Spierverkramping: wat kan de oorzaak zijn?
Spierverkramping, wat kan de oorzaak zijn?

We hebben allemaal weleens kramp. Maar wanneer de krampen vaak optreden en ernstige pijn veroorzaken, dan kan dit wijzen op een onderliggende aandoening. Wat is spierverkramping, en wat kan de oorzaak zijn?

Wat is spierverkramping?

Een spierverkramping of kramp is het spontane, onwillekeurige samentrekken van de vezels van je spieren. Je hebt er geen controle over.  Je kunt onder andere last krijgen van spierkramp in je kuiten, benen, armen of tenen. Maar wanneer je last hebt van steken in de zij tijdens het hardlopen, dan kan dat ook het gevolg zijn van kramp. Kramp in je middenrif. Ook een stijve nek kan een voorbeeld van een spierverkramping zijn, net als spit.

Symptomen

Wanneer je kramp hebt, dan is de spier gespannen en voelt deze hard en strak aan. Daarnaast kan een spierverkramping erg pijnlijk zijn. Vaak is dit een scherpe pijn. Het is vaak moeilijk om het verkrampte weefsel te laten ontspannen.

Oorzaken

Spierverkrampingen kent vele oorzaken. Mogelijke oorzaken kunnen zijn:

Slechte doorbloeding

Eén van de meest voorkomende oorzaken van een spierverkramping, is een slechte doorbloeding. Wanneer de spieren belast worden, dan is er veel energie nodig. Wanneer de doorbloeding van een spier tekortschiet, dan wordt er te weinig zuurstof aangevoerd en te weinig afvalstoffen afgevoerd. Het gevolg is dat er melkzuur ontstaat. Bij een bepaalde hoeveelheid melkzuur in het bloed, geeft dat een gevoel van vermoeidheid en spierpijn. De spier verzuurt op dat ogenblik. Op het moment dat er dan na een zware inspanning een enorme hoeveelheid melkzuur zich ophoopt, dan trekt de spier plotseling sterk samen en verstijft deze. Op dat moment ontstaat er een spierverkramping.

Aandoening aan de bloedvaten

Vernauwingen in de beenslagaders (etalagebenen) ontstaan door slagaderverkalking. Door de vernauwing vermindert de bloedtoevoer naar de benen. De beenspieren krijgen minder zuurstof, en dan kan iemand een stekende pijn en kramp in de benen ervaren.

Langdurig aanspannen van bepaalde spiergroepen

Deze vorm van spierkrampen, komt vaak voor bij mensen die voor een lange periode continue dezelfde handeling uitvoeren met de handen, zoals schrijven of typen. Dit wordt ook wel een beroepskramp genoemd.

Mineralentekort

Normaal trekken spieren zich samen en ontspannen ze zich weer. Hiervoor zijn bepaalde stoffen nodig, zoals magnesium, kalium en calcium. Bij een tekort aan deze stoffen in het bloed, kan dit leiden tot een verstoring in het samentrekken en ontspannen van de spiervezels. Zo kunnen pijnlijke krampen ontstaan. Dit kan door je voeding komen, maar ook door het gebruik van bepaalde medicijnen.

Medicijnen

Spierkrampen kunnen ook optreden als bijwerking van bepaalde geneesmiddelen. Medicijnen die spierkrampen kunnen veroorzaken zijn: plaspillen, geneesmiddel tegen Alzheimer, medicijnen tegen botontkalking, bepaalde luchtwegverwijders en statines voor cholesterol.

Giftige stoffen

Sommige stoffen leiden tot spierkrampen zoals; landbouwgif, alcohol en een overmaat aan cafeïne.

Zwangerschap

Tijdens de zwangerschap kun je last krijgen van kuitkrampen. Waarschijnlijk spelen hierbij meerdere factoren een rol, waaronder een verminderde doorbloeding van de benen, magnesiumtekort en dat de beenspieren extra gewicht moeten dragen.

Neurologische problemen

Maar ook bepaalde neurologische problemen kunnen spierverkrampingen veroorzaken zoals ‘Restless legs’, beschadigingen aan de zenuwbanen (neuropathie), neurologische ziektes als MS en ALS en bij (erfelijke) spierziektes.

Wat kun je zelf doen?

Op het moment dat je een verkramping op voelt komen, dan kun je voorzichtig de spier proberen te strekken. In eerste instantie kan dit voor een verergering van de pijn zorgen, maar vervolgens zal deze snel afnemen. Wanneer je last hebt van nachtelijke krampen, dan zou je kunnen proberen om je je benen hoger te leggen dan je hoofd. Hierdoor stroomt het bloed beter door. Daarnaast kun je afhankelijk van de oorzaak van de spierverkramping, de volgende dingen doen:

 • Het aannemen van een goede (zit-)houding.
 • Niet te strakke kleding dragen.
 • Eet meer voedingsmiddelen die rijk zijn aan magnesium en calcium. Overleg met je huisarts of supplementen kunnen helpen.
 • Niet te veel te eten voor het sporten en drink voldoende.
 • Wanneer je last hebt van spierverkrampingen tijdens of na het sporten, dan is het verstandig om de tijd te nemen voor een warming-up en cooling-down.
 • Voor het slapen de spieren ontspannen.

Behandeling

Spierverkramping is vaak lastig te behandelen, maar kan behandeld worden met bepaalde medicijnen waaronder spierverslappende middelen of anti-epileptica. Wanneer naar je huisarts?Als met een week de spierverkramping niet duidelijk vermindert, is het verstandig om de hulp van een huisarts in te roepen. Verrekkingen of andere rugblessures waarbij de pijn duidelijk niet tot een paar spieren beperkt blijft, moeten altijd door de dokter beoordeeld worden.

 

Bronnen: Rode Kruis en Gezondheid en Wetenschap

48 reacties

 1. Ik heb steeds kramp aan de achterkant van mijn bovenbenen als ik uit bed op moet staan om naar toilet te gaan. En ook vaak verkramping van mijn slokdarm, dan moet ik een glas melk drinken of een pepermuntje eten, dat helpt wel. Maar de beenkrampen weet ik niet wat ik daar aan moet doen, ik durf bijna niet meer te gaan slapen want ook vaak als ik me omdraai word ik wakker met vreselijke kramp.

 2. ook ik heb hier zoveel last van de laatste tijd, lijkt wel of ik bovenstaand verhaal heb geschreven.
  Maar wat kun je er tegen doen.

 3. Ik zit met hetzelfde probleem, kan niet lang blijven zitten bijvoorbeeld
  Dan krijg ik hevige pijnen in mijn hamstrings
  Dit trekt door mijn hele linkerbeen
  Autorijden is erg pijnlijk bijvoorbeeld na een kwartier tot een halfuur

  Dus als iemand mij uit de brand kan helpen

 4. Ik ben aan het verstijven, vooral s’nachts dat lig je een bepaalde houding, mijn benen billen zijn dan helemaal verkrampt, kan haast niet uit bed komen, ik slik al magnesium

 5. Ik heb dezelfde klachten ‘s morgens. Kan bijna niet lopen van de pijn. Na een zware pijnstiller verdwijnt de pijn langzaam.
  Ik dacht dat ik hier de antwoorden van een arts zou vinden.

 6. Ik heb enorme pijn in mijn grote bilspier vooral rechts. Zo veel fysiotherapeuten hebben er al naar gekeken, zelfs in het ziekenhuis geweest voor foto’s.. mijn rug, schouders en nek zitten ook helemaal vast en wordt niet minder wat ik ook doe.

 7. ik heb al verschillende keren een aanval gehad in mijn armen, het duurt m.aar even maar is heel akelig ik wordt dan ook duizelig, moet dan heel rustig gaan liggen

 8. U hebt grote kans dat u rondloopt met een bekkenverwringing. Dit houd in dat 1 kant iets achterover staat. Dit blijft zo tenzij u een manueel therapeut bezoekt . Deze zet met 1 behandeling de boel recht en d a n kunt u e r weer tegen

 9. Ik ken ook het probleem van hevige kramp van binnenkant bovenbeen en voeten. Ik gebruik magnesium poeder van de drogist. Werkt binnen 5 minuten. Bij mij is het een opname probleem door teveel maagzuurremmers en metformine. Daar door is het maagzuur niet zuur genoeg.

  1. Mijn vriendin heeft kramp in allerlei delen van haar lichaam sinds ze metformine slikt.
   De eerste variant vd methformine bezorgde haar een terugkerende schimmelinfectie en de variant die ze nu slikt wekt de argwaan dat die haar vreemde krampen (sinds 2 maanden) wel eens zou kunnen veroorzaken.
   Is of zijn verbanden tussen kramp en methformine aantoonbaar?
   p.s. ze is al extra magnesium gaan gebruiken en nu wanhopig !

 10. ik heb last van kramp in mijn recherkuit overdag en savonds en snachts word ik er soms wakker van. alleen in mijn rechterbeen. ook tijdens lopen of wandelen. wat kan ik er aan doen? geef mijn benen veel rust maar kan niet mee wandelen wat ik zo graag doe. Is er een middel????

 11. Als kind al regelmatig kramp in de kuiten. Nu 45 jaar. De laatste 2 jaar steeds vaker kramp op steeds meer plekken. Echt extreem. Met toeval iets tegen gekomen over jodium te kort. Sinds ik dagelijks jodium neem gaat het stukken beter. Maar ik heb veel meer nodig dan de aanbevolen hoeveelheid. Dat vind ik wel vreemd. Zou graag de oorzaak weten. Mijn huisarts heegt geen idee en zegt blijf de jodium maar nemen als dat helpt. Maar ik kan nog geen halve dag zonder.

 12. Ik heb een spierziekte, en daardoor een zwakke nek. Ik heb eergisteren een te snelle beweging gemaakt met mijn nek. En toen kreeg ik een spierverkramping achtig gevoel in mijn nek. (Achter onder schedel rand) nu als ik steeds mijn nek achterover doe en weer terug rechtop schiet die kramp er weer in. Wat kan ik nu doen? En is dit ernstig ?

 13. Ik heb zenuwbeschadiging..door een dubbele discus nekhernia..geopeerd 4/9/2018.. dit of verlamp zijn..ervoor teveel gewerkt 7/7.. krampen armen handen romp keel voeten tenen rug..tremor in men rechterarm schrijverskrampen..veel testen ondergaan na zoeken..creptotetanie..anders verwoord spasmefolie neem nu enkele maanden meterelax rivitrol diazepan flogyfitol plus met kurkuma en al stukken beter ze komen nog dagelijkse op maar leefbaar.. werk ook progressief zodat ik de nodige rust heb en als ik me opjaag en vlug vanalles wil doen en stress zweten kom het terug dus via men revalidatie träject zwemmen en thyus yoga omdat de spieren verzuurd zitten en gespannen mvg Yolande

  1. Hoe komt het dat ik hele scherpe kramp krijg rond achter mijn rechter oor en nek dan voel ik zelfs knobbeltjes opzetten en ook kramp aan mijn ribben zowel rechts als linker kant wanneer ik mijn billen moet afvegen

 14. Ik heb last van kramp door mijn hele lichaam. Het begint ‘s avonds met mijn linkerhand gevolgd door mijn rechter. Ook heb ik kramp onder mijn kin en bij mijn kaken. Voeten en tenen gaan alle kanten op. Bovenbenen op de raarste plekken en het gekke is dat ik haast geen last heb van kuitkramp.
  Ik slik magnesium nitraat,calcium. Niks helpt. Alleen hoge dosis valium maar die kan indoors de kramp moeilijk uit de strip krijgen. En dan nog sterke pijn stillers erbij. Ik moet met handschoenen aan slapen. Als ik mijn sokken probeer aan te doen treedt er gelijk kramp in mijn bovenbuur op. Wie oh wie kan mij helpen?

 15. Na het sporten heb ik ‘soms s nachts kramp in mijn kuiten en voeten. Wat bij mij helpt is het drinken van een halve liter water. Als het heel erg is, drink ik na een uur nog een halve liter water en dan kan ik weer slapen.

 16. Ik heb na hevige rugpijn steeds kramp in mijn onderrug en billen. Het zou een zenuw beschadiging kunnen zijn.
  Vaak gaan zenuwen en spieren samen.

 17. Ga altijd hiermee naar huisarts.
  Mijn tip leer over voeding.
  Meestal is een bouillon al een goede aanvulling. Drink voldoende water. Beweeg elke dag een half uur of tien minuten intens.. Beenspieren.. Doe rek en strek oefeningen. Stop met alle suiker en toegevoegde suiker.

 18. Kramp in mijn rechter voet en kuit. Als ik ‘s ochtend wakker wordt en mijn uitrek, verkrampt mijn voet en kuit. Dus probeer ik dat te voorkomen, door mij niet uit te rekken. Ook heb ik soms een soort sandaal in bed aan, zodat mijn voet en tenen geen kant uit kunnen. Dus dan voorkom ik een holvoet en naar boven krommende tenen. Ik heb last van een halve klapvoet door een beschadigde rugzenuw. Dat zou mogelijke mede een oorzaak kunnen zijn. Maar ook kennissen hoor ik over dergelijke klachten.

 19. Ik heb regelmatig last van spierkramp in teen, voet, kuit, pols, arm. Vaak na strekking van die spier. Ik gebruik al langere tijd een luchtwegverwijderaar. Nu Foster 100/6 4 pufjes per dag. Kan dit de oorzaak zijn?

 20. Ik heb veel spierpijn in mijn benen ,maar tegenwoordig ook in mijn borstspier heel pijnlijk en vervelend weet u iets wat helpt

 21. Heeft iemand wel eens kramp tussen de ribben ( als ik autogordel pak) of onder in de buik rechts bij buikspieroefeningen doen.
  Heb kramp op de vreemdste plaatsen!

 22. Heb snachtsnde electrische deken aan in bed, op stand twee, hele nacht, dan kan ik me overdag tenminste bewegen. Ben bij dokters geweest niks gevonden en moet maar pijnstillers slikken. Gebruik wel metformine, zou dat de oorzaak zijn?

 23. Weet dat het gevaarlijk kan zijn om elektrische deken hele nacht aan te hebben. Let op dat deken strak ligt in bed. Gaf wel enorme verlichting want raakte daarvoor helemaal verkrampt. Ben met metformine gestopt, zie bijsluiter bij medicijn. Ga nu maar erg afvallen om te zorgen het niet meer nodig te hebben,

 24. Ik heb zelf ook heel veen pijn aan de binnenkant van mijn boven bijn, als ik mijn broek uittrek en mijn been omhoog doe dan krijg ik erge kramper aan de binnenkant met enorme pijn

 25. Ik krijg spierkrampen in mijn vingers, tenen en onderbenen na het eten van suiker. De huisarts zegt het niets. Weet iemand iets van dit symptoom? Silvia

 26. spierkramp achter je bovenbeen kan je er uit krijgen door je been over elkaar te doen als je gaat zitten en je knie met alle twee de handen na je toe te trekken. de fisio heeft mij dit geleerd. hoop dat dit ook bij u helpt.

 27. Ik heb 2 hernia operaties gehad laatste vorig jaar juni. Minstens 10 keer oer dag kramp in tenen voeten soms kuitbeen drink voldoende bloedonderzoek is goed. Ik word er radeloos van huisarts doet niets wat kan ik doen

 28. Ik loop al een paar maanden met rug klachten. Heb een hernia. Op het moment geen last van mijn rug maar de pijn is verplaats naar mijn bil en been. Alleen de linkerkant. Als ik zit voel ik mijn hele been afknallen. En doet ook echt veel zeer met zitten. Krijg dan uiteindelijk ook pijn in mijn knie holte. Als ik opsta van de bank schieten er kramp scheuten door mijn hele been. Ga dan echt kapot van de pijn. Liggen verlichte de boel eerst nog maar sinds 1.5 weken heb ik 24/7 pijn. Ook in ligstand. Als ik smorgens wakker word heb ik ook gelijk weer hevige pijn en kan ik moeilijk opstaan. Zit nu zelfs aan de morfine zoveel pijn heb ik.

 29. Ik heb al een paar jaar chronische kramp in mijn linker been. Ik wordt er wanhopig van en heb van alles geprobeerd. Alleen geen spierverslappers. Ik wacht op het oordeel van de neuroloog.

 30. Ik heb letterlijk in mijn geld lijf elke dag verschillende malen hele erge spierkrampen.
  Oa in mijn nek onder de schouderbladen mijn buikspieren maar ook in de benen en mijn handen.
  Ook last van restless legs.
  Ik wordt er knettergek van.
  Bij de minste inspanning is het weer prijs.

 31. Iedereen geeft het advies om magnesium te slikken. Ik krijg daar juist krampen in mijn bovenbenen van. Kan door voeding komen of medicijnen, bv paracetamol.

 32. Ik krijg steeds meer last van krampen.
  Eerst alleen de onderbenen maar zo langzamerhand in mijn hele lichaam.
  De laatste tijd ook in mijn handen.
  Sinds vandaag de hele dag pijn in mijn handen en steeds schiet er weer kramp in
  Ik gebruik luchtwegverwijderaars……via Google lees ik al dat het hier ook van kan komen.
  Is hier verder iets aan te doen.
  Vindt het nu nl. niet zo leuk meer!

 33. Goedendag. Sinds een paar jaar heb ik regelmatig hele pijnlijke kramp in mijn romp, binnen in mijn lichaam. Van rechtsboven onder het schouderblad binnenin tot links onderin mijn rug. Dit is zo ontzettend pijnlijk en duurt van 3-10 minuten. Verder geen andere symptomen. Ik slik magnesium citraat, maar heb ondanks dat er nog steeds last van. Mijn huisarts heeft geen idee en Google ook niet.

  1. Ik heb heel veel kramp in mijn ondebeen en voet. Vaak begint het vooral rechts.

   Ben er achter gekomen:
   – Dat stress het extra aanwakkert
   – Cafeïne en alcohol ook
   – Goed slapen helpt
   – Veel water drinken ook
   – Fruit zoals passievruchten eten helpt. Vanwege de voedingswaarde. Natrium etc

   Verder heb je apparaatjes die mini elektrische schokjes geven om je spieren te laten ontspannen. Dit helpt redelijk.

   Maar over gaat het niet en het blijft vervelend. Hiermee zorg je er hooguit mee dat het minder wordt.

 34. ik heb al 12 jaar kramp incidenteel vooral bij het opstaan en omdraaien in bed. Ook als ik een spannende film kijk en sterkte emoties heb. Het zit in mijn hele onderbeen, dan weer rechts dan weer links…… en soms twee keer achter elkaar. Ik ben bang om te gaan slapen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *