Huisstofmijtallergie, kun je daar iets aan doen?
Huisstofmijtallergie, kun je daar iets aan doen?

Heb jij last van een verstopte neus of van niesbuien wanneer je ’s ochtends opstaat? Of heb je ’s nachts moeite met ademhalen of een piepende ademhaling? Misschien ben je dan wel allergisch voor huisstofmijt.

Wat is een huisstofmijtallergie?

Wanneer iemand met een huisstofmijtallergie in aanraking komt met de uitwerpselen of de resten van dode huisstofmijten, kan hij of zij last krijgen van een allergische reactie. Huisstofmijten zijn hele kleine beestjes, die niet of nauwelijks zichtbaar zijn met het blote oog zichtbaar.

Ze voelen zich het beste thuis, op donkere en vochtige plaatsen bij een temperatuur van rond de 25°C. Huisstofmijten hebben namelijk een hoge luchtvochtigheid nodig. Bij een luchtvochtigheid lager dan 45%, gaan huisstofmijten meestal dood. Ze voeden zich met huidschilfers van mensen, daardoor zijn matrassen, dekbedden en kussens favoriete plaatsen voor mijten. Huisstofmijten komen ook voor in kleding, tapijt, stoffering van meubilair en speelgoed. Bij speelgoed moet je voornamelijk denken aan knuffels.

Huisstofmijten zijn op zich onschadelijk, behalve wanneer je hier allergisch voor bent.

Mogelijke oorzaken

Het is (nog) onduidelijk waarom de één een allergie ontwikkelt en de ander niet. Het blijkt dat er 2 zaken zijn die van invloed zouden kunnen zijn:

  • Hygiëne
    Het lijkt erop dat door een sterk toegenomen hygiëne de kans groter is geworden dat iemand een allergie kan ontwikkelen. In ontwikkelingslanden komen minder allergieën voor dan in de landen van de Westerse wereld, omdat daar de hygiëne minder is.
  • Erfelijkheid
    Soms is een allergie erfelijk overdraagbaar. Als iemand in je familie last heeft van huisstofmijtallergie, kan het zijn dat jij deze allergie ook hebt. Wanneer één van je ouders een allergie heeft, dan heb jij 50% kans om deze allergie ook te krijgen.

Symptomen

Huisstofmijten komen het hele jaar voor, maar vooral in de herfst en in de winter is er sprake van een toename van het aantal huisstofmijten. Dit heeft waarschijnlijk met de vochtigheidsgraad te maken. In deze periode zullen de klachten dan waarschijnlijk ook erger zijn dan de rest van het jaar.

De klachten die iemand kan hebben zijn:

  • Astmaklachten (piepende ademhaling of hoesten voornamelijk ’s nachts)
  • Benauwdheid
  • Een verstopte neus of loopneus
  • Niesbuien
  • Jeukende ogen
  • Vermoeidheid
  • Slecht slapen
  • Hoofdpijn
  • Eczeem
  • Prikkelende mond en keel.

Bovenstaande symptomen zijn op te delen in vroege en late reacties. De symptomen zoals: een loopneus, jeukende en/of tranende ogen en niezen horen bij de vroege reactie.  Wanneer de ontstekingscellen betrokken zijn geraakt, dan kan men de symptomen krijgen van: een verstopte neus, hoesten en een piepende ademhaling (astma en/of bronchitis) die gepaard kan gaan met een gevoel van benauwdheid. Deze behoren bij de late reacties.

Behandeling

De behandeling van huisstofmijtallergie bestaat eigenlijk uit het verminderen van de klachten:

  • Medicijnen
    Je kunt door middel van het gebruiken van een speciale neusspray, oogdruppels en/of allergietabletten bepaalde symptomen verminderen. Op het moment dat iemand hier mee stopt komen de symptomen weer terug.
  • Immunotherapie
    Bij immunotherapie doe je een kuur, waarmee je afweersysteem wordt gestimuleerd om de allergenen in de uitwerpselen van huisstofmijten te bestrijden. Het doel is dat je uiteindelijk ongevoelig voor huisstofmijt wordt. Immunotherapie tegen huisstofmijtallergie bestaat uit 2 fasen, te weten de instelfase en onderhoudsfase. Tijdens de instelfase krijg je injecties toegediend met daarin een allergeenextract. Tijdens de onderhoudsfase krijg je in 3 tot 5 jaar tijd iedere 5 weken een injectie met het huisstofmijtallergeen. Na deze therapie zou het mogelijk moeten zijn om jarenlang geen of weinig last te hebben van je allergie.
  • Maatregelen om huisstofmijt te verminderen
    Huisstofmijt helemaal verwijderen uit je woning is bijna onmogelijk. Maar met enkele maatregelen is het mogelijk om de hoeveelheid stofmijten te verminderen.

Een aantal tips om je huisstofmijtallergie te bestrijden zijn:

  • Vochtbestrijding
    Zorg voor voldoende ventilatie in je huis. Zet ramen en ventilatieroosters zo veel mogelijk open. Dat geldt vooral voor de keuken, badkamer en slaapkamer. Laat verder ook de was buiten drogen of maak gebruik van een wasdroger met afvoer naar buiten.
  • Wassen
    Was je beddengoed ongeveer één keer per week op minimaal 60°C. Bij een ernstige allergie, kun je het beddengoed vaker wassen op deze temperatuur. Het is aan te raden om je dekbedden, dekens en kussens om de 6 weken op 60°C te wassen. Knuffels die je niet kan of mag wassen, kun je 24 tot 48 uur in de vriezer leggen. Was je overgordijnen jaarlijks wat vaker.
  • Interieur
    Maak, wanneer het mogelijk is, de keuze voor gladde vloeren. Vermijd tapijt en vloerkleden. Laat daarnaast geen huisdieren toe in je slaapkamer en plaats ook geen planten in je slaapkamer.
  • Allergeendichte matrashoes
    Dit is speciale huismijtdichte hoes, die wel lucht en vocht doorlaat maar de huisstofmijt tegenhoudt. Of gebruik een molton matrasbeschermer die op 60°C gewassen kan worden.

Het nut van speciale stofzuigers en luchtfilters is niet bewezen.

 

Bronnen:  Maxima Medisch Centrum en Rijnstate

2 reacties

  1. Uw matrassen professioneel laten reinigen zal de klachten van een huisstofmijtallergie drastisch doen verminderen.

  2. Dat is niet nodig en in zoverre ook zinloos, omdat de mijten zich toch weer binnen kortere tijd gaan vermeerderen, ze zitten immers niet alleen in de matras, maar behoren tot de gebruikelijke bewoners in onze woning. Wat wel goed helpt is een hygrometer kopen, de luchtvochtigheid hiermee aflezen en deze onder de 45 houden (met een ontvochtigingsapparaat of bakjes met zout bv). Dan gaan de mijten dood. De ontwikkelingsstadia van mijten (zo ook van voorraadmijten) stoppen volledig bij een luchtvochtigheid van 50 of minder.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *