Liesbreuk, een veelvoorkomende aandoening
Liesbreuk, een veelvoorkomende aandoening

Liesbreuken komt vrij vaak voor, vooral bij mannen. Eén op de 10 mannen krijgt te maken met een liesbreuk. Bij vrouwen ligt dit aantal veel lager, 2% van de vrouwen krijgt een liesbreuk. Wat is een liesbreuk eigenlijk?

Wat is een liesbreuk?

Een liesbreuk (hernia inguinale), is een uitstulping van het buikvlies door een zwakke plek of opening in de buikwand. Deze uitstulping bevindt zich in de liesstreek. De liezen zitten aan de linker- en rechterkant, precies op de scheiding tussen de benen en buik. Het is mogelijk dat de uitstulping van het buikvlies wat vetweefsel, of een gedeelte van de organen die in de buik zitten meenemen. Bij een verhoging van de druk in de buik (zoals bij staan, persen of hoesten), kan er meer buikinhoud in de uitstulping komen. De breuk wordt dan groter.

Een liesbreuk verdwijnt nooit vanzelf en kan dus groter worden. Het gevolg hiervan kan zijn dat iemand meer klachten heeft. Wanneer een breuk bekneld zit, dan kan dit met heel veel pijn gepaard gaan. Een spoedoperatie is dan nodig.

Oorzaken liesbreuk

Een liesbreuk ontstaat door aangeboren factoren of door uitrekking van de buikwand. Uitrekking van de buikwand kan in de loop van de tijd door verschillende factoren ontstaan:

  • Forse toename van het gewicht.
  • Regelmatig zwaar tillen.
  • Moeilijke stoelgang waarbij iemand veel en hard moet persen.
  • Veel hoesten.

Mensen die roken hebben ook een verhoogde kans op een liesbreuk.

Symptomen van een liesbreuk

Als iemand een liesbreuk heeft, dan uit zich dit altijd in de lies. De klachten die iemand heeft worden vaak omschreven als:

  • Een liesbreuk ziet er vaak uit als een bult in de lies of er is een deel van de lies opgezwollen. Deze bult kan verdwijnen als je op je rug ligt.
  • Een zeurend of branderig gevoel of pijn in de liesstreek.
  • Misselijkheid.

Sommige mensen met een liesbreuk hebben alleen last van een bobbel, maar geen pijn. Andersom kan iemand ook (pijn)klachten hebben zonder dat er een bobbel in de lies zit.
Wanneer de breuk groter wordt, dan zullen ook de klachten toenemen. Een liesbreuk kan zich aan beide kanten van het lichaam bevinden. Het hoeft dus niet altijd zo te zijn dat de breuk zich maar aan een kant bevindt.

Behandeling van een liesbreuk

Een liesbreuk kan op verschillende manieren behandeld worden. De gekozen behandeling is afhankelijk van de persoonlijke situatie en de ernst van de liesbreuk. Bij kinderen jonger dan een jaar kan een liesbreuk nog uit zichzelf sluiten. In alle andere gevallen gaat een liesbreuk niet vanzelf over en is er een operatie nodig om de opening weer dicht te maken. Een operatie van een liesbreuk kan worden uitgevoerd onder volledige narcose of onder plaatselijke verdoving. De operatie kan op twee manieren worden uitgevoerd:

  • Traditionele operatie
    Wanneer er voor deze methode wordt gekozen, dan wordt er een snee gemaakt vlak bij de breuk. Vervolgens wordt de uitstulping weer teruggeplaatst in de buikholte. Daarna wordt de breuk in de buikwand vernauwd of gesloten. Dit kan door het weefsel van de buikwand zelf of een stukje kunststof daar te plaatsen. Hierna wordt de buikwand verstevigd.
  • Kijkoperatie
    Een liesbreuk kan ook verholpen worden door middel van een kijkoperatie. Hierbij wordt de buik opgeblazen met koolzuurgas. De reden hiervoor is dat ze op deze manier werkruimte creëren. Wanneer deze werkruimte er is, zal de arts instrumenten en een cameraatje via gaatjes in de buikwand inbrengen. Ook nu wordt de uitstulping wordt weer teruggeplaatst in de buik en de breuk. Vervolgens wordt deze afgedekt met een kunststof mat.

Het herstel

Het herstel van een liesbreukoperatie verloopt in principe redelijk snel. Na een paar dagen kun iemand meestal weer zijn of haar dagelijkse bezigheden hervatten. Na een week zou iemand alles weer kunnen doen zoals altijd. Er moet alleen rekening gehouden worden met bukken en het tillen van zware voorwerpen. Dit omdat er dan veel kracht op de buikspieren komt te staan. Wanneer er pijn is als gevolg van de operatie, dan kunnen pijnstillers zoals paracetamol uitkomst bieden. Let erop dat er niets geforceerd wordt en je vooral niet ‘door de pijn heen gaat’. Luister naar je lichaam.

 

Bronnen: liesbreukinformatie.nl en meandermc.nl

8 reacties

  1. En vraag van tevoren even aan de chirurg of hij de dorsale, de genitofemorale en de ilioinguinale zenuwen met rust wil laten. Dat scheelt weer een seksleven en soms twee jaar chronische pijn. Complicatie bij een traditionele liesbreukoperatie die vrij vaak voorkomt en ook bij mij tijdens het pre-op overleg niet besproken is. Had ik dat geweten…

    1. Dank U wel voor deze tip!
      De informatie van chirurgen is onvoldoende, ze doen net alsof het een fluitje van een cent is, maar 2of3 op de 10 mensen houd jarenlang chronische pijn door dat matje , ik loop nu een jaar rond met een “vergrote balzak”, maar dat deert mij niet en ik heb geen centje pijn!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *