en meer dan 60% hielp met de gevoelens van eenzaamheid.

Bloeddruk daalt

Bij diverse onderzoeken is bij oudere mensen een lagere bloeddruk en cholesterolgehalte waargenomen, wat de kans op hart- en vaatziekten verkleint. Alleen al het feit dat er een dier aanwezig is, blijkt al voldoende te zijn om tot rust te komen. Deze ontspanning is te zien in een verlaagde polsslag en bloeddruk en is te vergelijken met de gevolgen van een zoutarm dieet of het laten staan van alcohol. Het aaien van een huisdier of simpelweg het kijken naar de vissen in een aquarium helpt de mens zich te ontspannen.

Conclusie

Veel onderzoeken bevestigen dat veel mensen voordeel hebben van het hebben van een huisdier en dat de invloed van huisdieren op mensen veel groter is dan tot nu toe werd aangenomen.

 

Bron: Universiteit Utrecht en the Journal of Personality and Social Psychology

3 reacties

  1. Het is helemaal waar…ik heb een hondje en wandel gemiddeld zo’n 1 1/2 uur per dag en ik merk hoe ontspannen ik tijdens die wandelingen ben en je ziet ook ineens de prachtige natuur en vooral de vogels hoor je het hoogste lied zingen.Ik kan iedereen aanraden een hond in huis te nemen want idd er valt altijd wel te lachen als je zo’n beestje ziet.H.gr.N.Donker-Rotteveel uit Zeist.

  2. Wat een interessante tekst was dit om te lezen. Ik zou een paar dingen kunnen aanwijzen, maar goed.. ik wil ook niet een grote discussie aanwakkeren. Het was even de moeite waard om mee te nemen! Groetjess..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *