Pijn op de borst is niet altijd een hartaanval

We hebben het waarschijnlijk allemaal al eens gevoeld, een drukkend gevoel op de borst of steken in de buurt van de hartstreek. Wanneer dit niet direct over gaat of terugkomt, dan beginnen we ons zorgen te maken. We zijn bang dat we een hartaanval hebben. Is pijn op de borst altijd een hartaanval?

Aandoeningen met pijn op de borst als symptoom

Brandend maagzuur

Wanneer er maagzuur in de slokdarm terecht komt, dan bijt dat. We voelen op een dergelijk moment vaak hoog bovenin de buikstreek een pijn die ook nog eens kan uitstralen naar de borst of rug.

Ontstoken slokdarm

Ook een ontsteking aan de slokdarm of van het slokdarmslijmvlies, kan pijn op de borst veroorzaken. Een ontsteking aan de slokdarm kan door een langdurige blootstelling aan maagzuur komen, maar kan ook worden veroorzaakt door de schimmel Candida albicans. Bij problemen aan de slokdarm heb je meestal ook last van slikproblemen. Wij adviseren je hiermee naar de huisarts te gaan.

Spierpijn

Soms is pijn op de borst simpelweg spierpijn. Een overbelasting van de tussenribspieren kan ontstaan door een overbelasting van deze spieren, vaak doordat deze beweging niet vaak gemaakt worden. Meestal verdwijnt deze spierpijn, aan de tussenribspieren, gewoon na enkele dagen rust.

Pleuritis

Een ontsteking aan het borstvlies of longvlies kan een scherpe en continue pijn op de borst veroorzaken. Het kan pijnlijk zijn om te ademen en de pijn kan verergeren door bepaalde bewegingen. Over het algemeen kan zo’n ontsteking zeer goed behandeld worden met pijnstillers.

Stress of paniek

Pijn op de borst kan een teken van je lichaam zijn dat je het rustiger aan moet doen. Wanneer paniek de boventoon voert, dan kan iemand gaan hyperventileren waardoor er ook pijnklachten op de borst kunnen ontstaan.

Longaandoeningen

Allerlei longklachten kunnen een pijn op de borst veroorzaken. Bijvoorbeeld een longontsteking, longemfyseem of een klaplong. Ook mensen die last hebben van COPD en astma kunnen deze een pijn en druk in de borststreek voelen.

Hartaandoening

Als de hartspier te weinig zuurstof krijgt, kan er ook pijn op de borst ontstaan; beter bekend als hartkramp. De pijn neemt toe wanneer er bewogen wordt of wanneer er stress ontstaat. Meestal krijgt de hartspier te weinig zuurstof, vanwege een vernauwing in de kransslagaders. Als pijn op de borst het gevolg is van hartklachten, dan straalt de pijn vaak uit naar de armen of richting de hals en/of kaak.

Ook hartklepaandoeningen, hartritmestoornissen en pericarditis veroorzaken pijn en druk op de borst. En natuurlijk de bekendste en laatst genoemde hartaandoening met drukkende pijn op de borst is een hartinfarct.

Wanneer naar de huisarts?

Als je twijfelt of dat de pijnklachten met je hart te maken hebben, ga dan naar je huisarts of specialist. Houden de klachten in rust toestand langer dan 5 minuten aan, bel dan direct 112.

22 reacties

 1. Ik heb een vernauwde kransslagader. 80%. Ik heb de laatste week bijna constant pijn op de borst. Straalt uit naar linker schouder. Met inspanning heb ik niet méér last. En kortademig ook niet konstant.
  Wat moet ik doen? Ik ben al eens doorgestuurd door de huisarts. Alles werd op de hart eerste hulp uit de kast gehaald. Ik had geen infarct! Miet ik dit nu wel serieus nemen? Mvg Mevr.Veeke

 2. Als er sprake is van een vernauwde kransslagader, is het zaak om die klachten altijd serieus te nemen.
  Ik raad u dan ook aan om contact op te nemen met de huisartsenpost.
  Beter 1 x te veel naar Eerste Hart Hulp dan 1 x te laat !!!

 3. Ik heb last maar ik weet niet wat als ik hoest bijvoorbeeld, misschien een spier of misschien een kraakbeen? Dat pijn (steek) is wel vaak

 4. ik heb pas hartinfarct gehad medicijnen lijk te help op eens weer een bekende steek onder link hart streek ruststand dan stop na tijdje weer kan zij door dotter met 3 stents nog vers tijd nodig heeft ?

 5. Hallo
  Ik had vorige week vrijdag rond 18uur last van een drukkende vervelden gevoel mijn borstkast en richtin de linkerknt en uiteindelijk straalde het ne m’injecter onderkaar het Was Niet echt heeeell pijnelijk maar wel vervelend en vermoeiend rond 22uur waren90%van de klachten weg maar nu een week later héb is nog steeds een Beetje last van in ben 29 jaar 162cm en71kg

 6. Hoi ik heb pijn met ademen en aanraking van mijn linker rib en borst ook al lig ik oo bed of rust ik als ik diep adem haal doet het veel meer pijn

 7. ik voel de laatse tijd een beetje pijn op de borst. meestal in rust. Als ik fiets ook inspannend voel ik niets. soms lijkt het of ik ook soort hardkloppingen heb (niet zeker wat dat precies is), ik voel me hard erg bonken als ik zit of in bed lig. De pijn is nooit scherp het is meer dat je wat vloelt maar het niet kan plaatsen. Soms denk ik dat het de linker ribben zijn, als ik daar op druk vole ik het iets meer.

   1. Dat ben ik ook zeker van plan, Ik heb een afspraak geplant voor woensdag. Ik vind vooral dat gebonk van me hard eng aanvoelen.

 8. Hoi,
  Ik heb een voorgevoel dat het spierpijn is maar als ik rust voel ik de pijn op mijn borst heel ligt. Maar zodra ik diep ademhaal wordt de pijn erger. Hoe dieper hoe meer pijn ik ervaar op mijn borst. Dit is de eerste dag.

 9. mijn ervaring die ik heb gehad ik dat mijn hoofdkransslagader voor 90% dicht zat. de pijn die ik ervaarde was lichte druk op mijn borstbeen ,hele scherpe pijn op borstkas ,uitstraling naar arm en nek en schouders,en was heel erg moe.ik ben gecateriseerd en ze hebben gelijk een stent gezet.
  er ging voor mij een hele nieuwe wereld open en klachten verdwenen als sneeuw voor de zzon.

  ik raad daarom ook aan en dat zeggen ze op de hartbewaking ook bij twijfel bel 112 of bespreek het met de huisarts en sta erop dat je onderzocht wil worden

 10. Zondag de hele dag in ziekenhuis op de eerste hulp gezeten pijn op de borst by inspanning word het erger geen hartaanval of hyperventilatie maar kryg oproep voor volgend onderzoek maar maandag en vandaag voel ik me beroerd en pijn op de borst in gespoten onder mn tong maar erg ongrrust nu

  1. Ik zie een laatste reactie in 2015. Ik wil toch een vraag stellen: ook Ik had pijn op de borst met uitstraling naar de kaak rechts. Duurde langer dan een half uur. Na 3 uur kon ik terecht bij de huisarts. Deze stuurde mij per ambulance naarchet Zhuis. Alle testen waren negatief behalve een heke hoge bloeddruk wat ik nooit eerder heb gehad. Geen hartproblemen zei de cardioloog. Er kunnen veel andere redenen zijn voor mijn klachten. Maar een vernauwde kransslagader kan door de gebruikelijke testen op de spoedafdeling niet geconstateerd worden toch? Moet ik toch verder onderzoek laten doen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *