Een slechte adem en je algehele gezondheid
Een slechte adem en je algehele gezondheid

Bij de gevolgen van een slechte adem denk je meestal aan de overlast voor anderen. Uit je mond stinken is inderdaad bijzonder gênant. Mensen kunnen je zelfs uit de weg gaan omdat ze geen zin hebben in een vieze walm tijdens een gesprek. Zoiets maakt je op den duur onzeker en dat heeft weer een negatieve invloed op je sociale leven.

Maar een slechte adem, officieel halitose genaamd, heeft nog meer nadelige gevolgen. Als je last hebt van een slechte adem betekent dat meestal dat er iets niet helemaal goed gaat in je mond. Dat kan heel onschuldig zijn zoals niet verwijderde tandplak of een witte tong. Ook kan het, iets minder onschuldig, wijzen op een tandvleesontsteking. Hoe dan ook, een slechte adem is altijd nadelig voor je mondgezondheid en voor het behoud van je gebit.

En het gaat nog verder: een goede mondgezondheid blijkt van belang te zijn voor je algehele gezondheid. Dat is eigenlijk logisch, want de mondholte is de ingang van het maag-darmkanaal en staat er in rechtstreeks mee verband. De mondflora bevat behalve bacteriën en andere microben enzymen, die onmisbaar zijn voor een goede spijsvertering. Dat is logischerwijs van grote invloed op je gezondheid en een reden om je mondflora goed in evenwicht te houden.

Daarbij zijn er aanwijzingen dat de samenstelling van de bacteriehuishouding in onze mond invloed heeft op de rest van ons lichaam. Vooral tandvleesontstekingen blijken het risico op ernstige ziekten in de rest van het lichaam te kunnen verhogen.

Een slechte adem verhelpen is dus niet alleen belangrijk voor het behoud van je gebit en je sociale leven, maar ook voor je algehele gezondheid. Alle reden om vandaag nog maatregelen te nemen om je slechte adem te verhelpen. Maar eerst gaan we kijken waar die stank nu precies vandaan komt.

Oorzaken van een slechte adem

Vroeger dacht men dat een slechte adem uit de maag kwam, maar dat blijkt maar in een heel klein aantal gevallen ook echt zo te zijn. Het goede nieuws is dat een slechte adem meestal niet door een medische aandoening wordt veroorzaakt, maar door een overmaat aan schadelijke anaerobe mondbacteriën. Die zetten suikers en koolhydraten uit je voedsel om in stinkende zwavelachtige gassen als waterstofsulfide en methaanthiol, die jij vervolgens uitademt. Wat niet wegneemt dat je om bovengenoemde redenen wel actie moet ondernemen als je last hebt van een slechte adem.

Schadelijke mondbacteriën concentreren zich op een aantal plekken in je mond:

Tandplak

De meest bekende concentratie bacteriën is natuurlijk tandplak. Niet voor niets poets je je tanden twee keer per dag gedurende 2 minuten en rager of flos je dagelijks om deze dunne laag van je tanden te verwijderen. Doe je dat niet, dan verhardt het zich tot tandsteen. Tandsteen maakt het tandglazuur ruw, zodat er nog meer tandplak op achterblijft. Deze vicieuze cirkel zorgt niet alleen voor een slechte adem, maar vergroot ook je kans op cariës (gaatjes) en tandvleesontstekingen.

De achterkant van je tong

Op en in het oppervlak van de tong, tussen de tong- en smaakpapillen, blijven schadelijke bacteriën, speeksel en voedselresten gemakkelijk steken. Deze witte aanslag is vergelijkbaar met tandplak. In tegenstelling tot tanden poetsen wordt de achterkant van de tong wordt vaak vergeten. Toch is het een broeinest van bacteriën en een bron van de stinkende gassen die zij uitscheiden.

Amandelstenen

Amandelstenen of tonsil stones stinken een uur in de wind, omdat zij een rijke voedingsbodem bieden aan de schadelijke bacteriën. Ze zitten vaak diep verstopt in de keelamandelen of de amandelcrypten. Is je mondhygiëne prima in orde, inclusief het reinigen van je tong, en heb je desondanks nog last van een slechte adem? Dan is er grote kans dat je last hebt van amandelstenen.

Een droge mond

Speeksel is de natuurlijke bescherming voor je gebit en de zachte weefsels in je mond. Als er door welke oorzaak dan ook een tekort aan speeksel is, krijgen de schadelijke mondbacteriën meer leefruimte en dat werkt uiteraard een slechte adem in de hand. Er zijn verschillende oorzaken van een droge mond, waarvan te weinig water drinken een van de grootste is.

Een slechte adem verhelpen

Nu je weet waar de boosdoeners die verantwoordelijk zijn voor je slechte adem zich kunnen bevinden, kun je gepaste maatregelen nemen.

1. Schadelijke bacteriën bestrijden op een mondvriendelijke manier

We zijn het erover eens dat schadelijke mondbacteriën bestreden moeten worden. Maar dan wel op een mondvriendelijke manier. Dat wil zeggen, met ingrediënten die het natuurlijke evenwicht van de mondflora ondersteunen in plaats van verstoren.

Antiseptische middelen als alcohol, chloorhexidine en triclosan doden de schadelijke bacteriën, maar ze nemen de nuttige microben ook mee. Dat verstoort het evenwicht van je mondflora, dat juist zo belangrijk is om de schadelijke bacteriën onder controle te houden. Deze ingrediënten werken op de lange duur niet alleen averechts tegen een slechte adem. De aanslag op je mondgezondheid heeft ook nog gevolgen voor de rest van je lichaam.

Redenen genoeg om voor milde mondzorg-producten te kiezen. Die kunnen de schadelijke bacteriën heel effectief bestrijden, maar dan met respect voor de mondflora. Tandpasta en mondwater van JuliBrite en RyttPro maken gebruik van een actieve zuurstofformule. Dat is de meest effectieve en veilige manier tegen schadelijke bacteriën. Actieve zuurstofformules hebben nog een groot voordeel: ze neutraliseren de stinkende zwavelgassen op moleculair niveau. Zo verhelpen ze je slechte adem direct.

  • JuliBrite werkt met een unieke combinatie van actieve zuurstof, gegenereerd door honing, en zink. Deze combinatie bestrijdt de anaerobe bacteriën op een milde manier en elimineert bovendien de kwalijke geuren die ze produceren. Het lichaamseigen enzym hyaluronan is ontstekingsremmend en de toegevoegde xylitol remt tandplak af. Deze formule verhelpt en voorkomt niet alleen een slechte adem, maar helpt ook cariës (gaatjes) en tandvleesontstekingen voorkomen.
  • RyttPro werkt eveneens met een actieve zuurstofformule om de schadelijke bacteriën te bestrijden zonder de rest van de mondflora geweld aan te doen. De krachtige formule OZ-3X is een veilige maar zeer effectieve combinatie van actieve zuurstof, zink en CPC. Voor een schoon gebit, verzorgd tandvlees en een frisse adem.

2. Je tong dagelijks reinigen

Je kunt je tanden nog zo goed poetsen, de achterkant van je tong is ook een perfecte hangplek voor de schadelijke bacteriën en hun stinkende gassen die jou een slechte adem geven.

Vooral de achterkant van de tong is ruw en tussen de tong- en smaakpapillen blijft gemakkelijk een witte aanslag hangen, die voor een deel bestaat uit bacteriën. Door dagelijks je tong te reinigen verwijder je een aanzienlijke hoeveelheid bacteriën uit je mondholte.

Maar poets je tong niet met je tandenborstel. Die is gemaakt voor hard tandglazuur en heeft grove, harde haren die ongeschikt zijn voor het tongweefsel. De kop van een tandenborstel is ook te hoog om de achterkant van je tong goed te reinigen en dat is nu juist de plek waar het om gaat.

Gebruik daarom een tongschraper of een speciale tongborstel, die fijne zachte borstelhaartjes heeft. Nog beter is een tongreiniger die bestaat uit zowel een borstel- als een schraap-gedeelte, zoals de Tongreinigers van RyttPro en JuliBrite.

Met een paar druppeltjes Bergenfeld Tongue Serum kun je na het reinigen van je tong deze nog eens extra ontsmetten. Dit serum werkt op basis van actieve zuurstofformule, die niet alleen de schadelijke bacteriën bestrijdt, maar ook hun stinkende zwavelgassen neutraliseert.

3. Amandelstenen voorkomen of verwijderen

Als je je keelamandelen nog hebt, kunnen zich in de groeven ervan en in de amandelcrypten amandelstenen vormen. Die worden ook wel tonsillolieten of tonsil stones genoemd. Het zijn niet altijd steentjes, maar vaker witte of lichtgele brokjes en ze stinken verschrikkelijk. De keelamandelen bestaan uit lymfatisch weefsel, wat tot doel heeft om afvalstoffen uit het lichaam naar buiten te werken. Juist in je keel is dat een nuttige functie, maar door de sponzige structuur en littekenweefsel door keelinfecties wordt het een rommelig geheel. Daarin kunnen de afvalstoffen vast blijven zitten, waarna er ook nog eens bacteriën zich tegoed aan doen. Diep in je keel kan er zomaar een concentratie bacteriën verstopt zitten, die de kenmerkende stinkende geuren produceren.

Wordt jouw slechte adem veroorzaakt door amandelstenen, dan is OraMarie Tonsil Serum een aanrader. De formule van deze keeldruppels is gebaseerd op de actieve zuurstofformule DioXCS+. Net als andere actieve zuurstofformules bestrijdt deze de schadelijke anaerobe bacteriën effectief, maar op een veilige mondvriendelijke manier. Het krachtige serum ontmantelt de amandelstenen en ondersteunt de mondflora in plaats van te verstoren. Ook deze actieve zuurstofformule neutraliseert de stinkende zwavelgassen van de bacteriën op moleculair niveau, zodat je binnen no time van je slechte adem af bent.

4. Je neusholte reinigen

Bij verkoudheid, griep en allergie kan een slechte adem ook afkomstig zijn uit de neusholte. In zo’n periode is het goed om je neusslijmvliezen te verzorgen en te kalmeren. Door de bacteriën te bestrijden met natuurlijke middelen maak je de zogenaamde “post-nasale drip”, de natuurlijke afvoer van neusslijm naar je keelholte, schoner.

Xinusactive Nasal Spray is zo’n natuurlijk middel. Het bevat een zuiverende zoutoplossing, natuurlijk bacterie-bestrijdend xylitol, verzorgende glycerine, het ontstekingsremmende enzym hyaluronan en propolis extract.

5. De kwaliteit van je adem testen

Ben je onzeker of je nu wel of niet een slechte adem hebt? Omdat je gewend bent aan je eigen geur, heb je zelf lang niet altijd zelf door hoe je adem ruikt. Methoden als tegen een spiegel uitademen of aan de rug van je hand likken en dan ruiken zijn verre van betrouwbaar.

Als je zeker wilt weten of je een slechte adem hebt, kun je dat heel nauwkeurig meten met de Hali-Q Ademtester. Die analyseert je adem op de aanwezigheid van zwavelachtige gassen en geeft je een score, waardoor je zeker weet of je wel of geen maatregelen tegen een slechte adem moet nemen. En als je maatregelen neemt, kun je met dit instrumentje objectief het resultaat meten.

Snel aan de slag om je slechte adem te verhelpen

Om gênante geurtjes, cariës (gaatjes) en tandvleesontstekingen te voorkomen en je algehele gezondheid niet onnodig te bedreigen is het belangrijk om maatregelen te nemen tegen een slechte adem. Begin er vandaag nog mee! Met het RyttPro Frisse adem Pakket haal je in één keer een totaalpakket in huis, waarmee je direct met een groot deel van de bovengenoemde maatregelen kunt beginnen.

RyttPro Tandpasta en RyttPro Mondwater zorgen ervoor dat de ingrediënten van je dagelijkse mondzorg-producten geen schadelijke bestanddelen bevatten. Ze zijn mondvriendelijk, maar toch uiterst effectief dankzij de combinatie van de actieve zuurstofformule OZ-3X, zink en CPC.

Het pakket bevat ook RyttPro Mondspray op basis van dezelfde formule. Hiermee kun je tussen de poetsbeurten door je gebit en mond extra reinigen en hydrateren. Tot slot bevat het pakket de effectieve RyttPro Tongreiniger om bacteriën niet alleen van je tanden, maar ook van je tong te verwijderen.

Tot slot

Als je alle bovenstaande maatregelen genomen hebt en nog steeds een slechte adem hebt, is er mogelijk iets anders aan de hand. Bespreek dat met je tandarts of je huisarts. Zoals in de inleiding aangegeven zijn de meeste gevallen van een slechte adem eenvoudig te verhelpen met een (nog) betere mondhygiëne. Lukt dat niet, dan is er mogelijk sprake van een medische aandoening.

– Partnercontent –