Wondroos; snel handelen is noodzakelijk
Wondroos; snel handelen is noodzakelijk

Wondroos is een ernstige infectieziekte, waarbij snel gehandeld moet worden om ernstige complicaties te voorkomen. Hoe ontstaat wondroos en kun je het ook voorkomen?

Wat is wondroos?

Wondroos of belroos (ook wel erysipelas genoemd) is een ernstige bacteriële infectieziekte van de huid en het onderhuidse vetweefsel. De aandoening wordt ook wel aangeduid met de naam belroos. Deze infectie kan in alle huidgebieden ontstaan. Echter, het treedt het meest op aan de benen, armen en het gezicht. De infectie zorgt ervoor dat de huid rood, gezwollen en warm wordt.

Oorzaken

Wondroos wordt veroorzaakt door bacteriën, en dat zijn bijna altijd streptokokken. Soms kunnen stafylokokken de oorzaak zijn. De bacteriën dringen de huid binnen via een wondje. Dat kan zijn een: schaafwond, brandwond, chirurgische wond, puistje of een kloof tussen de tenen. Wanneer de wondroos in het gezicht is, dan kan de bacterie ook uit de oren, neus of de bijholtes afkomstig zijn. Wondroos komt veel voor bij mensen met diabetes, die vocht vasthouden in hun benen of een slechte weerstand hebben. Ook mensen met overgewicht en mensen die al eens eerder te maken hebben gehad met de aandoening, behoren tot de risicogroep.

Symptomen

Wondroos is een aandoening die zich kenmerkt door een vuurrode en opgezette huid, waarbij er een scherpe overgang is naar de normale huid. Daarnaast zijn er de volgende symptomen bij wondroospatiënten:

 • De huid is erg gevoelig en pijnlijk.
 • Lymfeklieren rond het geïnfecteerde gebied kunnen opzwellen en pijnlijk worden (bij wondroos van het been in de liezen, bij wondroos van het gezicht in de hals) en de lymfebanen kunnen ontstoken zijn (lymfangitis). Dit is te herkennen aan de rode streep tussen de plaats van wondroos en de klieren.
 • Vochtophoping (oedeem) in het gebied van de infectie.
 • Vaak hoge koorts (meer dan 39° C) met koude rillingen.
 • Hoofdpijn, zich ziek voelen, en overgeven.
 • Soms ontstaan er later blaren, vooral bij ouderen aan de benen.

Wondroos bij jonge kinderen die in het gezicht zit, is vaak maar aan één kant van het gezicht. Vaak heeft het kind dan ook een oorontsteking aan diezelfde kant. De aangedane huid rond het oog of op de wang is gezwollen en heeft een roze tot paarsblauwe kleur. Het kind is er erg ziek bij.

Mogelijke complicaties

 • Uitbreiding infectie
  Wanneer deze infectie niet snel behandeld wordt, kan de wondroosinfectie zich in de diepte uitbreiden. Hierbij worden dan de spieren aangetast. Tevens kunnen de bacteriën zich via het bloed verspreiden (bloedvergiftiging). Dit leidt tot de vorming van abcessen of tot gangreenvorming (afsterven van weefsels doordat de bloedtoevoer is gestopt). In sommige gevallen kan er een infectie van de hartkleppen, longontsteking of een infectie aan de gewrichten optreden.
 • Necrotiserende fasciitis
  In enkele gevallen kan wondroos tot de dood leiden. Bij necrotiserende fasciitis wordt het spier-, vet- en huidweefsel aangetast. Deze vorm wordt weleens de “vleesetende bacterie” genoemd. Dit gebeurt dan vooral bij kinderen, ouderen en mensen met een stoornis in de afweer.• Toxische shock syndroom Als gevolg van het toxische shock syndroom kan er een snelle bloeddrukdaling ontstaan, waardoor organen zoals nieren, lever en longen niet meer werken zoals ze zouden moeten.
 • Lymfoedeem
  Wondroos kan de plaatselijke lymfevaatjes beschadigen, zeker wanneer wondroos vaker optreedt. Wanneer het lymfesysteem beschadigd is, ontstaat er stapeling van weefselvocht, met als gevolg lymfoedeem in het betreffende lichaamsdeel. Meestal gaat het om het onderbeen.

Welke behandeling is mogelijk?

Wondroos is over het algemeen redelijk goed te genezen, maar je moet er snel bij zijn. De volgende behandelingen zijn mogelijk:

Antibiotica
Afhankelijk van de ernst van de wondroos, leeftijd van de patiënt en of er al bestaande ziektes aanwezig zijn zal een arts besluiten iemand thuis te behandelen of in het ziekenhuis te laten opnemen. Wondroos wordt altijd behandeld met antibiotica.

Wondhygiëne
De wond, waar de bacteriën zijn binnengedrongen moet goed verzorgd en ontsmet worden. Hiervoor is het nodig om deze dagelijks te wassen een desinfecterende zeep. Bij wondroos van het been, is de bacterie meestal via een wondje tussen de tenen de huid binnengedrongen. Daarom is het belangrijk ervoor te zorgen dat de huid tussen, de tenen weer normaal wordt en heel blijft. Vaak zijn deze wondjes veroorzaakt door een schimmelinfectie en moet behandeling met een crème tegen schimmels worden gegeven. Erg belangrijk is een goede hygiëne van de voeten. De tenen en de huid tussen de tenen moeten na het douchen altijd goed worden afgedroogd.

Behandeling van het oedeem
Bij wondroos aan de benen is het been naderhand vaak wat dikker (oedeem). Dan is het advies om het been hoger te leggen. Om het oedeem tegen te gaan en herval van wondroos te voorkomen, wordt meestal aangeraden om tijdelijk een therapeutische elastische kous (TEK) te dragen. Bij herhaald terugkeren van wondroos aan het been, kan het zijn dat iemand deze kousen de rest van zijn of haar leven moet dragen. Wanneer de wondroos in het gezicht zit, dan mag iemand heel weinig praten en overgaan op vloeibaar voedsel. Het kan ook helpen om de warme plekken met natte kompressen te koelen.

 

Bronnen: nationaalhuidcentrum.nl, huidarts.com en huidinfo.nl

91 reacties

 1. Ik heb 2 keer wondroos gehad waarvan de tweede keer nogal ernstig. Het was toen te pijnlijk om een steunkous te dragen. Mijn been hield in constant hoog, op een stoel of bank. Pas toen de infectie helemaal bestreden was met antibiotica kon ik de kous weer aan en ben veel gaan lopen, dat werd aangeraden. Sindsdien draag ik de kous bijna elke dag wat geen straf is omdat het verlicht en om te voorkomen dat mijn been gaandeweg meer vocht gaat ophopen.

 2. Heb een klein plekje wat lijkt op wondroos, zit aan de zijkant van de elleboog. De blaasjes zijn nog dicht en droog heb wel last van huidpijn maar dan over de bovenarm tot aan de elleboog kan dat bij wondroos horen

 3. Heb het nu ook al voor de tweede keer gehad was pijnlijker en nog zichtbaar nu nog steeds 10 dagen ziekenhuis opnamen geen pretje

 4. ik heb voor het eerst wondroos ,verschrikkelijk, ik heb primair lymfe oedeem dus nu heb ik gigantische met vocht gevulde blaren waarvan er 1 gisteren kapot is gegaan . Het vocht blijft er nu uit lekken, Ik kan niet met mijn been omhoog in bed niet op de bank niet want er komt zoveel vocht uit , dat het kleine plasjes blijft vormen. Het is als dweilen met de kraan open.

  1. Wondroos wordt veroorzaakt door een bacterie (van de
   Streptococcus groep). Deze komt veel voor en is niet direct besmettelijk.
   Behalve als u er gevoelig voor bent of minder (lokale) weerstand hebt.
   Soms krijgen mensen met wondroos last van een bijkomende bacterie die wel
   besmettelijk is (bijvoorbeeld Stafylococus Aureus). Maar de stafylococus zelf veroorzaakt in de regel geen wondroos

 5. Heb sinds gisteren last van kleine bultjes in de lies met er omheen steeds verder uitlopende rode zwellingen. de klieren in de lies zijn wat opgezet.

 6. Ik heb wederom weer wondroos binnen drie maand acht keer een ontsteking aan mijn benen gekregen ik krijg Al een keer in de maand een spuit om te dekken om niet zo after te krijgen maar ik krijg het steeds weer heeft iemand tips wat ik moet doen hiertegen ben al bent dermatologen weer licht therapie gehad en heel veel Zalf van ik gebruik op dit moment Der Mo vaten Zalf ik ben op dit moment erg rattlers wat ik moet doen omdat ik voor de zoveelste keer weer wondroos heb zet alweer voor 10 dagen aan een kuur wie kan mij helpen

 7. Bij wondroos is het belangrijk dat je de juiste antibiotica krijgt.Bij alleen oedeem is het belangrijk dat je ook goed gezwachteld word.Bij open wonden is een goede wondverzorging en zwachtelen belangrijk.Als het om je been gaat moet je deze hoger dan je zitvlak houden.Probeer ondanks eventuele pijn te lopen om de bloedcirculatie op gang te houden.En wat het allerbelangrijkste is raadpleeg altijd een arts.

 8. Ik heb in juli wondroos aan mijn voet gehad, waarschijnlijk opgelopen bij de pedicure die tussen mijn tenen eelt heeft weggehaald.
  En niet steriel heeft gewerkt. Had na enkele dagen een rode voet, en dachtdat ie door het fietsen verbrand was. Het was buiten heel warm, en heb dit zo gaten, tot ik koude rillingen kreeg, ziek werd, en de voet zo dik werd als een klomp. Naar de hap geweest, die dacht een wespensteek. Twee dagen later naar de dokter, heb een zware antibiotica kuur gekregen, waar ik vreselijk beroerd van werd, maar het hielp wel.
  Hoop dit nooit meer te krijgen!

  Belangrijk is zo snel mogelijk naar de huisarts te gaan om erger te voorkomen.

  1. Daar kun je in principe mee werken. Je moet alleen je handen goed wassen en ontsmetten als je ontstoken plek aanraakt.

 9. Vandaag naar de dokter geweest, voelde me een beetje grieperig. 2 dagen bijna niks gegeten en gedronken. De dokter zei meteen dat het wondroos was.
  Ik kan hier helemaal niets van vinden op het internet.
  Het zit op mijn linker borst. Heb al antibiotica ze klonk bezorgd. Hopelijk helpt het.

 10. Mijn man heeft wondroos in zijn gezicht gekregen waarschijnlijk door een ontstoken kies daardoor een flinke kaak en bijholteontsteking nadat er een foute diagnose is gesteld bij de huisarts (kreeg vervanging ivm corona een verpleegkundig specialist)dezelfde avond naar de huisartsenpost gegaan(door de heftige pijnklachten. daar bleek het wondroos te zijn….nu na een kuur van antibiotica van 2 weken 4 x daags (kaakchirurg heeft de kies eruit getrokken) nog steeds grieperig gevoel en pijnlijke oogkas, moet hij nog een week afwachten van de huisarts..ik begrijp dit niet…wat nu?

 11. Dank u voor uw antwoord ,ik snap de huisarts zelf ook niet ik kijk het nog tot maandag aan, hij zit nu aan de naproxen…gekregen van een schoonzus die het nog had liggen,zit met mijn handen in het haar….

 12. En plus er komt pus door zijn mond en neus het ruikt niet fris, de arts op de huisartsenpost vond het slecht dat een verplegendspecialist vervanging kan zijn van de huisarts en was bezorgd…ik vind zelf dat na de kuur van 2 weken er toch even naar zijn gezicht gekeken moet worden(controle?)maar bij geen koorts is dat niet nodig vind de huisarts…ondertussen alle holtes weer vol en pijn….Help ik Google me suf..Misschien beter overstappen van huisarts of avonds naar de huisartsenpost?

 13. Ik heb het vaker gehad en herken de symptomen. Kan het zich ook uiten, dat je er snel bij bent zonder de rode plekken (heel minimaal)

 14. Ik heb nu voor de eerste keer wondroos, zeer pijnlijke ervaring en was er goed ziek van, per direct antibiotica gekregen, de volgende dag kwam er een blaar op die uiteindelijk al vrij snel knapte, de volgende dag weer naar de huisarts en s’middags is de wondverpleegkundige aan huis gekomen en word mijn been nu 2x per week gezwachteld. Ik moet zeggen dat ik blij ben met deze artsen en zorg eromheen, zo is het geen traumatische ervaring

 15. Anoniem, ik heb belroos aan mijn oog. Dat heb ik toen ik jong was al gekregen. Het komt altijd aan mijn rechteroog terug. Soms blijft het maanden weg en op de raarste momenten op verschillende plekken van mijn oog terug. Dus met andere woorden chronisch.

 16. Ik heb wondroos aan mijn Linker elleboog en krijg hier een antibioticum voor. De rode plekken werden snel minder en ook de zwelling nam af binnen enkele dagen. Sinds vandaag (dag 4 van de ab kuur) voelt de linkerkant Van mijn borstkas branderig aan van binnen (dus niet de huid). Hoe kan ik weten of dit mogelijk een van de enge complicaties van wondroos is?

 17. Ik ben een maand geleden gevallen met fiets. Flinke schaafwond op knie, knie zwol op als een voetbal. Na 2e bezoek aan huisarts constateerde deze wondroos. Kuur van 7 dagen amoxxylline gehad. Deze was 2 sepember klaar. 8 keer naar huisarts, wondcontrole geweest. Mijn onderbeen was eerst bijna egaal donkerblauw, dat was bijna weg, en knie deed nauwelijks pijn meer. De wond was bijna dicht. Nu sinds gisteravond weer pijn in knie en knie is warm.
  Zou het nu in het gewricht kunnen zitten?

  1. Goedenavond. Heb een vraag ben vorige maand gevallen, het wondje was maar een schrammetje. Maar na twee dagen was het een wonde , nogthans alles direct ontsmet en drooggemaakt omdat ik vroeger al MRSA heb gehad en altijd mijn E pen opzak heb ben allergisch tegen wespensteek maar is voor veel waar je allergisch zou kunnen zijn. Dus toen de dokter s morgens mijn been zag vond die mijn been niet zo goed hij wou antibioticavoorschrijven maar moest zeggen dat ik zoveel antibiotica heb moeten nemen door MRSA helpen die niet dus nu penicilline de eerste kuur van veertiendagen heeft redelijk geholpen. Nu de tweede kuur ik ben er nu nog zieker,maag dunne darm last ja zit met een illostoma heb geen dikke darm meer zit nu met echt waterige stoelgang. Moet me zelf sonderen daar mijn blaas niet meer zoogde werkt heb er nu nog extra problemen kan echt geen urine laten lopen daarom denk ik dat ik ook nog zoveel buikpijn heb. Wat moet ik doen mijn been wordt terug dikker en roder heeft gloeiend warm en eten is echt moeilijk omdat mijn maag ook pijn doet. Ben nog niet zo oud , 66 jaar kan je me helpen. Want heb pijn of beter terug naar huisarts

 18. Ik heb wondroos op mijn borst is een jaar geleden dat ik bestraald ben krijg nu voor 10 dagen antibiotica en over 2 weken teru

 19. Ik heb voor de 6 de keer windhoos in 4 maanden tijd altijd antibiotica maar zo gauw dat stopt na 6 dagen weer terug ben ten einde raad.het is nu weekend kan ik wachten tot maandag?

 20. Wie heeft ervaring met wond, op wreef v de voet, die heel pijnlijk is en pijnscheuten heeft! Ganse voorvoet en enkel gevoelig, pijnlijk ook bij lichte aanraking! Sinds oktober en deze week spataderoperatie met lasertechniek, heb geen blaasjes rond de wond, alleen wond geneest niet en komt telkens korstje op! Ik wil wel eens van die pijnscheuten af en ben radeloos! De huidarts weet niet waar de pijn vandaan komt, en het is echt een soort zenuw/wond/weefselpijn wat ik heb, ook in het begin antibiotica gehad, niets helpt! Wie kan mij helpen of eventueel doorverwijzen nr de juiste behandelaar! BVD

 21. Als er korstjes op komen is dat doorgaans een teken van genezing. Waarschijnlijk is er een huidzenuw beschadigd met laseren. Dat zal vanzelf weer moeten herstellen

 22. Ik heb sinds een paar dagen een wondje (zeer en zeer pijnlijk) aan mijn gehooringang. Kan er niet op liggen. Ook heb ik dit soort bultjes op mijn tong en voelt het alsof mijn mond en keel in de brand staan. Ben ook ietsjes misselijk erbij. Morgen naar de dokter, maar zou het wondroos kunnen zijn? Het gekke is dat ik deze klachten heb gekregen 1 dag na mijn 2e corona vaccinatie (misschien gewoon toeval)

 23. Mijn man heeft anderhalve week geleden een zeer ernstige vorm van wondroos aan zijn onderbeen opgelopen. Dit uitte zich van het ene op het andere moment en was zo heftig en verspreidde zich zo snel dat de huisarts hem 2 dagen later met de ambulance op heeft laten halen. Hij heeft daarna 5 dagen in het ziekenhuis gelegen waar hij antibiotica en pijnstilling via infuus kreeg. Hij was echt doodziek: koude koorts, rillingen, braken en diarree. Hij is inmiddels gelukkig weer thuis en langzaam maar zeker neemt de pijn af, maar hij zit nu nog steeds aan de antibiotica en de thuiszorg komt hem zwachtelen. De wondroos leek veel meer op de vleesetende bacterie dan op wondroos maar bleek toch echt wondroos. We hopen dit echt nooit meer mee te maken…

 24. Wondroos in gezicht maar geen wondje te bekenen heb antibiotica gekregen hoelang duurt het voor er verbetering komt

 25. Helaas ben ik een ervaringsdeskundige op het gebied van wondroos. Inmiddels al meer dan 60 keer gehad. Ik heb primair lymfoedeem in de benen en ben er heel vatbaar voor. Nadeel is ook nog eens dat ik al zo vaak AB kuren heb gehad dat mijn hele darmflora is verstoord en ik ben ook al resistent ben voor een aantal antibiotica, waaronder de Penidural injecties die ik 10 jaar lang elke 4 weken heb gehad. Artsen weten er geen raad mee. En ik bezoek zelfs de lymfoedeem kliniek in Drachten. Ik heb altijd reserve AB in huis omdat ik vaak ‘s nachts of in weekend ziek wordt. Ik lees hier over afdekken wondjes, maar bij mij is zelden sprake van een zichtbaar wondje. Ik douche me om de dag met hibiscrub om de kans te verkleinen. Als ik eens een wondje heb ontsmet ik die meermaals. Wat wik wel merk is dat onvoldoende nachtrust en stress een trigger zijn op belroos omdat ik er gewoon heel vatbaar voor ben. Vroeger liet ik de kousen uit als ik ziek was, te pijnlijk. Daar zijn ze op terug gekomen en het advies is zsm de kousen dragen en geloof me het helpt. Mijn been wordt niet explosief dik. Ik heb bijna altijd in linkerbeen belroos gehad, hier zijn mijn lymfevaten ook ernstig beschadigd en een keer in mijn gezicht, 2 keer in rechterbeen. Nu kreeg ik gistermiddag opeens heel veel pijn aan mijn borst terwijl ik aan het lunchen was met een collega. Borst ik dik, rood en heel pijnlijk. Ik had/heb alle symptomen van belroos. Dit heb ik niet eerder meegemaakt of gehoord. Ik ben 49 dus nee, niet pas bevallen en ik geef ook geen borstvoeding. Ik lees dat iemand al meerdere keren in korte tijd belroos heeft gehad met AB kuur van 6 dgn, die zijn echt niet toereikend. Vroeger kwam ik uit met een 10 daagse kuur, maar nu steeds 14 daagse kuur.

 26. Ik heb wondroos en lag 1 dg in t zkhs… t is de derde keer.. mijn temperatuur loopt op van 37 naar 38.1 moet ik weer bellen. Wondroos gister begonnen

 27. ik heb wondroos aan mn rechterbeen, ik stond op de operatielijst voor een nieuwe knie links. Rechts heb ik al een knieprothese. de operatie is uitgesteld. hoe kunnen ze nu zien of de wondroos goed is genezen en ik wel geopereerd kan worden??? Ben nu heel bang voor de operatie!

 28. Ik heb nu voor de eerste keer wondroos. ben bijna 72
  Ga normaal 4 keer per week kickboksen.
  Krijg antibiotica via de huisarts.
  Hoe lang kan het duren voordat ik weer kan kickboksen en waar moet ik op letten voordat ik weer begin?

 29. 1 maand geleden wondroos gehad door atleet voeten tussen de tenen heb antibiotica gehad en nu een maand later nog een raar gevooel aan de lies en zelfs de teelballen zijn gevoelig iemand ervaring mee

 30. ik heb ongeveer 14 dagen wondroos , 1e week heb ik antibiotica gekregen. het is een klein plekje op mijn scheenbeen, wondje is lichtgeel rondom iets rood. Volgens de dokter is dat nieuwe huid en 4x daag onder de douche. daar ben ik nu mee gestopt want ging er niet beter uitzien. en het er nu Cuticell Contact opgedaan. verstandig?

 31. Dat was een vraag die dus aan de huisarts gesteld had moeten worden. Die heeft alle relevante info om daar een goed antwoord op te kunnen geven

 32. Voor de vierde keer heb ik wondroos , twee keer een 10 daagde kuur in tablet vorm , toen naar het ziekenhuis aan het infuus 10 dagen en voor de vierde keer weer wondroos en weer aan het infuus 14 daagde kuur . Ik krijg 1 keer in de maand een spuit voor wondroos . De huisarts dacht dat er wel wat langere tijd tussen kon , 8 weken er tussen , foute boel wondroos . Dus nu weer om de 4 weken .en een andere huisarts .

 33. Ik denk dat ik wondroos heb op mijn hoofdhuid, ik ben zwanger. Is er een medicijn wat ik tegen deze pijn en plekken kan krijgen? Ben heel bang dat het herstel lang zal duren

 34. Ik heb nu voor de 2e keer wondroos op mijn linker scheenbeen. Beide keren is het ontzettend pijnlijk. Heb antibiotica gekregen en volledige rust. Maar het was eerst een rode plek en nu vuurrood met donkerrode punten erin. Ik kan er niet op lopen want ja een mens moet ook naar het toilet. En al ik ga staan zak ik bijna door de grond van de pijn.

 35. 2 keer wondroos aan mn voet gehad . 1maal tussen mn kleine teen . 2de keer tussen de andere tenen . beide rechter voet .
  geen wondje , veel pijn . AB kuur meteen gestart . gelukkig werkte het snel .
  maar als ik dit hier allemaal lees slaat de schrik mij om het hart.
  ik had al wel gehoord dat als je het eenmaal hebt gehad het vaker gebeurt ! het is echt vreselijk.
  in mijn kennissen kring al 2 maal meegemaakt dat iemand er aan overleed.
  o.a mijn buurman die te lang was blijven doorlopen.
  een vrouw die klant was in mn winkel ook te lang gewacht. alle organen gestopt .

 36. Inmiddels voor de derde keer wondroos in mijn wang gehad. Begint steeds bij mijn oor. Eerst kriebel, dan dik worden, vervolgens begint het te prikken en naar mijn wang te trekken. De huisarts dacht ook in eerste instantie aan oorontsteking. Goed te behandelen met een antibiotica tiendaagse. Op dit moment blijft mijn oor toch een beetje onrustig na de antibiotica. Heb al diverse soorten druppels geprobeerd. Binnenkort weer naar de huisarts. Ik lees weinig over oorzaken en het voorkomen ervan. Zelf heb ik niet het idee dat er sprake is geweest van wondjes. Ik wil mij eigenlijk laten verwijzen naar een kno arts omdat ik het gevoel heb dat het uit mijn holtes komt. Wordt vervolgd.

 37. ik heb voor de tweede keer wondroos. en opeens een allergische reactie op deAB (cyclamicine?) op de huisartsenpost geweest. Hoe nu verder?

 38. Kreeg in november 2020 een dik oor andere ochtend ziek rillerig, ‘s zondagmorgen huisartsen post en werd direct door gestuurd naar het ziekenhuis midden in de coronalockdown pff, 3x getest, toen de specialist werd direct opgenomen drie dagen antibiotica infuus, daarna met tabletten naar huis, mijn halve gezicht zat onder.

 39. Ik heb een grote blaar bij mijn tenen van wondroos en die is nu opengegaan. Moet ik die continue met gaasje verband verbinden of mag die ook zonder dit genezen?

 40. Ik denk dat het toch beter is om daar even de huisartsenpost voor te bellen. Die kunnen je dan zeggen wat je het beste kunt doen. Die hebben inzage in je dossier en kunnen je dan nog aanvullende vragen stellen

 41. Ik heb wondroos aan mijn rechter scheenbeen. Ik had koorts en voelde mij echt niet lekker. Ik moet zeggen dat ik vreselijke jeuk heb, word er gek van zo jeuken. Er komen nu steeds schilfertjes op. Is het dan aan het genezen? Als ik ga staan heb ik nog wel een hele strakke huid. Zo voelt het en ook wel zwaar beurs gevoel. Mag ik na een paar dagen mijn steunkousen weer gaan dragen.

 42. Ik ben 30 jaar en heb 8 juli wondroos gekregen in mijn rechterbeen, de infectie is overwonnen nadat ik eerst door een hell moest gaan letterlijk alsof ik in brand stond. Nu 1,5 maand later is de wond nog steeds niet genezen en blijft ontstoken ben al aantal x terug na de huisarts geweest kreeg ik antibiotica zalf enz sinds vandaag wordt mijn knie weer rood pijnlijk en de laag op de wond lijkt steeds groter hoger te worden alsof het een vulkaan is wat iedermoment weer een uitbarsting met zooi kan krijgen….kan ik een verwijzing krijgen ergens heen ? En naar wat welke afdeling of chirurg ik wil er zo graag vanaf. Heb al een aantal x aan gegeven dat ik het gevoel heb dat er iets in zit. Waarom zijn ze zo voorzichtig met door sturen of openmaken schoonmaken etc 🙁

 43. Ik heb ook sinds 1,5 week wondroos,kom van mijn werk af en na een nacht slapen,was de voet al redelijk dik.dokter gebeld
  Die dacht eerst aan een breuk.
  Dus foto s en niks aan de hand en op naar huis.
  Ondertussen was mijn voet zo dik en rood dat ik er niet meer op kan lopen.
  Weer gebeld,omdat het erger werd,koorts,hoofdpijn etc.
  Niet kunnen lopen door pijnscheuten in de voet.
  Vrijdags bloed prikken en werd zaterdagnacht gebeld door de dokter,onstekingswaarden waren 248.moest acuut naar de spoedpost.

  En ja wondroos zei ze,antibiotica meegekregen,nog 3 dagen helse pijn en voet is nog steeds beetje dik.
  Pijn word minder,maar kan er nog steeds niet op lopen.

  Hoe kan ik er voor zorgen dat ik enigzins kan stappen,zo irritant.
  Moet naar de wc en douchen etc.

  Mvg kelly

 44. Is het intussen al beter kelly, ik heb het pas opgelopen, pak nu medicatie, ben nu op reis hopelijk tegen dat ik terug vertrek kan ik terug op men been staan.

 45. Ik heb wondroos aan mijn re onderbeen, net boven de enkel. Afgelopen zondag 1e klachten, maandag h.a. gebeld, op verzoek van ass een foto doorgehaald, helaas geen actie op ondernomen. Dinsdag wederom gebeld vanwege slapeloze nacht en uitbreiding van 5 cm naar knie toe. Ab kuur gekregen, na 48 uur geen enkele verbetering, zelfs achteruitgang. Andere kuur gekregen, deze slaat gelukkig wel aan. Roodheid beperkt zich nu tot bron. Deze is nog vuurrood, dik en erg pijnlijk, vaak plots stekende pijn. Afgelopen dagen heel ziek geweest, braken, misselijk, dol in mijn hoofd, maar geen koorts. Het ontbreken van koorts komt dit vaker voor?

 46. Doorgaans verwacht je daar dan wel koorts bij. Het kunnen ook bijwerkingen zijn van de antibiotica. Neem even contact op met de huisartsenpost en bespreek het

 47. Wondroos sinds vrijdag hogekoorts, AB kuur voor 10 dagen gekregen, ik had ook hele lagebloeddruk
  Ik zie nog geen verbetering, sinds de Ab diarree.

 48. Kan koelen (ice pack) van mijn been (wondroos) kwaad, als ondersteuning van de antibiotica kuur
  (ik redeneer dat bij een kouder been die bacterien minder snel uitbreiden, en de antibiotica wellicht sneller zijn werk kan doen).

 49. Ga zitten met het been hoog en probeer de huid te koelen met bijvoorbeeld een nat kompres (geen ijs!)
  De antibioticakuur zal er niet beter van gaan werken. Dus daar hoef je dat niet voor te doen

 50. Kan wondroos optreden zonder koorts? De rode vlekken op mijn rechtervoet zijn door de huisarts behandeld als een schimmelinfectie. Ik heb vier maanden pillen geslikt, maar dat heeft eigenlijk niet geholpen. Volgens mijn huisarts moet de roodheid langzaam wegtrekken. Mijn voet doet ook aan de onderkant pijn en wordt naarmate de dag vordert iets dikker bij de enkel. Ik heb nu ook een grote rode vlek aan mijn bovenbeen.

 51. Ik heb 4 maanden geleden wondroos aan mijn arm gekregen . Ging gepaard met veel pijn , opgezette arm en hoge koorts. Zieken huisopname van 4 dagen en antibiotica via infuus en bij thuiskomst antibiotica in pillen vorm. Heb nog steeds last van mijn arm. Hoe lang kan dit duren voordat de pijn weg is ?heb ook fysiotherapie gehad .
  Groet Pia

 52. Ik zit nu met wondroos, en jongens het is verschrikkelijk.
  Inmiddels ook ervaringsdeskundige: want het komt steeds terug.
  Maar nu is het heel lang en heftig.
  Begon op 14 augustus, ik herkende de signalen dus meteen een ab gekregen en gaan slikken, dacht, misschien houd ik het nog een beetje tegen.
  Verkeerd gedacht: de volgende dag een dikke grote blaar.
  Die is opengegaan en daarboven nog een grote open blaar erbij.
  Inmiddels met de 3 de ab kuur bezig, maar ik zit nog steeds met open wonden die maar niet genezen en waarvoor ik 3 x per week naar de huisarts moet om ze te verbinden.
  Van de pijn word ik inmiddels ook gek van. Ik zou maandag weer moeten werken na 3 weken vakantie (weinig van genoten), maar dat mag ik absoluut niet van de assistente, eerst moet het helemaal beter zijn.
  Zijn er meerdere mensen die zolang met de gevolgen van wondroos hebben gelopen?

 53. Ik ben 18 weken zwanger. Ik ben gisteren opgestaan met op beide onderbenen rode warme plekken. Omwille van longembolen in het verleden toch maar meteen naar de huisarts geweest: wondroos is het verdikt.
  Ik heb nu antibiotica voorgeschreven gekregen. Op m’n been zelf had/heb ik geen wondje, mogelijks wel aan m’n teentje een klein wondje gehad.
  Krijg je wondroos normaal op de plaats van het wondje? Wil dit nu zeggen dat het in m’n bloedbaan zit? Kan dit kwaad voor de baby?

 54. Als de moeder gordelroos krijgt, zijn er geen risico’s. Gordelroos tijdens de zwangerschap levert geen risico op congenitaal varicellasyndroom.

 55. In september vorig jaar had ik wondroos aan mijn linkerbeen. Totale malaise en hoge koorts. Floxapen voor 4 weken hielp. Dit jaar rond september kreeg in eerst vervelling van mijn handpalmen, later mijn voetzolen en erna aan beide benen iets wat leek op wondroos. Alleen voelde ik me prima. Wat verbrand gevoel en jeuk, dat wel. Huisarts gaf me weer Floxapen maar hielp niet. Nu kreeg ik verwijzing naar dermatoloog (6 weken wachttijd) en intussen Clindaminicine. Lijkt ook te weinig te doen. Ben 66 jarige man. Iemand een idee?

 56. Ik ben zondag gestart met antibiotica vanwege wondroos. Het is nu di de plek breidt zich nog steeds uit. De koorts is wel weg. Moet ik actie ondernemen?

 57. Het is nog wat vroeg om meteen resultaten te zien van de kuur. Maar als je er ongerust over bent kun je natuurlijk altijd even met de huisarts bellen

 58. Ik vind dat er enorm weinig bekend is over wondroos en ook over de nasleep. Ik ben enorm ziek geweest geweest (41,9) graden koorts, door uiteraard aan die stomme corona of een longontsteking (ik had wel dood kunnen gaan) na 3 dagen hoge koorts kwam ik erachter dat mijn been er raar uitzag dus naar de huisartsenpost het bleek wondroos (ontstekingswaarde 220). Twee antibiotica kuren gehad en 2 maanden thuis, heel ziek en grote open wonden op mijn been. Nu bijna 1 jaar later en na veel doctoren bezoeken omdat ik nog steeds veel last heb van dat been en niet de energie heb zoals vroeger wil ik meer duidelijkheid. Ik kan niet karate en fietsen doet pijn, ik rij veel paard maar heb veel kramp en steken en rare pijn in dat been, vanaf mijn lies tot aan mijn enkel. Mijn heup is ook dikker en ik denk dat het oedeem is en dat de wondroos mijn been blijvend beschadigd heeft maar de dokter luistert zoals altijd niet. Aanstaande woensdag ga ik weer en zal ik op mijn strepen staan maar wat zijn artsen tegenwoordig slecht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *