Wondroos; snel handelen is noodzakelijk

Wondroos is een ernstige infectieziekte, waarbij snel gehandeld moet worden om ernstige complicaties te voorkomen. Hoe ontstaat wondroos en kun je het ook voorkomen?

Wat is wondroos?

Wondroos of belroos (ook wel erysipelas genoemd) is een ernstige bacteriële infectieziekte van de huid en het onderhuidse vetweefsel. De aandoening wordt ook wel aangeduid met de naam belroos. Deze infectie kan in alle huidgebieden ontstaan. Echter, het treedt het meest op aan de benen, armen en het gezicht. De infectie zorgt ervoor dat de huid rood, gezwollen en warm wordt.

Oorzaken

Wondroos wordt veroorzaakt door bacteriën, en dat zijn bijna altijd streptokokken. Soms kunnen stafylokokken de oorzaak zijn. De bacteriën dringen de huid binnen via een wondje. Dat kan zijn een: schaafwond, brandwond, chirurgische wond, puistje of een kloof tussen de tenen. Wanneer de wondroos in het gezicht is, dan kan de bacterie ook uit de oren, neus of de bijholtes afkomstig zijn. Wondroos komt veel voor bij mensen met diabetes, die vocht vasthouden in hun benen of een slechte weerstand hebben. Ook mensen met overgewicht en mensen die al eens eerder te maken hebben gehad met de aandoening, behoren tot de risicogroep.

Symptomen

Wondroos is een aandoening die zich kenmerkt door een vuurrode en opgezette huid, waarbij er een scherpe overgang is naar de normale huid. Daarnaast zijn er de volgende symptomen bij wondroospatiënten:

 • De huid is erg gevoelig en pijnlijk.
 • Lymfeklieren rond het geïnfecteerde gebied kunnen opzwellen en pijnlijk worden (bij wondroos van het been in de liezen, bij wondroos van het gezicht in de hals) en de lymfebanen kunnen ontstoken zijn (lymfangitis). Dit is te herkennen aan de rode streep tussen de plaats van wondroos en de klieren.
 • Vochtophoping (oedeem) in het gebied van de infectie.
 • Vaak hoge koorts (meer dan 39° C) met koude rillingen.
 • Hoofdpijn, zich ziek voelen, en overgeven.
 • Soms ontstaan er later blaren, vooral bij ouderen aan de benen.

Wondroos bij jonge kinderen die in het gezicht zit, is vaak maar aan één kant van het gezicht. Vaak heeft het kind dan ook een oorontsteking aan diezelfde kant. De aangedane huid rond het oog of op de wang is gezwollen en heeft een roze tot paarsblauwe kleur. Het kind is er erg ziek bij.

Mogelijke complicaties

 • Uitbreiding infectie
  Wanneer deze infectie niet snel behandeld wordt, kan de wondroosinfectie zich in de diepte uitbreiden. Hierbij worden dan de spieren aangetast. Tevens kunnen de bacteriën zich via het bloed verspreiden (bloedvergiftiging). Dit leidt tot de vorming van abcessen of tot gangreenvorming (afsterven van weefsels doordat de bloedtoevoer is gestopt). In sommige gevallen kan er een infectie van de hartkleppen, longontsteking of een infectie aan de gewrichten optreden.
 • Necrotiserende fasciitis
  In enkele gevallen kan wondroos tot de dood leiden. Bij necrotiserende fasciitis wordt het spier-, vet- en huidweefsel aangetast. Deze vorm wordt weleens de “vleesetende bacterie” genoemd. Dit gebeurt dan vooral bij kinderen, ouderen en mensen met een stoornis in de afweer.• Toxische shock syndroom Als gevolg van het toxische shock syndroom kan er een snelle bloeddrukdaling ontstaan, waardoor organen zoals nieren, lever en longen niet meer werken zoals ze zouden moeten.
 • Lymfoedeem
  Wondroos kan de plaatselijke lymfevaatjes beschadigen, zeker wanneer wondroos vaker optreedt. Wanneer het lymfesysteem beschadigd is, ontstaat er stapeling van weefselvocht, met als gevolg lymfoedeem in het betreffende lichaamsdeel. Meestal gaat het om het onderbeen.

Welke behandeling is mogelijk?

Wondroos is over het algemeen redelijk goed te genezen, maar je moet er snel bij zijn. De volgende behandelingen zijn mogelijk:

Antibiotica
Afhankelijk van de ernst van de wondroos, leeftijd van de patiënt en of er al bestaande ziektes aanwezig zijn zal een arts besluiten iemand thuis te behandelen of in het ziekenhuis te laten opnemen. Wondroos wordt altijd behandeld met antibiotica.

Wondhygiëne
De wond, waar de bacteriën zijn binnengedrongen moet goed verzorgd en ontsmet worden. Hiervoor is het nodig om deze dagelijks te wassen een desinfecterende zeep. Bij wondroos van het been, is de bacterie meestal via een wondje tussen de tenen de huid binnengedrongen. Daarom is het belangrijk ervoor te zorgen dat de huid tussen, de tenen weer normaal wordt en heel blijft. Vaak zijn deze wondjes veroorzaakt door een schimmelinfectie en moet behandeling met een crème tegen schimmels worden gegeven. Erg belangrijk is een goede hygiëne van de voeten. De tenen en de huid tussen de tenen moeten na het douchen altijd goed worden afgedroogd.

Behandeling van het oedeem
Bij wondroos aan de benen is het been naderhand vaak wat dikker (oedeem). Dan is het advies om het been hoger te leggen. Om het oedeem tegen te gaan en herval van wondroos te voorkomen, wordt meestal aangeraden om tijdelijk een therapeutische elastische kous (TEK) te dragen. Bij herhaald terugkeren van wondroos aan het been, kan het zijn dat iemand deze kousen de rest van zijn of haar leven moet dragen. Wanneer de wondroos in het gezicht zit, dan mag iemand heel weinig praten en overgaan op vloeibaar voedsel. Het kan ook helpen om de warme plekken met natte kompressen te koelen.

 

Bronnen: nationaalhuidcentrum.nl, huidarts.com en huidinfo.nl

75 reacties

 1. Anoniem 28 oktober 2017 at 20:08

  Als je wondroos hebt is het dan wel verstandig om een steunkous te dragen

  Beantwoorden

  • John 28 oktober 2017 at 21:08

   Dat kan wel, maar met speciale wondbehandeling

   Beantwoorden

 2. Anoniem 20 november 2017 at 14:13

  Ik heb 2 keer wondroos gehad waarvan de tweede keer nogal ernstig. Het was toen te pijnlijk om een steunkous te dragen. Mijn been hield in constant hoog, op een stoel of bank. Pas toen de infectie helemaal bestreden was met antibiotica kon ik de kous weer aan en ben veel gaan lopen, dat werd aangeraden. Sindsdien draag ik de kous bijna elke dag wat geen straf is omdat het verlicht en om te voorkomen dat mijn been gaandeweg meer vocht gaat ophopen.

  Beantwoorden

 3. Anoniem 21 november 2017 at 16:41

  Heb een klein plekje wat lijkt op wondroos, zit aan de zijkant van de elleboog. De blaasjes zijn nog dicht en droog heb wel last van huidpijn maar dan over de bovenarm tot aan de elleboog kan dat bij wondroos horen

  Beantwoorden

  • John 21 november 2017 at 16:59

   Moeilijk om daar zo antwoord op te geven.Het zou kunnen. Ga naar de huisarts en laar ernaar kijken

   Beantwoorden

 4. Anoniem 3 mei 2018 at 10:22

  Ik heb het al paar keer gehad in het gezicht wondroos niet echt leuk rode schijf op het gezicht

  Beantwoorden

 5. Anoniem 29 augustus 2018 at 01:41

  Heb het nu ook al voor de tweede keer gehad was pijnlijker en nog zichtbaar nu nog steeds 10 dagen ziekenhuis opnamen geen pretje

  Beantwoorden

 6. Anoniem 13 september 2018 at 23:51

  ik heb voor het eerst wondroos ,verschrikkelijk, ik heb primair lymfe oedeem dus nu heb ik gigantische met vocht gevulde blaren waarvan er 1 gisteren kapot is gegaan . Het vocht blijft er nu uit lekken, Ik kan niet met mijn been omhoog in bed niet op de bank niet want er komt zoveel vocht uit , dat het kleine plasjes blijft vormen. Het is als dweilen met de kraan open.

  Beantwoorden

 7. Anoniem 4 april 2019 at 19:52

  Kan wondroos voortkomen van de staphylococcus aureus in de neus?

  Beantwoorden

  • John 4 april 2019 at 20:32

   Wondroos wordt veroorzaakt door een bacterie (van de
   Streptococcus groep). Deze komt veel voor en is niet direct besmettelijk.
   Behalve als u er gevoelig voor bent of minder (lokale) weerstand hebt.
   Soms krijgen mensen met wondroos last van een bijkomende bacterie die wel
   besmettelijk is (bijvoorbeeld Stafylococus Aureus). Maar de stafylococus zelf veroorzaakt in de regel geen wondroos

   Beantwoorden

 8. Anoniem 21 april 2019 at 15:35

  Heb sinds gisteren last van kleine bultjes in de lies met er omheen steeds verder uitlopende rode zwellingen. de klieren in de lies zijn wat opgezet.

  Beantwoorden

  • John 21 april 2019 at 16:13

   Ga dan naar de huisarts en laat ernaar kijken

   Beantwoorden

 9. Anoniem 27 juli 2019 at 11:16

  Ik heb nu wondroos is het verstandig om het af te dekken

  Beantwoorden

  • John (moderator) 27 juli 2019 at 19:22

   Dat zou eerst door een arts gezien moeten worden

   Beantwoorden

 10. Anoniem 6 september 2019 at 00:44

  Ik heb wederom weer wondroos binnen drie maand acht keer een ontsteking aan mijn benen gekregen ik krijg Al een keer in de maand een spuit om te dekken om niet zo after te krijgen maar ik krijg het steeds weer heeft iemand tips wat ik moet doen hiertegen ben al bent dermatologen weer licht therapie gehad en heel veel Zalf van ik gebruik op dit moment Der Mo vaten Zalf ik ben op dit moment erg rattlers wat ik moet doen omdat ik voor de zoveelste keer weer wondroos heb zet alweer voor 10 dagen aan een kuur wie kan mij helpen

  Beantwoorden

 11. Anoniem 15 november 2019 at 16:16

  Bij wondroos is het belangrijk dat je de juiste antibiotica krijgt.Bij alleen oedeem is het belangrijk dat je ook goed gezwachteld word.Bij open wonden is een goede wondverzorging en zwachtelen belangrijk.Als het om je been gaat moet je deze hoger dan je zitvlak houden.Probeer ondanks eventuele pijn te lopen om de bloedcirculatie op gang te houden.En wat het allerbelangrijkste is raadpleeg altijd een arts.

  Beantwoorden

 12. Anoniem 27 november 2019 at 17:14

  Ik heb in juli wondroos aan mijn voet gehad, waarschijnlijk opgelopen bij de pedicure die tussen mijn tenen eelt heeft weggehaald.
  En niet steriel heeft gewerkt. Had na enkele dagen een rode voet, en dachtdat ie door het fietsen verbrand was. Het was buiten heel warm, en heb dit zo gaten, tot ik koude rillingen kreeg, ziek werd, en de voet zo dik werd als een klomp. Naar de hap geweest, die dacht een wespensteek. Twee dagen later naar de dokter, heb een zware antibiotica kuur gekregen, waar ik vreselijk beroerd van werd, maar het hielp wel.
  Hoop dit nooit meer te krijgen!

  Belangrijk is zo snel mogelijk naar de huisarts te gaan om erger te voorkomen.

  Beantwoorden

 13. Anoniem 10 januari 2020 at 22:13

  Mag je werken met wondroos ik werk in de catering en het ziet in me gezicht

  Beantwoorden

  • John (moderator) 10 januari 2020 at 23:16

   Daar kun je in principe mee werken. Je moet alleen je handen goed wassen en ontsmetten als je ontstoken plek aanraakt.

   Beantwoorden

 14. Anoniem 30 januari 2020 at 17:19

  Vandaag naar de dokter geweest, voelde me een beetje grieperig. 2 dagen bijna niks gegeten en gedronken. De dokter zei meteen dat het wondroos was.
  Ik kan hier helemaal niets van vinden op het internet.
  Het zit op mijn linker borst. Heb al antibiotica ze klonk bezorgd. Hopelijk helpt het.

  Beantwoorden

 15. Anoniem 3 april 2020 at 11:45

  Heb wondroos aan mijn voet antibiotica gehad en voel nu steken in mijn voet en blauwe verkleuring

  Beantwoorden

  • John (moderator) 3 april 2020 at 17:50

   Dan is het toch goed om contact op te nemen met de huisarts

   Beantwoorden

 16. Anoniem 21 mei 2020 at 23:41

  Mijn man heeft wondroos in zijn gezicht gekregen waarschijnlijk door een ontstoken kies daardoor een flinke kaak en bijholteontsteking nadat er een foute diagnose is gesteld bij de huisarts (kreeg vervanging ivm corona een verpleegkundig specialist)dezelfde avond naar de huisartsenpost gegaan(door de heftige pijnklachten. daar bleek het wondroos te zijn….nu na een kuur van antibiotica van 2 weken 4 x daags (kaakchirurg heeft de kies eruit getrokken) nog steeds grieperig gevoel en pijnlijke oogkas, moet hij nog een week afwachten van de huisarts..ik begrijp dit niet…wat nu?

  Beantwoorden

  • John (moderator) 21 mei 2020 at 23:59

   Toch maar een afspraak maken bij de huisarts en niet laten afschepen of de kaakchirurg bellen

   Beantwoorden

 17. Anoniem 23 mei 2020 at 09:08

  Dank u voor uw antwoord ,ik snap de huisarts zelf ook niet ik kijk het nog tot maandag aan, hij zit nu aan de naproxen…gekregen van een schoonzus die het nog had liggen,zit met mijn handen in het haar….

  Beantwoorden

 18. Anoniem 23 mei 2020 at 09:21

  En plus er komt pus door zijn mond en neus het ruikt niet fris, de arts op de huisartsenpost vond het slecht dat een verplegendspecialist vervanging kan zijn van de huisarts en was bezorgd…ik vind zelf dat na de kuur van 2 weken er toch even naar zijn gezicht gekeken moet worden(controle?)maar bij geen koorts is dat niet nodig vind de huisarts…ondertussen alle holtes weer vol en pijn….Help ik Google me suf..Misschien beter overstappen van huisarts of avonds naar de huisartsenpost?

  Beantwoorden

  • John (moderator) 23 mei 2020 at 22:17

   Bel gewoon met de huisartsenpost en kijk om een afspraak te krijgen

   Beantwoorden

 19. Anoniem 3 juli 2020 at 10:59

  Ik heb het vaker gehad en herken de symptomen. Kan het zich ook uiten, dat je er snel bij bent zonder de rode plekken (heel minimaal)

  Beantwoorden

 20. Anoniem 18 juli 2020 at 21:15

  Ik heb nu voor de eerste keer wondroos, zeer pijnlijke ervaring en was er goed ziek van, per direct antibiotica gekregen, de volgende dag kwam er een blaar op die uiteindelijk al vrij snel knapte, de volgende dag weer naar de huisarts en s’middags is de wondverpleegkundige aan huis gekomen en word mijn been nu 2x per week gezwachteld. Ik moet zeggen dat ik blij ben met deze artsen en zorg eromheen, zo is het geen traumatische ervaring

  Beantwoorden

 21. Anoniem 29 juli 2020 at 21:07

  Anoniem, ik heb belroos aan mijn oog. Dat heb ik toen ik jong was al gekregen. Het komt altijd aan mijn rechteroog terug. Soms blijft het maanden weg en op de raarste momenten op verschillende plekken van mijn oog terug. Dus met andere woorden chronisch.

  Beantwoorden

 22. Anoniem 11 september 2020 at 00:12

  Ik heb wondroos aan mijn Linker elleboog en krijg hier een antibioticum voor. De rode plekken werden snel minder en ook de zwelling nam af binnen enkele dagen. Sinds vandaag (dag 4 van de ab kuur) voelt de linkerkant Van mijn borstkas branderig aan van binnen (dus niet de huid). Hoe kan ik weten of dit mogelijk een van de enge complicaties van wondroos is?

  Beantwoorden

 23. John (moderator) 11 september 2020 at 20:31

  Door met de klacht naar de huisarts te gaan

  Beantwoorden

 24. Anoniem 20 september 2020 at 09:49

  Ik ben een maand geleden gevallen met fiets. Flinke schaafwond op knie, knie zwol op als een voetbal. Na 2e bezoek aan huisarts constateerde deze wondroos. Kuur van 7 dagen amoxxylline gehad. Deze was 2 sepember klaar. 8 keer naar huisarts, wondcontrole geweest. Mijn onderbeen was eerst bijna egaal donkerblauw, dat was bijna weg, en knie deed nauwelijks pijn meer. De wond was bijna dicht. Nu sinds gisteravond weer pijn in knie en knie is warm.
  Zou het nu in het gewricht kunnen zitten?

  Beantwoorden

 25. John (moderator) 20 september 2020 at 17:33

  Moeilijk te zeggen zo. In ieder geval naar de dokter met de klacht

  Beantwoorden

 26. Anoniem 19 november 2020 at 16:05

  Mijn man heeft wondroos in zijn gezicht ,hij heeft antibiotica 4 keer perdag maar hij hoorde ook bijna niks ,kan dat ook ?

  Beantwoorden

 27. Anoniem 15 december 2020 at 20:11

  Mag je als je wondroos hebt aan je knie dan nog fietsen ?

  Beantwoorden

 28. John (moderator) 15 december 2020 at 20:36

  Als de wond is afgedekt zie ik niet meteen een bezwaar

  Beantwoorden

 29. Anoniem 3 februari 2021 at 11:30

  Ik heb wondroos op mijn borst is een jaar geleden dat ik bestraald ben krijg nu voor 10 dagen antibiotica en over 2 weken teru

  Beantwoorden

 30. Anoniem 6 februari 2021 at 13:39

  Ik heb voor de 6 de keer windhoos in 4 maanden tijd altijd antibiotica maar zo gauw dat stopt na 6 dagen weer terug ben ten einde raad.het is nu weekend kan ik wachten tot maandag?

  Beantwoorden

 31. Tandor 6 februari 2021 at 16:13

  Bel even met de huisartsenpost, antibiotica kunnen ze dan wel voorschrijven

  Beantwoorden

 32. Anoniem 14 februari 2021 at 14:18

  Wie heeft ervaring met wond, op wreef v de voet, die heel pijnlijk is en pijnscheuten heeft! Ganse voorvoet en enkel gevoelig, pijnlijk ook bij lichte aanraking! Sinds oktober en deze week spataderoperatie met lasertechniek, heb geen blaasjes rond de wond, alleen wond geneest niet en komt telkens korstje op! Ik wil wel eens van die pijnscheuten af en ben radeloos! De huidarts weet niet waar de pijn vandaan komt, en het is echt een soort zenuw/wond/weefselpijn wat ik heb, ook in het begin antibiotica gehad, niets helpt! Wie kan mij helpen of eventueel doorverwijzen nr de juiste behandelaar! BVD

  Beantwoorden

 33. Tandor 14 februari 2021 at 15:50

  Als er korstjes op komen is dat doorgaans een teken van genezing. Waarschijnlijk is er een huidzenuw beschadigd met laseren. Dat zal vanzelf weer moeten herstellen

  Beantwoorden

 34. Anoniem 22 maart 2021 at 19:27

  Ik heb sinds een paar dagen een wondje (zeer en zeer pijnlijk) aan mijn gehooringang. Kan er niet op liggen. Ook heb ik dit soort bultjes op mijn tong en voelt het alsof mijn mond en keel in de brand staan. Ben ook ietsjes misselijk erbij. Morgen naar de dokter, maar zou het wondroos kunnen zijn? Het gekke is dat ik deze klachten heb gekregen 1 dag na mijn 2e corona vaccinatie (misschien gewoon toeval)

  Beantwoorden

 35. John (moderator) 22 maart 2021 at 22:27

  Ik denk dat het idd toeval is.

  Beantwoorden

 36. Anoniem 4 april 2021 at 08:01

  Mijn man heeft anderhalve week geleden een zeer ernstige vorm van wondroos aan zijn onderbeen opgelopen. Dit uitte zich van het ene op het andere moment en was zo heftig en verspreidde zich zo snel dat de huisarts hem 2 dagen later met de ambulance op heeft laten halen. Hij heeft daarna 5 dagen in het ziekenhuis gelegen waar hij antibiotica en pijnstilling via infuus kreeg. Hij was echt doodziek: koude koorts, rillingen, braken en diarree. Hij is inmiddels gelukkig weer thuis en langzaam maar zeker neemt de pijn af, maar hij zit nu nog steeds aan de antibiotica en de thuiszorg komt hem zwachtelen. De wondroos leek veel meer op de vleesetende bacterie dan op wondroos maar bleek toch echt wondroos. We hopen dit echt nooit meer mee te maken…

  Beantwoorden

 37. Anoniem 15 mei 2021 at 18:23

  Wondroos in gezicht maar geen wondje te bekenen heb antibiotica gekregen hoelang duurt het voor er verbetering komt

  Beantwoorden

 38. John (moderator) 15 mei 2021 at 19:21

  Daar is zo helaas geen antwoord op te geven. dat zal voor iedereen toch anders zijn

  Beantwoorden

 39. Anoniem 26 juni 2021 at 09:01

  Helaas ben ik een ervaringsdeskundige op het gebied van wondroos. Inmiddels al meer dan 60 keer gehad. Ik heb primair lymfoedeem in de benen en ben er heel vatbaar voor. Nadeel is ook nog eens dat ik al zo vaak AB kuren heb gehad dat mijn hele darmflora is verstoord en ik ben ook al resistent ben voor een aantal antibiotica, waaronder de Penidural injecties die ik 10 jaar lang elke 4 weken heb gehad. Artsen weten er geen raad mee. En ik bezoek zelfs de lymfoedeem kliniek in Drachten. Ik heb altijd reserve AB in huis omdat ik vaak ‘s nachts of in weekend ziek wordt. Ik lees hier over afdekken wondjes, maar bij mij is zelden sprake van een zichtbaar wondje. Ik douche me om de dag met hibiscrub om de kans te verkleinen. Als ik eens een wondje heb ontsmet ik die meermaals. Wat wik wel merk is dat onvoldoende nachtrust en stress een trigger zijn op belroos omdat ik er gewoon heel vatbaar voor ben. Vroeger liet ik de kousen uit als ik ziek was, te pijnlijk. Daar zijn ze op terug gekomen en het advies is zsm de kousen dragen en geloof me het helpt. Mijn been wordt niet explosief dik. Ik heb bijna altijd in linkerbeen belroos gehad, hier zijn mijn lymfevaten ook ernstig beschadigd en een keer in mijn gezicht, 2 keer in rechterbeen. Nu kreeg ik gistermiddag opeens heel veel pijn aan mijn borst terwijl ik aan het lunchen was met een collega. Borst ik dik, rood en heel pijnlijk. Ik had/heb alle symptomen van belroos. Dit heb ik niet eerder meegemaakt of gehoord. Ik ben 49 dus nee, niet pas bevallen en ik geef ook geen borstvoeding. Ik lees dat iemand al meerdere keren in korte tijd belroos heeft gehad met AB kuur van 6 dgn, die zijn echt niet toereikend. Vroeger kwam ik uit met een 10 daagse kuur, maar nu steeds 14 daagse kuur.

  Beantwoorden

 40. Anoniem 1 juli 2021 at 19:36

  Ik heb wondroos en lag 1 dg in t zkhs… t is de derde keer.. mijn temperatuur loopt op van 37 naar 38.1 moet ik weer bellen. Wondroos gister begonnen

  Beantwoorden

 41. John (moderator) 1 juli 2021 at 20:29

  Als de temperatuur verder oploopt naar 39, dan wel even bellen

  Beantwoorden

 42. Anoniem 27 juli 2021 at 13:02

  ik heb wondroos aan mn rechterbeen, ik stond op de operatielijst voor een nieuwe knie links. Rechts heb ik al een knieprothese. de operatie is uitgesteld. hoe kunnen ze nu zien of de wondroos goed is genezen en ik wel geopereerd kan worden??? Ben nu heel bang voor de operatie!

  Beantwoorden

 43. Anoniem 30 juli 2021 at 11:11

  Ik heb nu voor de eerste keer wondroos. ben bijna 72
  Ga normaal 4 keer per week kickboksen.
  Krijg antibiotica via de huisarts.
  Hoe lang kan het duren voordat ik weer kan kickboksen en waar moet ik op letten voordat ik weer begin?

  Beantwoorden

 44. John (moderator) 30 juli 2021 at 17:34

  De wondroos moet in ieder geval helemaal weg zijn

  Beantwoorden

 45. Anoniem 1 augustus 2021 at 12:55

  1 maand geleden wondroos gehad door atleet voeten tussen de tenen heb antibiotica gehad en nu een maand later nog een raar gevooel aan de lies en zelfs de teelballen zijn gevoelig iemand ervaring mee

  Beantwoorden

 46. Anoniem 9 augustus 2021 at 15:30

  ik heb ongeveer 14 dagen wondroos , 1e week heb ik antibiotica gekregen. het is een klein plekje op mijn scheenbeen, wondje is lichtgeel rondom iets rood. Volgens de dokter is dat nieuwe huid en 4x daag onder de douche. daar ben ik nu mee gestopt want ging er niet beter uitzien. en het er nu Cuticell Contact opgedaan. verstandig?

  Beantwoorden

 47. John (moderator) 9 augustus 2021 at 15:52

  Dat was een vraag die dus aan de huisarts gesteld had moeten worden. Die heeft alle relevante info om daar een goed antwoord op te kunnen geven

  Beantwoorden

 48. Anoniem 22 augustus 2021 at 10:33

  Voor de vierde keer heb ik wondroos , twee keer een 10 daagde kuur in tablet vorm , toen naar het ziekenhuis aan het infuus 10 dagen en voor de vierde keer weer wondroos en weer aan het infuus 14 daagde kuur . Ik krijg 1 keer in de maand een spuit voor wondroos . De huisarts dacht dat er wel wat langere tijd tussen kon , 8 weken er tussen , foute boel wondroos . Dus nu weer om de 4 weken .en een andere huisarts .

  Beantwoorden

 49. Anoniem 1 september 2021 at 17:34

  Ik denk dat ik wondroos heb op mijn hoofdhuid, ik ben zwanger. Is er een medicijn wat ik tegen deze pijn en plekken kan krijgen? Ben heel bang dat het herstel lang zal duren

  Beantwoorden

 50. John (moderator) 1 september 2021 at 21:33

  Lijkt me dan toch goed om daarmee naar de huisarts te gaan

  Beantwoorden

 51. Anoniem 3 oktober 2021 at 08:22

  Ik heb nu voor de 2e keer wondroos op mijn linker scheenbeen. Beide keren is het ontzettend pijnlijk. Heb antibiotica gekregen en volledige rust. Maar het was eerst een rode plek en nu vuurrood met donkerrode punten erin. Ik kan er niet op lopen want ja een mens moet ook naar het toilet. En al ik ga staan zak ik bijna door de grond van de pijn.

  Beantwoorden

 52. Anoniem 9 november 2021 at 17:04

  Ik heb net gehoord dat ik wondroos in mijn oor heb. 2 typen antibiotica. Iemand ervaring met deze plek?

  Beantwoorden

 53. Anoniem 8 december 2021 at 08:24

  2 keer wondroos aan mn voet gehad . 1maal tussen mn kleine teen . 2de keer tussen de andere tenen . beide rechter voet .
  geen wondje , veel pijn . AB kuur meteen gestart . gelukkig werkte het snel .
  maar als ik dit hier allemaal lees slaat de schrik mij om het hart.
  ik had al wel gehoord dat als je het eenmaal hebt gehad het vaker gebeurt ! het is echt vreselijk.
  in mijn kennissen kring al 2 maal meegemaakt dat iemand er aan overleed.
  o.a mijn buurman die te lang was blijven doorlopen.
  een vrouw die klant was in mn winkel ook te lang gewacht. alle organen gestopt .

  Beantwoorden

 54. Anoniem 14 februari 2022 at 14:05

  Inmiddels voor de derde keer wondroos in mijn wang gehad. Begint steeds bij mijn oor. Eerst kriebel, dan dik worden, vervolgens begint het te prikken en naar mijn wang te trekken. De huisarts dacht ook in eerste instantie aan oorontsteking. Goed te behandelen met een antibiotica tiendaagse. Op dit moment blijft mijn oor toch een beetje onrustig na de antibiotica. Heb al diverse soorten druppels geprobeerd. Binnenkort weer naar de huisarts. Ik lees weinig over oorzaken en het voorkomen ervan. Zelf heb ik niet het idee dat er sprake is geweest van wondjes. Ik wil mij eigenlijk laten verwijzen naar een kno arts omdat ik het gevoel heb dat het uit mijn holtes komt. Wordt vervolgd.

  Beantwoorden

 55. Anoniem 30 april 2022 at 08:11

  Ik heb wondroos aan mijn oorschelp, mag je gewoon je haar ook wassen?

  Beantwoorden

 56. Anoniem 14 mei 2022 at 16:47

  ik heb voor de tweede keer wondroos. en opeens een allergische reactie op deAB (cyclamicine?) op de huisartsenpost geweest. Hoe nu verder?

  Beantwoorden

 57. John (moderator) 14 mei 2022 at 21:46

  Dat had je bij de huisartsenpost moeten vragen…

  Beantwoorden

 58. Anoniem 31 mei 2022 at 20:22

  Kreeg in november 2020 een dik oor andere ochtend ziek rillerig, ‘s zondagmorgen huisartsen post en werd direct door gestuurd naar het ziekenhuis midden in de coronalockdown pff, 3x getest, toen de specialist werd direct opgenomen drie dagen antibiotica infuus, daarna met tabletten naar huis, mijn halve gezicht zat onder.

  Beantwoorden

 59. Anoniem 17 juni 2022 at 23:21

  Ik heb een grote blaar bij mijn tenen van wondroos en die is nu opengegaan. Moet ik die continue met gaasje verband verbinden of mag die ook zonder dit genezen?

  Beantwoorden

 60. John (moderator) 17 juni 2022 at 23:35

  Ik denk dat het toch beter is om daar even de huisartsenpost voor te bellen. Die kunnen je dan zeggen wat je het beste kunt doen. Die hebben inzage in je dossier en kunnen je dan nog aanvullende vragen stellen

  Beantwoorden

 61. Anoniem 4 juli 2022 at 00:19

  Ik heb wondroos aan mijn rechter scheenbeen. Ik had koorts en voelde mij echt niet lekker. Ik moet zeggen dat ik vreselijke jeuk heb, word er gek van zo jeuken. Er komen nu steeds schilfertjes op. Is het dan aan het genezen? Als ik ga staan heb ik nog wel een hele strakke huid. Zo voelt het en ook wel zwaar beurs gevoel. Mag ik na een paar dagen mijn steunkousen weer gaan dragen.

  Beantwoorden

 62. Anoniem 21 augustus 2022 at 09:18

  Ik ben 30 jaar en heb 8 juli wondroos gekregen in mijn rechterbeen, de infectie is overwonnen nadat ik eerst door een hell moest gaan letterlijk alsof ik in brand stond. Nu 1,5 maand later is de wond nog steeds niet genezen en blijft ontstoken ben al aantal x terug na de huisarts geweest kreeg ik antibiotica zalf enz sinds vandaag wordt mijn knie weer rood pijnlijk en de laag op de wond lijkt steeds groter hoger te worden alsof het een vulkaan is wat iedermoment weer een uitbarsting met zooi kan krijgen….kan ik een verwijzing krijgen ergens heen ? En naar wat welke afdeling of chirurg ik wil er zo graag vanaf. Heb al een aantal x aan gegeven dat ik het gevoel heb dat er iets in zit. Waarom zijn ze zo voorzichtig met door sturen of openmaken schoonmaken etc 🙁

  Beantwoorden

 63. Anoniem 21 december 2022 at 18:25

  Ik heb ook sinds 1,5 week wondroos,kom van mijn werk af en na een nacht slapen,was de voet al redelijk dik.dokter gebeld
  Die dacht eerst aan een breuk.
  Dus foto s en niks aan de hand en op naar huis.
  Ondertussen was mijn voet zo dik en rood dat ik er niet meer op kan lopen.
  Weer gebeld,omdat het erger werd,koorts,hoofdpijn etc.
  Niet kunnen lopen door pijnscheuten in de voet.
  Vrijdags bloed prikken en werd zaterdagnacht gebeld door de dokter,onstekingswaarden waren 248.moest acuut naar de spoedpost.

  En ja wondroos zei ze,antibiotica meegekregen,nog 3 dagen helse pijn en voet is nog steeds beetje dik.
  Pijn word minder,maar kan er nog steeds niet op lopen.

  Hoe kan ik er voor zorgen dat ik enigzins kan stappen,zo irritant.
  Moet naar de wc en douchen etc.

  Mvg kelly

  Beantwoorden

 64. Anoniem 8 januari 2023 at 22:34

  Is het intussen al beter kelly, ik heb het pas opgelopen, pak nu medicatie, ben nu op reis hopelijk tegen dat ik terug vertrek kan ik terug op men been staan.

  Beantwoorden

 65. Anoniem 11 februari 2023 at 22:57

  Ik heb wondroos aan mijn re onderbeen, net boven de enkel. Afgelopen zondag 1e klachten, maandag h.a. gebeld, op verzoek van ass een foto doorgehaald, helaas geen actie op ondernomen. Dinsdag wederom gebeld vanwege slapeloze nacht en uitbreiding van 5 cm naar knie toe. Ab kuur gekregen, na 48 uur geen enkele verbetering, zelfs achteruitgang. Andere kuur gekregen, deze slaat gelukkig wel aan. Roodheid beperkt zich nu tot bron. Deze is nog vuurrood, dik en erg pijnlijk, vaak plots stekende pijn. Afgelopen dagen heel ziek geweest, braken, misselijk, dol in mijn hoofd, maar geen koorts. Het ontbreken van koorts komt dit vaker voor?

  Beantwoorden

 66. John (moderator) 12 februari 2023 at 17:48

  Doorgaans verwacht je daar dan wel koorts bij. Het kunnen ook bijwerkingen zijn van de antibiotica. Neem even contact op met de huisartsenpost en bespreek het

  Beantwoorden