Ouder worden en problemen hebben om alles te onthouden dat hoort er nu eenmaal bij. Het is normaal dat er veranderingen optreden in de werking van het geheugen bij het ouder worden. Naarmate we ouder worden hebben we iets meer tijd nodig om dingen op te slaan en weer te herinneren. Maar nu blijkt dat geheugenverlies vaker bij mannen voorkomt dan bij vrouwen.

Onderzoek naar geheugenverlies

Een ziekenhuis in Minnesota heeft een onderzoek uitgevoerd onder 1200 volwassen mannen en vrouwen in de leeftijd van 30 tot 95 jaar. Voorafgaand aan het onderzoek zijn alle deelnemers getest op het geheugen. Door middel van MRI scans werden de hersenen bestudeerd en de uitslag was dat geen van deze mannen of vrouwen dementie had.

Uit deze studie bleek dat tussen je 30ste en 60ste jaar het geheugen al behoorlijk achteruit gaat. Het opvallende was dat de mannen een slechter geheugen hadden dan de vrouwen. Dit is opmerkelijk aangezien eerdere studies het tegenovergestelde hadden uitgewezen. Uit andere studies bleek namelijk dat mannen beter bestand zijn tegen de ontwikkeling en voortgang van dementie dan dat de vrouwen waren.

Hier bleek ook uit dat sporten een positief effect had op de mentale gezondheid van mannen. Bij vrouwen had sporten ook een positief effect maar dan op de fysieke gezondheid.

Complexe materie

Al met al is deze materie zeer complex en zullen er nog vele onderzoeken nodig zijn om exact te weten wat er nu van invloed is op het geheugen van de mens. Maar mannen hoeven zich geen zorgen te maken over een verhoogd risico op alzheimer, wanneer ze opmerken dat ze met geheugen problemen te kampen hebben.

 

Bronnen: WebMD, Public Health Nutrition

1 reactie

  1. Anoniem 3 juni 2015 at 13:34

    Heel complex inderdaad. Heb er als 65 jarige man heel veel last van… Mensen die ik heel frequent tegen kom herken ik en weet hun namen; anderen komen me bekend voor (ze groeten me heel aardig en ik terug),maar zou niet weten waar ik ze van ken, hoe ze heten etc. Heb in Singapore toentertijd ook een MRI en CT scan laten maken maar er kwam niks uit. Een bij verschijnsel: Ik ruik al een paar jaar niks meer. Ook heb ik last van een paar seconden dat alles wazig wordt. Ik noteer dit gelijk in een database (sinds 2010)

    Beantwoorden