Spierverkramping, wat kan de oorzaak zijn?

We hebben allemaal weleens een spierverkramping. Maar wanneer de krampen vaak optreden en ernstige pijn veroorzaken, dan kan dit wijzen op een onderliggende aandoening. Wat is spierverkramping, en wat kan de oorzaak zijn?

Wat is spierverkramping?

Een spierverkramping of kramp is het spontane, onwillekeurige samentrekken van de vezels van je spieren. Je hebt er geen controle over.  Je kunt onder andere last krijgen van spierkramp in je kuiten, benen, armen of tenen. Maar wanneer je last hebt van steken in de zij tijdens het hardlopen, dan kan dat ook het gevolg zijn van kramp. Kramp in je middenrif. Ook een stijve nek kan een voorbeeld van een spierverkramping zijn, net als spit.

Symptomen

Wanneer je kramp hebt, dan is de spier gespannen en voelt deze hard en strak aan. Daarnaast kan een spierverkramping erg pijnlijk zijn. Vaak is dit een scherpe pijn. Het is vaak moeilijk om het verkrampte weefsel te laten ontspannen.

Oorzaken

Spierverkrampingen kent vele oorzaken. Mogelijke oorzaken kunnen zijn:

 • Slechte doorbloeding
  Eén van de meest voorkomende oorzaken van een spierverkramping, is een slechte doorbloeding. Wanneer de spieren belast worden, dan is er veel energie nodig. Wanneer de doorbloeding van een spier tekortschiet, dan wordt er te weinig zuurstof aangevoerd en te weinig afvalstoffen afgevoerd. Het gevolg is dat er melkzuur ontstaat. Bij een bepaalde hoeveelheid melkzuur in het bloed, geeft dat een gevoel van vermoeidheid en spierpijn. De spier verzuurt op dat ogenblik. Op het moment dat er dan na een zware inspanning een enorme hoeveelheid melkzuur zich ophoopt, dan trekt de spier plotseling sterk samen en verstijft deze. Op dat moment ontstaat er een spierverkramping.
 • Aandoening aan de bloedvaten
  Vernauwingen in de beenslagaders (etalagebenen) ontstaan door slagaderverkalking. Door de vernauwing vermindert de bloedtoevoer naar de benen. De beenspieren krijgen minder zuurstof, en dan kan iemand een stekende pijn en kramp in de benen ervaren.
 • Langdurig aanspannen van bepaalde spiergroepen
  Deze vorm van spierkrampen, komt vaak voor bij mensen die voor een lange periode continue dezelfde handeling uitvoeren met de handen, zoals schrijven of typen. Dit wordt ook wel een beroepskramp genoemd.
 • Mineralentekort
  Normaal trekken spieren zich samen en ontspannen ze zich weer. Hiervoor zijn bepaalde stoffen nodig, zoals magnesium, kalium en calcium. Bij een tekort aan deze stoffen in het bloed, kan dit leiden tot een verstoring in het samentrekken en ontspannen van de spiervezels. Zo kunnen pijnlijke krampen ontstaan. Dit kan door je voeding komen, maar ook door het gebruik van bepaalde medicijnen.
 • Medicijnen
  Spierkrampen kunnen ook optreden als bijwerking van bepaalde geneesmiddelen. Medicijnen die spierkrampen kunnen veroorzaken zijn: plaspillen, geneesmiddel tegen Alzheimer, medicijnen tegen botontkalking, bepaalde luchtwegverwijders en statines voor cholesterol.
 • Giftige stoffen
  Sommige stoffen leiden tot spierkrampen zoals; landbouwgif, alcohol en een overmaat aan cafeïne.
 • Zwangerschap
  Tijdens de zwangerschap kun je last krijgen van kuitkrampen. Waarschijnlijk spelen hierbij meerdere factoren een rol, waaronder een verminderde doorbloeding van de benen, magnesiumtekort en dat de beenspieren extra gewicht moeten dragen.
 • Neurologische problemen
  Maar ook bepaalde neurologische problemen kunnen spierverkrampingen veroorzaken zoals ‘Restless legs’, beschadigingen aan de zenuwbanen (neuropathie), neurologische ziektes als MS en ALS en bij (erfelijke) spierziektes.

Wat kun je zelf doen?

Op het moment dat je een verkramping op voelt komen, dan kun je voorzichtig de spier proberen te strekken. In eerste instantie kan dit voor een verergering van de pijn zorgen, maar vervolgens zal deze snel afnemen. Wanneer je last hebt van nachtelijke krampen, dan zou je kunnen proberen om je je benen hoger te leggen dan je hoofd. Hierdoor stroomt het bloed beter door. Daarnaast kun je afhankelijk van de oorzaak van de spierverkramping, de volgende dingen doen:

 • Het aannemen van een goede (zit-)houding.
 • Niet te strakke kleding dragen.
 • Eet meer voedingsmiddelen die rijk zijn aan magnesium en calcium. Overleg met je huisarts of supplementen kunnen helpen.
 • Niet te veel te eten voor het sporten en drink voldoende.
 • Wanneer je last hebt van spierverkrampingen tijdens of na het sporten, dan is het verstandig om de tijd te nemen voor een warming-up en cooling-down.
 • Voor het slapen de spieren ontspannen.

Behandeling

Spierverkramping is vaak lastig te behandelen, maar kan behandeld worden met bepaalde medicijnen waaronder spierverslappende middelen of anti-epileptica. Wanneer naar je huisarts?Als met een week de spierverkramping niet duidelijk vermindert, is het verstandig om de hulp van een huisarts in te roepen. Verrekkingen of andere rugblessures waarbij de pijn duidelijk niet tot een paar spieren beperkt blijft, moeten altijd door de dokter beoordeeld worden.

 

Bronnen: encyclopedie.medicinfo.nl

 

9 reacties

 1. Anoniem 25 januari 2019 at 07:33

  Spierverkramping van nek

  Beantwoorden

 2. Anoniem 20 mei 2019 at 11:29

  Ik heb aan de binnenkant van de boven benen regelmatig kramp verschijnselen

  Beantwoorden

 3. Anoniem 6 juni 2019 at 23:05

  Ik heb steeds kramp aan de achterkant van mijn bovenbenen als ik uit bed op moet staan om naar toilet te gaan. En ook vaak verkramping van mijn slokdarm, dan moet ik een glas melk drinken of een pepermuntje eten, dat helpt wel. Maar de beenkrampen weet ik niet wat ik daar aan moet doen, ik durf bijna niet meer te gaan slapen want ook vaak als ik me omdraai word ik wakker met vreselijke kramp.

  Beantwoorden

 4. Anoniem 23 juni 2019 at 05:31

  ook ik heb hier zoveel last van de laatste tijd, lijkt wel of ik bovenstaand verhaal heb geschreven.
  Maar wat kun je er tegen doen.

  Beantwoorden

 5. Anoniem 10 juli 2019 at 16:48

  Ik zit met hetzelfde probleem, kan niet lang blijven zitten bijvoorbeeld
  Dan krijg ik hevige pijnen in mijn hamstrings
  Dit trekt door mijn hele linkerbeen
  Autorijden is erg pijnlijk bijvoorbeeld na een kwartier tot een halfuur

  Dus als iemand mij uit de brand kan helpen

  Beantwoorden

 6. Anoniem 19 juli 2019 at 08:33

  Ik ben aan het verstijven, vooral s’nachts dat lig je een bepaalde houding, mijn benen billen zijn dan helemaal verkrampt, kan haast niet uit bed komen, ik slik al magnesium

  Beantwoorden

 7. Anoniem 19 juli 2019 at 18:16

  Ik heb dezelfde klachten ‘s morgens. Kan bijna niet lopen van de pijn. Na een zware pijnstiller verdwijnt de pijn langzaam.
  Ik dacht dat ik hier de antwoorden van een arts zou vinden.

  Beantwoorden

 8. Anoniem 4 augustus 2019 at 09:16

  Ik heb enorme pijn in mijn grote bilspier vooral rechts. Zo veel fysiotherapeuten hebben er al naar gekeken, zelfs in het ziekenhuis geweest voor foto’s.. mijn rug, schouders en nek zitten ook helemaal vast en wordt niet minder wat ik ook doe.

  Beantwoorden

 9. Anoniem 21 augustus 2019 at 10:18

  ik heb al verschillende keren een aanval gehad in mijn armen, het duurt m.aar even maar is heel akelig ik wordt dan ook duizelig, moet dan heel rustig gaan liggen

  Beantwoorden