Zo herken je de symptomen van een galblaasontsteking

Veel mensen denken dat een hevige, aanhoudende pijn in de rechterbovenbuik het enige teken van een galblaasontsteking is. Echter, er zijn meer symptomen van een galblaasontsteking. Wat zijn de meest voorkomende klachten bij een galblaasontsteking?

Wat is een galblaasontsteking?

Wanneer je een ontsteking hebt aan je galblaas, dan spreken we van een galblaasontsteking. De medische term is een cholecystitis. In de lever wordt galvloeistof aangemaakt. Via galwegen komt deze vloeistof in de galblaas terecht. Op het moment dat we vet eten, dan krijgt deze galblaas een signaal, waardoor hij samentrekt. Hierdoor geeft hij galvloeistof af in de dunne darm. Deze functie is nodig voor het verteren van voedsel.

Een plotseling optredende en eenmalige ontsteking, noemt men een acute galblaasontsteking. Wanneer de ontsteking regelmatig terugkomt of langdurig aanwezig blijft dan spreekt men van een chronische galblaasontsteking.

Oorzaken van een galblaasaandoening

In 95% van alle gevallen ontstaat een galblaasontsteking door een galsteen die de afvoer van galvloeistof naar de galwegen afsluit. Hoe een galsteen ontstaat, is nog niet helemaal duidelijk. Men denkt dat wanneer galvloeistof te lang in de galblaas stilstaat, deze indikt en langzaam versteent.

In 5% van alle gevallen is er een andere oorzaak. Dat kan een infectie na een operatie zijn, een zware verwonding, een tumor in de lever en/of alvleesklier of verbranding zijn.

Symptomen bij galblaasontsteking

De symptomen van een acute galblaasontsteking zijn anders dan die van een chronische galblaasontsteking.

Symptomen van een acute galblaasontsteking

 • Hoge koorts.
 • Overgeven.
 • Misselijkheid.
 • Hevige pijn rechts bovenin de buik die kan uitstralen naar je rechterschouder.

Symptomen bij een chronische galblaasontsteking

 • Hevige, aanhoudende pijn in de rechterbovenbuik. De pijn kan toenemen bij ademhalen. Wanneer op de rechterbovenbuik gedrukt wordt, voel je een scherpe pijn.
 • Zeurende pijn in de buik.
 • Misselijkheid.
 • Overgeven.
 • Koorts.
 • Een gele huid.
 • Ontkleurde ontlasting.
 • Donkere urine.

Ontkleurde ontlasting en een donkere urine zijn signalen dat de galwegen zijn afgesloten.

Behandeling van een galblaasontsteking

De behandeling is afhankelijk van de conditie van iemand.

Verwijderen van de galblaas

In principe zal bij een galblaasontsteking de galblaas en de galstenen operatief verwijderd worden. Wanneer er sprake is van een acute galblaasontsteking, dan zal men de operatie zo snel mogelijk uitvoeren. Echter, wanneer de conditie van iemand te slecht is, dan zal de operatie worden uitgesteld. De behandeling bestaat dan uit het remmen van de ontsteking. Dit doet men door het toedienen van vocht en antibiotica. In sommige gevallen wordt er ook gekozen voor een drainage van de galblaas. Ook al is de ontsteking daarna over, dan nog wordt galblaas preventief verwijderd. Dit om nieuwe stenen en ontstekingen in de toekomst te voorkomen.

Galstenen verwijderen tijdens ERCP

Wanneer de galstenen in de galwegen vastzitten, dan is het soms mogelijk om deze door middel van ERCP te verwijderen. Hierbij gaat de arts met een slang via de mond naar de galwegen. Dan zal de arts proberen om de vastzittende steen/stenen weg te halen. Ook daarna (het liefst binnen een aantal weken), wordt de galblaas alsnog preventief verwijderd.

Drainage van de galblaas

Wanneer een galsteen de galwegen afsluit en een ERCP en/of operatie is niet mogelijk of is niet succesvol gebleken, dan kan de arts ervoor kiezen om een drain in de galblaas te brengen. Deze drain wordt door de zij in de galblaas geprikt zodat de galvloeistof af kan lopen. Deze drain blijft zitten tot de operatie, waarbij de galblaas alsnog verwijderd wordt.

Het is dus geen probleem om zonder galblaas te leven. De galblaas heeft alleen maar een tijdelijke opslagfunctie. Wanneer er geen galblaas meer is, dan wordt de galvloeistof gewoon in kleine hoeveelheden aan de dunne darm afgegeven.

Gevolgen van geen of te late behandeling galblaasontsteking

Wanneer een galblaasontsteking niet of te laat behandeld wordt, dan kunnen de volgende complicaties optreden:

 • Verergering van de aandoening.
 • Pus kan ontstaan in de galblaas.
 • In zeer zeldzame gevallen kan er galblaaskanker ontstaan.
 • Het weefsel kan afsterven.
 • Geelzucht.
 • Ontsteking van de alvleesklier.
 • Perforatie van de galblaas.
 • Ontsteking van het slijmvlies van de buik.

Voorkomen van een galblaasontsteking

Er bestaat geen speciaal dieet om een galblaasontsteking te voorkomen. Maar je kunt wel een aantal dingen doen om galstenen te voorkomen:

 • Eet gezond
  Het is belangrijk om gezond en gevarieerd te eten en voorzichtig te zijn met vet eten. Het is namelijk gebleken dat door het eten van erg vetrijke voedingsmiddelen zoals patat en andere gefrituurde gerechten zoals kroketten en frikadellen klachten kunnen geven.
 • Vermijd overgewicht
  Overgewicht verhoogt de kans op galstenen. Wanneer je gewicht kwijt moet, doe dit dan niet te snel. Wie te snel afvalt heeft namelijk weer een grotere kans op het krijgen van galstenen. Een gewichtsverlies van een pond tot een kilo per week is een goede richtlijn. Een diëtist kan je helpen om op een gezonde en geleidelijke manier gewicht te verliezen.
 • Zorg voor voldoende voedingsvezels
  Voedingsvezels zijn de onverteerbare deeltjes in plantaardige voedingsmiddelen die nodig zijn voor een goede darmwerking. Producten die rijk zijn aan voedingsvezels zijn onder andere: bruin- of volkorenbrood, aardappelen, zilvervliesrijst, peulvruchten, groente en fruit.
 • Eet nog iets voor het slapen gaan, bijvoorbeeld een portie fruit, een sneetje brood of een schaaltje yoghurt. Hierdoor wordt de galblaas geleegd. Dit gaat de vorming van galstenen tegen.
 • Drink voldoende
  Drink dagelijks minimaal 1½ liter per dag (10 tot 12 kopjes). Wanneer je last hebt van een slechte stoelgang dan is het verstandig om nog iets meer dan dit te drinken. Drink dan dagelijks tussen de 1½ tot 2 liter.
 • Beperk de inname van alcohol.
 • Zorg voor voldoende lichaamsbeweging.

 

Bronnen: mlds.nl, isala.nl en ikazia.nl

25 reacties

 1. Anoniem 5 december 2018 at 18:53

  Bij het lezen van deze uitleg zie ik in wat ik verkeerd eet en waar ik in het vervolg beter op kan letten.
  Bedankt voor jullie uitleg. GRTZ

  Beantwoorden

 2. Anoniem 30 april 2019 at 12:10

  Hallo is bij mij al paar jaar Geleden dat.ik een aanval heb gehad maar nu is er weer echo gemaakt en blijkt dat ik 2 in de galweg heb zitten is het dan beter dat ik.mij laat opereren of dat niet

  Beantwoorden

 3. Anoniem 11 mei 2019 at 18:21

  Dat zou ik ook willen weten. Mijn huisarts heeft het over de gehele galblaas verwijderen? Voor twee stenen?

  Beantwoorden

 4. Anoniem 21 juni 2019 at 04:41

  Heb je er ook last van, zo, niet zo Zou ik me niet zomaar laten opereren

  Beantwoorden

 5. Anoniem 18 augustus 2019 at 18:35

  je moet resium nemen dan verdwijnen binnen paar weken alle stenen vanzelf

  Beantwoorden

 6. Anoniem 4 september 2019 at 16:09

  het te lang doorlopen kan zelfs je dood worden. Ik was er bijna niet meer doordat ik niet doorgestuurd werd naar de chirurg. De galsteen zo groot als mijn duim. ik had niet de specifieke klachten alleen last van mijn rug tot ik tijdens een vlucht dood ziek werd. De vlucht duurde 12 uur en ik ben toen gelijk naar de medische post en vervolgens met een ambulance naar de VU gebracht. Er bleek al sprake van necrotisch weefsel en mijn darmen lagen stil. Ik heb vier dagen in het ziekenhuis gelegen waarvan een nacht aan de monitor en ben blij dat ik de galblaas en steen kwijt ben. De pijn van de acute aanval was haast niet op te vangen.

  Beantwoorden

 7. Anoniem 5 december 2019 at 12:26

  het verwijderen van de galblaas kan geen kwaad (de galblaas is alleen een “opvangzakje”” ) dus waarom zou je die niet laten verwijderen? Als je eenmaal last hebt gehad van een galblaasontsteking dan komt deze in 99 van de 100 gevallen terug. Ik zou het zekere voor het onzekere nemen en de galblaas toch maar laten verwijderen.

  Beantwoorden

  • John (moderator) 5 december 2019 at 16:45

   Dat is wel heel kort door de bocht. De galblaas is er niet voor niets.

   Beantwoorden

 8. Anoniem 4 februari 2020 at 23:46

  Ik twijfel. Sommige symptomen kloppen, anderen niet.
  Urine is ipv kleurloos nu gelig. Pijn in de buik na het eten, verdraag slecht opgewarmd voedsel en ook frituur
  bekomt me niet. De pijn is in de onderbuik uitstralend naar de anus. Als dit alles rommelt beginnen mijn benen ook moeilijk te doen. Pijn in onderbenen en knieën.
  Ik ben vrouw 75 jaar.
  Irene.nj

  Beantwoorden

  • John (moderator) 4 februari 2020 at 23:52

   dat lijkt het me toch goed om met die klachten naar de huisarts te gaan

   Beantwoorden

 9. Anoniem 21 juni 2020 at 07:49

  Er mankeert niets aan mijn eetpatroon als ik zo het lijstje lees. Alleen heb al jaren eens in de 2 maanden last van mijn gal(zou niet weten wat het anders moet zijn) meestal helpt het nemen van een dag paracetamol en dan verdwijnt de pijn. Soms zeurt het nog een paar dagen na, maar daar valt wel mee te leven. Ben jaren geleden naar het ZH geweest en heb een echo gehad, alleen juist op het moment van de afspraak had ik nergens last van dus wss daarom ook niks te zien. Is dit miss herkenbaar voor iemand?

  Beantwoorden

 10. Anoniem 17 juli 2020 at 17:43

  Heeft vocht in de knie en enkel te maken met galstenen?

  Beantwoorden

 11. John (moderator) 17 juli 2020 at 18:21

  Dat heeft met galstenen niets te maken

  Beantwoorden

 12. Anoniem 1 september 2020 at 10:50

  Ik zou toch niet te licht denken over een galblaas verwijdering. Ik had zelf heel veel galstenen doordat ik in korte tijd veel gewicht was verloren. De arts gaf aan dat een galblaas geen functie heeft en daarom prima verwijderd kan worden. Inmiddels is de galblaas verwijdering bij mij jaren geleden maar kan nog steeds veel voedsel slecht verdragen, vooral vet en gefrituurd eten. Gal zorgt ervoor dat vet voedsel kan worden afgebroken in de darm, als je geen galblaas meer hebt wordt de gal niet meer gedoseerd afgegeven. Ik heb inmiddels ook een prikkelbare darm en de ziekte van Crohn. Durf natuurlijk niet te zeggen dat dat een direct gevolg is van de operatie is, maar sinds de operatie zijn de darmklachten wel begonnen. Als ik van te voren wist wat de opties waren, dan had ik eerst voorr een galsteenverwijdering gekozen. Ik wil niemand angst inpraten trouwens, ken ook genoeg mensen die geen enkele klacht hebben gehad na een galblaasverwijdering

  Beantwoorden

 13. Anoniem 17 september 2020 at 20:54

  Ik heb hartfalen en galstenen stond op de operatielijst maar cardioloog blaasde het af
  Nu al week scherpe buikpijn

  Beantwoorden

 14. Anoniem 2 november 2020 at 18:57

  Weet iemand of middel Resium echt werkt tegen bestaande galstenen?

  Beantwoorden

 15. Anoniem 10 december 2020 at 09:01

  Resium wat is dat precies

  Beantwoorden

 16. Anoniem 11 juli 2021 at 17:39

  Resium is een kruidenextract op basis van vele kruiden, dus geen agressieve medicijnen. Je kunt de fles van 1 liter of 0,6 liter kopen, gebruik, 3 x daags va 25 tot 100 cl per keer innemen, aangelengd met water. Ik gebruik het nu ruim een week, moet nog een week of 3, je schijnt toch wel een paar flessen in te moeten nemen voor resultaat. Ik heb in ieder geval geen last, heel af en toe, maar mag geen naam hebben. Mocht het niet aanslaan, dan staat over 5 weken een galblaas operatie gepland, ik hoop het niet, heb goede hoop. Resium is wel prijzig, maar heb het er graag voor over.

  Beantwoorden

 17. Anoniem 8 november 2021 at 10:58

  Ben wel benieuwd of Resium geholpen heeft. Ik hen nu 2 keer last gehad van galstuwingen met veel pijn de aanval duurde 4 uur. Zou graag weten of ik (preventief) resium hiervoor kan gebruiken.

  Beantwoorden

 18. Anoniem 30 december 2021 at 14:07

  ik heb nu 2 weken geleden een galblaasverwijdering gehad..opeens gister toch nog zo een aanval gehad…iemand dit ooit meegemaakt??

  Beantwoorden

 19. Anoniem 2 februari 2022 at 00:49

  Ik heb 1 keer pijn gehad een galblaasonsteking ik had wel geen koorts nu willen ze de galblaas eruit nemen maar ik ben er niet zo voor de pijn was maar 1 keer en was de dag nadien weg

  Beantwoorden

 20. Anoniem 27 mei 2022 at 07:52

  De kans is groot die pijn weer terug komt alleen ij ergere mate ..ik heb nu 4 x een koliek aanval gehad en wordt over 4 weken eindelijk geopereerd…

  Beantwoorden

 21. Anoniem 4 augustus 2022 at 20:01

  stond op de lijst voor operatief verwijderen ben toen 2 flessen resium dagelijks gaan gebruiken ,wel veel afgevallen maar geen last meer gehad. nu een jaar geleden.

  Beantwoorden

 22. Anoniem 28 oktober 2022 at 16:10

  Wat voor hoeveelhedrn? en helpt het nog steeds? zijn de galstenen weg na resium en hoe vaak doe je het?

  Beantwoorden

 23. Anoniem 1 november 2022 at 22:25

  Ik heb in 2019 mijn galblaas laten verwijderen. Beste keuze ooit na 1 jaar met klachten te hebben gelopen, vanaf het begin al geroepen dat het galstenen waren bij zo een aanval. De dokter nam mij niet serieus omdat hij zei dat het voorkomt bij mensen met overgewicht, ik zelf was toen rond de 55 kg, na de zoveelste aanval was ik het zat, maar dokter met vakantie, vervangende huisarts gebeld echo laten maken en ja hoor, 3 prachtige stenen, 2 maanden later geopereerd, na de operatie 2 keer een “neppe” aanval gehad maar dat kon erbij horen omdat je lichaam er even aan moet wennen dat de galblaas weg is. Inmiddels 3 jaar verder en voel mij prima! Ik raad het iedereen aan, want de pijn die het geeft, de slapeloze nachten en paracetamols die niet meer voldoende zijn werk doen… done with it. Ik moest op het laatst zelfs Tramadol slikken omdat niets meer hielp tegen de pijn.

  Beantwoorden