Second Opinion als jouw behandeling niet werkt
Second Opinion als jouw behandeling niet werkt

Je volgt al verschillende behandelingen, maar je ziet geen verbeteringen. Of je hebt een aantal verschillende diagnoses gekregen en nog steeds heb je last. Dit alles kan je een enorm moedeloos gevoel geven. Je vraagt je af of er nog hoop is. Vraag dan bij een second opinion aan, want deze mening kan het verschil maken.

Waar gaat het mis?

Diagnosefouten kunnen ernstige gevolgen hebben voor de patiënt. Waardoor ontstaan diagnosefouten? Veelal is het een gevolg van onjuiste beoordelingen in het diagnostische proces. Onjuiste beslissingen die het gevolg kunnen zijn van verschillende factoren, waaronder het te selectief verzamelen en interpreteren van informatie. Selectiviteit blijkt noodzakelijk te zijn, mede vanwege de beperkte tijd die een arts heeft. Werkdruk speelt dus ook een rol.

Nieuwe specialismes geneeskunde

Door de snelle ontwikkelingen in de laatste 50 jaar is de geneeskunde verrijkt met allerlei nieuwe specialismen, maar ze liggen ook steeds verder uit elkaar. Een arts is niet meer in staat om het hele vakgebied te overzien. We moeten ons realiseren dat niet iedere arts precies weet wat er met een patiënt aan de hand is.

Een second opinion

In Amerika wordt in veel gevallen een second opinion aangevraagd door de ziektekostenverzekeraar. In Nederland is dat niet het geval hier is het meestal de patiënt zelf of zijn of haar familie. Ook kan de huisarts soms als eerste een second opinion voorstellen, wanneer deze niet tevreden is met de behandeling van zijn patiënt. Een second opinion kan je helpen bij je besluitvorming en kan bestaande twijfels wegnemen.

Second opinion en daarna

Na de gesprekken en onderzoeken bij de tweede arts, volgt er een wachttijd. Hierna ontvang het advies van deze tweede arts, een advies dat hetzelfde kan zijn van je eigen behandelend arts. Zie het dan zo dat je op de juiste weg zit. Echter, het advies van de tweede arts kan ook afwijken van het advies van je eigen arts, dan kun je voor een moeilijke keuze komen te staan. Bepaal dan goed waar jij het beste gevoel bij hebt en bespreek de mogelijke opties met je eigen arts of wanneer je dat liever hebt met je huisarts.

Second Opinion voor u?

Heeft u twijfels over uw diagnose en/of over de voorgestelde behandeling? Vraag dan nu een Second Opinion aan.