Krentenbaard, een besmettelijke aandoening
Krentenbaard, een besmettelijke aandoening

Deze aandoening komt veelal bij kinderen voor, maar ook volwassenen kunnen krentenbaard krijgen. Wanneer je op volwassen leeftijd krentenbaard krijgt, dan kun je daar veel last van hebben.

Wat is krentenbaard?

Krentenbaard, ook wel impetigo genoemd, is een besmettelijke aandoening van de huid die veroorzaakt wordt door een stafylokok- of streptokokbacterie. De veel voorkomende infectie komt meestal voor in het gezicht en dan rond de neus of mond, vandaar de naam krentenbaard. Deze aandoening komt vooral bij kinderen voor, maar kan ook bij volwassenen ontstaan.

Twee soorten

  1. Impetigo crustosa
    Deze vorm komt het meeste voor en is te herkennen aan de bruingele of goudgele korsten op een rode ondergrond.  Het komt veel voor in het gezicht en dan vooral rondom de mond. Maar het kan ook op de handen voorkomen. De eerste symptomen zijn bultjes, later blaasjes en dan uiteindelijk puskoppen die openbarsten, waarna er korstjes ontstaan. Dit alles kan enorm jeuken of zelfs pijn doen.
  2. Impetigo bullosa
    Deze vorm wordt uitsluitend veroorzaakt door stafylokokken. De symptomen hier zijn grote blaren die makkelijk kapotgaan. Het vocht van de blaar is in eerste instantie helder, later verandert dat en wordt het troebel en geel. Later ontstaan er schaafwondjes die vochtig zijn met restjes van het blaardak. De huidafwijkingen breiden zich snel uit. Bij baby’s komen de symptomen voor in het luiergebied, oksels en rondom de navel.

Het kan zijn dat de infectie zich uitbreidt, waarbij grotere delen van de huid loslaten. Dit wordt het staphylococcal scalded skin syndrome genoemd. Wanneer dit het geval is, dan is een ziekenhuisopname noodzakelijk om overmatig vochtverlies en shock te voorkomen.

Mogelijke symptomen

  • Er ontstaan groepjes rode bultjes of vlekjes, vooral bij de neusgaten en de mond. Soms komen ze ook op andere plekken voor maar dan zijn de plekken groter.
  • De ontsteking begint soms op een plaats waar al een wondje zit.
  • De bultjes worden blaasjes waar gelig vocht in zit.
  • Wanneer de blaasjes opengaan, worden het natte plekjes met gele korstjes.
  • De plekken met blaasjes en korstjes kunnen snel uitbreiden.
  • De huid kan pijnlijk zijn en jeuken.
  • Bij uitgebreide impetigo kunnen een temperatuurverhoging en opgezette lymfeklieren in de hals voorkomen.

Na besmetting duurt het ongeveer 4 tot 14 dagen voordat er verschijnselen optreden.

Oorzaak

De bacteriën stafylokokken, en in sommige gevallen streptokokken, kunnen deze ziekte veroorzaken. Beiden komen veel voor op onze huid. Heel veel mensen dragen deze bacterie bij zich zonder dat zij zelf klachten krijgen.  De bacterie zit dan in de neus en keel. Wanneer iemand dan bijvoorbeeld hoest, niest of gewoon praat komen er kleine druppeltjes met de bacterie in de lucht. Vervolgens kunnen anderen deze druppeltjes inademen en besmet raken.

Omdat het vocht dat in de blaasjes zit erg besmettelijk is, kun je door aan de plekken te zitten jezelf ook op andere plekken besmetten. Maar het kan ook worden overgebracht via speelgoed of andere spullen.

Wie kan krentenbaard krijgen?

In principe kan iedereen krentenbaard krijgen, maar meestal komt het voor bij jonge kinderen. Maar de kans op krentenbaard is wel groter wanneer de huid al beschadigd is door bijvoorbeeld: een muggenbeet, eczeem, waterpokken of schaafwondjes.

Behandeling

Krentenbaard is goed te behandelen, dus wanneer je vermoedt dat je of je kind krentenbaard heeft, ga dan even langs de huisarts. Deze zal dan kijken of er ook daadwerkelijk sprake is van krentenbaard. Wanneer de krentenbaard beperkt blijft tot enkele plekjes, zal de huisarts een antibioticazalf voorschrijven. Wanneer dit niet helpt, of er is sprake van een uitgebreide vorm van krentenbaard, dan kan er ook een antibioticakuur gegeven worden. Met de juiste behandeling geneest krentenbaard snel en zonder littekens. De plekjes zijn niet meer besmettelijk wanneer de blaasjes opgedroogd of ingedroogd zijn.

Wat kunt je zelf doen?

Om verdere verspreiding te voorkomen, is het verstandig om bij blaasjes het wondje niet aan te raken. Wanneer er toch contact is geweest met het vocht uit het wondje, dan is het verstandig om je handen goed te wassen. Wanneer er wat vocht op speelgoed is gekomen dan moet je deze goed schoon maken, daarna kan er weer mee gespeeld worden.

Let goed op wanneer je moet niezen of hoesten. Het is aan te raden om een papieren zakdoek te gebruiken en deze na gebruik gelijk weg te gooien. Vervolgens is het advies om je handen te wassen.  Daarnaast is het verstandig om je nagels kort te houden en om de plekken niet met pleisters af te plakken. Dat kan de plekken juist groter maken. Probeer de plekken zoveel mogelijk te bedekken met kleding. Dat ziet er minder erg uit en kinderen krabben dan minder.

 

Bronnen: RIVM.nl en ggdbzo.nl

11 Responses

  1. Mijn zoon van13 heeft het twee weken terug opgelopen in een Jump XL trampoline hal tijdens het spelen met vrienden daar, hij had een schaafwond op zijn knie en waarschijnlijk is hij zo besmet geraakt. Het heeft flinke plekken veroorzaakt op zijn knie, bovenbeen en in zijn liezen.. Eerst behandeld met sudocreme , die ik aanbracht bij hem, we wisten toen nog niet wat het was..ging niet weg en werd meer, uiteindelijk toch huisarts, antibiotica gehad. Langzaam werd het beter…bij hem… Ik daarentegen heb het die periode overgekregen, ik kan jullie vertellen, ik ben 46 en heb nog nooit zoiets heftigs gehad qua bv een uitslag of zo…. Hele grote plekken naast mijn mond , bij neus , op wang… Echt veel pijn en jeuk en zelfs wat koorts..Nu extra zware antibiotica gehad, 2 dagen bezig ( Flucloxacilline, 4 per dag, 7 dagen lang) en gelukkig al heel wat verbetering. Durfde niet over straat, korsten en ziet er echt smerig uit… En toch over gekregen ondanks al die tijd mega veel x handen wassen, alles gescheiden houden, handdoeken enz… Is erg hardnekkig…en zeer besmettelijk… Hoop dat het snel weer weg is.. ( arts zei ongeveer 2 weken 🙁 )

  2. Dag vooral gericht naar de volwassen mama die het ook heeft gekregen … ik heb het ook (46j) en ik vind het echt verschrikkelijk ook al heb ik al heel wat watertjes doorzwommen mentaal en fysisch waaronder pijn … je zegt van een schaafwonde maar mijn huisarts zegt dat je eerst wel de schaafwonde hebt maar dat je dan door iemand moet besmet raken alvorens je echt honingbaard of krentenbaard krijgt … maar blijkbaar lopen sommige ook jaren met die bacterie in hun lichaam … mijn vraag is dan kan je geboren worden met die bacterie of ze al 10 j hebben of als ik besmet ben door een andere persoon hoe lang duurt het dan tot de eerste symptomen bedoel de roodheid, de kleinepuntjes zichtbaar worden … en kan dat in je bloed onderzocht worden als je drager bent?

  3. @ Extra zwaar antibioticum? ??? Flucloxacilline is een smalspectrum-antibioticum uit de groep van penicillinen. Het wordt ingezet voor de behandeling van infecties veroorzaakt door bepaalde gram-positieve bacteriën.
    Dit is dus een zeer specifiiek en absoluut geen zwaar antibioticum!!!! Niet alles geloven wat de mensen zeggen. Het ziet er lelijker uit dan het is. Zeer goed te behandelen.

  4. Mijn kleinzoon heeft het en nu ook mijn dochter.. Kleinzoon ook al op de Balzak.. Maar.. Het jochie neemt geen penicilline in dochter en schoonzoon krijgen het niet voorelkaar… Wat te doen dan! Het breid alleen maar uit..

  5. Mijn zoon van 6 heeft het ook maar als het tegen maandag niet aan de betere hand is dan moet hij worden opgenomen om die antibiotica kuur intraveneus te geven.
    De ziekte verspreid over heel zijn lichaam, rug, linker arm, oksel, benen ( tot aan de voeten ) ook zijn geslachtsdeel heeft er wat van

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *