Longoedeem, wanneer je vocht achter de longen hebt
Longoedeem, wanneer je vocht achter de longen hebt

Een beetje vocht achter de longen veroorzaakt meestal geen klachten. Naarmate de hoeveelheid vocht toeneemt, zal de kans op kortademigheid toenemen. Wanneer er veel vocht achter de longen zit, dan kan de kortademig overgaan in ademnood. Wat is de oorzaak van longoedeem eigenlijk?

Wat is longoedeem?

Wanneer er vocht uit de bloedvaten in het longweefsel lekt, dan kan dat in het weefsel tussen de bloedvaten en de longblaasjes terechtkomen. Maar het kan ook in de longblaasjes zelf terechtkomen. Deze ophoping van vocht in je weefsels wordt longoedeem genoemd.

De longen hebben als functie om de zuurstof, die we inademen, aan het bloed toe te voegen. De tweede functie is om koolstofdioxide uit het bloed op te nemen om dit vervolgens uitademen. Op het moment dat er vocht achter de longen zit, wordt de afstand tussen de lucht en het bloed steeds groter. Hierdoor wordt het transport van zuurstof en koolstofdioxide bemoeilijkt.

Vocht achter de longen kan plotseling ontstaat. Wanneer er sprake is van acute longoedeem, dan is dat een medische noodtoestand die onmiddellijk worden behandeld.

Symptomen van longoedeem

Wanneer je chronisch vocht achter de longen hebt, dan kunnen de symptomen zijn:

 • Kortademigheid, welke erger wordt wanneer iemand gaat liggen.
 • Moeite met ademhalen bij inspanning.
 • Piepende ademhaling.
 • Zwelling in de benen en enkels.
 • Verlies van eetlust.
 • Vermoeidheid.

Bij acute vocht achter de longen zijn de symptomen:

 • Extreme kortademigheid of ademhalingsmoeilijkheden.
 • Naar lucht snakken.
 • Angst.
 • Hoesten, soms met wat bloed.
 • Overmatig zweten.
 • Bleke huid.
 • Blauwe verkleuring van lippen en nagels
 • Hartkloppingen.

Veel mensen worden ernstiger kortademig als ze plat gaan liggen. Dit komt doordat het vocht zich dan over de gehele longen kan verspreiden. Op het moment dat je dan rechtop gaat zitten, zakt het vocht naar de onderkant van de longen. Het gevolg is dat er dan meer ruimte zodat het zuurstof-koolstofdioxide transport daar nog plaatsvinden. Om kortademigheid tijdens het liggen te voorkomen leggen mensen vaak extra kussens onder het hoofd.

Oorzaken van longoedeem

Longoedeem heeft 4 belangrijke oorzaken:

Hartfalen

Het bloed wordt vanuit het hart langs de longen geleid. Hier neemt het bloed zuurstof op, om vervolgens weer naar het hart terug te keren en de rest van het lichaam van zuurstof te voorzien. Na het toedienen van zuurstof aan het hart, gaat het bloed weer terug naar de longen. Echter, wanneer het hart niet goed functioneert. Wordt het bloed niet goed door het lichaam wordt gepompt. Daardoor kan het bloed zich in de longaders opstapelen, waardoor de druk in de bloedvaten toeneemt. Het vocht dat in het bloed zit, wordt dan uit het bloed geperst om de druk te verminderen. Dat vocht komt vervolgens terecht in het longweefsel.

Directe schade aan longvaten

Schade aan de longvaten kan ontstaan door het inademen van schadelijke chemische stoffen. Het gaat dan om stoffen als stikstofdioxide, ammoniak of stoffen die in de lucht aanwezig zijn als gevolg van luchtvervuiling. Deze stoffen kunnen voor schade aan de wand van de bloedvaten zorgen. Hierdoor kan er vocht ontsnappen en dan kan dat in de longen komen.

Te veel vocht in je bloed

Als gevolg van bepaalde nieraandoeningen kan er te veel vocht in het bloed zitten. Door de nieraandoening wordt er te weinig vocht wordt verwijderd met de urine. Maar ook door het krijgen van te veel vocht, bijvoorbeeld door een infuus, kan iemand te veel vocht in het bloed krijgen. Het vocht hoopt zich dan onder andere in de longen op.

Hersenletsel

Longoedeem kan ook ontstaan na hersenletsel. Dit wordt neurogeen longoedeem genoemd. Is dit het geval, dan is er sprake van een neurogeen longoedeem. Hoe dit ontstaat, is nog niet helemaal bekend. Maar men gaat er vanuit dat het hersenletsel een specifiek deel van het zenuwstelsel activeert. Hierdoor zou er schade aan de wand van de bloedvaten ontstaan, waardoor er ook hier vocht kan ontsnappen en longoedeem kan veroorzaken.

Andere mogelijke oorzaken kunnen zijn:

 • Een ernstige longinfectie.
 • Een ernstig ongeval met veel weefselschade.
 • Te snel dalen van de atmosferische druk. Dit is bijvoorbeeld het wegvallen van de cabinedruk in een vliegtuig.
 • Hoogteziekte.

Behandeling van longoedeem

Vocht in de longen is op verschillende manieren te behandelen. Acuut longoedeem moet direct behandeld worden. In de meeste gevallen wordt zuurstof toegediend. Verder is de behandeling afhankelijk van de oorzaak. Bij longoedeem door schadelijke stoffen moet de oorzaak zo snel mogelijk worden weggenomen. Wanneer er giftige stoffen in het bloed terecht zijn gekomen, zoals bij een bloedvergiftiging/sepsis, dan zal dit aangepakt worden met antibiotica en of plaspillen.
Wanneer hartfalen de oorzaak is, dan behoren medicijnen tot de behandeling. Plastabletten kunnen ook hier worden voorgeschreven, zodat iemand meer vocht uitplast.

 

Bronnen: Medisch Spectrum Twente en Antonius Ziekenhuis

58 reacties

 1. Moet vocht achter de longen niet gelijk verwijderd worden als je heel kortademig bent en ook die dag is geconstateerd dat je longkanker heb,,?? Is het normaal dat ze je nog een week met vocht laten lopen zo benauwd je ook ben en alleen een inhalatie krijg,,??

 2. het is echt niet normaal dat ze je een week met vocht laten lopen, dat komt omdat ze het niet weten,en denken dat het goed zo is, mijn zus liep 6 weken te lang met longoedeem,arts dacht dat ze stress had,ze viel om van de benauwdheid.zoveel fouten maken ze, als je geen adem krijgt is er een blokkade van bloed klonters, die alles afsluiten.

 3. Loop nu al maanden met benauwdheid, van alles werd er gezegd , ja ook…u bent te dik.
  Puffer deed niks Plaspillen ook niet Ja natuurlijk liep ik de maraton naar de wc maar er veranderde niks. Kree het meer en meer benauwd zo erg dat ik nu mee rop een stoel zit als iets doe. Slapen ja max 3 uur dan is het echt op Dat ook al weer een maand lang. Dan eindelijk een ander longarts omdat mijn eigen geen tijd op dit moment had pas na 2 mnd weer. Deze ander longarts nam gelijk stappen prednison ander puffer 1 dag 6 uur kunnen slapen wat voelde ik mij een wonder woman.. maar de lol was snel over. Niks ging meer , weer 3 uur slaap dat was het . Stik benauwd kon mijn schoenen niet meer strikken. Maar deze arts ging door en een paar dagen terug weer longfoto`s gemaakt en hij belde dus vandaag op.. Vocht achter beide longen… morgen gelijk op spreekuur komen Kijk daar word je toch blij van. iemand gelooft je benauwdheid en werkt met je mee. Op naar morgen vroeg…

 4. Ik ben 13 dagen gestopt met roken en heb alleen klachten en veel hoesten en benauwd

  Ik ga morgen ook een arts bellen blijf het ook benauwd hebben misschien ook vocht achter de longen

 5. Ik lig zelf al een week in het ziekenhuis en het vocht neemt niet echt af.
  Is er iets waardoor ik zelf ook wat kan doen om het te bevorderen ?
  Op het internet kan ik hierover niets vinden.
  Denk zelf aan ademhalings oefeningen of iets dergelijks.
  Edwin

  1. Als je er zelf al iets aan zou kunnen doen, mag je er vanuit gaan dat ze je dat in ziekenhuis beslist zouden vertellen

 6. Mijn moeder van bijna 85 jaar houd ook veel vocht vast, ze heeft een lekkende hartklep en nieren werken voor 30%
  Heeft iemand deze ervaring ook en wat kunnen we eraan doen ???

 7. Een vriend heeft longkanker en er is voor het eerst 1,5 liter vocht weggenomen. Er wordt vaak gezegd dat, als er eenmaal vocht weggenomen is, dit steeds sneller weer wordt aangemaakt. Klopt dit?

 8. Ik heb een beetje vocht achter de longen door waarschijnlijk een ontsteking in het bloed. Moet ik dan plastabletten krijgen of kan het ook weg gaan?

 9. Heb longkanker 2 longen 1long 6jaar geleden behanded daar zit beetje vocht moet ik dat laten weghalen of wacht ik op petscan binnen 3 maand

 10. Ik begrijp de vraag, maar kan daar niets over zeggen. dat is een vraag voor de oncoloog. Die heeft alle nodige info om hier een goed antwoord op te kunnen geven

 11. Als ik achterover leun dan heb ik het gevoel alsof er vocht is bij mijn longen. Ik word ook vaak plots kortademig. Wat kan dit zijn? Ik ben ook alleen maar 16 jaar oud.

 12. Mijn opa had vocht achter de longen, dit hebben ze weggehaald.maar zr hebben 5 liter gegehaald. Dit lijkt mij extreem veel is dit normaal of kijk ik hier raar naar

 13. bij mijn man hebben ze geprobeert het vocht achter zijn longen weg te halen,maar zijn bloeddruk zakte tijdens zijn behandeling. Hij kon naar huis,nu ligt hij thuis op bed en strijdt voor een beetje adem. Moet wachten op de uitslag van het klaine beetje afgenomen vocht. Is dit normaal?

 14. Ik heb een drukkend en brandend gevoel aan de onderkant van mijn longen maar heb het niet benauwd, ook niet hoesfen. Ik zie aan mijn enkels dat ik vocht vasthoudt. Kan het drukkend gevoel ook van vocht komen? Mijn hart is in orde vlgs de cardioloog. Wat kan ik er zelf aan doen?

 15. Dat is een vraag die ik zo helaas ook niet kan beantwoorden. Er zou dan toch verder onderzoek gedaan moeten worden waar de klachten vandaan komen

 16. oDe antwoorden die de moderator geeft zijn helaas niet bevredigend , is de moderator wel medisch onderlegd ?Krijg bij het lezen van de antwoorden dat dit niet het geval is >

 17. Helaas kunnen niet alle antwoorden bevredigend zijn. Soms kunnen vragen alleen maar door een vakspecialist of de eigen behandelend arts beantwoord worden, omdat die alle informatie uit het patiëntendossier heeft. En dan zijn er nog vragen die toch eerst nader onderzoek behoeven alvorens er iets over gezegd kan worden. En dat blijft via internet toch lastig.

 18. Huisarts was 10:dgh geleden hier ivm veel hoest en groen slijm saturati was 82/83 keek er van op dat hij mij plaspillen wilde geven ,begreep dat niet wel antibiotica voor 3 dagen en dat heeft geholpen maar nu begint het weer hoe kan dat?

 19. Plaspillen bevorderen het afvoeren van vocht…
  Als de klachten weer beginnen op tijd de dokter waarschuwen. Ik kan zo niet zeggen waarom de klachten terug komen

 20. 2 juni (ik heb in beide longen kanker) zat mijn rechterkant vol met vocht. Vandaag ging ik voor een broncoscopie en pleurapunctie. Nu bleek er totaal geen vocht meer in mijn rechterkant te zitten? Dus geen pleurapunctie. Ik heb toch echt de ct scan gezien. En het zat vol. Is dit een goed teken dat het weg is? De arts zei dat er wel een ontsteking in het kleine stukje long zit. Maar dat zit er al na de 3 operaties. Ik heb 3 thoracostomie gehad en ook het gat vult zich niet met weefsel en het stukje long ontplooid niet. Het was voor mij het eerste lichtpuntje sinds oktober.

 21. Ben 84 heb een mitralisklep die lekt heb longoedeem,wordt op 30sep geopereerd voor vervanging klep en 2 overbruggingen plus een paysmaker,goed voor 10jaar, in België

 22. Ik heb eierstokkanker met een uitzaaiing in de rechterlong en buik helaas. Ze hebben 600 ml vocht weggehaald maar dit was zo pijnlijk. Zat ook erg veel bloed bij. Heb nu plaspillen en de oedeemtherapeute komt vrijdag. Iemand hier ervaring mee?

 23. Ik heb ook eierstokkanker. Vorige week hebben zij vocht achter mijn rechterlong gevonden. Ze hebben het weggehaald en naar de lab gestuurd, het deed idd veel pijn. Veel angst dat er kwaadaardige cellen in de vocht zitten. Hoe is het bij jou uitgezaaid naar de longen? Ook in de vocht?

 24. wie kan mij heipen de waarheid te weten komende dokter spoot twee ampullen lasix rectstreeks in het bloed mijn man zou water op de longen hebben was niet kortademig geen dikke enkeis of voeten gaf geen medicatie en na enkele uren viel mijn man helemaal plat waarschijnlijk foute diagnose misschien een long ontsteking maar het is hem wel fataal geworden

 25. Ik ben 86 jaar, 2 jaar geleden kreeg ik longkanker.Deze hebben ze helemaal weg kunnen krijgen. Nu blijkt dat de andere long door de bestraling verschrompeld is.ik moet veel hoesten en heb het benauwd.
  De cardioloog zegt dat er vocht achter de long zit en dat het weggezogen moet worden. De longarts is het hier niet mee eens, hij zegt dat het vocht iedere keer sneller zal terugkomen.
  Mijn vraag; wat moet ik doen,ik ben geen deskundige.

 26. Ik denk dat de longarts dan maar eens moet praten met de cardioloog…
  Moeilijk om daar zo advies over te geven

 27. Mijn vrouw heeft vocht in haar linkerlong, nu moet zij 5 dagen wachten voordat ze het gaan weghalen omdat zij bloed verdunners gebruikt. Is dat gebruikelijk?

 28. Ik neem aan dat ze dan ook even moet stoppen met de bloedverdunners?
  Het is in ieder geval gebruikelijk

 29. ik heb vocht achter mijn longen en ik slik al elke dag een plas tablet nu moest ik twee er bij nemen dat hielp niet veel plassen en mijn gewicht moest ik bij houden elke dag geen verbetering een week wachten nu twee in plaats drie nu koorst bij gekregen dat is gemideld 37.6 maar soms is het hoger 38.7

 30. Het kan verkeren. in 2018 had ik een dubbele long ontsteking en vocht achter de longen. Er werd een drain aangelegd deze werkte niet goed. Na drie keer een grote injectie naald met water erdoor te hebben gespoten om te kijken of het doorliep klapte mijn long in mekaar.
  Door veelvuldige hoestbuien is mijn onderste rib gebroken (nummer 10) en zit er volgens de foto weer een spoor vocht achter me long.
  houd me hart vast wil echt geen drain meer .

 31. kan dat zo maar twee ampullen lasix intraveneus inspuiten zonder grondig onderzoek of je ook wel water op de longen hebt wat zijn daar dan de gevolgen van

 32. mijn man heeft zo dikwijls water op de longen galstenen tweemaal in de leiders gehad voelt nooit geen pijn zo te zien geegt geen kick kan ook niet meer praten heeft corticobasale degradatie heeht dit met de hersenen te maken dat die niet meer reageren door die ziekte ik weet niet wat ik moet doen is zo angstaanjagend

  1. Ik heb al 10 jaar last van mijn longen, roken doe ik ook lang, maar het gaat pas echt fout in het hooikoortsseizoen vanaf juni t/m september. 10 longfoto s en een CT scan…niets te zien…
   De klachten die ik heb lijken op vocht in de longen, met name de linkerlong(heb ooit een gekneusde longen gehad ivm auto ongeluk en gebroken ribben)
   Maar er is niets te zien….
   Of hebben ze toch wat gemist…chronisch leukemie? (de onschuldige fase) Ik krijg steeds eer last van mijn schouder, maar longkanker is uitgesloten! Alles wordt weggezet, onder de noemer stress, roken en auto-ongeluk in het verleden…
   Maar de klachten die ik al jaren aangeef passen meer bij een milde vorm of beginnende vorm van chronische leukemie, hart- en vaatziekten of vocht achter de longen… Wat moet ik doen?

 33. Hans , 77jr. In 2022 is een tumor van erg grote afmeting weggehaald uit de rechter long. Een jaar later ( afgelopen juli `23 ) is een kleine tumor verwijderd uit de linker long en is een biopsie genomen van weefsel ( ?? ) in de eerder geopereerde rechter long. Sinds die tijd ben ik heel erg kortademig en heb op slechte momenten een saturatie dalend naar 75 , Kreeg kuren prednisolon en puffers . De laatste keer een recept voor Xanax omdat de ademnood me angstig maakt. Wat is uw mening hier over ?

 34. Ik heb vocht achter mijn longen, maar ook pijn achter mijn schouderblad en de ontstekingswaarde was zeer hoog en het bezinksel was te hoog. Wat kan dat zijn?

 35. wanneer je geen vocht op de longen hebt foute diagnose en toch twee ampullen lasix intraveneus gegeven krijgt wat gebeurt er dan

 36. Daar kan ik helaas geen antwoord op geven. Dat kan namelijk voor iedereen verschillend zijn.
  Het beste is om dat met de behandelend arts te bespreken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *