Trombose: zo herken je het op tijd
Trombose: zo herken je het op tijd

In Nederland overlijdt naar schatting een op de drie Nederlanders aan trombose, of aan de indirecte gevolgen van trombose. Het is dus belangrijk om de symptomen van beginnende trombose te herkennen.

Wat is trombose?

Trombose is een aandoening, waarbij er bloedstolsels gevormd worden in de bloedvaten. Wanneer een bloedstolsel een bloedprop vormt, dan kan deze bij een bepaald formaat een bloedvat afsluiten. Wanneer dat gebeurt praten we over trombose. Op het moment dat een bloedvat is afgesloten, kan er geen bloed meer langs en kan het bloed niet meer komen waar het komen moet. Trombose kan in iedere ader en slagader optreden. Zo bestaat er een arteriële trombose en veneuze trombose.

  • Arteriële trombose
    Dit is wanneer er trombose in een slagader ontstaat, wat kan leiden tot een hart- of een herseninfarct. Wanneer trombose in een slagader ontstaat dan is aderverkalking erg belangrijk. Slagaderverkalking vindt plaats door beschadiging van de vaatwand, en een verkalkte slagader is weer gevoeliger voor stolselvorming.
  • Veneuze trombose
    Hierbij ontstaat er tromboze in één van de aderen. Dit kan ergens in het hele lichaam zijn. Echter, het komt het meest voor in de benen. Wanneer dat gebeurt dat kun je een trombosebeen krijgen. Wanneer een deel van dit stolsel loslaat en vastloopt in de bloedvaten van de longen, dan noemen we dat een longembolie. Veneuze trombose en longembolie komen veel voor. Per jaar in Nederland bij ongeveer 15.000 tot 30.000 personen.

Mogelijke oorzaken

Factoren die het risico op het krijgen van trombose verhogen zijn voor arteriële trombose anders dan voor veneuze trombose.

Er bestaat een verhoogd risico op veneuze trombose:

  • Wanneer je een operatie hebt ondergaan. Vooral operaties waarbij een heup of knie worden vervangen.
  • Bij langdurige bedrust, bijvoorbeeld na een operatie, ongeval of blessure.
  • Bij kanker. De behandeling van kanker met een chemo- of hormoonkuur kan de samenstelling van uw bloed veranderen. Door een andere samenstelling van het bloed kan het bloed sneller gaan stollen.
  • Zwangerschap of wanneer iemand zojuist is bevallen.
  • Wanneer iemand een erfelijke afwijking heeft, dan kan je bloed sneller stollen. Dit in combinatie met andere factoren zoals hormonale veranderingen bij pilgebruik of zwangerschap of langdurig vliegen.

Er bestaat een verhoogd risico op arteriële trombose bij:

  • Wanneer je last hebt van aderverkalking.
  • Door roken. Roken verslechtert de kwaliteit van de bloedvaten. Zo kan door roken slagaderverkalking ontstaan. De ontstekingen in de vaatwand kunnen vervolgens de bloedstolling aan het werk zettenstollingsfunctie van uw bloed activeren en een trombose veroorzaken. Een hoog cholesterolgehalte, suikerziekte en hoge bloeddruk spelen hierbij ook een belangrijke rol.
  • Wanneer je diabetes hebt.
  • Bij een erfelijke aanleg voor trombose.

Soms is helemaal geen aanleiding te vinden en ontstaat een stolsel spontaan. Wat de aanleiding ook is trombose moet altijd behandeld worden, omdat het zeer ernstige gevolgen hebben.

Herken een trombose

Symptomen van een trombose zijn onder meer afhankelijk van de plek in het lichaam waar de trombose optreedt. Afhankelijk van de plek treden er andere symptomen op.

Klachten bij een hartinfarct

Bij een hartinfarct krijgt de hartspier geen of onvoldoende zuurstof doordat een kransslagader helemaal afgesloten is. Symptomen kunnen zijn:

  • Een beklemmende of drukkende pijn midden op de borst. Deze pijn kan dan, ook in rust, uitstralen naar je: bovenarmen, hals, kaak, rug en maag.
  • Zweten, misselijkheid of braken.
  • Hartkloppingen of bonzen.
  • Duizeligheid.
  • Onrustig gevoel, angst en snelle ademhaling.

Klachten bij een herseninfarct of beroerte

Bij een herseninfarct is een bloedvat in de hersenen gedurende langere tijd afgesloten door een bloedstolsel. Het deel van de hersenen wat daarachter ligt, krijgt dan te weinig zuurstof. Hierdoor kunnen uitvalsverschijnselen ontstaan. Wanneer de afsluiting te lang duurt, dan kan er zelfs hersenweefsel afsterven. Verschijnselen die kunnen optreden zijn:

  • Een afhangende mondhoek.
  • Onduidelijk praten.
  • Verlamde arm.
  • Dubbelzien.
  • Duizeligheid.

Klachten bij een trombosebeen

Een trombosebeen ontstaat wanneer een bloedstolsel een bloedvat in het been afsluit. Het is belangrijk om bij onderstaande klachten direct contact op te nemen met je huisarts. Dit omdat een trombosebeen kan leiden tot een levensgevaarlijke longembolie. De volgende symptomen kunnen ontstaan:

  • Pijn aan je been. Deze pijn kan beginnen in de kuit, of boven de knie.
  • Zwelling in een been. Deze zwelling treedt behoorlijk snel op.
  • Een rood-paarse verkleuring van het been.

Klachten bij een longembolie

Er is sprake van een longembolie wanneer een bloedstolsel in de longen vast is komen te zitten. De belangrijkste klachten bij een longembolie zijn:

  • Acute en onverklaarbare kortademigheid.
  • Pijn wanneer iemand zucht en hoest.
  • Hartkloppingen.
  • Flauwvallen.
  • Bloed opgeven.
  • Bleke teint.
  • Zweten.
  • Pijn op de borst.

Trombose voorkomen

  • Het is belangrijk om de bloedsomloop te stimuleren. Ook wanneer je een langere periode moet liggen of rust houden. Je arts kan je helpen met het uitvoeren van bepaalde oefeningen. Voor mensen die een lange reis met het vliegtuig of de bus gaan maken is het advies om zo nu en dan een stukje door het gangpad te lopen. Je kunt ook om de paar uur de volgende oefening doen: strek en buig je voeten en draai er rondjes mee.
  • Stop met roken, want door roken klontert het bloed sneller.
  • Wanneer trombose in de familie zit, dan is soms het advies om bepaalde anticonceptiepillen niet te slikken. Oestrogeen verhoogt namelijk het risico op trombose. Dat is ook de reden waarom vrouwen in de overgang die hormonale substitutietherapie (HST) gebruiken, een verhoogd risico lopen.
  • In het geval van overgewicht is het verstandig om af te vallen.
  • Zorg ervoor dat je gezond en gevarieerd eet.

 

Bronnen: trombosestichting.nl en trombose.nl

31 reacties

  1. Goede avond, Er word altijd gesproken van een trombose been , maar over een trombose voet niet ,maar kan dit wel .? Er is bij mij , tijdens de openhart operatie een ader uit mijn been genomen , nadien heb ik last van de rechtervoet. De voet is ietwat dikker en wat roodachtig gekleurd.

  2. Ik heb pijn tussen mijn tenenen naar het midden v d voet is behoorlijk dik ,kan daardoor niet zo lekker lopen ,moet ik hier meen aar de dokter

  3. Wat voel je bij je arm ik heb soms stekende pijn soms dezelfde pijn voor een tijdje de pijn komt niet op alle dagen voor maar sinds een tijdje is het er wel op de ene dag wel en op de ander niet (vooral als ik op bed lig)

  4. Hallo allemaal, ik heb een trombosearm opgelopen op 29 oktober 2018 na het verkeerd prikken van een infuus. Alleen heb ik hier drie weken mee gelopen tot 19 november 2018 voordat ik naar mijn huisarts ben gegaan. Die stuurde mijn dezelfde dag naar het ziekenhuis in onze woonplaats waar ze een echo van mijn arm maakte. Alle toeters en bellen gingen af en werd direct naar de spoedeisende hulp gebracht. In het andere ziekenhuis waar de opratie was,had ik al meerdere malen aangegeven dat ik pijn aan mijn arm had na het prikken. Mijn arm was erg pijnlijk, maar niet gezwollen of verkleurd . Mijn aders waren keihard tot aan mijn oksels. Ik slik nu bloedverdunner Xarelto en moet op 4 maart weer een echo laten maken en bloed prikken. Op 11 maart wil de internist mij weer spreken of ik langer aan de bloedverdunners moet blijven. Raar dat niemand dit heeft gezien en gelukkig was ik zelf alert, dit omdat ik het niet vertrouwde. Dus afwachten maar. Mijn vraag is:kun je een trombosearm oplopen ivm verkeerd prikken van een infuus en waarom was dit niet te zien? En is er kans dat ik hierna eventueel weer trombose kan krijgen? Met vriendelijke groet, Karin

  5. Ik heb meerdere longembolieën na een operatie aan mn knie. Ben erg kortademig maar wilmevengied wel oefeningen doen om niet helemaal afstemmen zwakken. Wie heeft goede tips? Oh ja, ik mag mn geopereerde been niet belasten…..
    Alvast bedankt

  6. Ik heb sedert een paar maanden continu zéér vreselijke pijn aan mijn linkervoet, met name de voetzool van de voorvoet en de holte onder mijn voet, de kleine teen wordt telkens paars, rode vlekken links en recht van voorvoet, paarse teentoppen en zwelling in voorvoet, voetzool en grote teen, deze symptomen vlammen dag en nacht voordurend op en zijn ontstaan na hevige oedeem aan beide benen bij gebruik van o.a. Hydrochloorthiazide en losartan en amlodipine tegelijk met ibuprofen bij een poging om bloeddruk naar beneden te brengen en te stabiliseren, dit ook echter zonder resultaat! Ik kan hierdoor niet meer functioneren, staan lopen fietsen gaat vrijwel niet en slapen zonder paracetamol is niet mogelijk! Kan hier sprake zijn van bloedvatbeschading, of lymfe-vaten, zenuwen of trombose! Mijn linkerbeen en voet is ook donkerder en paarser van kleur dan mijn niet aangedane rechter been! Ik mag dan wel 71 jaar zijn, maar ik stond voor mezelf te boek als zeer gezond, bracht in het jaar hieraan voorafgaande geen bezoek aan arts geen medicijnen etc. Vorige zomer maakte ik nog meerdaagse wandeling naar Tilburg-Wittem en 5 weken fietsen op en neer naar Genève met bepakking op gewone fiets, doch door een blessure liep ik een slijmbeursontsteking aan mijn rechterheup, waarvoor ik huisarts raadpleegde, resultaat bloeddrukmedicatie. Bij welk specialisme kan ik te rade gaan, is dit een zaak voor een internist? Alvast bedankt!

  7. Ik heb 4 wk geleden een kijkoperatie gehad en nu heb ik na even gelopen te hebben een dikke strakgetrokken knie die pijnlijk is .Door de corona viris kan ik niet revalideren bij een fysio zijn dit ook symptomen voor trombose ?

  8. Ik hebaan de binnenkant van me linkervoet een branderig gevoel net steken ook ik heb pas kousen en moet nu wachten voor een afspraak in het ziekenhuis voor een echo te laten maken. Ik weet iet of dat ook trombose is Misschien iets met me aderen ik heb jaren geleden ook geweest had ik lekkende klepjes ik het er nooit van gehoord nou dat was het. Ik ben 73 jaar

  9. ik heb zware linkerarm en pijn onderaan links been zwellen soms koud moeilijk op stappen ik moet mijn been slepen tegen savonds wat is dit

  10. Moeilijk om daar zo zonder enige vorm van onderzoek iets over te zeggen. Ga dus met de klachten naar de huisarts

  11. Ik ben 3 weken geleden gebeten geweest in mijn been. De hond heeft letterlijk een stuk uit de zij en achterkant van men kuit gebeten. Ze hebben me maar na 2 dagen geopereerd. Specialist zei dat hij zijn hand langs boven zo naar beneden kon steken. Zenuwen waren helemaal af gebeten en hebben een heel groot stuk er ook moeten wegsnijden hetzelfde met mijn pezen en spieren daar had die ook een groot stuk uitgebeten maar die hingen nog een deel aan elkaar maar is ook een groot deel weggesneden omdat die verscheurd was. Sinds het begin zwelde mijn voet enorm ook op en been en sindsdien blinkt het enorm en begint mijn been ook nu rood blauw te zien en het andere trekt lijkbleek. Heb pijn in beide benen krijg #pontaan plauwe plekken en verdikking aan beide knieën maar sinds 2 dagen had ik constant pijn in het slecht been maar had voet verkeerd gezet en je voelde dat er iets afknakte en sindsdien is doen pijn wel verdwenen maar druk je op die plek crevëer ik van de pijn en zit vol vocht daar, aders op beide benen enorm zichtbaar en op sommige plaatsen enorm dik ook heb ik in mijn slechtbeen van aan mijn tenen tot aan knie een vree irriterend tintelend gevoel en krijg ik ook stille tot harde electrische schokken. Ze hebben 2 weken wel gezien op echo dat ik met vernauwde bloedvaten zit. Nu is mijn vraag zou ik last hebben van mijn bloedvaten of van mijn zenuwen of van beide. Dokter zei dat ik een soort van phantom pijn heb maar zou ik dan niet steeds dezelfde pijn hebben ipv verschillende vormen van pijn dat ik aanvoel ook zit in met een enorme druk aan de voorkant zo een band Zoe je zeggen en dit van de binnenkant van mijn enkel naar de buitenkant van mijn enkel heb daar het gevoel dat ze een het afspannen met een loodzwaar gewicht Aanen durf ik mijn voet wat bewegen krijg ik de ene na de andere pijnlijke elektrische schok achter elkaar.

  12. Ik heb steeds een enormesteek links onderin kuit. Dan kan ik er niet op staan. Soms tijden weg. Ooit echo van gemaakt. Niks kunnen vinden. Nu begint het weer. Alsof er ineens in het kuit geprikt wordt. Met autorijden lukt de koppeling intrappen ook niet. Een paar helse seconden. Wat kan dit zijn.

  13. Ik werd vandaag weggestuurd door de assistente met de boodschap dat ik morgenochtend om 8 uur moet bellen zodat ze me. In kan plannen.

    Ik kwam bij de assistente met de vraag of er toevallig een arts even naar mijn voet kan kijken, hij is sinds een paar weken iets verdikt op de wreef maar sinds vanmiddag is de voet ernstig verdikt met rode vlekjes en blauw/zwarte teengewrichten.
    Ik ben gewoon naar huis gegaan maar niet met een lekker gevoel.
    Ik ben 55 jaar, de leeftijd waarop zoiets best wel eens ernstig kan uitpakken…

  14. Dat had je dus niet moeten accepteren… Ik ben ervan overtuigd dat er ruimte was geweest om even naar de voet te kijken. Ze had je op zijn minst vandaag kunnen inplannen zodat je er morgen al terecht kunt.
    Neem contact op met de huisartsenpost en vertel dat je sinds vanmiddag nieuwe klachten hebt. Wellicht kun je daar dan naar toe

  15. Mijn man slikt bloedverdunners en heeft een transplantatienier. Nu heeft hij 2 weken terug in onze vakantie zijn been gestoten en is er een dikke buil opgekomen en vanaf zijn knie naar zijn tenen is het been dik. Blauwe tenen en blauwe hiel. Naar de huisarts geweest, was geen trombosebeen en geen infectie. Forse kneuzing en gewoon uitzitten. Maar ik ben er niet erg gerust op. Graag advies indien mogelijk. Tenen en hiel zijn niet meer blauw been nog wel dik.

  16. Bloedverdunners kunnen wel voor een flinke bloeduitstorting zorgen. Staat hij onder controle bij de trombosedienst?

  17. Gewoon 112 bellen die verwijzen je dan naar een juist adres. Soms moet je beter voor jezelf zorgen. Ook de gene die jouw te woord heeft gestaan kan zich vergissen!

  18. Ga naar de huisarts, wacht er niet mee. H

    Ga naar de dokter, wacht er niet mee. Hij weet wat te doen. Inzwachtelen, of medicijnen, of tips om je leefwijze te veranderen. Dat is het allerbeste.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *