Slijmbeursontsteking, wat kun je daar aan doen?
Slijmbeursontsteking, wat kun je daar aan doen?

Wanneer je een drukkende, zeurende pijn voelt bij je knie of schouder, dan heb je misschien wel last van een slijmbeursontsteking. Wat kun je aan een slijmbeursontsteking doen?

Wat is een slijmbeursontsteking?

Op verschillende plekken in het lichaam zitten slijmbeurzen. Slijmbeurzen zitten bij de gewrichten (tussen een pees en het bot) en werken als een soort stootkussen. Als je beweegt, zorgt de slijmbeurs ervoor dat er geen wrijving is tussen de pees en het bot van het gewricht. Zo zitten ze op uitstekende botdelen of tussen botdelen. Slijmbeursontstekingen komen het meest voor op de elleboog, schouder en op de knie, maar ze kunnen op alle uitstekende botdelen voorkomen.

Wanneer zo’n slijmbeurs vaak geïrriteerd raakt, kan een blijvende zwelling met een vochtophoping ontstaan. De slijmbeurswand blijkt dan structureel dikker en dat is een slijmbeursontsteking, ofwel bursitis.

Mannen en vrouwen hebben evenveel kans op het krijgen van zo’n bursitis. Als je ouder bent dan 30 jaar, heb je meer kans op een slijmbeursontsteking.

Symptomen slijmbeursontsteking

Een slijmbeursontsteking veroorzaakt pijn wanneer dat deel van het lichaam gebruikt wordt. Ook kan de pijn uitstralen (vooral ’s nachts). De meest voorkomende symptomen zijn:

 • Drukkende, zeurende pijn bij activiteit en later ook tijdens complete rust.
 • Zwelling.
 • De huid kan rood en warm worden op de plek van de zwelling.
 • Stijfheid waardoor je bewegingsbeperking krijgt.
 • In sommige gevallen koorts.

Oorzaken slijmbeursontsteking

Je kunt een slijmbeursontsteking krijgen door verschillende oorzaken:

 • Overbelasting/irritatie van de pezen en slijmbeursontsteking.
 • Verkalking van de pezen.
 • Scheur in een pees.
 • Afwijkende vorm van het schouderdak (bij een slijmbeursontsteking van de schouder).
 • Door een ongeluk: Door een val of een klap, op bijvoorbeeld je schouder, kan de slijmbeurs geïrriteerd en ontstoken raken.
 • Bacteriële infectie. Dit type slijmbeursontsteking ontstaat ook vaak acuut, vaak door een wondje in de buurt van een slijmbeurs.

Bij mensen in de leeftijd 40 tot 60 jaar ontstaan het vaakst deze klachten. Los van leeftijd zie je in sommige beroepen en bij sommige sporten bepaalde vormen vaker terugkomen. Zoals bij:

 • Bij hardlopers. Een ontsteking bij de achillespees. Een slijmbeursontsteking in de heup is ook een veelvoorkomende blessure onder hardlopers.
 • Bij stratenmakers en tapijtleggers zie je de zogenaamde ‘Patersknie’. Dit is een ontsteking van de slijmbeurs in de knie.
 • Timmerlieden en metselaars maken meer kans op een bursitis van de elleboog.

Behandeling slijmbeursontsteking

Een slijmbeursontsteking, is in de meeste gevallen goed te behandelen met rust en pijnstillers met ontstekingsremmende werking. Eventueel kunnen ijspakkingen worden toegepast. Vaak is het zo dat wanneer je bijvoorbeeld de elleboog rust geeft, dat de slijmbeursontsteking vanzelf binnen enkele weken verdwijnt.

Wanneer de klachten niet verdwijnen, dan kan de zwelling worden leeggezogen met een injectiespuit. Hierdoor verminderd vaak zowel de druk als de pijn. Ook kan er een ontstekingsremmer (corticosteroïd) in de slijmbeurs worden gespoten. Daarna wordt een drukverband aangelegd om te voorkomen dat de slijmbeurs zich binnen een paar dagen weer met vloeistof vult.

Wanneer dit allemaal niet helpt, of wanneer de slijmbeursontsteking regelmatig terugkomt, dan kan de slijmbeurs operatief worden verwijderd.

Bij een infectie met bacteriën (septische bursitis) is een snelle behandeling nodig. Door de bacteriën vult de slijmbeurs zich met pus met het gevolg dat je erg ziek kunt worden. In zo’n geval moet de zwelling op korte termijn operatief worden behandeld. De huid en slijmbeurs wordt ingesneden, zodat de pus eruit kan. Daarna is er in de meeste gevallen nog een drain en verband nodig. Het kan ook zo zijn dat een behandeling met antibiotica nodig is.

Zelfzorg slijmbeursontsteking

Het belangrijkste is, om druk op de slijmbeurs te voorkomen en het gewricht rust te geven. Het is daarom van belang, om houdingen en bewegingen te vermijden, waarin het aangedane gebied (overmatig) wordt belast.

 • Om goed herstel te bevorderen is het beter om het desbetreffende gewricht rust te geven en belastende houdingen te vermijden. Na deze periode van rust kun je weer gaan trainen.
 • Wellicht zijn aanpassingen in trainingsvormen nodig, om belastende vormen te voorkomen.
 • Een aanpassing in de techniek kan noodzakelijk zijn, om de druk op de slijmbeurs te verminderen.
 • Koelen kan een pijnstillend effect hebben.

Is de ontsteking na een week nog niet over, neem dan contact op met je huisarts.

Bronnen: orthopedie.nl, slijmbeursontsteking.net en jeroenboschziekenhuis.nl

61 reacties

 1. Hi,

  Ik heb al vier maanden last van slijmbeursontsteking in m’n elleboog en ben twee weken geleden bij de huisarts geweest, die zei neem rust + ibuprofen. Alleen het wordt dus steeds erger, het lijkt net alsof er een half ei uit m’n elleboog hangt… Wanneer is het verstandig om voor leegzuiging met de injectiespuit te gaan, of bijvoorbeeld voor het operatief verwijderen van de slijmbeurs. Is er iemand die hier ervaring mee heeft en een indicatie van pijn en dergelijke kan geven?

 2. Hallo
  Ik heb al anderhalf jaar last van een slijmbeursontsteking aan de zijkant van mijn heup ( mijn andere begint ook)
  Hiervoor heb ik al 2x een injectie gehad dat helpt even maar de pijn komt terug
  Overdag gaat het wel maar snachts trekt het door mijn hele been
  De huisarts zegt niets aan te doen en stuurt me weg met de mededeling dat het door artrose mijn komt
  Ik heb nl ook een peesschedeontsteking aan mijn pols ook door artrose en ook geïnjecteerd bij de orthopeed maar helpt ook niet
  Mijn vraag is wat in godsnaam kan ik hiermee doen
  Ja ontstekingsremmers en paracetamol die gebruik ik al

 3. Paul. Specialist geeft aan dat slijmbeurs ontsteking in mijn knie wel geruime tijd kan duren voordat het is genezen.
  Men praat dan niet over 2 weken. Voldoende rust en onbelast bewegen helpt. Hoe lang kan het duren voordat ik de knie weer volop kan belasten ivm de sport ?

 4. Ik heb een hele dikke bult onder me voet bij me grote teen. Volgens de huisarts een slijmbeurs ontsteking. Ik moet er Voltaren erop smeren. Maar het wordt er niet beter op. De bult is gevoelig en met lopen behoorlijk wat last.

 5. Ik heb er al ruim een jaar last van met steun zolen gaat het met voetbal redelijk nu zomerstop aantal weken al rust maar het lijkt nu erger te worden

 6. Ik heb 3 weken terug een spuit gehad ivm slijmbeurs in mn schouder in combinatie met 2 weken naproxen, en de pijn is nog niet over..moet ik nu weer naar dokter?

 7. wat te doen als je niet meer kunt beweegen en niet meer op kan staan en niet meer van het bed opde poh kunt koomen gaat ook niet met therapie

 8. Ik heb een lichte slijmbeursontsteking aan mijn schouder, sinds augustus. Ik heb 1 week Naproxen gebruikt, maar dat hielp niet echt. De pijn is te dragen, dus ik begrijp dat het met oefeningen over kan gaan. Maar hoe voorkom ik nu dat de ontsteking erger wordt, moet ik dan toch nog een medicijn gebruiken?

  1. Paracetamol is geen ontstekingsremmer, maar een pijnstiller.
   Er zijn ook ontstekingsremmende pijnstillers zoals Diclofenac en Ibuprofen

 9. Ik heb een slijmbeurs ontsteking bovenop me voet. Dit is zo n 3 maanden geleden tevoorschijn gekomen bij een foto van me voet.. precies op me wreef heb ik bot en daar zit een slijmbeurs achter/onder… Nu vraag ik me af hoelang dit duurt, want ik loop al 3 maanden met me schoenveters los en t helpt voor geen meter… Ik werk in een winkel en loop heel de dag, dus t is vervelend .

 10. Al geruime tijd last van slijmbeursontsteking bij mijn heup , pijnstillers geslikt en cortisode spuit erin gehad, maar lijkt alleen maar meer pijn te doen in plaats dan dat het verbeterd. Arts zegt op geleide van de pijn alles mag/kan. Alle tips zijn welkom.

  1. Die groeit niet terug. Een slijmbeurs heeft natuurlijk wel een functie, maar soms is het onvermijdelijk ze te verwijderen. Het kan uiteindelijk wel klachten geven

 11. Ik heb een koud/warm-compres. Moet dit bij slijmbeursontsteking altijd koud gebruikt worden of na verloop van tijd juist warm? Binnen mijn familie is hierover onenigheid.

 12. Er staat bij slijmbeursonsteking door bacteriën advies om snel te behandelen maar praat je dan ook over een paar dagen of hoe snel? En hoe weet je dat t bacteriën zijn. Dan heb je waarschijnlijk koorts maar is een verhoging van 38,5 koorts? Bedankt voor reactie.

 13. Ik heb al 2 jaar een slijmbeursontsteking en peesontsteking in de schouder. 3 injecties gehad. Huisarts heeft me doorgestuurd naar orthopeet. Hij zei 3 maanden therapie en bent overal van af. Gedaan en geen verbetering. Uiteindelijk echo gemaakt en blijkt nog steeds slijmbeursontsteking, peesontsteking en scheurtje in pees. Nu zegt orthopeet fysio. Kan 9 maanden tot 1 jaar duren. Mijn vertrouwen is inmiddels weg. Wat raad u aan?

 14. Bespreek het met de fysiotherapeut. Als er met fysio ook geen verbetering in komt, vraag dan een verwijzing voor een second opnion bij een andere orthopeed in een ander ziekenhuis

 15. Na 4 maanden een slijmbeursontsteking in mijn heup heb ik 2 spuiten gehad, physio therapie ook 14 keer , maar t vlot niet wat te doen? Wordt aangeraden koud compressen en ook warmte , wat is nu beter?

 16. Ik heb verschrikkelijk pijn schouders slijm beurs ontsteking wat kan ik best nemen voor medicatie voor nachts niet uit te houden en spuit er in ben ik heel bang voor !!!

 17. Woon in Hongarije , en heb aan beide heupen artrose.Nu ook een slijmbeursontsteking aan de rechterkant, al van alles geprobeerd.Van de orthopeed 1 injectie gehad, heeft 2 dagen geholpen weer pijn.Nu nieuwe afspraak orthopeed,en waarschijnlijk weer een injectie.Wie heeft er ervaring dat de tweede injectie wel resultaat geeft.

 18. Ik heb jaren af en aan een soort “kiespijn” in mijn heupen. Onder invloed van vochtige kou word het erger. Daarom kampeer ik bv niet meer. Warmte doet mij juist goed. Herkend iemand dit?

 19. De slijmbeurs aan de knie is leeggezogen, naar een jaar weer vol, nu na een week alweer. geen ontsteking, geen pijn, wat nu? Operen? Ben ik als de dood voor…..

 20. Ik ben gisteren bij een specialist geweest en heb slijmbeursontsteking in de heup Dit is ontstaan juist de dag na de 2de coronaspuit Gisteren bij de specialist geweest en een inenting gekregen voor de pijn Nog nooit in mijn hele leven zo een pijnlijke inspuiting gekregen Resultaat de pijn is niet meer te houden en ik heb nogtans een hoge pijngrens

 21. Al 4 maanden een zwelling op de Hallux valgus.
  3 maanden voornamelijk gezeten met been omhoog.
  1ste maand gekoeld. Bloed onderzoek : slijm beurs ontsteking, geen jicht. Geen pijn ,geen roodheid of gloeien. Alleen pijn bij druk op de Hallux dus geen schoen aan . Zwelling wordt maar langzaam minder.
  Echt bursitis?

 22. Dan moet je met de klacht naar dokter gaan, Die kan dan wat onderzoek doen en je waarschijnlijk ook vertellen wat er aan de hand is

 23. Hallo. Afgelopen vrijdag ben ik maar naar de dokter gegaan. 3 dagen had ik last van me arm. Nu vertelde me dokter dat ik slijmbeurs ontsteking heeft in heb daarvoor naproxen 500 gr. Er voor gekregen. Heb het nu 2 keer al ingenomen maar het helpt voor geen meter. Heb zo slecht van geslapen afgelopen nacht. Tot hoelang moet ik wachten om toch weer naar de huisarts te gaan als de pijn niet weg gast. Volgens de beschrijving moet je het al na een uur minder pijn,er van hebben.

 24. Hallo, sinds 3 weken heeft mijn man een slijmbeursontsteking aan z’n elleboog. Advies was rust en ibuprofen. Nu zijn we op vakantie in het buitenland en sinds vandaag loopt er pus uit zijn elleboog. Ik kan nergens terugvinden wat we hieraan kunnen/moeten doen. We zwemmen veel in zee en zwembad. Heeft iemand advies?

 25. Ik heb al 4 weken last bursitis slijmbeursonsteking onder balvoet iemand raad!! De ëne dokter zegt intapen de andere zegt steunzolen de andere zegt leegzuigen(is dit pijnlijk).
  Mvg

  1. Slijmbeursontsteking schouder. Niet belasten et cetera is onmogelijk als je alleenstaand bent. Al twee jaar kan ik nog geen boterham smeren, alles is een marteling. Is mijn huisarts incompetent of schiet de medische wetenschap tekort?

  1. Orthopeed ja, maar voor ik daar aan toe kom is die huisarts goedbedoeld protocolfetisjist gemaakt door de bureaucratie. Ik wacht nou zes weken voor een foto intussen twintig euro armer voor een maagbeschermer tegen de pijnstiller. Niets klopt aan die zin dus door mijn woedeuitbarsting hierover heb ik uiteindelijk morfine gekregen waardoor ik inmiddels toch weer gelukkig ben in afwachting op blijkbaar veelvoorkomend probleem. Rare belgen die romeinen.

 26. jef,ik heb al 4 jaar slijmbeursvlies onsteking pillen gekregen spuiten cortisone,morfine spuiten nik helpt al ik is buiten gaat en het begint te regen komt de pijn nog meer op ik sta s’morgen tussen 6u 30 of 7 uur en ik ga slapen al de pijn mij te veel wordt om 6u 30 met te auto 30 minuten rijden en ik moet stoppen van te pijn ik ben 81 jaar.

 27. Een echo laten maken en er op aandringen dat de ontstoken slijmbeurs (na ruim 4 jaar pijnlijke ellende) nu eens operatief wordt verwijdert. Dus gisteren op de wachtlijst laten plaatsen hiervoor.
  Want steeds maar pleistertjes plakken met corticosteroïden, ibuprofen, diclofenac en brandjes blussen met morfine en naproxen, etc.. tot je laatste adem, is ook geen leven.
  De operatie is misschien duur voor iemand van 81 jaar. Maar geen medicus die jou dit recht in jouw gezicht zal vertellen.

 28. ik heb ook een slijmbeursontsteking op een hallux valgus. alleen bij lopen, druk van de schoen is pijnlijk, wat is daar tegen te doen ?

 29. Vanwege mijn handicap, loop ik een beetje moeilijk. Nu ben ik een half jaar geleden aangereden, toen ik op de fiets vat, met een auto. Ik ben behoorlijk hard gevallen en ik ben samen met mijn man naar de huisartsenpraktijk gegaan. Hier is naar mijn knieën nagekeken, net als mijn hooft maar er is niets uitgekomen. Omdat ik vrij regelmatig achter de computer zit, dacht ik in de eerste instantie dat ik een soort van ‘muis-schouder’, had maar mijn huisarts wist me te vertellen dat ik een slijmbeursontsteking had. Die val bij dat ongeluk is eigenlijk de enige harde val die ik kan terughalen. Ik kreeg 2 injecties van de huisarts en nu, een dag later, heb ik bijna nergens meer last van. Ik vraag me af, wat hij me heeft ingespoten en hoe het nu verder gaat. A.s. maandag kan ik hem wederom bellen maar misschien heeft u raad? Groetjes van Jacqueline , een vrouw van 55 jaar

 30. Wat hij precies heeft ingespoten met je de huisarts zelf vragen. Die weet dat.
  Hoe het verder gaat: als je geen klachten mer hebt is het goed. Anders zou je wellicht nog een verwijzing voor de fysiotherapeut kunnen krijgen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *