Is het erg wanneer het hart af en toe overslaat?

Heb jij wel eens meegemaakt dat je hart op hol sloeg? Dat kan behoorlijk beangstigend zijn. Maar is het erg wanneer je hart of overslaat of wel eens op hol slaat?

Wat is een hartritmestoornis?

Een hartritmestoornis is een afwijking in het ritme van het hart. Een normaal hart slaat zo’n 60 tot 100 keer per minuut in rust. Wanneer het hart sneller gaat, heet dit tachycardie. Wanneer het hart langzamer gaat, dan noemen we dat bradycardie. We hebben allemaal wel eens dat ons hartritme afwijkt. Echter, wanneer je hartritme vaak anders dan verwacht is, dan kan dit wijzen op een hartritmestoornis.

Soorten hartritmestoornissen

Er zijn veel verschillende soorten stoornissen van het hartritme.

 • Boezemfibrilleren
  Deze soort komt het meest voor. Naar schatting hebben 300.000 mensen deze aandoening, waarbij de hartspiercellen van de boezems onregelmatig en chaotisch samentrekken. Omdat dit zo rommelig verloopt, trekken de boezem als een geheel niet samen en pompen ze dus geen bloed naar de kamers. Een deel van de prikkels die in de boezems ontstaan gaan door naar de kamers, waardoor die een te hoog ritme aannemen.
 • Boezemflutter
  Hierbij trekken wel de boezems van het hart wel regelmatig, maar te snel samen.
 • Kamerfibrilleren
  Wanneer de hartspiercellen van de kamers onregelmatig en chaotisch samentrekken spreken we van kamerfibrilleren. Net als bij boezemfibrilleren zorgt deze chaos ervoor dat de kamers niet als geheel samentrekken. Het gevolg is dat er geen bloed meer door het lichaam wordt gepompt. Er kan dan een hartstilstand ontstaan. Kamerfibrilleren komt minder vaak voor dan boezemfibrilleren en gaat bijna altijd samen met andere hartproblemen.
 • AV-blok
  Een Atrioventriculair blok komt redelijk vaak voor. Bij deze aandoening gaat er iets mis in de AV-knoop van uw hart. De AV-knoop houdt de prikkels van het hart eventjes vast en verspreidt die prikkels daarna over de hartkamers. Bij een AV-blok houdt de AV-knoop de elektrische prikkel langer vast dan normaal. Het hartritme wordt daardoor vertraagd.
 • Sick-sinus syndroom
  Hierbij geeft de sinusknoop prikkels afwisselend te snel en te langzaam af. Dit syndroom komt veel voor bij ouderen.
 • Overslaan van het hart
  Het hart trekt plotseling een keer te vroeg samen, bijvoorbeeld als je schrikt. De tijd tot de volgende hartslag wordt vervolgens langer om weer in het juiste ritme te komen. Deze volgende hartslag is daardoor wat krachtiger dan normaal. Dit is de ‘bonk’ die je voelt.

Mogelijke oorzaken

De oorzaak van een hartritmestoornis kan verschillen per stoornis, maar de belangrijkste oorzaken voor het ontstaan van een hartritmestoornis zijn:

 • Ouderdom.
 • Een hartinfarct.
 • Hoge bloeddruk.
 • Hartfalen.
 • Na een operatie aan het hart.
 • Een te snel werkende schildklier.
 • Alcohol-, drugs- of koffiegebruik.
 • Een aangeboren hartafwijking.
 • Gebruik van tabak, alcohol en of drugs.

Symptomen

De symptomen zijn afhankelijk van het soort stoornis die iemand heeft. Enkele veel voorkomende symptomen zijn:

 • Hartkloppingen.
 • Hartoverslagen.
 • Hartbonzen.
 • Pijn of druk op de borst en benauwdheid.
 • Kortademigheid.
 • Hyperventilatie.
 • Angst of gejaagdheid.
 • Duizeligheid, een licht gevoel in het hoofd.

Daarnaast kan iemand last krijgen van transpireren, het hebben van een onaangenaam gevoel of een gevoel van angst in combinatie met misselijkheid. Maar een hartritmestoornis hoeft niet altijd gepaard te gaan met klachten.

Behandeling

De behandeling van een hartritmestoornis is afhankelijk van de stoornis zelf:

 • Medicijnen
  Meestal zal eerst geprobeerd worden om met medicijnen de stoornis te verhelpen. Er zijn verschillende medicijnen om hartritmestoornissen onder controle te krijgen. De meest bekende medicijnen zijn: bètablokkers en calciumblokkers. De bètablokkers worden voorgeschreven om de hartslag en de bloeddruk te verlagen. Ze zorgen ervoor dat het hart minder zuurstof nodig heeft. De calciumblokkers zorgen voor een vertraging van elektrische signaal van het hart. Het kan ook zo zijn dat je bloedverdunners krijgt, omdat een hartritmestoornis kan zorgen voor het ontstaan van bloedpropjes. Deze bloedpropjes zouden een hartinfarct of beroerte kunnen veroorzaken.
 • Pacemaker en ICD
  Wanneer medicijnen niet goed aanslaan dan kan een pacemaker een oplossing zijn. Dit is een apparaat dat geplaatst wordt om het hartritme te regelen. Iedere keer wanneer het hartritme afwijkt, dan geeft de pacemaker stroomstootjes. Vervolgens trekt het hart samen in het juiste ritme. Een pacemaker zorgt ervoor dat een te langzaam kloppend hart een hoger ritme aanneemt. Een ICD is net zoals een pacemaker een klein apparaatje dat onder de huid wordt geïmplanteerd. Het verschil is dat een ICD kan ingrijpen bij een levensbedreigende hartritmestoornis door een elektrische schok toe te dienen, waarna het hartritme weer normaal wordt.
 • Ablatie
  Soms ontstaat een hartritmestoornis omdat een klein groepje hartspiercellen niet goed functioneert. Ablatie is een behandeling waarbij men met een speciale katheter dit kleine groepje cellen wegbrandt. Het gevolg hiervan is dat de hartritmestoornissen als het ware uitgeschakeld worden. Deze behandeling is vrij eenvoudig en de kans op succes is zeer groot.

Conclusie

Hartoverslagen komt vaak voor. Wanneer het hart een enkele keer, bij bijvoorbeeld een heftige emotie een slag overslaat, dan is dat niet ernstig. Je hebt dan ook geen hartritmestoornis. Echter, wanneer je regelmatig merkt dat je hart een slag overslaat, dan is het verstandig om even contact op te nemen met je huisarts. Dit kan natuurlijk ook wanneer je je zorgen maakt.

 

Bronnen: umcutrecht.nl, umcg.nl en hartstichting

18 reacties

 1. Anoniem 20 september 2020 at 21:57

  Al jaren heb ik last van hartoverslagen ik heb een hartfilm, holter en echo gehad maar hier was gelukkig niks ernstig op te vinden. Ook slik ik al jaren meteoprolol maar de hartoverslagen blijven komen.
  Wat kan ik nog meer doen om van die vervelende hartoverslagen af te komen?

  Groet Petra

  Beantwoorden

 2. John (moderator) 20 september 2020 at 22:04

  Dat zou je dan toch met de cardioloog moeten bespreken

  Beantwoorden

 3. Anoniem 10 december 2020 at 12:35

  Bij mij help Sotalol erg goed tegen overslagen (verdwijnen dan na een uurtje). Bespreek het met je Cardioloog.

  Beantwoorden

 4. Anoniem 2 maart 2021 at 14:33

  Ik heb de hele dag door last van overslagen, tenminste het hart klopt maar lijkt na aantal slagen even 1sec te stoppen en komt dan met een bons terug. Me bloeddruk is gewoon netjes en hartslag is onder de 100. Moet ik me zorgen maken? Of zolang de bloeddruk goed isen hartslag onder de 100 is dan is het waarschijnlijk onschuldig?

  Beantwoorden

 5. John (moderator) 2 maart 2021 at 14:38

  In de meeste gevallen een onschuldig verschijnsel. Heb je veel stress/spanningen of angsten?

  Beantwoorden

 6. Anoniem 20 mei 2021 at 16:16

  Ik heb sinds enige tijd pijn in linkerflank. Bloeddruk thuismeting schommelt soms met 40 punten in paar min. tijd. Omron apparaat geeikt bij huisarts.

  Sinds aantal dagen erg veel druk in hoofd, extreem moe en bij minimale inspanning, waaronder inademen hartoverslagen. De cardioloig heeft ooit hartoverslagen bevestigd en zegt onschuldig, maar ze zijn ineens dusdanig toegenomen dat ik niks meer kan.
  Voelt alsof hart topprestatie moet leveren.

  Heb zowel huisarts als cardiologie gebeld, maar niemand wil me helpen.

  Is dit echt zo onschuldig als ik enkel kan blijven zitten extreem warrig, duizelig en wisselend benauwd ben? Voel de hartslag soms door benen heengaan… Ben overigens pas eind 30.

  Beantwoorden

 7. John (moderator) 20 mei 2021 at 16:48

  De bloeddruk om de paar minuten meten is nergens goed voor. Dat geeft alleen maar afwijkingen. De bloeddruk schommelt sowieso de hele dag door.
  Ben je bekend met angsten/stress/spanningen en hyperventileren?

  Beantwoorden

 8. Anoniem 3 juni 2021 at 18:38

  Nou ik ben een fanatieke wandelaarster, maar heb tijdens het lopen een licht gevoel in mijn hoofd, en net als mijn hart even raar doet, haal diep adem en dan is het weer weg..
  Raar gevoel wat kan dat zijn.

  Beantwoorden

 9. Anoniem 8 juli 2021 at 12:36

  Ik heb op het moment heel veel hartoverslagen. Wel 2 per minuut. Al allerlei onderzoeken gehad. Hart is volledig gezond wordt er gezegd. Alleen die enorme angst is niet te doen die ik ervan heb. Zijn er tips om hiervan af te komen?

  Beantwoorden

 10. John (moderator) 8 juli 2021 at 12:59

  Het komt toch door de angst die je daarvoor hebt waardoor je gaat hyperventileren. Ga naar een fysiotherapeut voor ademhalingsoefeningen en spierontspanningsoefeningen

  Beantwoorden

 11. Anoniem 7 augustus 2021 at 18:11

  Ik ben bekend met hartoverslagen, en omdat het maar af en toe gebeurde en een hartonderzoek uitwees dat het geen kwaad kon, heb ik daarmee leren leven. tot een paar weken geleden het de hele tijd gebeurde, vooral in rust de ene na de andere overslag met daarna vaak een hoestprikkel (dat was altijd al zo, die hoestprikkel) Ik kon er niet meer van slapen, dus een holteronderzoek gehad en daaruit bleek dat de hartoverslagen buiten het ‘normale’ vallen dus ik moet naar de cardioloog.
  Achteraf besef ik dat die hartoverslagen zo toegenomen zijn na de 1e pfizer vaccinatie. Ik heb dat wel gemeld bij de huisarts die het wel administreerde maar er verder niet op in ging. De 2e vaccinatie heb ik eergisteren gehad en nu hoop ik maar dat het niet nog erger wordt dan het al is. Terwijl ik dit schrijf heb ik ook steeds overslagen.
  Ik moet er wel bij zeggen dat ik heel veel stress heb sinds het uitbreken van deze crisis en ook door persoonlijke omstandigheden. Ik ben niet bang dat die overslagen het gevolg zijn van een ernstig hartprobleem want dan zouden ze me wel meteen hebben doorgestuurd , nu moet ik pas half september naar die cardioloog. Het enige waar ik me ongerust over maak is dat ik nu slaaptabletten moet slikken omdat ik anders niet slaap door die overslagen. Ik ben ergens wel een beetje bang dat die vaccinatie ermee te maken heeft.

  Beantwoorden

 12. Anoniem 12 augustus 2021 at 11:32

  Ik had vroeger enkel een paar hartoverslagen bij een grotere inspanning, bv als ik met de trap neem om naar de vierde verdieping te gaan, maar bij een normale lichte inspanning was er niets te voelen. Sinds mijn 1e Pfizer vaccinatie is het veel erger geworden. Het begon de 2de dag na mijn vaccinatie, toen voelde ik hartoverslagen bij een normale wandeling en sindsdien is het erger geworden. Zo’n anderhalve week na mijn vaccinatie ben ik wakker geworden doordat mijn hart in rust klopte aan 115 slagen per minuut in combinatie met hartoverslagen. Ik ben bij de huisarts langs geweest en die heeft een cardiogram genomen en een bloedonderzoek gedaan en daaruit blijkt dat alles normaal is, de conclusie van de huisarts was: “het is een vervelend gevoel, maar niets om je zorgen over te maken, waarschijnlijk een reactie op het vaccin maar geen reden om het 2de vaccin niet te nemen”. Ondertussen heb ik mijn 2e vaccinatie gekregen en heb ik reeds 6 weken last van die hartoverslagen. Als ik stil zit is er geen probleem maar van zodra ik rond loop doet het probleem zich voor en als ik bv een doos met boodschappen naar binnen draag dan is het een constant afwisselen van de hartslagen: zacht – HARD – zacht – HARD enz. Het meest spijtige ook is dat alles geminimaliseerd wordt: de huisarts die zegt dat het niet erg is, bij het vaccinatiecentrum vroegen ze tijdens de 2de vaccinatie als ik last gehad heb van bijwerkingen en hun reactie was “Hartoverslagen?! Door het vaccin?? Pff, ik heb al jaren hartoverslagen daar heb ik geen vaccin voor nodig gehad, leer ermee leven”. Nu lijkt het alsof die melding niet genoteerd wordt als mogelijke bijwerking en gebeurt er bijgevolg ook geen verder onderzoek. Momenteel is het heel lastig om ermee te leven en het lukt al helemaal niet om te sporten. Sowieso drink ik geen koffie of neem ik geen drugs en alcohol heb ik niet meer gedronken sinds mijn vaccinatie dus die mogelijke veroorzakers van hartoverslagen kunnen al geschrapt worden. Ik kan enkel maar hopen dat het uiteindelijk vanzelf over gaat.

  Beantwoorden

 13. Anoniem 30 september 2021 at 12:25

  Na mijn beide Pfizer vaccinatie,s is mijn hartrimestoornis zeer ernstig toegenomen, bij alles wat ik nu weet, had ik mij
  niet laten vaccineren. Ik ben 78 jaar en ben al weer uitgenodigd voor een 3 de vaccinatie. Geke en dwaze wereld, die heel langzaam
  zijn einde naderd.

  Beantwoorden

 14. Anoniem 20 oktober 2021 at 22:39

  Een update op mijn reactie van 7 augustus toen ik schreef dat de hartoverslagen waar ik mee bekend ben, enorm toegenomen waren na de 1e vaccinatie. Ik werd na een holteronderzoek doorverwezen naar de cardioloog maar die afspraak was dus pas half September. Gelukkig werd het na de 2e vaccinatie op 4 augustus niet nog erger maar ook niet minder. De cardioloog heeft weer een holteronderzoek laten doen en een hartfilmpje laten maken. Zijn conclusie, de overslagen waren te zien maar konden geen kwaad. Dus geen verdere onderzoeken of behandeling nodig. Maar ze bleven wel lastig. toen kreeg ik een tip van iemand die verteld dat Meidoorntabletten zouden kunnen helpen. Dus ik heb gegoogled naar de tabletten met goede ervaringen en heb die gekocht. Ik slik ze nu ruim een maand en de hartoverslagen zijn weg! Dus het werkt in ieder geval voor mij en als je dus veel last hebt van die overslagen of hartkloppingen dan zou ik het zeker proberen. Het helpt natuurlijk niet meteen, ik merkte de verbetering na een dag of 10, toen werd het al minder en nu dus gewoon weg 🙂

  Beantwoorden

 15. Anoniem 21 oktober 2021 at 20:59

  Beste anoniem, wat ben ik blij met je tip over die tabletten. Ik ga deze zeker proberen! Net als jij ervaar ik al een lange tijd die overslagen in rust met die hoestprikkel. Op echo en hartfilmpje was een gezond en sterk hart te zien. Maar ondertussen word ik soms gek van die overslagen, vooral met wat meer drukte overdag, dan heb ik er geheid last van ‘s nachts. Dus ik ren morgen meteen naar de winkel voor die tabletten. Zeker het proberen waard!

  Beantwoorden

 16. Anoniem 5 november 2021 at 17:40

  Ben 27 jaar en heb ondertussen ook al een aantal jaren last van overslagen, vroeger heel duidelijk te linken aan mijn langdurige depressie/angststoornis maar dat is naar mijn gevoel aan het beteren. Tot nu toe al minstens 3 onderzoeken bij de cardiologe laten doen, op de echo ziet alles er gezond en normaal uit. Op de holter waren een aantal overslagen te merken. 1 op de eerste en 10+ op de tweede (na mijn Pfizer vaccinatie). Er waren maanden dat ik geen enkele overslag opmerkte. Er werd mij aangeraden om veel te sporten en niet te veel alcohol te drinken. Nu, vlak na mijn 1ste Pfizer vaccinatie, werden de overslagen opmerkelijk frequenter maar nog altijd geen reden tot paniek. Na mijn 2de vaccinatie in augustus heb ik enorm veel last, nu tel ik dagelijks tussen de 20 en de 40 die ook vaak veel akeliger voelen dan dat ik ze gewoon ben. Alvast bedankt voor meidoorn tip, ben helemaal radeloos op dit moment

  Beantwoorden

 17. Anoniem 5 november 2021 at 21:22

  Ben 38 jaar en na de vaccinatie (Janssen) ook last gekregen van het hart. Ik voel hem duidelijk zitten en kloppen. Had ik voorheen niet. Ook regelmatig pijn en kramp. 2x naar huisarts geweest. Tweede keer alle onderzoeken gekregen t/m hartecho. Volgens hen geen bijzonderheden. Het lijdt behoorlijk af wanneer ik bezig ben. Hoop dat het weer over gaat.

  Beantwoorden

 18. Anoniem 18 november 2021 at 10:54

  ja, erg vervelend die stoornissen. ik ben 60 jaar en de laatste 2 weken heb ik er best vaak last van. slaap er dan ook slecht van.
  bij mij klopt het hart eerst een paar tellen goed en dan ineens slaat ie over, en dat gebeurt dan wel 15 à 20x per minuut.
  heb in het verleden ook een paar keer een holter gehad en filmpjes, maar niets bijzonders te vinden. ik heb wel een hoge bloeddruk
  en slik daar ook al jaren medicijnen voor. gelukkig ken ik ook periodes, vaak wel, dat mijn hart normaal klopt, dus ik vraag me af dat,
  als ik er last van heb, of ik me dan misschien ergens druk om maak. vroeger had ik vaak last van boezemfibrileren, maar sinds ik
  de bloeddrukpillen slik, is dit zo goed als verdwenen. dank voor de tip van de meidoornpillen. ik ga kijken bij een winkel.

  Beantwoorden