Second opinion in het buitenland
Second opinion in het buitenland

Heb je twijfels over de behandeling die je eigen arts voorstelt? Of heb je geen vertrouwen in je eigen arts? Dan kun je een second opinion aanvragen. Maar wat veel mensen niet weten is dat je deze second opinion niet alleen in een ander ziekenhuis in Nederland kan aanvragen, maar dat dit ook kan bij een andere arts in het buitenland. Hoe werkt dat een second opinion in het buitenland?

Waarom een second opinion in het buitenland?

Er zijn verschillende redenen om te kiezen voor een second opinion in het buitenland. Redenen die genoemd worden zijn:

  • Wachttijd om met de behandeling te starten kunnen sneller zijn dan in het eigen lang.
  • Wanneer je bij de grens woont, dan kan het ziekenhuis in Duitsland of België gewoon dichterbij zijn.
  • De Nederlandse arts adviseert een internationaal erkende behandeling die in Nederland (nog) niet beschikbaar is.
  • In het buitenland is een behandeling mogelijk die in Nederland (nog) niet gegeven wordt.
  • Je hebt gelezen over een behandeling in het buitenland en je wil alles proberen.
  • Je bent in Nederland uitbehandeld.

Uitbehandeld in Nederland

Ben je in Nederland uitbehandeld, maar is er in het buitenland nog wel een behandeling mogelijk, dan kan dat een reden zijn om een second opinion aan te vragen. Ondanks het feit dat de medische richtlijnen voor de behandeling van bijvoorbeeld kanker in de Europese landen over het algemeen hetzelfde, verschillen landen wel in de zorg die ze aanbieden en in wat ze goede zorg vinden.

Zo gaat met in België en Duitsland over het algemeen langer door met behandelen van patiënten dan in Nederland. Ook wanneer het gaat om een behandeling waarbij de kans op genezen of langer leven niet bewezen is.
In de Nederlandse richtlijn staat dan dat er geen bewijs is dat de behandeling werkt. Echter, Duitse en Belgische artsen werken minder strak volgens richtlijnen en protocollen en kunnen en willen deze behandeling dan in sommige gevallen wel voorstellen.

Aanvragen second opinion buitenland

Wanneer je de keuze hebt gemaakt voor het buitenland, dan kun je dat doen op verschillende manieren. Je kunt het zelf aanvragen, of je vraagt dit aan met hulp van je arts of je zorgverzekeraar. Zo’n second opinion kan gaan over je diagnose, je behandelplan en/of je behandeling.

Wat hierbij belangrijk is, is dat je behandeld arts vertelt dat je graag een second opinion wilt. Vertel hem of haar ook dat je erover denkt om deze in het buitenland aan te vragen. Daarnaast moet je ook altijd bij je eigen zorgverzekeraar navragen of je een second opinion vergoed krijgt. Het is namelijk zo dat niet alle zorgverzekeraars een second opinion in het buitenland vergoeden. Soms krijg je dat alleen vergoed op het moment dat je een aanvullende zorgverzekering hebt. Second opinion in het buitenland aanvragen via je zorgverzekeraar

Vergoed je zorgverzekeraar wel de kosten van een second opinion in het buitenland? Dan kan je zorgverzekeraar je helpen bij de aanvraag. Ben je niet verzekerd, dan kun je ook op eigen kosten een second opinion aan te vragen. Ook dit kun je zelf doen of met hulp van je arts.

Een second opinion in het buitenland?

Net als bij een second opinion in Nederland gaat je dossier naar het ziekenhuis waar je de second opinion hebt aangevraagd. De arts in het buitenland bestudeert je dossier, en zal op basis daarvan een oordeel en advies geven. Dat rapport wordt naar jou gestuurd, waarna jij beslist of je rapport ook naar je behandelend arts gaat.


Second Opinion voor u?

Heeft u twijfels over uw diagnose en/of over de voorgestelde behandeling? Vraag dan nu een Second Opinion aan.