Nagelbijten, hoe kom je ervan af?

Uit onderzoek is gebleken dat 1 op de 4 mensen op hun nagels bijten. Bij schoolgaande jongeren zou dat zelfs bijna de helft zijn. Waarom doen we dit en hoe kunnen we stoppen met nagelbijten?

Wat is nagelbijten?

Bij nagelbijten, de medische term is onychofagie, worden de nagels van de vingers afgebeten. Som bijten mensen de nagels af, tot ver in het nagelbed. Voortdurend wordt gecontroleerd of de nagels gelijkmatig zijn afgebeten, en bij iedere onregelmatigheid gaat iemand weer bijten. Het kan dus voorkomen dat de vingers zo ver worden afgeknaagd, tot ze gaan bloeden. Vaak begint nagelbijten na de leeftijd van vier tot vijf jaar. Kinderen beginnen er vaak mee wanneer ze naar school gaan. Echter, het vaakst komt nagelbijten voor in de periode vlak voor de puberteit en het duurt dan vaak tot op volwassen leeftijd.

Waarom bijten mensen op hun nagels?

Nagelbijten is een onbewuste impuls die nagelbijters hebben. Het is een handeling die niet gecontroleerd kan worden en die onbewust steeds herhaald wordt. Sommige deskundigen vergelijken het met het aan je haar friemelen. Het verergert in spannende situaties, bij stress, verveling of boosheid.

Hoe het gedrag tot stand komt, is nog niet helemaal duidelijk. Er bestaan wel verschillende hypothesen waarom mensen op hun nagels bijten:

 • Vervanging voor agressieve impulsen
  Nagelbijten zou kunnen ontstaan bij kinderen bij wie de wens om te groeien, door overdreven angstige ouders te erg wordt afgeremd.  Denk hierbij aan mensen die door hun omgeving ingeperkt worden of aan wie te hoge eisen worden gesteld. Het nagelbijten is dan een vervanging voor optredende agressieve impulsen die geuit mogen worden.
 • Plaatsvervangende bevrediging
  Nagelbijten kan beschouwd worden als een soort plaatsvervangende bevrediging van onderdrukte agressie naar anderen toe. Iemand richt dan zijn kwaadheid, door het bijten van de nagels, op zichzelf.
 • Onzekerheid
  Nagelbijten kan voortkomen uit een vorm van onzekerheid in het contact met anderen mensen. Bij stress en gespannenheid probeert men dit door nagelbijten te compenseren.

Mogelijke gevolgen

In de meeste gevallen gaat het nagelbijten vanzelf in de loop van de jaren over. Bijna nooit leidt het tot iets ernstigs. Echter, nagelbijten kan wel een aantal vervelende gevolgen hebben:

 • Het is onhygiënisch
  Er zitten bacteriën onder je nagels, die naar de mond gebracht worden. Dit kan infecties in de mond veroorzaken.
 • Het zorgt voor slijtage van de tanden
  Door slijtage worden de tanden korter of kunnen er stukjes afbreken. Ook kan nagelbijten klachten aan het kaakgewricht veroorzaken.
 • Kan orthodontische behandeling verstoren
  Nagelbijten tijdens wanneer je onder behandeling van de orthodontist staat, kan ervoor zorgen dat de wortels korter en zwakker worden. Daarnaast kan nagelbijten ook zorgen voor vertraging van de behandeling.
 • Maakt de tanden zwakker
 • Kan ook een aantal psychosociale gevolgen hebben
  Mensen die op hun nagels bijten kunnen zich daarvoor schamen of ze kunnen gepest worden, wat bij sommigen kan leiden tot sociaal vermijdingsgedrag en zelfs depressie.

Hoe stoppen met nagelbijten?

Alhoewel nagelbijten meestal vanzelf verdwijnt op volwassen leeftijd, is dat niet altijd het geval. Bovendien kan het ook allerlei nare gevolgen hebben. Om je te helpen om te stoppen, kunnen de volgende tips misschien helpen:

 • Hou je nagels kort. Daarnaast kan het helpen om je nagels goed te verzorgen. Het is gebleken dat goed verzorgde nagels minder uitnodigen om af te bijten.
 • Probeer vast te stellen wanneer de neiging het grootst is. Is het stress, verveling, angst en/of frustratie.
 • Probeer afleiding te zoeken wanneer de neiging tot nagelbijten ontstaat.
 • Bij sommige mensen werkt het om (suikervrije), kauwgom bij de hand te hebben als alternatief.•
 • Probeer het nagelbijten uit te stellen. Dus wanneer je de aandrang voelt, probeer het dan eerst een minuut uit te stellen, later twee minuten enzovoorts.
 • Je kunt je nagels insmeren met een nagelbijtvloeistof. Deze hebben een bittere smaak. Bij kleuters wordt dat echter afgeraden.
 • Bestraffen of afdreigen van een nagelbijtend kind werkt in de meeste gevallen averechts.
 • Over de effectiviteit van hypnotherapie of acupunctuur bestaan onvoldoende betrouwbare gegevens om dit te kunnen aanraden.

Wanneer dit allemaal niet werk, en het nagelbijten daadwerkelijk schadelijke gevolgen heeft, dan kan gedragstherapie misschien een uitkomst bieden. Hierbij staat dan de wijziging van het gedragspatroon centraal. Het is een methode die zich richt op ontspanning, zelfcontrole, sociale steun vanuit de directe omgeving en terugblikken op de moeilijke momenten.

 

Bronnen: menselijklichaam.nl en orthofleur.nl

19 reacties

 1. Anoniem 4 mei 2019 at 15:56

  Ik bijt nog steedsop me nagels ik zag de middel bitex maar die was zo duur ik wil er meestappen kan je een middel van huis dat iedereen thuis heeft want dit is best moeilijk het lijkt makkelijk maar het is het niet???

  Beantwoorden

 2. Anoniem 1 oktober 2019 at 12:25

  Geachte,Jammer dat het stoppen niet lukt.Als 74 jarige met 40 jaar ervaring met tot aan de nagelrand en toppen van mijn vingers afbijten heb ik naar mijn mening de gouden tip.
  Smeerseltjes,goede raad,niets helpt.stop daarmee de smeerseltjes ga je lekker vinden en helpen NIET!.
  Probeer het volgende,spreek met jezelf af. 1e dat je op 1 vinger mag bijten,bijv je wijsvinger.
  je andere nagels gaan groeien,en je gaat je trots voelen.gaat vele malen verkeerd maar blijf dit vol houden.op den duur blijf je ook van de bijtnagel af en kan je aan iedereen je mooie nagels laten zien die je op eigen kracht heb laten groeien.Heel veel succes met deze moeilijke strijd maar met deze methode gaat het je lukken zeker weten.

  Beantwoorden

 3. Anoniem 23 oktober 2019 at 22:15

  mijn ouders zeggen steeds als ik nagel bijt: ‘stop nou eens met bijten kijk eens naar je nagels’. ik denk dan bij mezelf van het is best moeilijk hoor. ik probeer het wel maar als ik nagellak opdoe dan bijt ik de nagellak eraf en dan asl mijn nagels weer blanco zijn bijt ik weer op mijn nagels… bij mij help het niet 🙁

  Beantwoorden

 4. Anoniem 27 oktober 2019 at 20:56

  Beste anoniem 4, ik heb de bitex gekocht en die werkt erg slecht. Het geeft ook erg af waardoor bijv. Chips er ook naar gaan smaken.

  Beantwoorden

 5. Anoniem 22 december 2019 at 22:56

  probeer het eens met raylex. hartstikke smerig

  Beantwoorden

 6. Anoniem 28 december 2019 at 11:22

  Nee, hoor niets helpt bij mij, ik heb ze al vaker lang gehad. Want kort houden doe je niet, je bent zo trots dat ze langer worden. Maar dan scheurt er eentje en nog eentje en dan zijn ze weer ongelijk dus weer bijten om ze allemaal gelijk te krijgen en dan steeds weer korter en korter. Ik bijt ook tot het heel erg pijn doet en toch doe ik het steeds weer. Ik wou dat iemand een knopje wist wat ik om kon zetten! Stoppen met roken, van bijna 2 pakjes per dag naar niets, nu al bijna 6 jaar rookvrij. Maar je nagels heb je ALTIJD bij je dat maakt het zo moeilijk, ik ben echt radeloos, ik schaam me ervoor en toch doe ik het steeds weer, ben nu 56 en bijt al mijn hele leven, wie O wie heeft de oplossing! Bytex, raylex, hypnotherapie, acupunctuur, kunstnagels drama na een tijdje, niets helpt.

  Beantwoorden

 7. Anoniem 7 januari 2020 at 18:58

  Ik doe het al vanaf mijn kinder jaren ben nu bijna 61 en doe het nog alles geprobeerd hoe kom ik er eens af

  Beantwoorden

 8. Anoniem 9 januari 2020 at 13:36

  Ik ben van het nagelbijten af gekomen door te gaan breien! Wellicht voor een ander ook de gouden tip.

  Beantwoorden

 9. Anoniem 25 februari 2020 at 23:52

  Hoi allemaal. Bij mij heeft het erg geholpen om nepnagels te doen. Hierdoor kon ik echt niet bijten! Wel nog de huid rondom de nagel.. toen ik vanwege school geen nepnagels mocht heb ik ze eraf moeten halen. Nu bijna een ahlf jaar gestopt. Helaas niet vol kunnen houden, maar wel een goede oplossing. Had weer stevige en lange nagels toen de neppe eraf gingen en had toen ik weer begin graag nieuwe nepnagels willen doen want dat helpt echt!

  Beantwoorden

 10. Anoniem 27 juni 2020 at 19:50

  Het is echt supper irritant alle tips van het internet helpt niet ik krijg altijd bloed omdat ik te veel bijt ?

  Beantwoorden

 11. Anoniem 26 juli 2020 at 11:03

  Haiii ik zie heel veel reacties met ik heb alles geprobeerd maar het lukt niet ik beet ook heel veel nagels ( ik ben nu 15) sinds een half jaar ben ik gestopt ze zijn echt super lang ik heb alles gedaan nagellak vijlen dat soort dingen maar af en toe heb ik r ook nog last van maatje moet gwn niet meer bijten

  Beantwoorden

 12. Anoniem 20 september 2020 at 20:06

  Het is geen verslaving van mij (vroeger wel). Ik ben er achter gekomen waarom ik het doe, omdat zodra ze iets langer zijn en ik voel dat dunne, scherpe randje dan moet het eraf, omdat ik het niet met gewent. Helaa s is het randje te dun en te zwak om te veilen. Als ik nep nagels op heb dat bijt ik niet, die zijn lang en bot.

  Beantwoorden

 13. Anoniem 27 oktober 2020 at 23:51

  bij me helpt het om als je de nijging hebt om te bijten wel je hand naar je mond toe te brengen en bijten maar dan zo dat je net niet je nagel bijt maar een beetje ernaast

  Beantwoorden

 14. Anoniem 6 februari 2021 at 08:12

  Ik ben er een aantal keer vanaf gekomen, maar na een paar maanden begon het weer. Het gaat onbewust en het heeft weinig te maken met stress, onzekerheid of verveling wat die huis-tuin-en-keuken psychologen beweren.

  Beantwoorden

 15. Anoniem 17 maart 2021 at 23:48

  Ik heb het er ook heel moeilijk mee, ik word gepest en ben soms best depressief. Ik ga nu de tip proberen van die oude man hierboven mij. Vingers gekruised en hopen maar!!??

  Beantwoorden

 16. Anoniem 24 april 2021 at 14:51

  Ben nu 40 en bijt nog steeds op me nagels.
  Heb bite stop bite nagelak geprobeerd. Blijf bijten.
  Nep nagels, ben toen daarop gaan bijten.
  Blijkbaar helpt niet bij mij om er van af te komen.

  Beantwoorden

 17. Anoniem 24 juni 2021 at 10:15

  IK nagelbijt al lang maar het werkt ook een beetje! dankjewel voor de infoooo

  Beantwoorden

 18. Anoniem 2 augustus 2021 at 16:17

  Ik bijt als sinds kinds af aan ben nu 13, ik zou heel graag nepnagels willen maar dat mag ik nog niet ben namelijk nog te jong vinden mijn ouderd. Ik ben al beel onzeker, en ik ga echt proberen te stoppen. 1 keer ahd ik bijde duimen heel lang ik was super blij maar toen kwam er een haakje, ik gong vijlen en ik vijlde en viklde totdat het weg was en toen begon ik weer omdat het wit begint al heel snel daarom brelen ze sneller af. Mijn duimen gaan super snel maar de rest niet helaas. Ik ga het proberen en mijn oiders overhalen want het is een hele vieze gewoonte.

  Beantwoorden

 19. Anoniem 7 november 2021 at 14:07

  Ik heb tof mijn 53e gebeten. Niets hielp.
  Van de een op de andere dag was de neiging tot bijten weg, terwijl ik toen juist meer stress had als ooit tevoren. Zo blij dat ik de pijn niet meer ervaar die ik had als ik te ver door bleef bijten. Nu prachtige nagels en zo makkelijk bij de kassa als ik muntgeld op moet pakken. Dat lukte bijna nooit zonder nagels.

  Beantwoorden