Spierverkramping, wat kan de oorzaak zijn?

We hebben allemaal weleens een spierverkramping. Maar wanneer de krampen vaak optreden en ernstige pijn veroorzaken, dan kan dit wijzen op een onderliggende aandoening. Wat is spierverkramping, en wat kan de oorzaak zijn?

Wat is spierverkramping?

Een spierverkramping of kramp is het spontane, onwillekeurige samentrekken van de vezels van je spieren. Je hebt er geen controle over.  Je kunt onder andere last krijgen van spierkramp in je kuiten, benen, armen of tenen. Maar wanneer je last hebt van steken in de zij tijdens het hardlopen, dan kan dat ook het gevolg zijn van kramp. Kramp in je middenrif. Ook een stijve nek kan een voorbeeld van een spierverkramping zijn, net als spit.

Symptomen

Wanneer je kramp hebt, dan is de spier gespannen en voelt deze hard en strak aan. Daarnaast kan een spierverkramping erg pijnlijk zijn. Vaak is dit een scherpe pijn. Het is vaak moeilijk om het verkrampte weefsel te laten ontspannen.

Oorzaken

Spierverkrampingen kent vele oorzaken. Mogelijke oorzaken kunnen zijn:

 • Slechte doorbloeding
  Eén van de meest voorkomende oorzaken van een spierverkramping, is een slechte doorbloeding. Wanneer de spieren belast worden, dan is er veel energie nodig. Wanneer de doorbloeding van een spier tekortschiet, dan wordt er te weinig zuurstof aangevoerd en te weinig afvalstoffen afgevoerd. Het gevolg is dat er melkzuur ontstaat. Bij een bepaalde hoeveelheid melkzuur in het bloed, geeft dat een gevoel van vermoeidheid en spierpijn. De spier verzuurt op dat ogenblik. Op het moment dat er dan na een zware inspanning een enorme hoeveelheid melkzuur zich ophoopt, dan trekt de spier plotseling sterk samen en verstijft deze. Op dat moment ontstaat er een spierverkramping.
 • Aandoening aan de bloedvaten
  Vernauwingen in de beenslagaders (etalagebenen) ontstaan door slagaderverkalking. Door de vernauwing vermindert de bloedtoevoer naar de benen. De beenspieren krijgen minder zuurstof, en dan kan iemand een stekende pijn en kramp in de benen ervaren.
 • Langdurig aanspannen van bepaalde spiergroepen
  Deze vorm van spierkrampen, komt vaak voor bij mensen die voor een lange periode continue dezelfde handeling uitvoeren met de handen, zoals schrijven of typen. Dit wordt ook wel een beroepskramp genoemd.
 • Mineralentekort
  Normaal trekken spieren zich samen en ontspannen ze zich weer. Hiervoor zijn bepaalde stoffen nodig, zoals magnesium, kalium en calcium. Bij een tekort aan deze stoffen in het bloed, kan dit leiden tot een verstoring in het samentrekken en ontspannen van de spiervezels. Zo kunnen pijnlijke krampen ontstaan. Dit kan door je voeding komen, maar ook door het gebruik van bepaalde medicijnen.
 • Medicijnen
  Spierkrampen kunnen ook optreden als bijwerking van bepaalde geneesmiddelen. Medicijnen die spierkrampen kunnen veroorzaken zijn: plaspillen, geneesmiddel tegen Alzheimer, medicijnen tegen botontkalking, bepaalde luchtwegverwijders en statines voor cholesterol.
 • Giftige stoffen
  Sommige stoffen leiden tot spierkrampen zoals; landbouwgif, alcohol en een overmaat aan cafeïne.
 • Zwangerschap
  Tijdens de zwangerschap kun je last krijgen van kuitkrampen. Waarschijnlijk spelen hierbij meerdere factoren een rol, waaronder een verminderde doorbloeding van de benen, magnesiumtekort en dat de beenspieren extra gewicht moeten dragen.
 • Neurologische problemen
  Maar ook bepaalde neurologische problemen kunnen spierverkrampingen veroorzaken zoals ‘Restless legs’, beschadigingen aan de zenuwbanen (neuropathie), neurologische ziektes als MS en ALS en bij (erfelijke) spierziektes.

Wat kun je zelf doen?

Op het moment dat je een verkramping op voelt komen, dan kun je voorzichtig de spier proberen te strekken. In eerste instantie kan dit voor een verergering van de pijn zorgen, maar vervolgens zal deze snel afnemen. Wanneer je last hebt van nachtelijke krampen, dan zou je kunnen proberen om je je benen hoger te leggen dan je hoofd. Hierdoor stroomt het bloed beter door. Daarnaast kun je afhankelijk van de oorzaak van de spierverkramping, de volgende dingen doen:

 • Het aannemen van een goede (zit-)houding.
 • Niet te strakke kleding dragen.
 • Eet meer voedingsmiddelen die rijk zijn aan magnesium en calcium. Overleg met je huisarts of supplementen kunnen helpen.
 • Niet te veel te eten voor het sporten en drink voldoende.
 • Wanneer je last hebt van spierverkrampingen tijdens of na het sporten, dan is het verstandig om de tijd te nemen voor een warming-up en cooling-down.
 • Voor het slapen de spieren ontspannen.

Behandeling

Spierverkramping is vaak lastig te behandelen, maar kan behandeld worden met bepaalde medicijnen waaronder spierverslappende middelen of anti-epileptica. Wanneer naar je huisarts?Als met een week de spierverkramping niet duidelijk vermindert, is het verstandig om de hulp van een huisarts in te roepen. Verrekkingen of andere rugblessures waarbij de pijn duidelijk niet tot een paar spieren beperkt blijft, moeten altijd door de dokter beoordeeld worden.

 

Bronnen: encyclopedie.medicinfo.nl

 

27 reacties

 1. Anoniem 25 januari 2019 at 07:33

  Spierverkramping van nek

  Beantwoorden

 2. Anoniem 20 mei 2019 at 11:29

  Ik heb aan de binnenkant van de boven benen regelmatig kramp verschijnselen

  Beantwoorden

 3. Anoniem 6 juni 2019 at 23:05

  Ik heb steeds kramp aan de achterkant van mijn bovenbenen als ik uit bed op moet staan om naar toilet te gaan. En ook vaak verkramping van mijn slokdarm, dan moet ik een glas melk drinken of een pepermuntje eten, dat helpt wel. Maar de beenkrampen weet ik niet wat ik daar aan moet doen, ik durf bijna niet meer te gaan slapen want ook vaak als ik me omdraai word ik wakker met vreselijke kramp.

  Beantwoorden

 4. Anoniem 23 juni 2019 at 05:31

  ook ik heb hier zoveel last van de laatste tijd, lijkt wel of ik bovenstaand verhaal heb geschreven.
  Maar wat kun je er tegen doen.

  Beantwoorden

 5. Anoniem 10 juli 2019 at 16:48

  Ik zit met hetzelfde probleem, kan niet lang blijven zitten bijvoorbeeld
  Dan krijg ik hevige pijnen in mijn hamstrings
  Dit trekt door mijn hele linkerbeen
  Autorijden is erg pijnlijk bijvoorbeeld na een kwartier tot een halfuur

  Dus als iemand mij uit de brand kan helpen

  Beantwoorden

 6. Anoniem 19 juli 2019 at 08:33

  Ik ben aan het verstijven, vooral s’nachts dat lig je een bepaalde houding, mijn benen billen zijn dan helemaal verkrampt, kan haast niet uit bed komen, ik slik al magnesium

  Beantwoorden

 7. Anoniem 19 juli 2019 at 18:16

  Ik heb dezelfde klachten ‘s morgens. Kan bijna niet lopen van de pijn. Na een zware pijnstiller verdwijnt de pijn langzaam.
  Ik dacht dat ik hier de antwoorden van een arts zou vinden.

  Beantwoorden

 8. Anoniem 4 augustus 2019 at 09:16

  Ik heb enorme pijn in mijn grote bilspier vooral rechts. Zo veel fysiotherapeuten hebben er al naar gekeken, zelfs in het ziekenhuis geweest voor foto’s.. mijn rug, schouders en nek zitten ook helemaal vast en wordt niet minder wat ik ook doe.

  Beantwoorden

 9. Anoniem 21 augustus 2019 at 10:18

  ik heb al verschillende keren een aanval gehad in mijn armen, het duurt m.aar even maar is heel akelig ik wordt dan ook duizelig, moet dan heel rustig gaan liggen

  Beantwoorden

 10. Anoniem 27 augustus 2019 at 23:24

  U hebt grote kans dat u rondloopt met een bekkenverwringing. Dit houd in dat 1 kant iets achterover staat. Dit blijft zo tenzij u een manueel therapeut bezoekt . Deze zet met 1 behandeling de boel recht en d a n kunt u e r weer tegen

  Beantwoorden

 11. Anoniem 12 oktober 2019 at 06:26

  Ik ken ook het probleem van hevige kramp van binnenkant bovenbeen en voeten. Ik gebruik magnesium poeder van de drogist. Werkt binnen 5 minuten. Bij mij is het een opname probleem door teveel maagzuurremmers en metformine. Daar door is het maagzuur niet zuur genoeg.

  Beantwoorden

 12. Anoniem 12 mei 2020 at 13:07

  ik heb last van kramp in mijn recherkuit overdag en savonds en snachts word ik er soms wakker van. alleen in mijn rechterbeen. ook tijdens lopen of wandelen. wat kan ik er aan doen? geef mijn benen veel rust maar kan niet mee wandelen wat ik zo graag doe. Is er een middel????

  Beantwoorden

  • John (moderator) 12 mei 2020 at 20:39

   Misschien goed om dan toch maar eens contact op te nemen met de huisarts

   Beantwoorden

 13. Anoniem 4 augustus 2020 at 21:45

  Als kind al regelmatig kramp in de kuiten. Nu 45 jaar. De laatste 2 jaar steeds vaker kramp op steeds meer plekken. Echt extreem. Met toeval iets tegen gekomen over jodium te kort. Sinds ik dagelijks jodium neem gaat het stukken beter. Maar ik heb veel meer nodig dan de aanbevolen hoeveelheid. Dat vind ik wel vreemd. Zou graag de oorzaak weten. Mijn huisarts heegt geen idee en zegt blijf de jodium maar nemen als dat helpt. Maar ik kan nog geen halve dag zonder.

  Beantwoorden

 14. Anoniem 8 augustus 2020 at 11:26

  Ik heb een spierziekte, en daardoor een zwakke nek. Ik heb eergisteren een te snelle beweging gemaakt met mijn nek. En toen kreeg ik een spierverkramping achtig gevoel in mijn nek. (Achter onder schedel rand) nu als ik steeds mijn nek achterover doe en weer terug rechtop schiet die kramp er weer in. Wat kan ik nu doen? En is dit ernstig ?

  Beantwoorden

 15. John (moderator) 8 augustus 2020 at 18:47

  Dat is vooral heel vervelend. Ga met de kla ht naar een fysiotherapeut

  Beantwoorden

 16. Anoniem 1 september 2020 at 22:27

  Ik heb zenuwbeschadiging..door een dubbele discus nekhernia..geopeerd 4/9/2018.. dit of verlamp zijn..ervoor teveel gewerkt 7/7.. krampen armen handen romp keel voeten tenen rug..tremor in men rechterarm schrijverskrampen..veel testen ondergaan na zoeken..creptotetanie..anders verwoord spasmefolie neem nu enkele maanden meterelax rivitrol diazepan flogyfitol plus met kurkuma en al stukken beter ze komen nog dagelijkse op maar leefbaar.. werk ook progressief zodat ik de nodige rust heb en als ik me opjaag en vlug vanalles wil doen en stress zweten kom het terug dus via men revalidatie träject zwemmen en thyus yoga omdat de spieren verzuurd zitten en gespannen mvg Yolande

  Beantwoorden

 17. Anoniem 27 december 2020 at 02:06

  Ik heb last van kramp door mijn hele lichaam. Het begint ‘s avonds met mijn linkerhand gevolgd door mijn rechter. Ook heb ik kramp onder mijn kin en bij mijn kaken. Voeten en tenen gaan alle kanten op. Bovenbenen op de raarste plekken en het gekke is dat ik haast geen last heb van kuitkramp.
  Ik slik magnesium nitraat,calcium. Niks helpt. Alleen hoge dosis valium maar die kan indoors de kramp moeilijk uit de strip krijgen. En dan nog sterke pijn stillers erbij. Ik moet met handschoenen aan slapen. Als ik mijn sokken probeer aan te doen treedt er gelijk kramp in mijn bovenbuur op. Wie oh wie kan mij helpen?

  Beantwoorden

 18. John (moderator) 27 december 2020 at 15:39

  Heb je er al eens aan gedacht om met de klachten naar de huisarts te gaan?

  Beantwoorden

 19. Anoniem 16 januari 2021 at 14:02

  Na het sporten heb ik ‘soms s nachts kramp in mijn kuiten en voeten. Wat bij mij helpt is het drinken van een halve liter water. Als het heel erg is, drink ik na een uur nog een halve liter water en dan kan ik weer slapen.

  Beantwoorden

 20. Anoniem 13 februari 2021 at 22:24

  Ik heb na hevige rugpijn steeds kramp in mijn onderrug en billen. Het zou een zenuw beschadiging kunnen zijn.
  Vaak gaan zenuwen en spieren samen.

  Beantwoorden

 21. Anoniem 19 februari 2021 at 21:40

  Ga altijd hiermee naar huisarts.
  Mijn tip leer over voeding.
  Meestal is een bouillon al een goede aanvulling. Drink voldoende water. Beweeg elke dag een half uur of tien minuten intens.. Beenspieren.. Doe rek en strek oefeningen. Stop met alle suiker en toegevoegde suiker.

  Beantwoorden

 22. Anoniem 3 april 2021 at 09:01

  Kramp in mijn rechter voet en kuit. Als ik ‘s ochtend wakker wordt en mijn uitrek, verkrampt mijn voet en kuit. Dus probeer ik dat te voorkomen, door mij niet uit te rekken. Ook heb ik soms een soort sandaal in bed aan, zodat mijn voet en tenen geen kant uit kunnen. Dus dan voorkom ik een holvoet en naar boven krommende tenen. Ik heb last van een halve klapvoet door een beschadigde rugzenuw. Dat zou mogelijke mede een oorzaak kunnen zijn. Maar ook kennissen hoor ik over dergelijke klachten.

  Beantwoorden

 23. Anoniem 22 juni 2021 at 22:01

  Ik heb regelmatig last van spierkramp in teen, voet, kuit, pols, arm. Vaak na strekking van die spier. Ik gebruik al langere tijd een luchtwegverwijderaar. Nu Foster 100/6 4 pufjes per dag. Kan dit de oorzaak zijn?

  Beantwoorden

 24. Anoniem 8 juli 2021 at 17:04

  Kramp in mijn vingers. What to do?

  Beantwoorden

 25. Anoniem 1 augustus 2021 at 17:44

  Ik heb veel spierpijn in mijn benen ,maar tegenwoordig ook in mijn borstspier heel pijnlijk en vervelend weet u iets wat helpt

  Beantwoorden

 26. John (moderator) 1 augustus 2021 at 18:56

  Moeilijk om daar zo zonder enig onderzoek iets over te zeggen. Ga met de klachten naar de huisarts

  Beantwoorden