Wat zijn symptomen van poliepen in je dikke darm?
Wat zijn symptomen van poliepen in je dikke darm?

Poliepen in de dikke darm komen erg vaak voor. Helemaal bij mensen die ouder zijn dan 50 jaar. Gelukkig zijn de meeste poliepen goedaardig, maar soms groeit een poliep uit tot een tumor. Dus hoe kun je herkennen dat je een poliep in je dikke darm hebt?

Wat zijn dikke darmpoliepen?

Een dikke darmpoliep is een uitstulping van het slijmvlies van de dikke darm. Het formaat kan verschillen van een paar millimeter tot een aantal centimeters groot. Maar ook de vorm kan heel erg verschillen. Zo zijn er poliepen die de vorm hebben van een paddenstoel of een bolletje, maar soms zijn ze zo plat als een knoop. Soms hebben mensen één poliep, maar meestal zijn het er meer. Poliepen bevinden zich niet alleen in de dikke darm. Poliepen kunnen bijvoorbeeld ook ontstaan in de: neus, oren, baarmoeder(hals) en op de stembanden.

Mogelijke symptomen

Poliepen in de dikke darm geven niet altijd klachten. Klachten die voor kunnen komen zijn:

  • Bloed in de ontlasting
  • Langdurige verstopping of juist diarree, terwijl je daar normaal nooit last van hebt
  • Een erg onregelmatige stoelgang, waarbij perioden van diarree en verstopping elkaar afwisselen
  • Buikpijn.
  • Onverklaarbaar gewichtsverlies.

Natuurlijk is het zo dat al deze klachten ook kunnen voorkomen bij andere (onschuldige) aandoeningen. Echter, wanneer je bloed in je ontlasting ziet, of wanneer de overige klachten langer dan 2 weken aanhouden, dan raden we je aan om naar je huisarts te gaan.

Darmpoliepen een voorloper van darmkanker?

De meeste poliepen zijn goedaardig en blijven dat ook. Maar poliepen kunnen ook uitgroeien tot een kwaadaardig gezwel. Ze kunnen zich ontwikkelen tot een tumor, tot darmkanker.

Darmpoliepen kunnen dus de voorloper van darmkanker zijn. Deze poliepen worden ook wel adenomen of adenomateuze poliepen genoemd. Het is gebleken dat 5% van deze adenomen uitgroeit tot darmkanker. Aan de buitenkant van een poliep is niet te zien of een poliep onschuldig is of niet. Dat is pas te zien na onderzoek. Daarom worden dan ook alle poliepen verwijderd. Dus wanneer je denkt dat je poliepen hebt, laat je dan onderzoeken. Ze kunnen namelijk wel kwaadaardig worden.

Oorzaken darmpoliepen

De oorzaak van darmpoliepen is nog niet bekend. Ook niet waarom sommige mensen wel en anderen geen darmpoliepen krijgen. Men gaat er wel uit van dat een aantal factoren van invloed kunnen zijn:

Erfelijkheid

In een aantal gevallen kan erfelijkheid poliepen veroorzaken. Dit kan zijn in het geval van:

  • Lynch syndroom
    Dit syndroom is de meest voorkomende erfelijke vorm van dikkedarmkanker die uit een poliep kan ontstaan. Bij ongeveer 5% wordt dikkedarmkanker veroorzaakt door het Lynch syndroom.
  • Familiaire Adenomateuze Polyposis (FAP)
    Bij deze erfelijke aandoening komen er honderden poliepen in de dikke darm voor. In de meeste gevallen ontstaan ze na het tiende levensjaar. Uiteindelijk krijgen vrijwel alle mensen met FAP-darmkanker.
  • MutYH Geassocieerde Polyposis (MAP)
    Deze erfelijke aandoening wordt veroorzaakt door een verandering in het MutYH-gen. Er komen dan tientallen poliepen in de dikke darm voor, die meestal ontstaat bij mensen jonger dan 50 jaar. Deze aandoening is minder ernstig dan FAP.
  • Peutz-Jeghers Syndroom
    Dit syndroom is zeer zeldzaam. Hierbij ontstaan er poliepen in het hele maagdarmkanaal en in de neus, maar ze ontstaan vooral in de dunne darm en iets minder in de dikke darm. De poliepen bij mensen die dit syndroom hebben zijn meestal langzaam groeiende poliepen. In zeldzame gevallen groeit een poliep uit tot een kwaadaardige tumor.

Voeding

Uit onderzoek bij mensen uit verschillende gebieden over de hele wereld, blijkt dat er een verband bestaat tussen voeding en dikke darmkanker. Het blijkt dat voeding met veel vlees, dierlijk vet en weinig voedingsvezels niet goed lijkt te zijn. Echter, harde wetenschappelijke bewijzen ontbreken op dit moment nog.

Maar gezonde voeding (dan bedoelen we minder vet en veel verse groente en fruit), is wel aan te raden om darmpoliepen te voorkomen. De kans op het ontstaan van poliepen lijkt namelijk wel groter te zijn bij mensen die veel dierlijke vetten en vlees eten. Het veelvuldig eten van rood vlees en bewerkte vleeswaren kan de kans op het ontstaan van poliepen in de dikke darm vergroten. Onder rood vlees verstaan we: rundvlees, varkensvlees, lamsvlees en geitenvlees. Bewerkt vlees is vlees dat is geconserveerd door rook, toegevoegd zout of chemische conserveringsmiddelen.

Overmatig alcohol en roken

Zowel roken als overmatig alcoholgebruik heeft een negatieve invloed op het darmslijmvlies en daarmee ook een negatieve invloed op het ontstaan van darmpoliepen.

Te weinig beweging en overgewicht

Zowel overgewicht als het hebben van te weinig lichaamsbeweging zijn risicofactoren voor het ontstaan van dikkedarmkanker en waarschijnlijk ook voor poliepen in de dikke darm.

Behandeling darmpoliepen

Wanneer tijdens het kijkonderzoek blijkt dat iemand poliepen heeft in de dikke darm, dan worden deze direct verwijdert. Dit is pijnloos en is zo gebeurd. Dit verwijderen wordt ook wel poliepectomie genoemd. De verwijderde poliepen worden in het laboratorium onderzocht op goed- dan wel kwaadaardigheid. Wanneer de poliepen heel groot zijn of heel plat zijn, dan zullen ze operatief verwijderd moeten worden. Na beide ingrepen blijft iemand nog een tijd onder controle om te kijken of er niet opnieuw poliepen ontstaan. Die kans is namelijk aanwezig.

 

Bronnen: Antonius Ziekenhuis, Maag Lever Darm Stichting en UMC Utrecht

6 reacties

  1. Laatst poepte ik een bloederig ovaal bolletje uit van ongeveer 7 mm lang. Toen ik erin kneep met een wc papiertje knapte het, bleef er een soort velletje over. Kan dat een poliepje zijn geweest? Bij ons zit darmkanker in de familie, dus vandaar dat ik mijn poep in de gaten houd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *