Longoedeem, wanneer je vocht achter de longen hebt

Een beetje vocht achter de longen veroorzaakt meestal geen klachten. Naarmate de hoeveelheid vocht toeneemt, zal de kans op kortademigheid toenemen. Wanneer er veel vocht achter de longen zit, dan kan de kortademig overgaan in ademnood. Wat is de oorzaak van longoedeem eigenlijk?

Wat is longoedeem?

Wanneer er vocht uit de bloedvaten in het longweefsel lekt, dan kan dat in het weefsel tussen de bloedvaten en de longblaasjes terechtkomen. Maar het kan ook in de longblaasjes zelf terechtkomen. Deze ophoping van vocht in je weefsels wordt longoedeem genoemd.

De longen hebben als functie om de zuurstof, die we inademen, aan het bloed toe te voegen. De tweede functie is om koolstofdioxide uit het bloed op te nemen om dit vervolgens uitademen. Op het moment dat er vocht achter de longen zit, wordt de afstand tussen de lucht en het bloed steeds groter. Hierdoor wordt het transport van zuurstof en koolstofdioxide bemoeilijkt.

Vocht achter de longen kan plotseling ontstaat. Wanneer er sprake is van acute longoedeem, dan is dat een medische noodtoestand die onmiddellijk worden behandeld.

Symptomen van longoedeem

Wanneer je chronisch vocht achter de longen hebt, dan kunnen de symptomen zijn:

 • Kortademigheid, welke erger wordt wanneer iemand gaat liggen.
 • Moeite met ademhalen bij inspanning.
 • Piepende ademhaling.
 • Zwelling in de benen en enkels.
 • Verlies van eetlust.
 • Vermoeidheid.

Bij acute vocht achter de longen zijn de symptomen:

 • Extreme kortademigheid of ademhalingsmoeilijkheden.
 • Naar lucht snakken.
 • Angst.
 • Hoesten, soms met wat bloed.
 • Overmatig zweten.
 • Bleke huid.
 • Blauwe verkleuring van lippen en nagels
 • Hartkloppingen.

Veel mensen worden ernstiger kortademig als ze plat gaan liggen. Dit komt doordat het vocht zich dan over de gehele longen kan verspreiden. Op het moment dat je dan rechtop gaat zitten, zakt het vocht naar de onderkant van de longen. Het gevolg is dat er dan meer ruimte zodat het zuurstof-koolstofdioxide transport daar nog plaatsvinden. Om kortademigheid tijdens het liggen te voorkomen leggen mensen vaak extra kussens onder het hoofd.

Oorzaken van longoedeem

Longoedeem heeft 4 belangrijke oorzaken:

Hartfalen

Het bloed wordt vanuit het hart langs de longen geleid. Hier neemt het bloed zuurstof op, om vervolgens weer naar het hart terug te keren en de rest van het lichaam van zuurstof te voorzien. Na het toedienen van zuurstof aan het hart, gaat het bloed weer terug naar de longen. Echter, wanneer het hart niet goed functioneert. Wordt het bloed niet goed door het lichaam wordt gepompt. Daardoor kan het bloed zich in de longaders opstapelen, waardoor de druk in de bloedvaten toeneemt. Het vocht dat in het bloed zit, wordt dan uit het bloed geperst om de druk te verminderen. Dat vocht komt vervolgens terecht in het longweefsel.

Directe schade aan longvaten

Schade aan de longvaten kan ontstaan door het inademen van schadelijke chemische stoffen. Het gaat dan om stoffen als stikstofdioxide, ammoniak of stoffen die in de lucht aanwezig zijn als gevolg van luchtvervuiling. Deze stoffen kunnen voor schade aan de wand van de bloedvaten zorgen. Hierdoor kan er vocht ontsnappen en dan kan dat in de longen komen.

Te veel vocht in je bloed

Als gevolg van bepaalde nieraandoeningen kan er te veel vocht in het bloed zitten. Door de nieraandoening wordt er te weinig vocht wordt verwijderd met de urine. Maar ook door het krijgen van te veel vocht, bijvoorbeeld door een infuus, kan iemand te veel vocht in het bloed krijgen. Het vocht hoopt zich dan onder andere in de longen op.

Hersenletsel

Longoedeem kan ook ontstaan na hersenletsel. Dit wordt neurogeen longoedeem genoemd. Is dit het geval, dan is er sprake van een neurogeen longoedeem. Hoe dit ontstaat, is nog niet helemaal bekend. Maar men gaat er vanuit dat het hersenletsel een specifiek deel van het zenuwstelsel activeert. Hierdoor zou er schade aan de wand van de bloedvaten ontstaan, waardoor er ook hier vocht kan ontsnappen en longoedeem kan veroorzaken.

Andere mogelijke oorzaken kunnen zijn:

 • Een ernstige longinfectie.
 • Een ernstig ongeval met veel weefselschade.
 • Te snel dalen van de atmosferische druk. Dit is bijvoorbeeld het wegvallen van de cabinedruk in een vliegtuig.
 • Hoogteziekte.

Behandeling van longoedeem

Vocht in de longen is op verschillende manieren te behandelen. Acuut longoedeem moet direct behandeld worden. In de meeste gevallen wordt zuurstof toegediend. Verder is de behandeling afhankelijk van de oorzaak. Bij longoedeem door schadelijke stoffen moet de oorzaak zo snel mogelijk worden weggenomen. Wanneer er giftige stoffen in het bloed terecht zijn gekomen, zoals bij een bloedvergiftiging/sepsis, dan zal dit aangepakt worden met antibiotica en of plaspillen.
Wanneer hartfalen de oorzaak is, dan behoren medicijnen tot de behandeling. Plastabletten kunnen ook hier worden voorgeschreven, zodat iemand meer vocht uitplast.

 

Bronnen: vochtachterdelongen.nl en antoniusziekenhuis.nl

16 reacties

 1. Anoniem 18 december 2018 at 22:46

  Hartfalen: 3e regel klopt niet en is dus onduidelijk.

  Beantwoorden

 2. Anoniem 23 december 2018 at 14:19

  Moet vocht achter de longen niet gelijk verwijderd worden als je heel kortademig bent en ook die dag is geconstateerd dat je longkanker heb,,?? Is het normaal dat ze je nog een week met vocht laten lopen zo benauwd je ook ben en alleen een inhalatie krijg,,??

  Beantwoorden

  • John 24 december 2018 at 22:00

   Dat is een vraag die ik helaas niet kan beantwoorden. Dat zou je toch met de oncoloog moeten bespreken

   Beantwoorden

 3. Anoniem 28 april 2019 at 16:39

  het is echt niet normaal dat ze je een week met vocht laten lopen, dat komt omdat ze het niet weten,en denken dat het goed zo is, mijn zus liep 6 weken te lang met longoedeem,arts dacht dat ze stress had,ze viel om van de benauwdheid.zoveel fouten maken ze, als je geen adem krijgt is er een blokkade van bloed klonters, die alles afsluiten.

  Beantwoorden

 4. Anoniem 27 mei 2019 at 19:11

  Loop nu al maanden met benauwdheid, van alles werd er gezegd , ja ook…u bent te dik.
  Puffer deed niks Plaspillen ook niet Ja natuurlijk liep ik de maraton naar de wc maar er veranderde niks. Kree het meer en meer benauwd zo erg dat ik nu mee rop een stoel zit als iets doe. Slapen ja max 3 uur dan is het echt op Dat ook al weer een maand lang. Dan eindelijk een ander longarts omdat mijn eigen geen tijd op dit moment had pas na 2 mnd weer. Deze ander longarts nam gelijk stappen prednison ander puffer 1 dag 6 uur kunnen slapen wat voelde ik mij een wonder woman.. maar de lol was snel over. Niks ging meer , weer 3 uur slaap dat was het . Stik benauwd kon mijn schoenen niet meer strikken. Maar deze arts ging door en een paar dagen terug weer longfoto`s gemaakt en hij belde dus vandaag op.. Vocht achter beide longen… morgen gelijk op spreekuur komen Kijk daar word je toch blij van. iemand gelooft je benauwdheid en werkt met je mee. Op naar morgen vroeg…

  Beantwoorden

 5. Anoniem 5 september 2019 at 13:30

  Ik ben 13 dagen gestopt met roken en heb alleen klachten en veel hoesten en benauwd

  Ik ga morgen ook een arts bellen blijf het ook benauwd hebben misschien ook vocht achter de longen

  Beantwoorden

 6. Anoniem 13 november 2019 at 12:41

  Hoe kom je er aan

  Beantwoorden

 7. Anoniem 26 januari 2020 at 19:12

  Ik heb vocht achter de longen, mag ik vliegen?

  Beantwoorden

  • John (moderator) 26 januari 2020 at 19:22

   Dit zul je met je arts moeten bespreken.

   Beantwoorden

 8. Anoniem 6 februari 2020 at 22:10

  Ik lig zelf al een week in het ziekenhuis en het vocht neemt niet echt af.
  Is er iets waardoor ik zelf ook wat kan doen om het te bevorderen ?
  Op het internet kan ik hierover niets vinden.
  Denk zelf aan ademhalings oefeningen of iets dergelijks.
  Edwin

  Beantwoorden

  • John (moderator) 6 februari 2020 at 22:21

   Als je er zelf al iets aan zou kunnen doen, mag je er vanuit gaan dat ze je dat in ziekenhuis beslist zouden vertellen

   Beantwoorden

 9. Anoniem 14 februari 2020 at 09:58

  Mijn moeder van bijna 85 jaar houd ook veel vocht vast, ze heeft een lekkende hartklep en nieren werken voor 30%
  Heeft iemand deze ervaring ook en wat kunnen we eraan doen ???

  Beantwoorden

  • John (moderator) 14 februari 2020 at 16:04

   Met 30% nierfunctie, dde hoge leeftijd en de lekkende hartklep zal daar niet veel aan te doen zijn

   Beantwoorden

 10. Anoniem 29 mei 2020 at 15:39

  Een vriend heeft longkanker en er is voor het eerst 1,5 liter vocht weggenomen. Er wordt vaak gezegd dat, als er eenmaal vocht weggenomen is, dit steeds sneller weer wordt aangemaakt. Klopt dit?

  Beantwoorden

  • John (moderator) 29 mei 2020 at 18:12

   Soms wel, soms niet. Moeilijk te zeggen

   Beantwoorden

 11. Anoniem 2 september 2020 at 05:16

  gestopt met roken en nog veel hoesten: ik zou zo snel mogelijk een longfoto laten maken!!!

  Beantwoorden