Slijmcyste; een bobbel op je lip
Slijmcyste; een bobbel op je lip

Wanneer je last hebt van een bobbeltje op je lip, dan kan het zijn dat er een slijmcyste zit. Wat is een slijmcyste precies en waardoor ontstaat deze?

Wat is een slijmcyste?

Een slijmcyste is een holte gevuld met slijm. De medische naam voor een slijmcyste is een mucocèle. In de meeste gevallen zitten slijmcystes aan de binnenkant van de onderlip. Een slijmcyste op de bovenlip is zeer zeldzaam. In sommige gevallen wordt het gezien in de wang of in de mondbodem. Wanneer de cyste in de mondbodem zit, in één van de uitvoergangetjes van de ondertongspeekselklier, dan wordt dit een ranula genoemd. In de volksmond wordt er dan ook wel gesproken over een kikvorsgezwel, vanwege de gelijkenis met de kikkerblaas.

Symptomen van een slijmcyste

Een slijmcyste op de lip is te herkennen aan een bolronde bult die op de lip ontstaat. Vaak ontstaan ze in korte tijd. Denk aan periode van 2 tot 6 weken. Ze kunnen in grootte variëren van enkele millimeters tot 1 ½ cm. De bult is gevuld met speeksel en kan wat blauwig doorschemeren.

Een ranula, een slijmcyste in de mondbodem, is ook gevuld met speeksel, maar deze kan qua grootte variëren van 1 tot 3 cm. Ook hier is de cyste te herkennen aan de blauwig transparante zwelling.

In de meeste gevallen doet een slijmcyste geen pijn, wel kan het een irriterend gevoel veroorzaken. Het is een goedaardige aandoening.

Oorzaken van een slijmcyste

In de mond en lippen zitten vele kleine speekselkliertjes. Deze maken het speeksel in de mond aan en houden de mondholte vochtig. De afvoergang van één van deze speekselklieren kan verstopt raken. Hierdoor kan het speeksel niet meer weg en hoopt zich dan op direct onder het slijmvlies. De oorzaak van dit verstopt raken kan een ontsteking of een trauma zijn. Bij een trauma kun je denken aan een verwonding van de lip, bijten op de lip of velletjes die worden losgetrokken. Ook kan een slijmpropje of speekselsteentje de oorzaak van de afsluiting zijn. Echter, in sommige gevallen ontstaat de verstopping zomaar.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

In de mond en lippen zitten vele kleine speekselkliertjes. Deze maken het speeksel in de mond aan en houden de mondholte vochtig. De afvoergang van één van deze speekselklieren kan verstopt raken. Hierdoor kan het speeksel niet meer weg en hoopt zich dan op direct onder het slijmvlies. De oorzaak van dit verstopt raken kan een ontsteking of een trauma zijn. Bij een trauma kun je denken aan een verwonding van de lip, bijten op de lip of velletjes die worden losgetrokken. Ook kan een slijmpropje of speekselsteentje de oorzaak van de afsluiting zijn. Echter, in sommige gevallen ontstaat de verstopping zomaar.

Behandeling van een slijmcyste

Behandeling is niet altijd noodzakelijk. In sommige gevallen gaat de cyste vanzelf weg. De bult kan ook leeg raken, nadat er op gebeten is. Hierbij komt er een dikke, slijmachtige vloeistof vrij. Wanneer de vloeistof weg is, verdwijnt de zwelling spontaan. Helaas komt de slijmcyste in deze gevallen na enige tijd weer terug. Aanprikken van de zwelling heeft dan ook geen zin.

Wanneer de cyste niet vanzelf weggaat, dan zal deze chirurgisch moeten worden verwijderd. Onder lokale verdoving wordt er een klein sneetje in de lip gemaakt. Via dat kleine sneetje wordt de cyste samen met nabijgelegen speekselkliertjes er uit gehaald. Daarna wordt het wondje met een oplosbare hechting gehecht. Binnen een week verdwijnen de oplosbare hechtingen vanzelf.

Vervolgens zal de kaakchirurg het verwijderde weefsel naar het laboratorium sturen om de diagnose te laten bevestigen. De kans dat een slijmcyste in de lip weer terugkomt, is ongeveer 10%.

Een ranula van de mondbodem is niet zo makkelijk weg te halen. Dit wordt onder narcose verwijderd door de kaakchirurg of KNO-arts. De kans op het opnieuw ontstaan van een ranula is echter groot (ongeveer 50%). In sommige gevallen wordt er hier gekozen om de ondertongspeekselklier te verwijderen.

Wanneer naar je huisarts?

Twijfel je na het lezen van dit artikel of je naar de huisarts moet? Doorloop dan eens onze vragenlijst en ontvang na afloop direct een betrouwbaar advies.

Bepaal binnen 1 minuut of u naar de huisarts moet

 

 

Bronnen: Medisch Centrum Leeuwarden, Elkerliek Ziekenhuis en huidziekten.nl

23 reacties

  1. Het weefsel had de arts niet opgestuurd nu zijndrie weken na de ingreep harde bolletjes te zien ente voelen.Wat nu??

  2. Ow, ik heb hem net voor de 2e keer “aangeprikt” en ik lees dus dat dit geen zin heeft. Wachten tot het terugkomt en dan naar de arts dus? Jeetje wat een gedoe.

  3. Ik krijg nu al weken aan een stuk elke dag op exact dezelfde plek zo’n bolletje en ik prik die steeds open maar die blijft terug komen. Is dit dan ook gewoon normaal?

  4. net naar dokter geweest diagnose slijmvlies cyste maar hij doet zeer eerst even afwachten dan naar chirurg is die pijn normaal dat ben ik vergeten te vragen

  5. ja ik had het ook voor een jaar maar heb het vandaag nog laten verwijderen bij de huisarts. ik hoop nu dat het niet terug komt.

  6. Ik vond de operatie uitzonderlijk pijnlijk. De hechting ook. Die stond zo strak als een pianosnaar. 2 maanden later voel ik hem nog steeds. Ook meende ik een nieuwe kleine tranparante speekselcyste op mijn onderlip te bespeuren. Toen heb ik besloten eerst maar een een avond te spoelen met rode wijn. Twee dagen later was het blaasje weg. Zou dit mogelijk een wat subtielere remedie kunnen zijn?

  7. Ik gebruikte maalox i.v.m. zure oprispingen en kauwde op de tabletten om ze daarna met veel speeksel door te slikken. Sindsdien heb ik twee keer een verstopte speekselklier gehad. Ik ben nu even gestopt met de maalox

  8. ik heb er in de ochtend een onder me lip gekregen walgelijk zeg telkens wanneer ik praat zie je hem hoe kom ik ervan af zonder een operatie te hoeven doen

  9. Ik heb ze ook al en toe. Het beste is om er niet aan te zitten, dan gaan ze vanzelf weg. Maar als ik er per ongelijk op bijt zwelt hij op en prik ik hem door. Om na een dag weer terug te komen…
    Advies: zo veel mogelijk vanaf blijven! Maar lukt niet altijd…

  10. Anoniem. 25 oktober 2021.
    Jaren geleden ooit een slijm cyste aan de binnenkant van de bovenlip aan geprikt waarna ik hem met regelmaat even leeg knijp met m’n tanden.
    Zit dus op een gunstige plek…gaatje blijft dus open. 🙂

    1. 2 maanden geleden een laten verwijderen op mijn onderlip. “Ziet u dadelijk niets meer van”. Ik heb echter een subtiel opgezwollen lip, plus een hard bolletje/zwelling (litteken). Dat laatste is logisch; maar de zwelling over de breedte van mijn lip snap ik niet… ook niet in de context “ziet u dadelijk niets meer van”. Men zei dat ik 4 weken moest machten. Het zijn er nu 8 en geen verschil. En nu?

  11. Al 1 jaar last, al misschien 20x terug gekomen. Morgen word hij dan eindelijk chirurgisch verwijderd ik ben benieuwd of hij ook weg blijft

  12. Goedemorgen,
    Vraag: kindje gevallen sneetje in de lip. Ouders hadden helaas niet gekoeld, nu zijn er twee bulten (wildvlees op de lip).
    Nu de vraag: omdat kinderen nog in ontwikkeling zijn gaan de bulten (wildvlees) van zelf weg?
    Is er misschien een zalf om op de bultjes te smeren en te masseren?
    Heeft u nog andere tips?

    Alvast bedankt,

    Groet

  13. Ik kan daar zo geen antwoord op geven. Het kindje zou dan toch even met een van de ouders langs de huisarts moeten gaan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *