Is het erg wanneer het hart af en toe overslaat?

Heb jij wel eens meegemaakt dat je hart op hol sloeg? Dat kan behoorlijk beangstigend zijn. Maar is het erg wanneer je hart of overslaat of wel eens op hol slaat?

Wat is een hartritmestoornis?

Een hartritmestoornis is een afwijking in het ritme van het hart. Een normaal hart slaat zo’n 60 tot 100 keer per minuut in rust. Wanneer het hart sneller gaat, heet dit tachycardie. Wanneer het hart langzamer gaat, dan noemen we dat bradycardie. We hebben allemaal wel eens dat ons hartritme afwijkt. Echter, wanneer je hartritme vaak anders dan verwacht is, dan kan dit wijzen op een hartritmestoornis.

Soorten hartritmestoornissen

Er zijn veel verschillende soorten stoornissen van het hartritme.

 • Boezemfibrilleren
  Deze soort komt het meest voor. Naar schatting hebben 300.000 mensen deze aandoening, waarbij de hartspiercellen van de boezems onregelmatig en chaotisch samentrekken. Omdat dit zo rommelig verloopt, trekken de boezem als een geheel niet samen en pompen ze dus geen bloed naar de kamers. Een deel van de prikkels die in de boezems ontstaan gaan door naar de kamers, waardoor die een te hoog ritme aannemen.
 • Boezemflutter
  Hierbij trekken wel de boezems van het hart wel regelmatig, maar te snel samen.
 • Kamerfibrilleren
  Wanneer de hartspiercellen van de kamers onregelmatig en chaotisch samentrekken spreken we van kamerfibrilleren. Net als bij boezemfibrilleren zorgt deze chaos ervoor dat de kamers niet als geheel samentrekken. Het gevolg is dat er geen bloed meer door het lichaam wordt gepompt. Er kan dan een hartstilstand ontstaan. Kamerfibrilleren komt minder vaak voor dan boezemfibrilleren en gaat bijna altijd samen met andere hartproblemen.
 • AV-blok
  Een Atrioventriculair blok komt redelijk vaak voor. Bij deze aandoening gaat er iets mis in de AV-knoop van uw hart. De AV-knoop houdt de prikkels van het hart eventjes vast en verspreidt die prikkels daarna over de hartkamers. Bij een AV-blok houdt de AV-knoop de elektrische prikkel langer vast dan normaal. Het hartritme wordt daardoor vertraagd.
 • Sick-sinus syndroom
  Hierbij geeft de sinusknoop prikkels afwisselend te snel en te langzaam af. Dit syndroom komt veel voor bij ouderen.
 • Overslaan van het hart
  Het hart trekt plotseling een keer te vroeg samen, bijvoorbeeld als je schrikt. De tijd tot de volgende hartslag wordt vervolgens langer om weer in het juiste ritme te komen. Deze volgende hartslag is daardoor wat krachtiger dan normaal. Dit is de ‘bonk’ die je voelt.

Mogelijke oorzaken

De oorzaak van een hartritmestoornis kan verschillen per stoornis, maar de belangrijkste oorzaken voor het ontstaan van een hartritmestoornis zijn:

 • Ouderdom.
 • Een hartinfarct.
 • Hoge bloeddruk.
 • Hartfalen.
 • Na een operatie aan het hart.
 • Een te snel werkende schildklier.
 • Alcohol-, drugs- of koffiegebruik.
 • Een aangeboren hartafwijking.
 • Gebruik van tabak, alcohol en of drugs.

Symptomen

De symptomen zijn afhankelijk van het soort stoornis die iemand heeft. Enkele veel voorkomende symptomen zijn:

 • Hartkloppingen.
 • Hartoverslagen.
 • Hartbonzen.
 • Pijn of druk op de borst en benauwdheid.
 • Kortademigheid.
 • Hyperventilatie.
 • Angst of gejaagdheid.
 • Duizeligheid, een licht gevoel in het hoofd.

Daarnaast kan iemand last krijgen van transpireren, het hebben van een onaangenaam gevoel of een gevoel van angst in combinatie met misselijkheid. Maar een hartritmestoornis hoeft niet altijd gepaard te gaan met klachten.

Behandeling

De behandeling van een hartritmestoornis is afhankelijk van de stoornis zelf:

 • Medicijnen
  Meestal zal eerst geprobeerd worden om met medicijnen de stoornis te verhelpen. Er zijn verschillende medicijnen om hartritmestoornissen onder controle te krijgen. De meest bekende medicijnen zijn: bètablokkers en calciumblokkers. De bètablokkers worden voorgeschreven om de hartslag en de bloeddruk te verlagen. Ze zorgen ervoor dat het hart minder zuurstof nodig heeft. De calciumblokkers zorgen voor een vertraging van elektrische signaal van het hart. Het kan ook zo zijn dat je bloedverdunners krijgt, omdat een hartritmestoornis kan zorgen voor het ontstaan van bloedpropjes. Deze bloedpropjes zouden een hartinfarct of beroerte kunnen veroorzaken.
 • Pacemaker en ICD
  Wanneer medicijnen niet goed aanslaan dan kan een pacemaker een oplossing zijn. Dit is een apparaat dat geplaatst wordt om het hartritme te regelen. Iedere keer wanneer het hartritme afwijkt, dan geeft de pacemaker stroomstootjes. Vervolgens trekt het hart samen in het juiste ritme. Een pacemaker zorgt ervoor dat een te langzaam kloppend hart een hoger ritme aanneemt. Een ICD is net zoals een pacemaker een klein apparaatje dat onder de huid wordt geïmplanteerd. Het verschil is dat een ICD kan ingrijpen bij een levensbedreigende hartritmestoornis door een elektrische schok toe te dienen, waarna het hartritme weer normaal wordt.
 • Ablatie
  Soms ontstaat een hartritmestoornis omdat een klein groepje hartspiercellen niet goed functioneert. Ablatie is een behandeling waarbij men met een speciale katheter dit kleine groepje cellen wegbrandt. Het gevolg hiervan is dat de hartritmestoornissen als het ware uitgeschakeld worden. Deze behandeling is vrij eenvoudig en de kans op succes is zeer groot.

Conclusie

Hartoverslagen komt vaak voor. Wanneer het hart een enkele keer, bij bijvoorbeeld een heftige emotie een slag overslaat, dan is dat niet ernstig. Je hebt dan ook geen hartritmestoornis. Echter, wanneer je regelmatig merkt dat je hart een slag overslaat, dan is het verstandig om even contact op te nemen met je huisarts. Dit kan natuurlijk ook wanneer je je zorgen maakt.

 

Bronnen: umcutrecht.nl, umcg.nl en hartstichting

38 reacties

 1. Anoniem 20 september 2020 at 21:57

  Al jaren heb ik last van hartoverslagen ik heb een hartfilm, holter en echo gehad maar hier was gelukkig niks ernstig op te vinden. Ook slik ik al jaren meteoprolol maar de hartoverslagen blijven komen.
  Wat kan ik nog meer doen om van die vervelende hartoverslagen af te komen?

  Groet Petra

  Beantwoorden

 2. John (moderator) 20 september 2020 at 22:04

  Dat zou je dan toch met de cardioloog moeten bespreken

  Beantwoorden

 3. Anoniem 10 december 2020 at 12:35

  Bij mij help Sotalol erg goed tegen overslagen (verdwijnen dan na een uurtje). Bespreek het met je Cardioloog.

  Beantwoorden

 4. Anoniem 2 maart 2021 at 14:33

  Ik heb de hele dag door last van overslagen, tenminste het hart klopt maar lijkt na aantal slagen even 1sec te stoppen en komt dan met een bons terug. Me bloeddruk is gewoon netjes en hartslag is onder de 100. Moet ik me zorgen maken? Of zolang de bloeddruk goed isen hartslag onder de 100 is dan is het waarschijnlijk onschuldig?

  Beantwoorden

 5. John (moderator) 2 maart 2021 at 14:38

  In de meeste gevallen een onschuldig verschijnsel. Heb je veel stress/spanningen of angsten?

  Beantwoorden

 6. Anoniem 20 mei 2021 at 16:16

  Ik heb sinds enige tijd pijn in linkerflank. Bloeddruk thuismeting schommelt soms met 40 punten in paar min. tijd. Omron apparaat geeikt bij huisarts.

  Sinds aantal dagen erg veel druk in hoofd, extreem moe en bij minimale inspanning, waaronder inademen hartoverslagen. De cardioloig heeft ooit hartoverslagen bevestigd en zegt onschuldig, maar ze zijn ineens dusdanig toegenomen dat ik niks meer kan.
  Voelt alsof hart topprestatie moet leveren.

  Heb zowel huisarts als cardiologie gebeld, maar niemand wil me helpen.

  Is dit echt zo onschuldig als ik enkel kan blijven zitten extreem warrig, duizelig en wisselend benauwd ben? Voel de hartslag soms door benen heengaan… Ben overigens pas eind 30.

  Beantwoorden

 7. John (moderator) 20 mei 2021 at 16:48

  De bloeddruk om de paar minuten meten is nergens goed voor. Dat geeft alleen maar afwijkingen. De bloeddruk schommelt sowieso de hele dag door.
  Ben je bekend met angsten/stress/spanningen en hyperventileren?

  Beantwoorden

 8. Anoniem 3 juni 2021 at 18:38

  Nou ik ben een fanatieke wandelaarster, maar heb tijdens het lopen een licht gevoel in mijn hoofd, en net als mijn hart even raar doet, haal diep adem en dan is het weer weg..
  Raar gevoel wat kan dat zijn.

  Beantwoorden

 9. Anoniem 8 juli 2021 at 12:36

  Ik heb op het moment heel veel hartoverslagen. Wel 2 per minuut. Al allerlei onderzoeken gehad. Hart is volledig gezond wordt er gezegd. Alleen die enorme angst is niet te doen die ik ervan heb. Zijn er tips om hiervan af te komen?

  Beantwoorden

 10. John (moderator) 8 juli 2021 at 12:59

  Het komt toch door de angst die je daarvoor hebt waardoor je gaat hyperventileren. Ga naar een fysiotherapeut voor ademhalingsoefeningen en spierontspanningsoefeningen

  Beantwoorden

 11. Anoniem 7 augustus 2021 at 18:11

  Ik ben bekend met hartoverslagen, en omdat het maar af en toe gebeurde en een hartonderzoek uitwees dat het geen kwaad kon, heb ik daarmee leren leven. tot een paar weken geleden het de hele tijd gebeurde, vooral in rust de ene na de andere overslag met daarna vaak een hoestprikkel (dat was altijd al zo, die hoestprikkel) Ik kon er niet meer van slapen, dus een holteronderzoek gehad en daaruit bleek dat de hartoverslagen buiten het ‘normale’ vallen dus ik moet naar de cardioloog.
  Achteraf besef ik dat die hartoverslagen zo toegenomen zijn na de 1e pfizer vaccinatie. Ik heb dat wel gemeld bij de huisarts die het wel administreerde maar er verder niet op in ging. De 2e vaccinatie heb ik eergisteren gehad en nu hoop ik maar dat het niet nog erger wordt dan het al is. Terwijl ik dit schrijf heb ik ook steeds overslagen.
  Ik moet er wel bij zeggen dat ik heel veel stress heb sinds het uitbreken van deze crisis en ook door persoonlijke omstandigheden. Ik ben niet bang dat die overslagen het gevolg zijn van een ernstig hartprobleem want dan zouden ze me wel meteen hebben doorgestuurd , nu moet ik pas half september naar die cardioloog. Het enige waar ik me ongerust over maak is dat ik nu slaaptabletten moet slikken omdat ik anders niet slaap door die overslagen. Ik ben ergens wel een beetje bang dat die vaccinatie ermee te maken heeft.

  Beantwoorden

 12. Anoniem 12 augustus 2021 at 11:32

  Ik had vroeger enkel een paar hartoverslagen bij een grotere inspanning, bv als ik met de trap neem om naar de vierde verdieping te gaan, maar bij een normale lichte inspanning was er niets te voelen. Sinds mijn 1e Pfizer vaccinatie is het veel erger geworden. Het begon de 2de dag na mijn vaccinatie, toen voelde ik hartoverslagen bij een normale wandeling en sindsdien is het erger geworden. Zo’n anderhalve week na mijn vaccinatie ben ik wakker geworden doordat mijn hart in rust klopte aan 115 slagen per minuut in combinatie met hartoverslagen. Ik ben bij de huisarts langs geweest en die heeft een cardiogram genomen en een bloedonderzoek gedaan en daaruit blijkt dat alles normaal is, de conclusie van de huisarts was: “het is een vervelend gevoel, maar niets om je zorgen over te maken, waarschijnlijk een reactie op het vaccin maar geen reden om het 2de vaccin niet te nemen”. Ondertussen heb ik mijn 2e vaccinatie gekregen en heb ik reeds 6 weken last van die hartoverslagen. Als ik stil zit is er geen probleem maar van zodra ik rond loop doet het probleem zich voor en als ik bv een doos met boodschappen naar binnen draag dan is het een constant afwisselen van de hartslagen: zacht – HARD – zacht – HARD enz. Het meest spijtige ook is dat alles geminimaliseerd wordt: de huisarts die zegt dat het niet erg is, bij het vaccinatiecentrum vroegen ze tijdens de 2de vaccinatie als ik last gehad heb van bijwerkingen en hun reactie was “Hartoverslagen?! Door het vaccin?? Pff, ik heb al jaren hartoverslagen daar heb ik geen vaccin voor nodig gehad, leer ermee leven”. Nu lijkt het alsof die melding niet genoteerd wordt als mogelijke bijwerking en gebeurt er bijgevolg ook geen verder onderzoek. Momenteel is het heel lastig om ermee te leven en het lukt al helemaal niet om te sporten. Sowieso drink ik geen koffie of neem ik geen drugs en alcohol heb ik niet meer gedronken sinds mijn vaccinatie dus die mogelijke veroorzakers van hartoverslagen kunnen al geschrapt worden. Ik kan enkel maar hopen dat het uiteindelijk vanzelf over gaat.

  Beantwoorden

 13. Anoniem 30 september 2021 at 12:25

  Na mijn beide Pfizer vaccinatie,s is mijn hartrimestoornis zeer ernstig toegenomen, bij alles wat ik nu weet, had ik mij
  niet laten vaccineren. Ik ben 78 jaar en ben al weer uitgenodigd voor een 3 de vaccinatie. Geke en dwaze wereld, die heel langzaam
  zijn einde naderd.

  Beantwoorden

 14. Anoniem 20 oktober 2021 at 22:39

  Een update op mijn reactie van 7 augustus toen ik schreef dat de hartoverslagen waar ik mee bekend ben, enorm toegenomen waren na de 1e vaccinatie. Ik werd na een holteronderzoek doorverwezen naar de cardioloog maar die afspraak was dus pas half September. Gelukkig werd het na de 2e vaccinatie op 4 augustus niet nog erger maar ook niet minder. De cardioloog heeft weer een holteronderzoek laten doen en een hartfilmpje laten maken. Zijn conclusie, de overslagen waren te zien maar konden geen kwaad. Dus geen verdere onderzoeken of behandeling nodig. Maar ze bleven wel lastig. toen kreeg ik een tip van iemand die verteld dat Meidoorntabletten zouden kunnen helpen. Dus ik heb gegoogled naar de tabletten met goede ervaringen en heb die gekocht. Ik slik ze nu ruim een maand en de hartoverslagen zijn weg! Dus het werkt in ieder geval voor mij en als je dus veel last hebt van die overslagen of hartkloppingen dan zou ik het zeker proberen. Het helpt natuurlijk niet meteen, ik merkte de verbetering na een dag of 10, toen werd het al minder en nu dus gewoon weg 🙂

  Beantwoorden

 15. Anoniem 21 oktober 2021 at 20:59

  Beste anoniem, wat ben ik blij met je tip over die tabletten. Ik ga deze zeker proberen! Net als jij ervaar ik al een lange tijd die overslagen in rust met die hoestprikkel. Op echo en hartfilmpje was een gezond en sterk hart te zien. Maar ondertussen word ik soms gek van die overslagen, vooral met wat meer drukte overdag, dan heb ik er geheid last van ‘s nachts. Dus ik ren morgen meteen naar de winkel voor die tabletten. Zeker het proberen waard!

  Beantwoorden

 16. Anoniem 5 november 2021 at 17:40

  Ben 27 jaar en heb ondertussen ook al een aantal jaren last van overslagen, vroeger heel duidelijk te linken aan mijn langdurige depressie/angststoornis maar dat is naar mijn gevoel aan het beteren. Tot nu toe al minstens 3 onderzoeken bij de cardiologe laten doen, op de echo ziet alles er gezond en normaal uit. Op de holter waren een aantal overslagen te merken. 1 op de eerste en 10+ op de tweede (na mijn Pfizer vaccinatie). Er waren maanden dat ik geen enkele overslag opmerkte. Er werd mij aangeraden om veel te sporten en niet te veel alcohol te drinken. Nu, vlak na mijn 1ste Pfizer vaccinatie, werden de overslagen opmerkelijk frequenter maar nog altijd geen reden tot paniek. Na mijn 2de vaccinatie in augustus heb ik enorm veel last, nu tel ik dagelijks tussen de 20 en de 40 die ook vaak veel akeliger voelen dan dat ik ze gewoon ben. Alvast bedankt voor meidoorn tip, ben helemaal radeloos op dit moment

  Beantwoorden

 17. Anoniem 5 november 2021 at 21:22

  Ben 38 jaar en na de vaccinatie (Janssen) ook last gekregen van het hart. Ik voel hem duidelijk zitten en kloppen. Had ik voorheen niet. Ook regelmatig pijn en kramp. 2x naar huisarts geweest. Tweede keer alle onderzoeken gekregen t/m hartecho. Volgens hen geen bijzonderheden. Het lijdt behoorlijk af wanneer ik bezig ben. Hoop dat het weer over gaat.

  Beantwoorden

 18. Anoniem 18 november 2021 at 10:54

  ja, erg vervelend die stoornissen. ik ben 60 jaar en de laatste 2 weken heb ik er best vaak last van. slaap er dan ook slecht van.
  bij mij klopt het hart eerst een paar tellen goed en dan ineens slaat ie over, en dat gebeurt dan wel 15 à 20x per minuut.
  heb in het verleden ook een paar keer een holter gehad en filmpjes, maar niets bijzonders te vinden. ik heb wel een hoge bloeddruk
  en slik daar ook al jaren medicijnen voor. gelukkig ken ik ook periodes, vaak wel, dat mijn hart normaal klopt, dus ik vraag me af dat,
  als ik er last van heb, of ik me dan misschien ergens druk om maak. vroeger had ik vaak last van boezemfibrileren, maar sinds ik
  de bloeddrukpillen slik, is dit zo goed als verdwenen. dank voor de tip van de meidoornpillen. ik ga kijken bij een winkel.

  Beantwoorden

 19. Anoniem 5 januari 2022 at 11:25

  ook ik [57]heb na de tweede vaccinatie van pfizer hartoverslagen gekregen. De hele dag door. Ook de nachten zijn een drama. Onderzoeken gehad en daar inderdaad de overslagen te zien maar het kan geen kwaad zeggen ze. Ik heb wel nu metropolol en dat gaat redelijk goed. Voel nog wel steeds op de achter grond een overslag. Ik slikte nooit geen medicijnen en baal hier nu ook erg van. Ik ben nu heel bang om een booster te halen en weet ook niet wat te doen. Iedereen kan roepen van gewoon halen maar die leven niet met de angst die de overslagen teweeg brengen. Ik heb morbide obesitas omdat ik lipoedeem heb. Wat ik jammer vind dat je op het internet leest over deze klachten maar niet als bijwerking van de vaccinaties terwijl je er toch veel over leest. Hoe kan dit.

  Beantwoorden

 20. Anoniem 10 januari 2022 at 17:06

  Ik kreeg na de booster ritmestoornissen, soms overslagen. Soms een plotselinge roffel van meerdere hartslagen achter elkaar. Vandaag hart filmpje gehad, was niet verontrustend, wel af en toe onregelmatige hartslag.

  Beantwoorden

 21. Anoniem 18 januari 2022 at 14:59

  Ik ben een vrouw van 62.
  Heb 2x Astra zeneca gehad en de booster was pfizer. De ellende begon al snel na 3-4 dagen heel de dag door hartkloppingen en overslagen en af en toe licht in het hoofd.
  Bloeddruk gemeten bij de HA 140-100.
  Ben nu aan de beta blockers…maar toch nog last…wel minder.
  Hoop dat het na enige maanden weer goed komt.
  Wat een ellende.

  Beantwoorden

 22. Anoniem 7 februari 2022 at 14:44

  Hallo! Ik ben 28 jaar, heb reeds meer dan 10 jaar een hartritmestoornis maar niets ernstig.
  Sinds mijn 1e vaccin (Pfizer) heb ik veel meer klachten dan voordien. Ook heel veel hartoverslagen die enorm beangstigend zijn… ondertussen ook een ablatie achter de rug maar nog heel wat revalidatie nodig …

  Beantwoorden

 23. Anoniem 20 februari 2022 at 12:18

  Hallo,
  In januari mijn booster gehad (Pfizer) en ben daar 2 dagen goed ziek van geweest. Ook sinds dien vaker last van overslagen. Ik had het al wel eens maar dat was sporadisch, nu soms meerdere keren per minuut. Ben een stresskip, heb een verleden met paniekaanvallen dus ik koppel wel 1 en ander aan elkaar. Vorig jaar op de IC beland met Corona. Dus het is best stressen zo nu en dan. Ik vind het wel ‘fijn’ om te lezen dat er meer met deze klachten zijn. De overslagen maken me soms angstig en dat helpt dan natuurlijk ook niet mee. Iedereen succes!

  Beantwoorden

 24. Anoniem 4 maart 2022 at 13:50

  Gaan hartkloppingen begonnen na vaccinatie vanzelf terug verdwijnen na bepaalde tijd als het vaccin is uitgewerkt?

  Beantwoorden

 25. Anoniem 12 maart 2022 at 16:34

  Ja dat vraag ik me ook af,is al 7 mnd geleden met mij twee vaccinaties en heb het nog hartoverslagen alles is in orde zeggen ze in het ziekenhuis.

  Beantwoorden

 26. Anoniem 20 maart 2022 at 17:12

  Ook ik heb veel last van hartoverslagen,zeker na een maaltijd.Het is ook erger geworden na vaccinatie.Ook veel onderzoeken gehad en bleek dat mijn kaliumgehalte te laag was .Medicijnen gehad en nu ook weer mee gestopt.Ik moet elke maand bloed prikken om het in de gaten te houden .Ook heb ik 4 jaar geleden een ontstoken schildklier gehad . Ik weet echt niet wat ik er van moet denken.Is het mijn schildklier of te laag kalium ?Ik word er gek van en ben dir overslagen zoo zat .Het is steeds een zeer vervelend gevoel en ik wil er zooo graag vanaf !
  Heeft iemand nog tips ?

  Beantwoorden

 27. Anoniem 29 maart 2022 at 21:58

  De angst wat ik heb altijd maar denken dadelijk komen ze weer de overslagen pffff en ja wel hoor!

  Beantwoorden

 28. Anoniem 7 april 2022 at 16:17

  Hallo, ik zie hier heel veel reacties van ritmestoornissen/ hartoverslagen die juist vooral met bewegen/ traplopen voorkomen. Zeker ook na vaccinatie….ik ben 56 en heb vanaf mijn 14de al last van overslagen, ze waren echter hanteerbaar en kwamen en gingen weer. Ook tijdens zwangerschappen had ik ze en uiteraard sinds ik in de overgang zit. Nu had ik ze eigenlijk altijd in rust en in periodes zowel in rust als tijdens wandelen of sporten. Ik heb vorig jaar beide vaccinaties Astrazeneca gehad en ben december 2021 geboosterd met Pfizer. Op dit moment en ik heb dit al een aantal weken heb ik alleen maar overslagen als ik bijvoorbeeld een trap opgelopen ben en mijn hartslag gaat weer langzamer worden, ook met wandelen heb ik ze en nu ben ik wel bekend met snel stress hebben en angsten voor eigenlijk alles, dus stress is ook een factor of houdt het in ieder geval in stand. Ik ben bij mijn huisarts geweest en die verwees mij door naar de cardioloog, daar een 72 uurs holter gekregen en bloedonderzoek. Die holter wees niks schokkends uit en mijn bloed was ook goed. Toen moest ik een fiets proef ondergaan in het ziekenhuis waar ik al heel veel angst voor had en dus helemaal in stress op die fiets ging zitten, uitkomst uiteraard een ecg met de ene na de andere overslag. Ik zat te beven van angst voor de overslagen. Cardioloog zegt dat ik qua holter en bloeduitslagen en hartecho van anderhalf jaar geleden geen risicofactoren heb voor iets ernstigs, maar mijn vader is op 53 jarige leeftijd overleden aan een hartstilstand nadat drie weken voor zijn overlijden zwaar hart afwijkingen gevonden waren, hij had meer dan een dubbele hartslag en moest doorverwezen worden naar een cardioloog volgens de bedrijfsarts, dat is echter nooit gebeurd en dus drie weken later was hij er niet meer. Dit is wel een reden voor mijn cardioloog om aanstaande dinsdag een scan met contrast vloeistof te doen kijken of er iets aan de hand is met of kransslagaders of iets anders en dan 24 april nog een echo. Maar nu komt het, ik ben uiteraard dankbaar en blij dat hij die aandacht aan mijn hart besteedt, maar het beangstigd mij enorm. Mede ook omdat ik nooit eerder alleen maar overslagen met in dit geval inspanning had, als ik ze had dan was het of alleen in rust of beide, maar nog niet eerder alleen maar met een trap oplopen of wandelen. Wat mij ook opvalt is dat als ik inderdaad ook een doos optil die niet eens zo zwaar is, ik zomaar daarvan ook overslagen kan krijgen, of met boodschappen achterin mijn auto leggen, dus dan is het niet altijd alleen met inspanning waar mijn hartslag van omhoog gaat. Ik vind het erg vreemd allemaal en hoop dat dit soort overslagen niet altijd hoeft te betekenen dat er iets ernstigs aan de hand is.

  Beantwoorden

 29. Anoniem 15 juni 2022 at 12:10

  Na drie vaccinatie pfeizer en moderne als booster krijg ik last van hartoverslag met name ‘s’nachts in bed hoesten bonken van het hart
  Nooit gehad ik ben 67jaar maar het maakt me wel bang.

  Beantwoorden

 30. Anoniem 18 juni 2022 at 21:25

  Ik ben een vrouw van 45 jaar en heb al.vanaf jonge leeftijd hartoverslagen..
  Sinds ik magnesium citraat 400 mg slik geen of weinig last meer van..
  Misschien ook een tip

  Beantwoorden

 31. Anoniem 22 juni 2022 at 00:45

  Ik heb ook al heel lang last van overslagen een hele tijd geen last gehad maar door spanning is het weer begonnen het went nooit

  Beantwoorden

 32. Anoniem 2 augustus 2022 at 20:56

  ik heb ook momenteel veel last van hart overslagen. Soms dagen maar een. Maar dagen ook van allemaal achter elkaar. 14 dagen geleden bijna een hele nacht. S morgens was ik totaal gesloopt Mijn dochter is met me naar de huisarts gereden. En die heeft vluchtig een paar tellen geluisterd en zei het slaat mooi rustig nu. Ze heeft me wel bloed laten prikken. En daarvan was de uitslag prima. het heeft een bepaalde naam die ik kwijt ben. Maar dat kan tot 60 gaan en ik had 7 .Dus werd me verteld prima in orde. Ook ik ben best gevoelig voor stress en paniek . Werd me verteld dat het daar ook door kan komen. Blijft wel akelig en went nooit.

  Beantwoorden

 33. Anoniem 30 september 2022 at 16:37

  Vorig jaar naar het ziekenhuis geweest met continu hartoverslagen. Op aandringen bètablokker gekregen waarmee de hartoverslagen verdwenen. Nu sinds 1 week weer veel hartoverslagen, ondanks de bètablokker. Beïnvloed heel erg mijn dag. Nu sprak ik gisteren met een verpleegkundige (en goede kennis) hierover en zij gaf aan dat het bij haar zelf ook was gekomen na de vaccinaties🤔. Ze heeft het een stuk minder dan ik, maar ze zei ook dat iedere keer als het gebeurt ze het min of meer grappig vond omdat ze dan weer besefte dat ze ook een hart heeft. Wat ik graag gewild er zo luchtig mee om te kunnen gaan 😞

  Beantwoorden

 34. Anoniem 15 oktober 2022 at 20:31

  Lees hier dat sommigen wel 2 overslagen per minuut hebben of nog minder en zich daar zorgen over maken. Ik heb er als t echt erg is soms om de slag een overslag. En dat wel 5 keer achter mekaar. Maar normaal bij mij is 2 overslagen per minuut. Al 2x onderzocht en niks raars gevonden. Bloeddruk ook.normaal. wel bekend met hyperventilatie, angsten, burn out , hypochondrie enz. Nu sinds 4 dagen weer heel veel last. Zoveelste keer naar de huisarts , geluisterd, bloeddruk en zoals gewoonlijk niks aan de hand. Heb ook tinnitis en krijg wat ik ook bij tinnitus krijg te horen, mee leren leven, blijven sporten en niet druk om maken. Pfff

  Beantwoorden

 35. Anoniem 28 oktober 2022 at 18:40

  Ik ben benieuwd hoeveel PVC’s per uur er bij degenen zijn geregistreerd die een Holter onderzoek hebben gedaan. Ik krijg deze week een echo en hartfilmpje en consult cardioloog omdat ik 666 PVC’s per uur heb… dus als ik lees dat sommigen maar 2 per minuut hebben dan ben ik benieuwd wat er uit mijn onderzoek komt. Ik ben trouwens een vrouw van 46 jaar

  Beantwoorden

 36. Anoniem 9 november 2022 at 21:28

  ik ben 2 jaar geleden bevallen, tijdens de bevalling heb ik hyperventilatie en angstoornis gehad maar nu heb ik druk op bord en hartoverslagen al 2 jaar..ik ga zot worden van dat hartoverslag.. bisoprolol neem ik in maar dan braak ik 4 dagen achter elkaar..

  Beantwoorden

 37. Anoniem 26 december 2022 at 16:31

  Ik heb de laatste week ‘s nachts voortdurend last van irritante overslagen. Hoor het zelfs bonzen in mijn oren.
  Naar de huisartsenpost geweest (midden in de nacht) maar niks gevonden.
  Toen naar eigen huisarts gegaan de volgende dag, kon geen kwaad zei ze
  Hierbij wel even de kanttekening dat ik mijn broer op 60 jarige leeftijd ben verloren aan een hartstilstand en mijn zus op 59 jarige leeftijd aan hetzelfde.
  Dus de angst zit er behoorlijk in!

  Beantwoorden

 38. Anoniem 16 februari 2023 at 20:37

  Ben nu 76; kreeg overslagen op mijn 28e dus weet wat het is,soms weken lang last,en dan af en toe maanden niet, en gaat dag en nacht door.
  Wat me altijd opviel is dat overslagen uitgelokt worden door bepaalde houdingen zoals bukken je omdraaien in de auto om wat te pakken,aan de eetkamer tafel zitten,,allemaal ook aangegeven bij cardiologen maar word niet erg op gereageerd,ik zelf denk dat hart door sommige bewegingen geïrriteerd raakt ,maar blijft vreemd dat het dan soms maanden weg is

  Beantwoorden