We hebben er allemaal wel eens mee te maken gehad. Ineens begint één van de oogleden te trillen. Zeiden de artsen vroeger dat het een trillend ooglid een aandoening was zoals een verkeerd gerichte hersenactiviteit, nu kijkt men daar heel anders naar.
Oorzaken van een trillend ooglid
Een trillend ooglid ontstaat eigenlijk heel simpel door het aan- en ontspannen van het ooglid. En omdat het aan- en ontspannen op dat moment heel snel plaatsvindt, gaat het ooglid trillen. Een trillend ooglid (of blepharospasme) betekent onwillekeurige spierbewegingen in één of beide oogleden. En dit is niet echt oncomfortabel – maar het kan wel irritant zijn. Bovendien kunt u zich afvragen of er echt iets mis. Over het algemeen is dat niet het geval.
Het trillen van één of beide oogleden duurt vaak maar een paar minuten en gaat bij de meeste mensen vanzelf weer over. Maar bij sommige mensen gaat het niet vanzelf over en houdt het zelfs een paar dagen aan. De oorzaken die hiervoor genoemd worden kunnen zijn; stress, vermoeidheid of het langdurig kijken naar, bijvoorbeeld, een beeldscherm.
Behandelen van een trillend ooglid
Het is zeer belangrijk om voldoende rust te nemen en voldoende te slapen. Probeer er daarnaast ook achter te komen wat de oorzaak van de stress is, en werk eraan. Misschien kunt u dit ondersteunen door een natuurlijke rustgever te kopen om de stress de baas te blijven. Het trillende ooglid is misschien een voorteken van iets meer dan enkel een irritant gevoel.
Voor mensen bij wie het trillen van het ooglid veroorzaakt wordt door het vele lezen of door het vele werken achter de computer, wordt als advies gegeven om dan om het uur een korte pauze te nemen. Want ook onze ogen hebben rust nodig. Vaak zijn deze dingen meer dan genoeg om af te rekenen met een trillend ooglid.
Wanneer naar de huisarts?
Maar wanneer de klachten niet overgaan, dan raden we aan om even langs de huisarts te gaan. Soms is het nodig om een doorverwijzing te krijgen naar een neuroloog. Zij kunnen u bijvoorbeeld een botox-injectiekuur adviseren. Op de korte termijn zal het trillende ooglid dan een stuk verminderen. Maar meestal duurt de werking slechts twee tot vier maanden. Na deze periode is het mogelijk om opnieuw een botox-injectie uit te laten voeren. Bij overgevoeligheid voor één van de bestanddelen van botox, is deze behandeling af te raden.
3 reacties
In mijn geval was het een tekort aan magnesium. Dus denk hier ook eens aan
Ik heb nu al 2 maanden last van een trillend ooglid. Ik heb het 6 jaar geleden ook gehad. De neuroloog wist eigenlijk niet wat hij eraan moest doen en heeft toen medicijnenroulette gespeeld: probeer dit eens, probeer die pillen eens, misschien helpt dat wel. Akineton heeft toen geholpen, een middel tegen parkinson, maar helpt nu niet. Heel vreemd. Ik ga maar weer eens de dokter bellen…
dat was ook mijn situatie! tekort aan magnesium…