Nagelbijten, hoe kom je ervan af?
Nagelbijten, hoe kom je ervan af?

Uit onderzoek is gebleken dat 1 op de 4 mensen op hun nagels bijten. Bij schoolgaande jongeren zou dat zelfs bijna de helft zijn. Waarom doen we dit en hoe kunnen we stoppen met nagelbijten?

Wat is nagelbijten?

Bij nagelbijten, de medische term is onychofagie, worden de nagels van de vingers afgebeten. Som bijten mensen de nagels af, tot ver in het nagelbed. Voortdurend wordt gecontroleerd of de nagels gelijkmatig zijn afgebeten, en bij iedere onregelmatigheid gaat iemand weer bijten. Het kan dus voorkomen dat de vingers zo ver worden afgeknaagd, tot ze gaan bloeden. Vaak begint nagelbijten na de leeftijd van vier tot vijf jaar. Kinderen beginnen er vaak mee wanneer ze naar school gaan. Echter, het vaakst komt nagelbijten voor in de periode vlak voor de puberteit en het duurt dan vaak tot op volwassen leeftijd.

Waarom bijten mensen op hun nagels?

Nagelbijten is een onbewuste impuls die nagelbijters hebben. Het is een handeling die niet gecontroleerd kan worden en die onbewust steeds herhaald wordt. Sommige deskundigen vergelijken het met het aan je haar friemelen. Het verergert in spannende situaties, bij stress, verveling of boosheid.

Hoe het gedrag tot stand komt, is nog niet helemaal duidelijk. Er bestaan wel verschillende hypothesen waarom mensen op hun nagels bijten:

 • Vervanging voor agressieve impulsen
  Nagelbijten zou kunnen ontstaan bij kinderen bij wie de wens om te groeien, door overdreven angstige ouders te erg wordt afgeremd.  Denk hierbij aan mensen die door hun omgeving ingeperkt worden of aan wie te hoge eisen worden gesteld. Het nagelbijten is dan een vervanging voor optredende agressieve impulsen die geuit mogen worden.
 • Plaatsvervangende bevrediging
  Nagelbijten kan beschouwd worden als een soort plaatsvervangende bevrediging van onderdrukte agressie naar anderen toe. Iemand richt dan zijn kwaadheid, door het bijten van de nagels, op zichzelf.
 • Onzekerheid
  Nagelbijten kan voortkomen uit een vorm van onzekerheid in het contact met anderen mensen. Bij stress en gespannenheid probeert men dit door nagelbijten te compenseren.

Mogelijke gevolgen

In de meeste gevallen gaat het nagelbijten vanzelf in de loop van de jaren over. Bijna nooit leidt het tot iets ernstigs. Echter, nagelbijten kan wel een aantal vervelende gevolgen hebben:

 • Het is onhygiënisch
  Er zitten bacteriën onder je nagels, die naar de mond gebracht worden. Dit kan infecties in de mond veroorzaken.
 • Het zorgt voor slijtage van de tanden
  Door slijtage worden de tanden korter of kunnen er stukjes afbreken. Ook kan nagelbijten klachten aan het kaakgewricht veroorzaken.
 • Kan orthodontische behandeling verstoren
  Nagelbijten tijdens wanneer je onder behandeling van de orthodontist staat, kan ervoor zorgen dat de wortels korter en zwakker worden. Daarnaast kan nagelbijten ook zorgen voor vertraging van de behandeling.
 • Maakt de tanden zwakker
 • Kan ook een aantal psychosociale gevolgen hebben
  Mensen die op hun nagels bijten kunnen zich daarvoor schamen of ze kunnen gepest worden, wat bij sommigen kan leiden tot sociaal vermijdingsgedrag en zelfs depressie.

Hoe stoppen met nagelbijten?

Alhoewel nagelbijten meestal vanzelf verdwijnt op volwassen leeftijd, is dat niet altijd het geval. Bovendien kan het ook allerlei nare gevolgen hebben. Om je te helpen om te stoppen, kunnen de volgende tips misschien helpen:

 • Hou je nagels kort. Daarnaast kan het helpen om je nagels goed te verzorgen. Het is gebleken dat goed verzorgde nagels minder uitnodigen om af te bijten.
 • Probeer vast te stellen wanneer de neiging het grootst is. Is het stress, verveling, angst en/of frustratie.
 • Probeer afleiding te zoeken wanneer de neiging tot nagelbijten ontstaat.
 • Bij sommige mensen werkt het om (suikervrije), kauwgom bij de hand te hebben als alternatief.•
 • Probeer het bijten uit te stellen. Dus wanneer je de aandrang voelt, probeer het dan eerst een minuut uit te stellen, later twee minuten enzovoorts.
 • Je kunt je nagels insmeren met een nagelbijtvloeistof. Deze hebben een bittere smaak. Bij kleuters wordt dat echter afgeraden.
 • Bestraffen of afdreigen van een nagelbijtend kind werkt in de meeste gevallen averechts.
 • Over de effectiviteit van hypnotherapie of acupunctuur bestaan onvoldoende betrouwbare gegevens om dit te kunnen aanraden.

Wanneer dit allemaal niet werk, en het nagelbijten daadwerkelijk schadelijke gevolgen heeft, dan kan gedragstherapie misschien een uitkomst bieden. Hierbij staat dan de wijziging van het gedragspatroon centraal. Het is een methode die zich richt op ontspanning, zelfcontrole, sociale steun vanuit de directe omgeving en terugblikken op de moeilijke momenten.

 

Bronnen: huidinfo en GGD Gelderland-Zuid

52 reacties

 1. Ik bijt nog steedsop me nagels ik zag de middel bitex maar die was zo duur ik wil er meestappen kan je een middel van huis dat iedereen thuis heeft want dit is best moeilijk het lijkt makkelijk maar het is het niet???

 2. Geachte,Jammer dat het stoppen niet lukt.Als 74 jarige met 40 jaar ervaring met tot aan de nagelrand en toppen van mijn vingers afbijten heb ik naar mijn mening de gouden tip.
  Smeerseltjes,goede raad,niets helpt.stop daarmee de smeerseltjes ga je lekker vinden en helpen NIET!.
  Probeer het volgende,spreek met jezelf af. 1e dat je op 1 vinger mag bijten,bijv je wijsvinger.
  je andere nagels gaan groeien,en je gaat je trots voelen.gaat vele malen verkeerd maar blijf dit vol houden.op den duur blijf je ook van de bijtnagel af en kan je aan iedereen je mooie nagels laten zien die je op eigen kracht heb laten groeien.Heel veel succes met deze moeilijke strijd maar met deze methode gaat het je lukken zeker weten.

 3. mijn ouders zeggen steeds als ik nagel bijt: ‘stop nou eens met bijten kijk eens naar je nagels’. ik denk dan bij mezelf van het is best moeilijk hoor. ik probeer het wel maar als ik nagellak opdoe dan bijt ik de nagellak eraf en dan asl mijn nagels weer blanco zijn bijt ik weer op mijn nagels… bij mij help het niet 🙁

 4. Beste anoniem 4, ik heb de bitex gekocht en die werkt erg slecht. Het geeft ook erg af waardoor bijv. Chips er ook naar gaan smaken.

 5. Nee, hoor niets helpt bij mij, ik heb ze al vaker lang gehad. Want kort houden doe je niet, je bent zo trots dat ze langer worden. Maar dan scheurt er eentje en nog eentje en dan zijn ze weer ongelijk dus weer bijten om ze allemaal gelijk te krijgen en dan steeds weer korter en korter. Ik bijt ook tot het heel erg pijn doet en toch doe ik het steeds weer. Ik wou dat iemand een knopje wist wat ik om kon zetten! Stoppen met roken, van bijna 2 pakjes per dag naar niets, nu al bijna 6 jaar rookvrij. Maar je nagels heb je ALTIJD bij je dat maakt het zo moeilijk, ik ben echt radeloos, ik schaam me ervoor en toch doe ik het steeds weer, ben nu 56 en bijt al mijn hele leven, wie O wie heeft de oplossing! Bytex, raylex, hypnotherapie, acupunctuur, kunstnagels drama na een tijdje, niets helpt.

 6. Hoi allemaal. Bij mij heeft het erg geholpen om nepnagels te doen. Hierdoor kon ik echt niet bijten! Wel nog de huid rondom de nagel.. toen ik vanwege school geen nepnagels mocht heb ik ze eraf moeten halen. Nu bijna een ahlf jaar gestopt. Helaas niet vol kunnen houden, maar wel een goede oplossing. Had weer stevige en lange nagels toen de neppe eraf gingen en had toen ik weer begin graag nieuwe nepnagels willen doen want dat helpt echt!

 7. Het is echt supper irritant alle tips van het internet helpt niet ik krijg altijd bloed omdat ik te veel bijt ?

 8. Haiii ik zie heel veel reacties met ik heb alles geprobeerd maar het lukt niet ik beet ook heel veel nagels ( ik ben nu 15) sinds een half jaar ben ik gestopt ze zijn echt super lang ik heb alles gedaan nagellak vijlen dat soort dingen maar af en toe heb ik r ook nog last van maatje moet gwn niet meer bijten

 9. Het is geen verslaving van mij (vroeger wel). Ik ben er achter gekomen waarom ik het doe, omdat zodra ze iets langer zijn en ik voel dat dunne, scherpe randje dan moet het eraf, omdat ik het niet met gewent. Helaa s is het randje te dun en te zwak om te veilen. Als ik nep nagels op heb dat bijt ik niet, die zijn lang en bot.

 10. bij me helpt het om als je de nijging hebt om te bijten wel je hand naar je mond toe te brengen en bijten maar dan zo dat je net niet je nagel bijt maar een beetje ernaast

 11. Ik ben er een aantal keer vanaf gekomen, maar na een paar maanden begon het weer. Het gaat onbewust en het heeft weinig te maken met stress, onzekerheid of verveling wat die huis-tuin-en-keuken psychologen beweren.

  1. Ik ben ook een tijdje gestopt maar nu ineens ben ik weer begonnen en het lukt me maar niet om eraf te komen en ik durf het niet aan mijn ouders te laten zien omdat zij denken dat ik geen nagels meer bijt.
   Plsss kan iemand mij tips geven

 12. Ik heb het er ook heel moeilijk mee, ik word gepest en ben soms best depressief. Ik ga nu de tip proberen van die oude man hierboven mij. Vingers gekruised en hopen maar!!??

 13. Ben nu 40 en bijt nog steeds op me nagels.
  Heb bite stop bite nagelak geprobeerd. Blijf bijten.
  Nep nagels, ben toen daarop gaan bijten.
  Blijkbaar helpt niet bij mij om er van af te komen.

 14. Ik bijt als sinds kinds af aan ben nu 13, ik zou heel graag nepnagels willen maar dat mag ik nog niet ben namelijk nog te jong vinden mijn ouderd. Ik ben al beel onzeker, en ik ga echt proberen te stoppen. 1 keer ahd ik bijde duimen heel lang ik was super blij maar toen kwam er een haakje, ik gong vijlen en ik vijlde en viklde totdat het weg was en toen begon ik weer omdat het wit begint al heel snel daarom brelen ze sneller af. Mijn duimen gaan super snel maar de rest niet helaas. Ik ga het proberen en mijn oiders overhalen want het is een hele vieze gewoonte.

 15. Ik heb tof mijn 53e gebeten. Niets hielp.
  Van de een op de andere dag was de neiging tot bijten weg, terwijl ik toen juist meer stress had als ooit tevoren. Zo blij dat ik de pijn niet meer ervaar die ik had als ik te ver door bleef bijten. Nu prachtige nagels en zo makkelijk bij de kassa als ik muntgeld op moet pakken. Dat lukte bijna nooit zonder nagels.

 16. Ik bijt al vanaf jongs af aan en ben nu 33. Het enige wat bij mij hielp was toen ik tijdens mijn zwangerschapsverlof gelnagels liet zetten maar door mijn werk in de zorg mag dit helaas niet en was ik na 3 maanden weer begonnen met nagels bijten en kom er maar niet vanaf. Ik schaam mij er heel erg voor en het is pijnlijk als ik weer eens te ver door bijt.
  Wie heeft de gouden tip.

 17. Ik ben 34 en bijt al nagels vanaf kind zijn
  Ik bijt met name nagels bij spanning,stress, pijn en verdriet.
  Als ik acrylnagels op heb bijt ik niet maar zodra ze er weer af zijn begin ik weer met nagel bijten

  Wie heeft voor mij de gouden tip zodat ik vanaf 2022 niet meer nagels bijt

 18. Hallo ik bijt me hele leven al nagels van kinds af aan, ik ben nu 44 maar wat is het verdomt moeilijk om geen nagels te bijten. Dat is mij voornemens voor dit jaar. Ik ben erg geneigd om te bijten, ik ga er mee spellen, of ik smeer er nagellak op, ik probeer er wel van af te blijven maar t lijkt gewoon dat je er aan verslaaft bent om het te doen, en af te kicken daar komt het er eigelijks op neer, ik weet niet hoe lang ik het vol ga houden,? Ik zie het wel,

 19. Ik ben nu 38, en was van me nagelbijten af op me 28ste. Zei tegen mezelf nu stop je er podverdikkeme mee! Lukte me, prachtige nagels gehad ook acryl lang gedragen. Toen kwam de grootste leugen van ons bestaan en kreeg veel stress door polarisatie en demonisering buitensluiten en discriminatie. Nu bijt ik weer volledig. Hopelijk lukt het me weer

 20. Smeer je vingers in met iets dat je verschrikkelijk vind stinken. Droog je vingers daarna op met een föhn (niet met een papiertje, want dan kan de geur er sneller en makkelijker vanaf gaan) , zodat het niet in de weg zit in je dagelijkse leven. Zo ben ik gestopt

 21. Ik overweeg gedragstherapie of hypnose m want zonder hulp van anderen gaat het me niet lukken, is helaas meerdere malen gebleken.
  Iemand ervaring met gedragstherapie, voor stoppen met nagelbijten?

 22. Beste mensen, ik ben al heel lang bezig met nagelbijten. Ik was een tijdje gestopt toen zag ik dat mijn nagels lang waren en beet ik ze weer, ik probeer alles als ik iets heb gevonden zeg ik het graag ik ga nu proberen om met loem elastiekjes rood en wit een armband te maken doe dat ook.

 23. ik heb nogsteeds last van nagel bijten ik doe het all best lang en me ouders zeggen stop nou eens en me vader heeft het ook gedaan maar hij is er soepel afgekomen ik daar in tegen niet ik doe dan nagelak op maar dat maakt het niet echt beter het ziet er uit als een graf maar het maakt me ook nog best onzeker ik heb wel all wat geprobeert nepnagels verschillende soorten lakjes en nog veel meer zoals huizenlijke producten

 24. Na 21 jaar ernstig nagels te hebben gebeten, ben ik er sinds een jaar vanaf. Op 4-jarige leeftijd begonnen door de stresssituaties thuis. Altijd mijn nagels tot aan de nagelriem (en daar onder door) gebeten en afgetrokken met tanden, nagelknipper, zakmes, scharen, aardappelschilmesjes, pincetten, echt alles kwam voorbij. Schaamde mij jaren kapot, waardoor je in een cirkel terecht komt. Plaknagels gehad, smeersels, speciale nagellak, weken met pleisters om vingers gelopen, zelfs therapie gehad en niets hielp. Het werd bij mij een stuk minder toen ik uit de stressvolle omgeving wegging, thuis een moeder die altijd nagels bijt en prutst de hele dag door. Daardoor heb ik de eerste stapjes kunnen zetten en stopte ik met mijn duimen, dus had nog ‘maar’ 8 lelijke nagels. Daar kwam vervolgens, na maanden, mijn linker pink bij. En wat zeer onverwacht de ultieme doorslag gaf, was het stoppen met anticonceptie. Dat gaf bij mij een bepaalde rust in mijn lijf en gaf emoties een andere uiting. Toen is het echt helemaal goed gekomen! Wel uiteraard het eerste jaar onwijs zwakke nagels gehad, dus veel scheuren gehad. Maar nu ontzettend mooie en sterke nagels! Het klopt dus ook niet altijd wat je kunt lezen op bepaalde websites (zelfs AMC Amsterdam) dat wanneer je jarenlang het nagelbed hebt kapot gemaakt, er een vervormde nagel terug groeit. Laat je daar aub niet door demotiveren!! Hetzelfde als al die mensen die je hiervoor bang proberen te maken en daardoor eigenlijk jouw reactie versterken. Of mensen die je er continu op wijzen wanneer je aan het prutsen bent door op je vingers te tikken, iets tegen je zeggen of boos te worden. Maak geen moeten van het stoppen, probeer eerst 1 nagel met rust te laten, daarna nog één, enzovoorts. Maar neem daar de tijd voor!! Je bijt nagels met een reden, het is een gewoonte geworden en een onderdeel van wie je bent, dat kun je niet zomaar veranderen. Maar echt, het kan goedkomen!! Ik had dat ook nooit gedacht! Er is hoop, echt waar 🙂

 25. voor de meiden nepnagels helpen ook als je ze lang ophoud groeien je nagels en vind je je nagels mooi en dat zorgt er voor dat je niet gaat bijten <3 en voor de rest van jullie probeer kaugum en als je echt moet pak wat te eten
  alles kan je eten behalve je nagels xx

 26. Een tip wel rigoureus 3 maanden in het gips te proberen zelf niet geprobeerd . Tip 2 hertshoornolie echt heel smerig een nadeel stinkt heel erg

 27. Ik heb hoesjes voor over mijn tanden gehad (beugel) op mijn 31ste tegen een scheve tand. Deze moest ik 23 uur per dag in. Dit werkte ook tegen het nagelbijten. Je vinger gaat nog wel je mond in maar je nagel eraf bijten kan niet meer. Ik draag ze nu ik geen beugel maar hoef gewoon nog als ik erg de neiging heb om te bijten. En ik knip mm nagels redelijk kort.

 28. Ik heb een anderhalf jaar geleden een beugel gekregen waardoor ik niet meer kon nagel bijten en toen heb ik een tijd hele lange nagels gehad alleen toen begon ik te pulken heeft iemand tips?

 29. Ik ben 52 en ben ook al nagelbijter vanaf de kleuterschool en beet ook de velletjes van mijn vingers en duimen, zo erg dat ze bloeden of gaan ontsteken. Ik heb vroeger bitex geprobeerd maar dat hielp niet. Had teveel stress thuis als kind. Nu is dat verschillend maar bijt nog steeds. Het nadeel is inderdaad dat je je vingers en dus ook je nagels altijd bij je hebt. Merk dat ik toch vaak bij bij onzekerheid of verveling. Tis erg lastig om af te leren en heb me er nu beetje bij neergelegd dat ik misschien nooit mooie nagels ga krijgen.

 30. Ik heb tot mijn 56e nagels gebeten. Totdat ik een bon kreeg voor de nagels te laten doen. Sindsdien krijg ik gelnagellak erop. Dus mij lukt bijten niet meer. Als ik de behoefte om te bijten weer heb bijt ik een beetje in de nagelriem of knabbel ik aan een stukje waar net geen nagellak zit. Het is iets wat inderdaad moeilijk is af te leren. Ik deed het als nagels haakten of niet recht waren. Steeds meer beetjes nagels bijten. Maar nu ben ik trots op mijn nagels met elke 3 weken mooie nagellak

 31. Om bepaalde reden ben ik Magnesium citrate gaan in nemen, het schijnt onder andere goed te zijn voor het centrale zenuwstelsel. Tot mijn groote verbazing ben ik ook onbewust gestopt met nagelbijten.

 32. Hertshoornolie stinkt erg proberen waard
  Of 2 maanden in het gips dat je niet bij je nagels kunt komen ( zelf niet uitgeprobeerd ) ps bytes kost 7 euro is toch niet zo duur

 33. Ik ben ook ‘n nagelbijter vanaf ik me kan herinneren….nu 60 jaar.
  Als stopmiddel heb ik de volgende oplossing nog niet gelezen…..(dunne handschoenen).
  Je kunt niet bij je nagels, ook niet met andere vingers…..kijkt misschien raar, maar ja…Michael Jackson is er beroemd mee geworden……waarschijnlijk wel ‘n lange tijd nodig, maar zo kom je wel van de drang van nagelbijten af….ben er nu mee bezig en tot nu toe gaat het goed….😉 nog fff volhouden.

 34. Nagel bijten is echt niet leuk want bij mij is al een nagel af ge vallen en nu doet er nog een pijn en het is gewoon ver velend

 35. Ik bijt op de velletjes van mijn vingers en kom er maar niet vanaf. Tips; ik wil ze, maar veel werken niet en ik krijg pas een telefoon als ik gestopt ben.
  Heeeeeeeeelp

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *