Wondroos; snel handelen is noodzakelijk

Wondroos is een ernstige infectieziekte, waarbij snel gehandeld moet worden om ernstige complicaties te voorkomen. Hoe ontstaat wondroos en kun je het ook voorkomen?

Wat is wondroos?

Wondroos of belroos (ook wel erysipelas genoemd) is een ernstige bacteriële infectieziekte van de huid en het onderhuidse vetweefsel. De aandoening wordt ook wel aangeduid met de naam belroos. Deze infectie kan in alle huidgebieden ontstaan. Echter, het treedt het meest op aan de benen, armen en het gezicht. De infectie zorgt ervoor dat de huid rood, gezwollen en warm wordt.

Oorzaken

Wondroos wordt veroorzaakt door bacteriën, en dat zijn bijna altijd streptokokken. Soms kunnen stafylokokken de oorzaak zijn. De bacteriën dringen de huid binnen via een wondje. Dat kan zijn een: schaafwond, brandwond, chirurgische wond, puistje of een kloof tussen de tenen. Wanneer de wondroos in het gezicht is, dan kan de bacterie ook uit de oren, neus of de bijholtes afkomstig zijn. Wondroos komt veel voor bij mensen met diabetes, die vocht vasthouden in hun benen of een slechte weerstand hebben. Ook mensen met overgewicht en mensen die al eens eerder te maken hebben gehad met de aandoening, behoren tot de risicogroep.

Symptomen

Wondroos is een aandoening die zich kenmerkt door een vuurrode en opgezette huid, waarbij er een scherpe overgang is naar de normale huid. Daarnaast zijn er de volgende symptomen bij wondroospatiënten:

 • De huid is erg gevoelig en pijnlijk.
 • Lymfeklieren rond het geïnfecteerde gebied kunnen opzwellen en pijnlijk worden (bij wondroos van het been in de liezen, bij wondroos van het gezicht in de hals) en de lymfebanen kunnen ontstoken zijn (lymfangitis). Dit is te herkennen aan de rode streep tussen de plaats van wondroos en de klieren.
 • Vochtophoping (oedeem) in het gebied van de infectie.
 • Vaak hoge koorts (meer dan 39° C) met koude rillingen.
 • Hoofdpijn, zich ziek voelen, en overgeven.
 • Soms ontstaan er later blaren, vooral bij ouderen aan de benen.

Wondroos bij jonge kinderen die in het gezicht zit, is vaak maar aan één kant van het gezicht. Vaak heeft het kind dan ook een oorontsteking aan diezelfde kant. De aangedane huid rond het oog of op de wang is gezwollen en heeft een roze tot paarsblauwe kleur. Het kind is er erg ziek bij.

Mogelijke complicaties

 • Uitbreiding infectie
  Wanneer deze infectie niet snel behandeld wordt, kan de wondroosinfectie zich in de diepte uitbreiden. Hierbij worden dan de spieren aangetast. Tevens kunnen de bacteriën zich via het bloed verspreiden (bloedvergiftiging). Dit leidt tot de vorming van abcessen of tot gangreenvorming (afsterven van weefsels doordat de bloedtoevoer is gestopt). In sommige gevallen kan er een infectie van de hartkleppen, longontsteking of een infectie aan de gewrichten optreden.
 • Necrotiserende fasciitis
  In enkele gevallen kan wondroos tot de dood leiden. Bij necrotiserende fasciitis wordt het spier-, vet- en huidweefsel aangetast. Deze vorm wordt weleens de “vleesetende bacterie” genoemd. Dit gebeurt dan vooral bij kinderen, ouderen en mensen met een stoornis in de afweer.• Toxische shock syndroom Als gevolg van het toxische shock syndroom kan er een snelle bloeddrukdaling ontstaan, waardoor organen zoals nieren, lever en longen niet meer werken zoals ze zouden moeten.
 • Lymfoedeem
  Wondroos kan de plaatselijke lymfevaatjes beschadigen, zeker wanneer wondroos vaker optreedt. Wanneer het lymfesysteem beschadigd is, ontstaat er stapeling van weefselvocht, met als gevolg lymfoedeem in het betreffende lichaamsdeel. Meestal gaat het om het onderbeen.

Welke behandeling is mogelijk?

Wondroos is over het algemeen redelijk goed te genezen, maar je moet er snel bij zijn. De volgende behandelingen zijn mogelijk:

Antibiotica
Afhankelijk van de ernst van de wondroos, leeftijd van de patiënt en of er al bestaande ziektes aanwezig zijn zal een arts besluiten iemand thuis te behandelen of in het ziekenhuis te laten opnemen. Wondroos wordt altijd behandeld met antibiotica.

Wondhygiëne
De wond, waar de bacteriën zijn binnengedrongen moet goed verzorgd en ontsmet worden. Hiervoor is het nodig om deze dagelijks te wassen een desinfecterende zeep. Bij wondroos van het been, is de bacterie meestal via een wondje tussen de tenen de huid binnengedrongen. Daarom is het belangrijk ervoor te zorgen dat de huid tussen, de tenen weer normaal wordt en heel blijft. Vaak zijn deze wondjes veroorzaakt door een schimmelinfectie en moet behandeling met een crème tegen schimmels worden gegeven. Erg belangrijk is een goede hygiëne van de voeten. De tenen en de huid tussen de tenen moeten na het douchen altijd goed worden afgedroogd.

Behandeling van het oedeem
Bij wondroos aan de benen is het been naderhand vaak wat dikker (oedeem). Dan is het advies om het been hoger te leggen. Om het oedeem tegen te gaan en herval van wondroos te voorkomen, wordt meestal aangeraden om tijdelijk een therapeutische elastische kous (TEK) te dragen. Bij herhaald terugkeren van wondroos aan het been, kan het zijn dat iemand deze kousen de rest van zijn of haar leven moet dragen. Wanneer de wondroos in het gezicht zit, dan mag iemand heel weinig praten en overgaan op vloeibaar voedsel. Het kan ook helpen om de warme plekken met natte kompressen te koelen.

 

Bronnen: nationaalhuidcentrum.nl, huidarts.com en huidinfo.nl

34 reacties

 1. Anoniem 28 oktober 2017 at 20:08

  Als je wondroos hebt is het dan wel verstandig om een steunkous te dragen

  Beantwoorden

  • John 28 oktober 2017 at 21:08

   Dat kan wel, maar met speciale wondbehandeling

   Beantwoorden

 2. Anoniem 20 november 2017 at 14:13

  Ik heb 2 keer wondroos gehad waarvan de tweede keer nogal ernstig. Het was toen te pijnlijk om een steunkous te dragen. Mijn been hield in constant hoog, op een stoel of bank. Pas toen de infectie helemaal bestreden was met antibiotica kon ik de kous weer aan en ben veel gaan lopen, dat werd aangeraden. Sindsdien draag ik de kous bijna elke dag wat geen straf is omdat het verlicht en om te voorkomen dat mijn been gaandeweg meer vocht gaat ophopen.

  Beantwoorden

 3. Anoniem 21 november 2017 at 16:41

  Heb een klein plekje wat lijkt op wondroos, zit aan de zijkant van de elleboog. De blaasjes zijn nog dicht en droog heb wel last van huidpijn maar dan over de bovenarm tot aan de elleboog kan dat bij wondroos horen

  Beantwoorden

  • John 21 november 2017 at 16:59

   Moeilijk om daar zo antwoord op te geven.Het zou kunnen. Ga naar de huisarts en laar ernaar kijken

   Beantwoorden

 4. Anoniem 3 mei 2018 at 10:22

  Ik heb het al paar keer gehad in het gezicht wondroos niet echt leuk rode schijf op het gezicht

  Beantwoorden

 5. Anoniem 29 augustus 2018 at 01:41

  Heb het nu ook al voor de tweede keer gehad was pijnlijker en nog zichtbaar nu nog steeds 10 dagen ziekenhuis opnamen geen pretje

  Beantwoorden

 6. Anoniem 13 september 2018 at 23:51

  ik heb voor het eerst wondroos ,verschrikkelijk, ik heb primair lymfe oedeem dus nu heb ik gigantische met vocht gevulde blaren waarvan er 1 gisteren kapot is gegaan . Het vocht blijft er nu uit lekken, Ik kan niet met mijn been omhoog in bed niet op de bank niet want er komt zoveel vocht uit , dat het kleine plasjes blijft vormen. Het is als dweilen met de kraan open.

  Beantwoorden

 7. Anoniem 4 april 2019 at 19:52

  Kan wondroos voortkomen van de staphylococcus aureus in de neus?

  Beantwoorden

  • John 4 april 2019 at 20:32

   Wondroos wordt veroorzaakt door een bacterie (van de
   Streptococcus groep). Deze komt veel voor en is niet direct besmettelijk.
   Behalve als u er gevoelig voor bent of minder (lokale) weerstand hebt.
   Soms krijgen mensen met wondroos last van een bijkomende bacterie die wel
   besmettelijk is (bijvoorbeeld Stafylococus Aureus). Maar de stafylococus zelf veroorzaakt in de regel geen wondroos

   Beantwoorden

 8. Anoniem 21 april 2019 at 15:35

  Heb sinds gisteren last van kleine bultjes in de lies met er omheen steeds verder uitlopende rode zwellingen. de klieren in de lies zijn wat opgezet.

  Beantwoorden

  • John 21 april 2019 at 16:13

   Ga dan naar de huisarts en laat ernaar kijken

   Beantwoorden

 9. Anoniem 27 juli 2019 at 11:16

  Ik heb nu wondroos is het verstandig om het af te dekken

  Beantwoorden

  • John (moderator) 27 juli 2019 at 19:22

   Dat zou eerst door een arts gezien moeten worden

   Beantwoorden

 10. Anoniem 6 september 2019 at 00:44

  Ik heb wederom weer wondroos binnen drie maand acht keer een ontsteking aan mijn benen gekregen ik krijg Al een keer in de maand een spuit om te dekken om niet zo after te krijgen maar ik krijg het steeds weer heeft iemand tips wat ik moet doen hiertegen ben al bent dermatologen weer licht therapie gehad en heel veel Zalf van ik gebruik op dit moment Der Mo vaten Zalf ik ben op dit moment erg rattlers wat ik moet doen omdat ik voor de zoveelste keer weer wondroos heb zet alweer voor 10 dagen aan een kuur wie kan mij helpen

  Beantwoorden

 11. Anoniem 15 november 2019 at 16:16

  Bij wondroos is het belangrijk dat je de juiste antibiotica krijgt.Bij alleen oedeem is het belangrijk dat je ook goed gezwachteld word.Bij open wonden is een goede wondverzorging en zwachtelen belangrijk.Als het om je been gaat moet je deze hoger dan je zitvlak houden.Probeer ondanks eventuele pijn te lopen om de bloedcirculatie op gang te houden.En wat het allerbelangrijkste is raadpleeg altijd een arts.

  Beantwoorden

 12. Anoniem 27 november 2019 at 17:14

  Ik heb in juli wondroos aan mijn voet gehad, waarschijnlijk opgelopen bij de pedicure die tussen mijn tenen eelt heeft weggehaald.
  En niet steriel heeft gewerkt. Had na enkele dagen een rode voet, en dachtdat ie door het fietsen verbrand was. Het was buiten heel warm, en heb dit zo gaten, tot ik koude rillingen kreeg, ziek werd, en de voet zo dik werd als een klomp. Naar de hap geweest, die dacht een wespensteek. Twee dagen later naar de dokter, heb een zware antibiotica kuur gekregen, waar ik vreselijk beroerd van werd, maar het hielp wel.
  Hoop dit nooit meer te krijgen!

  Belangrijk is zo snel mogelijk naar de huisarts te gaan om erger te voorkomen.

  Beantwoorden

 13. Anoniem 10 januari 2020 at 22:13

  Mag je werken met wondroos ik werk in de catering en het ziet in me gezicht

  Beantwoorden

  • John (moderator) 10 januari 2020 at 23:16

   Daar kun je in principe mee werken. Je moet alleen je handen goed wassen en ontsmetten als je ontstoken plek aanraakt.

   Beantwoorden

 14. Anoniem 30 januari 2020 at 17:19

  Vandaag naar de dokter geweest, voelde me een beetje grieperig. 2 dagen bijna niks gegeten en gedronken. De dokter zei meteen dat het wondroos was.
  Ik kan hier helemaal niets van vinden op het internet.
  Het zit op mijn linker borst. Heb al antibiotica ze klonk bezorgd. Hopelijk helpt het.

  Beantwoorden

 15. Anoniem 3 april 2020 at 11:45

  Heb wondroos aan mijn voet antibiotica gehad en voel nu steken in mijn voet en blauwe verkleuring

  Beantwoorden

  • John (moderator) 3 april 2020 at 17:50

   Dan is het toch goed om contact op te nemen met de huisarts

   Beantwoorden

 16. Anoniem 21 mei 2020 at 23:41

  Mijn man heeft wondroos in zijn gezicht gekregen waarschijnlijk door een ontstoken kies daardoor een flinke kaak en bijholteontsteking nadat er een foute diagnose is gesteld bij de huisarts (kreeg vervanging ivm corona een verpleegkundig specialist)dezelfde avond naar de huisartsenpost gegaan(door de heftige pijnklachten. daar bleek het wondroos te zijn….nu na een kuur van antibiotica van 2 weken 4 x daags (kaakchirurg heeft de kies eruit getrokken) nog steeds grieperig gevoel en pijnlijke oogkas, moet hij nog een week afwachten van de huisarts..ik begrijp dit niet…wat nu?

  Beantwoorden

  • John (moderator) 21 mei 2020 at 23:59

   Toch maar een afspraak maken bij de huisarts en niet laten afschepen of de kaakchirurg bellen

   Beantwoorden

 17. Anoniem 23 mei 2020 at 09:08

  Dank u voor uw antwoord ,ik snap de huisarts zelf ook niet ik kijk het nog tot maandag aan, hij zit nu aan de naproxen…gekregen van een schoonzus die het nog had liggen,zit met mijn handen in het haar….

  Beantwoorden

 18. Anoniem 23 mei 2020 at 09:21

  En plus er komt pus door zijn mond en neus het ruikt niet fris, de arts op de huisartsenpost vond het slecht dat een verplegendspecialist vervanging kan zijn van de huisarts en was bezorgd…ik vind zelf dat na de kuur van 2 weken er toch even naar zijn gezicht gekeken moet worden(controle?)maar bij geen koorts is dat niet nodig vind de huisarts…ondertussen alle holtes weer vol en pijn….Help ik Google me suf..Misschien beter overstappen van huisarts of avonds naar de huisartsenpost?

  Beantwoorden

  • John (moderator) 23 mei 2020 at 22:17

   Bel gewoon met de huisartsenpost en kijk om een afspraak te krijgen

   Beantwoorden

 19. Anoniem 3 juli 2020 at 10:59

  Ik heb het vaker gehad en herken de symptomen. Kan het zich ook uiten, dat je er snel bij bent zonder de rode plekken (heel minimaal)

  Beantwoorden

 20. Anoniem 18 juli 2020 at 21:15

  Ik heb nu voor de eerste keer wondroos, zeer pijnlijke ervaring en was er goed ziek van, per direct antibiotica gekregen, de volgende dag kwam er een blaar op die uiteindelijk al vrij snel knapte, de volgende dag weer naar de huisarts en s’middags is de wondverpleegkundige aan huis gekomen en word mijn been nu 2x per week gezwachteld. Ik moet zeggen dat ik blij ben met deze artsen en zorg eromheen, zo is het geen traumatische ervaring

  Beantwoorden

 21. Anoniem 29 juli 2020 at 21:07

  Anoniem, ik heb belroos aan mijn oog. Dat heb ik toen ik jong was al gekregen. Het komt altijd aan mijn rechteroog terug. Soms blijft het maanden weg en op de raarste momenten op verschillende plekken van mijn oog terug. Dus met andere woorden chronisch.

  Beantwoorden

 22. Anoniem 11 september 2020 at 00:12

  Ik heb wondroos aan mijn Linker elleboog en krijg hier een antibioticum voor. De rode plekken werden snel minder en ook de zwelling nam af binnen enkele dagen. Sinds vandaag (dag 4 van de ab kuur) voelt de linkerkant Van mijn borstkas branderig aan van binnen (dus niet de huid). Hoe kan ik weten of dit mogelijk een van de enge complicaties van wondroos is?

  Beantwoorden

 23. John (moderator) 11 september 2020 at 20:31

  Door met de klacht naar de huisarts te gaan

  Beantwoorden

 24. Anoniem 20 september 2020 at 09:49

  Ik ben een maand geleden gevallen met fiets. Flinke schaafwond op knie, knie zwol op als een voetbal. Na 2e bezoek aan huisarts constateerde deze wondroos. Kuur van 7 dagen amoxxylline gehad. Deze was 2 sepember klaar. 8 keer naar huisarts, wondcontrole geweest. Mijn onderbeen was eerst bijna egaal donkerblauw, dat was bijna weg, en knie deed nauwelijks pijn meer. De wond was bijna dicht. Nu sinds gisteravond weer pijn in knie en knie is warm.
  Zou het nu in het gewricht kunnen zitten?

  Beantwoorden

 25. John (moderator) 20 september 2020 at 17:33

  Moeilijk te zeggen zo. In ieder geval naar de dokter met de klacht

  Beantwoorden