Is het erg wanneer het hart af en toe overslaat?

Heb jij wel eens meegemaakt dat je hart op hol sloeg? Dat kan behoorlijk beangstigend zijn. Maar is het erg wanneer je hart of overslaat of wel eens op hol slaat?

Wat is een hartritmestoornis?

Een hartritmestoornis is een afwijking in het ritme van het hart. Een normaal hart slaat zo’n 60 tot 100 keer per minuut in rust. Wanneer het hart sneller gaat, heet dit tachycardie. Wanneer het hart langzamer gaat, dan noemen we dat bradycardie. We hebben allemaal wel eens dat ons hartritme afwijkt. Echter, wanneer je hartritme vaak anders dan verwacht is, dan kan dit wijzen op een hartritmestoornis.

Soorten hartritmestoornissen

Er zijn veel verschillende soorten stoornissen van het hartritme.

 • Boezemfibrilleren
  Deze soort komt het meest voor. Naar schatting hebben 300.000 mensen deze aandoening, waarbij de hartspiercellen van de boezems onregelmatig en chaotisch samentrekken. Omdat dit zo rommelig verloopt, trekken de boezem als een geheel niet samen en pompen ze dus geen bloed naar de kamers. Een deel van de prikkels die in de boezems ontstaan gaan door naar de kamers, waardoor die een te hoog ritme aannemen.
 • Boezemflutter
  Hierbij trekken wel de boezems van het hart wel regelmatig, maar te snel samen.
 • Kamerfibrilleren
  Wanneer de hartspiercellen van de kamers onregelmatig en chaotisch samentrekken spreken we van kamerfibrilleren. Net als bij boezemfibrilleren zorgt deze chaos ervoor dat de kamers niet als geheel samentrekken. Het gevolg is dat er geen bloed meer door het lichaam wordt gepompt. Er kan dan een hartstilstand ontstaan. Kamerfibrilleren komt minder vaak voor dan boezemfibrilleren en gaat bijna altijd samen met andere hartproblemen.
 • AV-blok
  Een Atrioventriculair blok komt redelijk vaak voor. Bij deze aandoening gaat er iets mis in de AV-knoop van uw hart. De AV-knoop houdt de prikkels van het hart eventjes vast en verspreidt die prikkels daarna over de hartkamers. Bij een AV-blok houdt de AV-knoop de elektrische prikkel langer vast dan normaal. Het hartritme wordt daardoor vertraagd.
 • Sick-sinus syndroom
  Hierbij geeft de sinusknoop prikkels afwisselend te snel en te langzaam af. Dit syndroom komt veel voor bij ouderen.
 • Overslaan van het hart
  Het hart trekt plotseling een keer te vroeg samen, bijvoorbeeld als je schrikt. De tijd tot de volgende hartslag wordt vervolgens langer om weer in het juiste ritme te komen. Deze volgende hartslag is daardoor wat krachtiger dan normaal. Dit is de ‘bonk’ die je voelt.

Mogelijke oorzaken

De oorzaak van een hartritmestoornis kan verschillen per stoornis, maar de belangrijkste oorzaken voor het ontstaan van een hartritmestoornis zijn:

 • Ouderdom.
 • Een hartinfarct.
 • Hoge bloeddruk.
 • Hartfalen.
 • Na een operatie aan het hart.
 • Een te snel werkende schildklier.
 • Alcohol-, drugs- of koffiegebruik.
 • Een aangeboren hartafwijking.
 • Gebruik van tabak, alcohol en of drugs.

Symptomen

De symptomen zijn afhankelijk van het soort stoornis die iemand heeft. Enkele veel voorkomende symptomen zijn:

 • Hartkloppingen.
 • Hartoverslagen.
 • Hartbonzen.
 • Pijn of druk op de borst en benauwdheid.
 • Kortademigheid.
 • Hyperventilatie.
 • Angst of gejaagdheid.
 • Duizeligheid, een licht gevoel in het hoofd.

Daarnaast kan iemand last krijgen van transpireren, het hebben van een onaangenaam gevoel of een gevoel van angst in combinatie met misselijkheid. Maar een hartritmestoornis hoeft niet altijd gepaard te gaan met klachten.

Behandeling

De behandeling van een hartritmestoornis is afhankelijk van de stoornis zelf:

 • Medicijnen
  Meestal zal eerst geprobeerd worden om met medicijnen de stoornis te verhelpen. Er zijn verschillende medicijnen om hartritmestoornissen onder controle te krijgen. De meest bekende medicijnen zijn: bètablokkers en calciumblokkers. De bètablokkers worden voorgeschreven om de hartslag en de bloeddruk te verlagen. Ze zorgen ervoor dat het hart minder zuurstof nodig heeft. De calciumblokkers zorgen voor een vertraging van elektrische signaal van het hart. Het kan ook zo zijn dat je bloedverdunners krijgt, omdat een hartritmestoornis kan zorgen voor het ontstaan van bloedpropjes. Deze bloedpropjes zouden een hartinfarct of beroerte kunnen veroorzaken.
 • Pacemaker en ICD
  Wanneer medicijnen niet goed aanslaan dan kan een pacemaker een oplossing zijn. Dit is een apparaat dat geplaatst wordt om het hartritme te regelen. Iedere keer wanneer het hartritme afwijkt, dan geeft de pacemaker stroomstootjes. Vervolgens trekt het hart samen in het juiste ritme. Een pacemaker zorgt ervoor dat een te langzaam kloppend hart een hoger ritme aanneemt. Een ICD is net zoals een pacemaker een klein apparaatje dat onder de huid wordt geïmplanteerd. Het verschil is dat een ICD kan ingrijpen bij een levensbedreigende hartritmestoornis door een elektrische schok toe te dienen, waarna het hartritme weer normaal wordt.
 • Ablatie
  Soms ontstaat een hartritmestoornis omdat een klein groepje hartspiercellen niet goed functioneert. Ablatie is een behandeling waarbij men met een speciale katheter dit kleine groepje cellen wegbrandt. Het gevolg hiervan is dat de hartritmestoornissen als het ware uitgeschakeld worden. Deze behandeling is vrij eenvoudig en de kans op succes is zeer groot.

Conclusie

Hartoverslagen komt vaak voor. Wanneer het hart een enkele keer, bij bijvoorbeeld een heftige emotie een slag overslaat, dan is dat niet ernstig. Je hebt dan ook geen hartritmestoornis. Echter, wanneer je regelmatig merkt dat je hart een slag overslaat, dan is het verstandig om even contact op te nemen met je huisarts. Dit kan natuurlijk ook wanneer je je zorgen maakt.

 

Bronnen: umcutrecht.nl, umcg.nl en hartstichting

10 reacties

 1. Anoniem 20 september 2020 at 21:57

  Al jaren heb ik last van hartoverslagen ik heb een hartfilm, holter en echo gehad maar hier was gelukkig niks ernstig op te vinden. Ook slik ik al jaren meteoprolol maar de hartoverslagen blijven komen.
  Wat kan ik nog meer doen om van die vervelende hartoverslagen af te komen?

  Groet Petra

  Beantwoorden

 2. John (moderator) 20 september 2020 at 22:04

  Dat zou je dan toch met de cardioloog moeten bespreken

  Beantwoorden

 3. Anoniem 10 december 2020 at 12:35

  Bij mij help Sotalol erg goed tegen overslagen (verdwijnen dan na een uurtje). Bespreek het met je Cardioloog.

  Beantwoorden

 4. Anoniem 2 maart 2021 at 14:33

  Ik heb de hele dag door last van overslagen, tenminste het hart klopt maar lijkt na aantal slagen even 1sec te stoppen en komt dan met een bons terug. Me bloeddruk is gewoon netjes en hartslag is onder de 100. Moet ik me zorgen maken? Of zolang de bloeddruk goed isen hartslag onder de 100 is dan is het waarschijnlijk onschuldig?

  Beantwoorden

 5. John (moderator) 2 maart 2021 at 14:38

  In de meeste gevallen een onschuldig verschijnsel. Heb je veel stress/spanningen of angsten?

  Beantwoorden

 6. Anoniem 20 mei 2021 at 16:16

  Ik heb sinds enige tijd pijn in linkerflank. Bloeddruk thuismeting schommelt soms met 40 punten in paar min. tijd. Omron apparaat geeikt bij huisarts.

  Sinds aantal dagen erg veel druk in hoofd, extreem moe en bij minimale inspanning, waaronder inademen hartoverslagen. De cardioloig heeft ooit hartoverslagen bevestigd en zegt onschuldig, maar ze zijn ineens dusdanig toegenomen dat ik niks meer kan.
  Voelt alsof hart topprestatie moet leveren.

  Heb zowel huisarts als cardiologie gebeld, maar niemand wil me helpen.

  Is dit echt zo onschuldig als ik enkel kan blijven zitten extreem warrig, duizelig en wisselend benauwd ben? Voel de hartslag soms door benen heengaan… Ben overigens pas eind 30.

  Beantwoorden

 7. John (moderator) 20 mei 2021 at 16:48

  De bloeddruk om de paar minuten meten is nergens goed voor. Dat geeft alleen maar afwijkingen. De bloeddruk schommelt sowieso de hele dag door.
  Ben je bekend met angsten/stress/spanningen en hyperventileren?

  Beantwoorden

 8. Anoniem 3 juni 2021 at 18:38

  Nou ik ben een fanatieke wandelaarster, maar heb tijdens het lopen een licht gevoel in mijn hoofd, en net als mijn hart even raar doet, haal diep adem en dan is het weer weg..
  Raar gevoel wat kan dat zijn.

  Beantwoorden

 9. Anoniem 8 juli 2021 at 12:36

  Ik heb op het moment heel veel hartoverslagen. Wel 2 per minuut. Al allerlei onderzoeken gehad. Hart is volledig gezond wordt er gezegd. Alleen die enorme angst is niet te doen die ik ervan heb. Zijn er tips om hiervan af te komen?

  Beantwoorden

 10. John (moderator) 8 juli 2021 at 12:59

  Het komt toch door de angst die je daarvoor hebt waardoor je gaat hyperventileren. Ga naar een fysiotherapeut voor ademhalingsoefeningen en spierontspanningsoefeningen

  Beantwoorden