Volvulus is een vrij veel voorkomende aandoening, waarbij een gedeelte van de darm om zichzelf gedraaid is. Volvulus kan ontstaan in de maag, de dunne darm en de dikke darm. In sommige gevallen kan het leiden tot een barst in de darm en een buikvliesontsteking of peritonitis. Dat is een levensbedreigende situatie, waar een spoedoperatie voor nodig is.
Wat is volvulus?
Wanneer een gedeelte van de darm om zijn eigen as is gedraaid, dan spraken we van een volvulus. Hierdoor kan een darmafsluiting ontstaan, waardoor het voedsel niet meer door de darm kan passeren. Doordat de bloedtoevoer naar het afgeknelde deel van de darm wordt belemmerd kan het gedraaide deel van de darm kan binnen een paar uur afsterven (darminfarct). Dit kan levensbedreigend zijn. Daarnaast kan het gedraaide darmdeel perforeren op het moment dat de darm openbarst. Ook dit is een medisch spoedgeval, waarbij operatief ingrijpen noodzakelijk is.
Symptomen volvulus
De klachten die iemand ervaart zijn afhankelijk van de plaats waar de volvulus optreedt plus het feit of er wel of geen darmafsluiting is. Mogelijke klachten kunnen zijn:
• Hevige buikpijn.
• Gallig braken.
• Misselijkheid.
• Een opgezette buik.
• Wegblijven van de ontlasting.
• Winden.
Een volvulus kan uit zichzelf weer terugdraaien. Wanneer dat gebeurt dan verdwijnen ook de klachten redelijk snel.
Oorzaak van een volvulus
Helaas blijft de oorzaak in de meeste gevallen onbekend. Wel is het zo dat bij zuigelingen een volvulus kan ontstaan door een aangeboren afwijkende ligging van de darm. Dit wordt ook malrotatie genoemd.
Bij volwassenen kan het een gevolg zijn van verklevingen waar de darm omheen draait. Tevens komt een volvulus in de dikke darm voor bij mensen met een abnormaal lange sigmoïd. Het sigmoïd is het laatste S-vormige deel van de dikke darm, vlak voor de endeldarm.
Ook zien we deze aandoening vaker bij oudere mensen, na een buikoperatie en bij chronische verstopping (constipatie).
Hoe wordt de diagnose volvulus gesteld?
De diagnose wordt meestal gesteld aan de hand van de specifieke klachten die iemand heeft, een lichamelijk onderzoek en een beeldvormend onderzoek (zoals een röntgenfoto of een CT-scan). Op de röntgenfoto of scan zou een boonvormige, enorm uitgezette darmlus te zien kunnen zijn, die soms tot aan het middenrif kan reiken.
Bij een torsie in het laatste deel van de dikke darm kan ook een endoscopie worden gedaan. Hierbij inspecteert de arts met een dunne flexibele buis via de anus de darm. Ook kan het zo zijn dat de diagnose tijdens een operatie gesteld wordt.
Behandeling van volvulus
Bij een volvulus van de dunne darm is een operatie bijna altijd noodzakelijk. In sommige gevallen is het genoeg om tijdens deze operatie de gedraaide darm terug te draaien. Dit kan alleen wanneer er niets is aangetast. Wanneer er wel een deel is beschadigd, dan moet dat deel verwijderd worden. De uiteinden maakt de chirurg vervolgens weer aan elkaar.
Wanneer er zoveel van de darm is verwijderd dat het niet meer mogelijk is om de uiteinden aan elkaar te verbinden, dan zal de chirurg de twee uiteinden van de darmen verbinden met openingen in de buikwand. Deze staan bekend als stoma’s. Dit is een kunstmatige uitgang voor de ontlasting via de buikwand. Meestal is dit een tijdelijk stoma en hij wordt aangelegd om de genezing van de darm te bevorderen. Soms kan het ook permanent zijn.
Bij een volvulus van het sigmoïd, kan het gedeelte dat is gedraaid soms tijdens een endoscopie terug worden gedraaid. Echter, vaak ontstaat er na enige tijd opnieuw een volvulus. We noemen dat een intermitterende sub-volvulus. Op dat moment is een operatie alsnog nodig.
Het is ook mogelijk dat een volvulus vanzelf terugdraait. De klachten verdwijnen dan meestal vrij snel vanzelf. Echter, ook hier kan de volvulus weer terugkomen.
Risico’s verbonden aan een operatie
Naast de gewone risico’s die aan elke operatie zijn verbonden, kunnen bij een darmoperatie ook specifieke risico’s optreden. Het kan zijn dat iemand (tijdelijk) een stoma krijgt. Maar het kan ook zo zijn dat er door de operatie verklevingen kunnen ontstaan, waardoor later opnieuw een volvulus kan optreden.
Bronnen: mlds.nl, maagdarmlever.nl en ntvg.nl
21 reacties
Wanner wij plotseling heftige pijn ervaren in de buikholte, ontlasting lijkt gestrmed of gaat heel moeizaam. Dit wordt in de regel als *spastische darmtoestand* omschreven. Kan dit ook als een *volvulis* worden beschouwd?
Vriendelijke groet, Gerald
Dat is zeker niet hetzelfde!
Hallo Ik heb nu voor de tweede keer enorme buikpijn rond de navel gehad mijn lichaam was Zijk nat ook was Ik misselijk moest veel plassen en poepen ook al last van veel winden laten voor Het gebeurde en hoofdpijn Ben een vrouw van 56 jaar was best eng
Ga dan met de klachten naar de huisarts
Het lijkt wel alsof ik een aanval krijg. Ontzettend veel buikpijn, overgeven, zweten, geen ontlasting en dan niet op de wc kunnen zitten en lopen zelfs niet kunnen liggen. Ook een opgezette buik. Na een paar uur verdwijnt de heftige pijn weer. Masr de dagen erna nog steeds opgeblazen en een beetje buikpijn. Wat zo dat kunnen zijn.
Moeilijk om daar zo zonder enig onderzoek iets over te zeggen. Ga met de klachten naar de huisarts
Ik ben sinds gisteren geopereerd van dit… wowie wat was dat pijnlijk. Bij mij kwam het echter doordat ik na een gastric bypass roux en y enorm veel ben afgevallen op korte tijd. Waardoor er meer plaats in de buikholte is voor de darmen om te bewegen.
Mijn symptomen waren hevige buikpijn waar zelfs zware medicatie niets voor deed…
Braken zonder dat er iets uitkwam… enkel speeksel
Geen stoelgang kunnen maken
Enorm zweten en mijn man vertelde ook dat mijn lichaam als de dood aanvoelde… enorm koud zou ik aangevoeld hebben.
Na een aantal uren van pijn ben ik besloten naar spoed te gaan, hier werd ik op een mun van tijd geholpen en kreeg een spoedoperatie. Nu gaat het weer beter.
Als je dus twijfelt en pijn hebt… gwn laten nakijken.. beter dat je te vaak gaat dan dat je te laat gaat. Dus is namelijk een dodelijk iets…
Goedemiddag,
Ik heb als ik mij buk om veters te strikken of been optrek om mezelf af te drogen enz plotseling kramp precies links onder middenrif. Het lijkt net als spierkramp in je vingers en is erg pijnlijk. Voel dan ook een bobbel op die plaats. Door me heel voorzichtig of niet te bewegen trekt t dan weer weg. Of door ineengedoken te liggen waardoor die plaats de ruimte krijgt. Ben altijd blij als ik die knobbel weer weet te ontspannen… want dit gebeurt steeds vaker. Wat zou t kunnen zijn en welke gerichte stappen worden geadviseerd?
Ga met de klachten naar de huisarts voor wat onderzoek. Moeilijk om daar zo iets over te zeggen
beste allemaal, voor de 2e keer in een half jaar geopereerd aan een volvulus in de dunne darm. De klachten hierboven zijn heel herkenbaar: enorme pijn in de buik, misselijk, heftig zweten, alleen maar kunnen lopen. De eerste keer was anders dan de tweede keer, sommige symptonen waren er de 2e keer wel t.o.v. de eerste keer. Maar doordat ik het de 2e keer herkende was ik in no time bij de spoed hulp en binnen 6 uur in de O.K. Daardoor veel sneller weer opgeknapt. Nu is mijn vraag eigenlijk wat anderen doen na er mee te zijn geprobconfronteerd. Want ik wil dit niet als een soort terugkomend probleem hebben om de zoveel maanden. Wat doen jullie? Andere voeding? Buikmassage? Anders bewegen ( ik mag graag hardlopen en beetje vollybal spelen )? Ander leefpatroon? Ik ben 68. Graag jullie reactie!
Ik Heb exact hetzelfde, wanneer ik buk dat er een soort van kramp in mijn buik schiet, zelfde als wanneer je kramp in je kuit ervaart. Soort bobbel zit er dan links onder mijn middenrif. Als ik dan langzaam omhoog kom trekt de bobbel weg.
Hi Anoniem, mijn moeder is 67 en heeft in augustus een volvulus gehad in haar dunne darm en bij haar hebben ze meteen haar maag leeg gezogen en uiteindelijk is de darm weer teruggedraaid. Alleen nu heeft ze weer last van de plek en uitstraling naar haar rug. Ze heeft contact opgenomen met het ziekenhuis en bellen haar terug. Graag zouden we willen weten om het idd te kunnen verkomen want daar zeggen ze niks over behalve dat je vezelrijk moet eten en daar krijgt ze zakjes voor. Maar idd helpt een buikmassage? Graag zou ik willen weten of anoniem (24 juli) een oplossing heeft gevonden? Gr. Anoniem
Ik heb het zelfde probleem van hier boven. Ondertussen een ct scan genomen. Nu een afspraak bij chirurg. En zien wat hij zegt. 9 op 10 zal het een ingreep worden.
Ik heb buikpijn rond de navel ik ben ook naar de dokter geweest die zei dat het door Stress kwam maar de pijn bij de darmen is weg. Maar ik heb nogsteeds pijn rond de navel ik weet niet wat ik moet doen. Als ik aan mijn buikpijn denk dan heb ik er last van. En als ik er niet aan denk heb ik nergens last van het is morgen okal een maand dat ik het heb.
En ik ben pas 14 Jaar (jongen) Wat moet ik doen ik ben harstikke bang mijn ouders weten het okal
“”Als ik aan mijn buikpijn denk dan heb ik er last van. En als ik er niet aan denk heb ik nergens last van” Dat is dan een duidelijk teken van stress en angst
Mijn moeder is naar het ziekenhuis gebracht. En deze zeggen 3 weken paracetamol dan gaat het over? Maar ze eet bijna niks ligt heke dagen op bed?
Vorig jaar hier aan geopereerd. Werd veroorzaakt door een opgezette lymfeklier. Heb 3 dagen niet geslapen van de pijn. Wist niet wat me overkwam. Was ook 3 keer naar het ziekenhuis geweest en pas bij de 3e keer is er toch maar besloten om een scan te doen. Gelukkig waren ze er net optijd bij want het scheelde niet veel
Zit al 10 dagen na colonoscopie met constipatie, heb al banalers geprobeerd maar constipatie blijft
3 manden geleden geopereerd verdraaid dunne darmen. Nog steeds heb ik harde plekke in mij buik en af en toe krampjes en veel wind voor ontlasting. Hoe lang dat kan gebeuren tot mij buiken en mijn darmen normaal functioneren?
Bij toeval kwamen ze in het ziekenhuis na petscan erachter dat mijn man dit heeft,ivm kanker moest hij petscan hoop dat hij er geen last van krijgt we hebben al genoeg ellende gehad in 2021
Anoniem 21 april 2020, is er wat uitgekomen?
Heb je er nog last van?