Zo herken je de symptomen van een galblaasontsteking

Veel mensen denken dat een hevige, aanhoudende pijn in de rechterbovenbuik het enige teken van een galblaasontsteking is. Echter, er zijn meer symptomen van een galblaasontsteking. Wat zijn de meest voorkomende klachten bij een galblaasontsteking?

Wat is een galblaasontsteking?

Wanneer je een ontsteking hebt aan je galblaas, dan spreken we van een galblaasontsteking. De medische term is een cholecystitis. In de lever wordt galvloeistof aangemaakt. Via galwegen komt deze vloeistof in de galblaas terecht. Op het moment dat we vet eten, dan krijgt deze galblaas een signaal, waardoor hij samentrekt. Hierdoor geeft hij galvloeistof af in de dunne darm. Deze functie is nodig voor het verteren van voedsel.

Een plotseling optredende en eenmalige ontsteking, noemt men een acute galblaasontsteking. Wanneer de ontsteking regelmatig terugkomt of langdurig aanwezig blijft dan spreekt men van een chronische galblaasontsteking.

Oorzaken van een galblaasaandoening

In 95% van alle gevallen ontstaat een galblaasontsteking door een galsteen die de afvoer van galvloeistof naar de galwegen afsluit. Hoe een galsteen ontstaat, is nog niet helemaal duidelijk. Men denkt dat wanneer galvloeistof te lang in de galblaas stilstaat, deze indikt en langzaam versteent.

In 5% van alle gevallen is er een andere oorzaak. Dat kan een infectie na een operatie zijn, een zware verwonding, een tumor in de lever en/of alvleesklier of verbranding zijn.

Symptomen bij galblaasontsteking

De symptomen van een acute galblaasontsteking zijn anders dan die van een chronische galblaasontsteking.

Symptomen van een acute galblaasontsteking

 • Hoge koorts.
 • Overgeven.
 • Misselijkheid.
 • Hevige pijn rechts bovenin de buik die kan uitstralen naar je rechterschouder.

Symptomen bij een chronische galblaasontsteking

 • Hevige, aanhoudende pijn in de rechterbovenbuik. De pijn kan toenemen bij ademhalen. Wanneer op de rechterbovenbuik gedrukt wordt, voel je een scherpe pijn.
 • Zeurende pijn in de buik.
 • Misselijkheid.
 • Overgeven.
 • Koorts.
 • Een gele huid.
 • Ontkleurde ontlasting.
 • Donkere urine.

Ontkleurde ontlasting en een donkere urine zijn signalen dat de galwegen zijn afgesloten.

Behandeling van een galblaasontsteking

De behandeling is afhankelijk van de conditie van iemand.

Verwijderen van de galblaas

In principe zal bij een galblaasontsteking de galblaas en de galstenen operatief verwijderd worden. Wanneer er sprake is van een acute galblaasontsteking, dan zal men de operatie zo snel mogelijk uitvoeren. Echter, wanneer de conditie van iemand te slecht is, dan zal de operatie worden uitgesteld. De behandeling bestaat dan uit het remmen van de ontsteking. Dit doet men door het toedienen van vocht en antibiotica. In sommige gevallen wordt er ook gekozen voor een drainage van de galblaas. Ook al is de ontsteking daarna over, dan nog wordt galblaas preventief verwijderd. Dit om nieuwe stenen en ontstekingen in de toekomst te voorkomen.

Galstenen verwijderen tijdens ERCP

Wanneer de galstenen in de galwegen vastzitten, dan is het soms mogelijk om deze door middel van ERCP te verwijderen. Hierbij gaat de arts met een slang via de mond naar de galwegen. Dan zal de arts proberen om de vastzittende steen/stenen weg te halen. Ook daarna (het liefst binnen een aantal weken), wordt de galblaas alsnog preventief verwijderd.

Drainage van de galblaas

Wanneer een galsteen de galwegen afsluit en een ERCP en/of operatie is niet mogelijk of is niet succesvol gebleken, dan kan de arts ervoor kiezen om een drain in de galblaas te brengen. Deze drain wordt door de zij in de galblaas geprikt zodat de galvloeistof af kan lopen. Deze drain blijft zitten tot de operatie, waarbij de galblaas alsnog verwijderd wordt.

Het is dus geen probleem om zonder galblaas te leven. De galblaas heeft alleen maar een tijdelijke opslagfunctie. Wanneer er geen galblaas meer is, dan wordt de galvloeistof gewoon in kleine hoeveelheden aan de dunne darm afgegeven.

Gevolgen van geen of te late behandeling galblaasontsteking

Wanneer een galblaasontsteking niet of te laat behandeld wordt, dan kunnen de volgende complicaties optreden:

 • Verergering van de aandoening.
 • Pus kan ontstaan in de galblaas.
 • In zeer zeldzame gevallen kan er galblaaskanker ontstaan.
 • Het weefsel kan afsterven.
 • Geelzucht.
 • Ontsteking van de alvleesklier.
 • Perforatie van de galblaas.
 • Ontsteking van het slijmvlies van de buik.

Voorkomen van een galblaasontsteking

Er bestaat geen speciaal dieet om een galblaasontsteking te voorkomen. Maar je kunt wel een aantal dingen doen om galstenen te voorkomen:

 • Eet gezond
  Het is belangrijk om gezond en gevarieerd te eten en voorzichtig te zijn met vet eten. Het is namelijk gebleken dat door het eten van erg vetrijke voedingsmiddelen zoals patat en andere gefrituurde gerechten zoals kroketten en frikadellen klachten kunnen geven.
 • Vermijd overgewicht
  Overgewicht verhoogt de kans op galstenen. Wanneer je gewicht kwijt moet, doe dit dan niet te snel. Wie te snel afvalt heeft namelijk weer een grotere kans op het krijgen van galstenen. Een gewichtsverlies van een pond tot een kilo per week is een goede richtlijn. Een diëtist kan je helpen om op een gezonde en geleidelijke manier gewicht te verliezen.
 • Zorg voor voldoende voedingsvezels
  Voedingsvezels zijn de onverteerbare deeltjes in plantaardige voedingsmiddelen die nodig zijn voor een goede darmwerking. Producten die rijk zijn aan voedingsvezels zijn onder andere: bruin- of volkorenbrood, aardappelen, zilvervliesrijst, peulvruchten, groente en fruit.
 • Eet nog iets voor het slapen gaan, bijvoorbeeld een portie fruit, een sneetje brood of een schaaltje yoghurt. Hierdoor wordt de galblaas geleegd. Dit gaat de vorming van galstenen tegen.
 • Drink voldoende
  Drink dagelijks minimaal 1½ liter per dag (10 tot 12 kopjes). Wanneer je last hebt van een slechte stoelgang dan is het verstandig om nog iets meer dan dit te drinken. Drink dan dagelijks tussen de 1½ tot 2 liter.
 • Beperk de inname van alcohol.
 • Zorg voor voldoende lichaamsbeweging.

 

Bronnen: mlds.nl, isala.nl en ikazia.nl

4 reacties

 1. Anoniem 5 december 2018 at 18:53

  Bij het lezen van deze uitleg zie ik in wat ik verkeerd eet en waar ik in het vervolg beter op kan letten.
  Bedankt voor jullie uitleg. GRTZ

  Beantwoorden

 2. Anoniem 30 april 2019 at 12:10

  Hallo is bij mij al paar jaar Geleden dat.ik een aanval heb gehad maar nu is er weer echo gemaakt en blijkt dat ik 2 in de galweg heb zitten is het dan beter dat ik.mij laat opereren of dat niet

  Beantwoorden

 3. Anoniem 11 mei 2019 at 18:21

  Dat zou ik ook willen weten. Mijn huisarts heeft het over de gehele galblaas verwijderen? Voor twee stenen?

  Beantwoorden

 4. Anoniem 21 juni 2019 at 04:41

  Heb je er ook last van, zo, niet zo Zou ik me niet zomaar laten opereren

  Beantwoorden