Wat is gezond, fruit of een smoothie?

Het is er bij ons allemaal ingeramd, fruit is goed voor je, fruit is gezond.

Veel mensen grijpen de laatste tijd naar een glas vol fruit onder de naam smoothie of een nemen in de ochtend een glas jus d’orange in plaats van het eten van een ‘gewoon’ stuk fruit. Maar is het drinken van een glas sap wel net zo gezond als het eten van een stuk fruit? Het antwoord is simpel het maakt eigenlijk niet uit wat voor een fruit je gebruikt en welke pers en of sap methodes je hanteert, je verliest dan veel voedingsstoffen die wel in een heel stuk fruit zitten. Dit heeft twee redenen.

De schil
De schil van het meeste fruit bevat veel vezels wat is goed voor ons. Maar de schil is om nog een andere reden gezond voor ons. Op de schil van fruit valt het licht en de verschillende gekleurde pigmenten in die schil nemen de straling van het licht op. Deze pigmenten beschermen onze gezondheid. Zo kunnen ze de kans op kanker verkleinen. En wanneer we overgaan tot het persen van fruit tot een sap, kan de schil soms niet mee geperst worden. Fruit waarvan de schil erg gezond is, zijn bijvoorbeeld aardbeien, bessen, appels, peren en abrikozen.

Fruitpulp
Niet alleen is de schil rijk aan vezels en voedingsstoffen dit geldt ook voor de fruitpulp. Denk eens aan de pulp van een sinaasappel, deze bevat stoffen die samenwerken met de rest van de sinaasappel. Door deze samen te eten krijgt u dus het beste effect voor uw gezondheid. Op sommige flessen met geperst sap staat vermeld dat er pulp in de sappen is verwerkt. Helaas is dat vaak niet het geval of is de pulp van geheel andere producten.

Om dus zo compleet mogelijk van de gezonde onderdelen van fruit te profiteren is het dus aan te raden om gewoon lekkere stukken fruit te eten en dan bij voorkeur ook de schil en de pulp vanwege de vezels en voedingsstoffen.

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *