Het is weer tijd voor de griepprik

In de maanden oktober en november worden de jaarlijks terugkerende griepvaccinaties weer gegeven. Kinderen en volwassenen die daarvoor in aanmerking komen ontvangen van hun huisarts een oproep. Mensen die een griepprik krijgen, maken afweerstoffen aan tegen het griepvirus. Daardoor wordt de kans op griep kleiner en als zij de griep toch krijgen, verloopt deze vaak minder ernstig.

Wie krijgt de griepprik?

De griepprik is gratis voor iedereen die daarvoor in aanmerking komt. Allereerst is dat iedereen van 60 jaar en ouders. Daarnaast worden kinderen en volwassen opgeroepen met aandoeningen zoals astma, diabetes en hartziekten. Het gaat om die mensen die een groter risico lopen om ernstig ziek te worden als gevolg van de griep.

Hoe werkt de griepprik?

Het griepvaccin dat u door middel van een injectie toegediend krijgt, bevat onschadelijk gemaakte stukjes van diverse griepvirusvarianten. Het gaat hierbij om varianten die in het komende winterseizoen verwacht worden. Het lichaam maakt vervolgens afweerstoffen tegen het griepvirus aan. Na ongeveer twee weken bent u beschermt tegen de griep. De bescherming duurt zo’n 4 tot 6 maanden. Omdat het griepvirus steeds verandert, moet het vaccin ieder jaar worden aangepast en opnieuw gegeven worden.

De kosten

Zoals gezegd is de griepprik gratis voor iedereen die daarvoor in aanmerking komt. Behoort u niet tot de groep mensen die door de huisarts wordt opgeroepen, dan kunt u alsnog de griepprik halen wanneer u dat wilt. Allereerst bieden sommige werkgevers de griepprik (gratis) aan, daarnaast kunt u bij de huisarts om een recept voor het vaccin halen. U moet deze dan zelf ophalen bij de apotheek en hiervoor betalen. Het bedrag ligt rond de 17 euro.

Meer informatie over de griepprik kunt u verkrijgen bij uw huisarts of lezen op www.rivm.nl

Eén reactie

  1. Omdat ik tot de risico groep behoor, heb ik gisteren de griepprik gehad. Nou, ik heb het geweten. Nu met hoge koorts en hoofdpijn. Aangezien ik die prik nooit eerder heb gehad, weet ik niet of dit erbij hoort. Maar als dat zo is, voor mij NIET meer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *