Postnatale depressie: wat zijn de risicofactoren?
Postnatale depressie: wat zijn de risicofactoren?

Het is een raar fenomeen; de ene moeder is dolgelukkig na de geboorte van haar kind en leeft op de welbekende ‘roze wolk’, terwijl andere nieuwe moeders alles zwaar zien, doodmoe zijn en depressieve gevoelens hebben. Oftewel moeders met een postnatale depressie. Zijn er risicofactoren voor het krijgen van een postnatale depressie?

Risicofactoren postnatale depressie

Sommige vrouwen die zwanger willen worden, of juist zwanger zijn vragen zich af hoeveel kans ze hebben om een postnatale depressie te krijgen. Enig onderzoek heeft aangetoond dat er een aantal gemeenschappelijke factoren zijn wanneer er gekeken wordt naar het risico op het krijgen van een postnatale depressie. Wanneer dit voorafgaand aan de geboorte al duidelijk is, dan kunnen de moeders in spé al hulp krijgen voordat deze depressie hun leven en het ouderschap volledig beïnvloedt.

Onderzoek risicofactoren

Het uitgevoerde onderzoek toont aan dat meer dan 50% van alle vrouwen die uiteindelijk een postnatale depressie krijgen, in het verleden last heeft gehad van mentale gezondheidsproblemen. Wanneer het gaat om vrouwen die gedurende de zwangerschap zelf last hebben van mentale gezondheidsproblemen blijkt dat zij een 11 x zo groot risico op een postnatale depressie hebben, dan vrouwen die geen mentale problemen hebben gehad tijdens de zwangerschap. Vrouwen die voorafgaand aan de zwangerschap mentale problemen hebben gehad, die hebben weer een grotere kans op mentale problemen tijdens en na hun zwangerschap.

Het onderzoek stelt dus dat de mentale gezondheid een goede voorspeller is van het wel of niet krijgen ven een postnatale depressie. Hier geldt dan wel dat vrouwen de huisarts moeten informeren indien zij mentale problemen hebben om zo op tijd hulp te kunnen krijgen en onnodig leed te vermijden tijdens en na de zwangerschap.

De risicofactoren

We hebben het net gehad over de mentale gezondheid van vrouwen, maar er zijn meerdere factoren die als risico verhogend aangewezen kunnen worden:

  • Hormonen: de verandering in hormonen zorgt voor stemmingswisselingen
  • Ras: Aziatische vrouwen hebben een groter risico
  • Leeftijd: hoe jonger de moeder des te groter het risico
  • Diploma: het niet hebben van een diploma is tevens risico verhogend
  • Stress, geldproblemen en problemen in de relatie: kunnen leiden tot een groter risico
  • Complicaties die tijdens de zwangerschap ontstaan
  • Slechte fysieke gezondheid is risico verhogend
  • Erfelijkheid
  • Het eerder gehad hebben van een postnatale depressie.

Gelukkig blijft men steeds meer onderzoek naar postnatale depressies verrichten. En hoe meer onderzoek hoe meer er bekend wordt des te meer vrouwen geholpen kunnen worden.

 

Bronnen: Gezondheid en Wetenschap en GGZ Nieuws

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *