Wat is het beste tijdstip om te sporten?
Wat is het beste tijdstip om te sporten?

Iedereen sport op een ander tijdstip. De een gaat voor dag en dauw hardlopen, terwijl de ander ’s-avonds na een lichte maaltijd naar de sportschool gaat. Maar wat is eigenlijk het beste tijdstip om te sporten?

Beste tijdstip om te sporten

Afvallen

Wie wil afvallen, kan het best ’s-ochtends gaan sporten. Onderzoek heeft aangetoond dat drie kwartier sporten je minder hongerig maakt, de verbranding stimuleert van vetten en dus een goed tijdstip is wanneer je wilt afslanken. Vroeg sporten is alleen niet voor iedereen weggelegd. Zo is het lichaam vaak nog niet helemaal wakker voor een forse inspanning. De lichaamstemperatuur is laag, het hart- en longsysteem werken nog niet optimaal, de spieren zijn wat stijf en de energievoorraad is beperkt. Zorg er dan ook altijd voor dat je je van tevoren goed opwarmt.

Spieren ontwikkelen

Maar wil je sterker worden? Dan is de late namiddag of avond het perfecte tijdstip om te gaan sporten. Je hebt namelijk de meeste energie tussen 2 uur ‘s-middags en 6 uur ’s-avonds. Op dit tijdstip reageert de de productie van het hormoon testosteron het best. En wanneer je een voedzame lunch hebt gehad dan hersteld je lichaam op dit tijdstip zeer goed.

Beter slapen

Wil je beter slapen? Dan kun je het best direct na het wakker de sportschoenen aan doen. Je slaapt sowieso beter wanneer je sport, maar door te sporten net na het wakker worden zal het slapen nog meer verbeteren. Je brein komt dan namelijk in de juiste modus terecht. Hierdoor beseffen je hersenen beter wanneer je wakker werd en wanneer je ‘s avonds moet gaan slapen. Je bloeddruk daalt ook door ‘s ochtends te sporten, dit veroorzaakt ‘s avonds een extra dip. Dit bevordert een goed slaappatroon.

Prestaties verbeteren

Wil je je prestaties verbeteren? Dan is het tijdstip van sporten niet van belang, maar wel dat het sporten iedere dag op het zelfde tijdstip moet plaatsvinden. Zorg ook voor goede leef- en eetgewoontes, voldoende slaap, leef regelmatig om het beste resultaat te krijgen.

Er is dus zowel voor ‘s morgens sporten als voor s’ middags als voor ’s-Avonds sporten iets te zeggen en het zal vooral van jou persoonlijk afhangen welk tijdstip beste is. Een veelgehoord advies is dan ook dat het beste tijdstip wordt bepaald door je persoonlijke schema en levensstijl en dat je het beste dat tijdstip kunt kiezen waarvan je weet dat je het ook kunt aanhouden en dat je de beste resultaten geeft. Kortom, het beste tijdstip is dat tijdstip dat jou het beste uitkomt en dat je staat stelt om regelmatig en serieus te trainen.

Bron: Science for sport

 

36 reacties

 1. Ik wil beter slapen . Dus smorgens sporten. Maar mag ik smorgens wel eten voor het sporten. Want ik hoef niet af te vallen. Wil wel me conditie oppeppen.

 2. Ik wil afvallen!maar slaap super slecht door mijn 1,5 jarige zoontje die smachten nog steeds niet doorslaapt! Welk tijdstip is het beste om te sporten?

 3. Ik wil beter slapen en afvallen, ik wil dit smorgens doen maar ik word heel moeilijk wakker , word ik dit wel gewoon en is het in begin gewoon doorbijten?

  1. Ga naar de huisarts en vraag een verwijzing voor de diëtist(e). Het zal in ieder geval met een dieet en dagelijks 1 uur sporten moeten

 4. Ze zeggen dat je 2 uur van te voren moet eten. Maar ik rol mijn bed uit en ik ga hardlopen. Dan spreek ik over 6.00 smorgens. Hoe erg is het dat ik daarna pas eet eigenlijk?

 5. Mijn gewicht zit onder de gewichtsgemiddelde van mijn leeftijd. Is het dan goed dat ik ongeveer driekwartier á 1 uur om de 2 dagen ga sporten. Of is dat slecht voor mijn gezondheid

  1. Hoewel de tijd enigszins effect zal hebben op prestaties, maakt het eigenlijk niet zoveel uit wanneer je sport of eet, ALS je maar juist sport en eet. Wil je afvallen? Zoek uit wat je ‘maintenance calories zijn’ (hoeveel calorieen je mag eten op een dag om op gewicht te blijven) en ga daar telkens net onder zitten. Bijv: Mijn maintenance calorieen zitten op 3000 (man, 18, 1,89m) dus ik eet op een dag 2800 calorieen om af te vallen, daarbij sport ik, eet ik voldoende en rijk aan macro’s (macro’s wil zeggen> Voldoende eiwit, vet, suiker, etc.) Hierdoor val ik af = platte buik

 6. Ik sta al 5 jaar op om 05:30u. Drink eerst 2 koppen water, Eet dan een kom met havermout + scheutje melk of Smoothie + kwark. Om 06:00 wandel ik eerst ca 5 minuten, dan 6 minuten dribbelen, dan spieren rekken en dan start ik met kracht training. (dwz body weight excersize in de buitenlucht, want ik heb een hekel aan een spotschool). Ik heb dan totaal geen last van het ontbijtje. Dit sporten werkt verslavend, want elke avond verheug ik mij op de ochtend. ps: ik ga dan wel slapen tussen 21:30-22:00, zodat ik 7,5 a 8u slaap.
  gr. Joep Quaedvlieg / http://www.Q300.nl

 7. ik wil ook afvallen ik weeg nu 136 kilo ben overgewicht wil miimale elkdag sporten van 7 uur smorgens tot saavonds is het goed verstand mentaal om te gebruiken om gewicht hier door te verliezen wat ik wil in de zomervakantie echt wel 40 kilo affvallen en me ook stuk gezonder maken en me eigen doel berijken ik hoop dat iemand dit advies weet zo wel alsjeblieft contact met me

 8. Ik ben 15 jaar en mijn lente is 1,64 en weeg 62/63 en wil afvallen naar 55 en ik kan heel moeilijk om in de maaltijden te blijven bvb wat ik moet eten ens en ik weet niet hoeveel calorieën ik moet hebben en ik eet best gezond maar et lukt me niet ik heb vaak gedaan maar dan hou ik et een week vol of twee en wanneer ik verschil zie dan doe ik niks meer aan en wil nu binnen kort thuis sporten ik ga vanaf nu rond 9 uur sporten maar wanneer kan ik dan weer eten na sport ?

  1. Het probleem is niet wat je moet eten of wanneer je moet eten…
   ” dan hou ik et een week vol of twee en wanneer ik verschil zie dan doe ik niks meer aan ” gebrek aan wilskracht is je probleem. Volhouden moet je

 9. Ik ben een meisje van 15, 180cm en weeg 59. Ik wil nog iets afvallen voor een smallere taille. Heeft iemand tips?

  1. Je mag toch niet verder afvallen. Je taille gaat daar ook niet smaller van worden. Ik denk dat het toch iets is dat bij je leeftijd past.

 10. Ik wil heel graag sporten maar ik wordt altijd na 12 uur s’middags wakker omdat ik al bijna 4 jaar al slecht slaapt niks helpt mij om goed te slapen. Dus ik weet niet wanneer ik beste kan gaan sporten. Ik ben 19 jaar 1.67m en 83 kilo. Ik heb dieet geprobeerd het helpte wel een beetje maar niet helemaal. Het is altijd afwisselend ik kom aan en dan val ik af en weer aan en af. Weet iemand hoe je het beste kan doen?

 11. Het is heel mooi wat er wordt gezegd over 2 uur voor ochtend sport te eten, maar als je om 5:30u – 7:00u je training (wedstrijdzwemmen) hebt, zou je dus midden in de nacht om 3:30u op moeten staan om te eten. In de avond om 18:30u tot 20:00 is er weer een training. Voordat je thuis bent etc. is het al snel 21:00u, als ik dan om 3:0u op moet om te eten haal ik de uren slaap niet. Als je ook je slaap uren wilt halen, lijkt het mij verstandig om bijvoorbeeld om 5:00u iets ligt verteerbaars te nemen. Dan zou ik denken aan banaan, appel met kiwi en yoghurt.
  Of heeft iemand een beter idee?

 12. MIJN GROTE VRIEND WILT OM 23:00 UUR DE GYM NOG BINNEN GAAN KAN IEMAND MJJ VERTELLEN OF DAT GOED IS OF NIET EN INVLOED HEB OP JE TRAINEN

 13. Ik wil oefeningen doen om mijn rug te versterken (osteoporose). Moet ik fan voor of na de oefeningen wat eten qua eiwitten zodat de spieren kunnen opbouwen? En hoeveel?

 14. De vraag is of je dat überhaupt zou moeten doen. Als je normaal volgens de schijf van 5 eet, is dat bij normaal oefenen dus niet nodig

 15. Ik sport sochtends bijna direct na het wakker worden. Ik hef dan met gewichten en doe zware oefeningen ook cardio. Dit is meestal rond 8/9uur. Omdat ik aan intermenting fasting doe, eet ik pas om 12 uur mijn ontbijt. Kan dit ? Of helpt dit niet bij het afvallen en de spier opbouw ?

 16. Voor het afvallen zou dat nog wel kunnen, maar voor je spieren is dit funest, maar ook voor je stofwisseling in het algemeen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *