Evenwichtsklachten bij ouderen, wat kun je er aan doen?
Evenwichtsklachten bij ouderen, wat kun je er aan doen?

Heel wat ouderen zijn bang om te vallen en dat lijkt terecht, want ongeveer 30% van de mensen van 65 jaar en ouder valt eens per jaar en 15% twee keer per jaar of vaker. Het aantal 65-plussers dat na een val op de spoedeisende eerste hulp belandt, is in 10 jaar met 40% gestegen zo blijkt uit cijfers van VeiligheidNL. Evenwichtsklachten bij ouderen, wat kun je er aan doen?

Wat is een evenwichtsstoornis?

Evenwichtsstoornis is elke stoornis die het evenwichtsorgaan in zijn werking belemmert. Het is vaak een symptoom van een onderliggende aandoeningen. Mensen met een evenwichtsstoornis staan minder stabiel op de voeten, struikelen of vallen sneller, kunnen moeilijker trappen nemen en zijn vooral onzeker in het donker qua lopen. Vooral ouderen hebben vaak last van dit gevoel van onstabiliteit.  Dit gevoel van onstabiliteit kan verstrekkende gevolgen hebben. Zo kan er bij sommige mensen een angst ontstaan die een te grote rol gaat spelen, waardoor ze niet meer zo snel de deur uit durven te gaan. Het gevolg is dat deze mensen te weinig aan lichaamsbeweging doen, waardoor de conditie en balans verminderen. Het risico op vallen of struikelen neemt daardoor ook nog eens toe.

Het evenwichtsorgaan

Het evenwichtsorgaan ligt in het binnenoor. Omdat het heel kwetsbaar is, ligt het verscholen achter het rotsbeen.  Het evenwichtsorgaan bestaat grofweg gezegd uit 2 delen: de drie halfcirkelvormige kanalen en de twee otolietorganen (utriculus en sacculus). De informatie vanuit de halfcirkelvormige kanalen en otolietorganen bereikt de hersenen. Ze leveren een belangrijke bijdrage aan het in standhouden van het evenwicht bij stilstand en beweging. Daarnaast zorgen ze voor een stabiele blik tijdens het maken van bewegingen met het hoofd. Door het evenwichtsorgaan hebben we dus een bepaald evenwicht. We weten erdoor hoe we moeten staan en dat we niet zomaar omvallen.

Mogelijke oorzaken

De oorzaken van een evenwichtsstoornis hebben niet altijd te maken met problemen in het evenwichtsorgaan zelf. Vaak is het een symptoom van een onderliggende aandoening. Mogelijke oorzaken kunnen zijn:

Bloeddrukdaling

Het gevolg van een verlaagde bloeddruk kan zijn dat wanneer iemand te (snel), opstaat het lichaam en de bloeddoorstroming zich niet snel genoeg aanpassen aan de nieuwe houding.

Ziekte van Ménière

Bij deze ziekte werkt het evenwichtsorgaan niet goed. Hierdoor ontstaan klachten zoals aanvalsgewijze duizeligheid, oorsuizen, misselijkheid, braken en uiteindelijk ook gehoorverlies.

Diabetes type II

Dit is een chronische stofwisselingsziekte die gepaard gaat met een te hoog glucosegehalte in het bloed. Bij diabetes mellitus is het lichaam niet meer in staat om glucose goed te verwerken. Bij een hypo(glycemie) is het bloedsuikergehalte lager dan 3,8 millimol per liter. Op dat moment kunnen duizeligheid en flauwvallen het gevolg zijn.

Beroerte

Hierbij gaat er iets mis met de bloedcirculatie in de hersenen. Een beroerte kan een hersenbloeding of een herseninfarct betreffen. Doordat er iets misgaat in de bloedcirculatie, functioneert een deel van de hersenen niet meer. Mogelijke symptomen zijn naast verlammingen, duizeligheid in combinatie met evenwichtsstoornissen.

Oorontstekingen

Bij neuritis, neuritis vestibularis of acute vestibulaire paralyse werkt plotseling één van de evenwichtsorganen niet meer. Het gevolg is dat iemand een plotse, heftige draaiduizeligheid ervaart, waarbij de hele wereld lijkt te draaien. Op dat moment kan iemand bijna niet rechtop blijven staan. Dit gaat vaak gepaard met misselijkheid en braken. Als de uitval met gehoorproblemen samengaat, dan spreekt met van een labyrinthitis. Hierbij is zowel het evenwichtsorgaan als het slakkenhuis aangetast. Het is een belangrijke oorzaak van acute evenwichtsproblemen die vooral in het najaar en de winter optreedt.

Slechter zicht

Veel mensen op oudere leeftijd zien slechter dan vroeger als gevolg van staar, netvliesbeschadiging of een verhoogde oogdruk. Wanneer je hier last van hebt dan is het moeilijker om je evenwicht te bewaren.

Bepaalde medicijnen

Sommige medicijnen vergroten de kans op vallen. Bijwerkingen zoals bloeddrukdaling, spierverslapping en slaperigheid kunnen hiervan de oorzaken zijn.

Dementie

Bij dementie verwerken de hersenen informatie niet meer. Het eerste symptoom is vaak dat iemand problemen met het geheugen krijgt. Maar ook problemen met de oriëntatie en evenwichtsstoornissen zijn symptomen.

Wat kun je zelf doen?

Er bestaat geen medicijn dat het evenwichtssysteem herstelt.  Maar je kunt wel een aantal dingen doen, die het risico op vallen verkleinen. Wat kun je doen?

 • Controleer je woning of er geen vloerkleden of snoeren losliggen.
 • Controleer of er voldoende verlichting is.
 • Zorg er ook voor dat er niet al te veel meubilair in een woning is; creëer zoveel mogelijk loop- en zichtruimte.
 • Let ook op kleding en vermijd bijvoorbeeld gladde sloffen, hoge hakken of een kokerrok. Goede schoenen zorgen voor een goed contact met de ondergrond.
 • Begin met oefentherapie. Bij onvoldoende lichaamsbeweging neemt het evenwichtsgevoel af en vermindert de conditie. Met oefeningen kunnen mensen hun evenwicht en spieren weer trainen, waardoor je meer vertrouwen krijgt in je eigen stabiliteit.

Bron: UMC Utrecht en UZA

67 reacties

 1. Mijn moeder is 76 en heeft al geruime tijd last van duizeligheid. Ze is zeer onstabiel loopt met een rollator door angst om te vallen en te braken gebeurt het nu juist dat ze braakt. In het begin maakt ze zich druk dan ga ik met haar mee gast alles goed en als ze dan weer thuis is moet ze alsnog braken. Het komt zomaar op. Weten jullie os ze er iets aan kan doen

 2. Ik heb nu het gevoel of ik op een gladde ondergrond lig. Ik viel daarnet ook bijna schteachterover. Ook een beetje hey gevoel dat je hebt als je dat kinderspel doet draaien met de ogen dicht. Ik ben niet duizelig

 3. Ik ben een man van 81. Heb nu het gevoel dat je hebt als je dat kinderspel doet met de ogen dicht om een stok draaien. Ben ook bijna schterover gevallen
  Ben niet duizelig.

 4. Na een val met de fiets heb ik mijn voet gebroken( breuk van Jones)
  va veel fysiotherapie heb ik een fiets met verlaagde instap gekocht, maar blijf onzeker en heb last van evenwichts stoornissen
  gebruik geen bijzonder medicatie, wat kan ik doen?

 5. Hallo. Ik ben een vrouw van 52 jr.Ik heb lage rugklachten en vaak last van de nek. Bij het omdraaien in bed vanmorgen had ik dat alles draaide. Net of je dronken bent en het beeld in de kamer om he heen niet vast kunt houden. Het duurt niet echt lang, maar vond het toch wel heel vreemd. Later bij omdraaien weer hetzelfde. Wat zou dit kunnen zijn..?

 6. Wie zegt dat ze niet al lang bij de huisarts zijn geweest.
  Mijn moeder is al 6 jaar duizelig we hebben alles al gehad en ze kunnen niets vinden.
  doordat ze duizelig is durft ze niet meer naar buiten ,daardoor wordt ze minder stabiel en krijgt ze er ook nog eens een angststoornis bij.

 7. Ik heb het een week geleden gekregen en maak me bezorgd want ik ben nu bij mijn dochter maar wil wel graag naar huis ben bang hoelanger het duurd hoe moeilijker het word.

 8. U schrijft ‘oefeningen doen. Welke zijn dat dan?
  Ik vrouw 82 met 2 klapvoeten. dis 2 EVO’s, zou dat graag willen weten!

 9. Al die medicijnen geven wel een bijwerking!
  Of je bent duizelig of je hebt slappe benen of het werkt op je maag.Wanneer zal dit verbeteren?

 10. Wellicht is er een tekort aan vitamine b 12!Ikkreeg Metformine voorgeschreven en dat heb ik braaf ingenomen. Voor diabetis 2 -Dit medicijn neemt niet alleen het suiker uit het bloed maar ook Vitamine B12. Krijg je koude handen-koude voeten-dooie vingers-oorsuizen-zeeziekte of wel gevoel van dronken zijn.Het draait niet maar men zit op een schip.Lijkt op hypervertilatie maar toch anders!

 11. ik heb er ook last van. Dan trek ik naar links. Of heb het gevoeld dat ik vooruit word geduwd. Enge gewaarwording

 12. Ik ben een dame van 49 jaar, maar heb het idee dat mijn nierziekte – inmiddels nog maar 13% nierfunctie – en de daarbij behorende medicijnarsenaal met aanverwante bijwerkingen mede veroorzaker zijn van minder krachtig lijf en instabiliteit…wat adviseert professional als training?

 13. Alhoewel ik geen druppel alcohol drink heb ik soms het gevoel of ik dronken ben. Loop dan te zwabberen op de benen en bang om te vallen. Ben niet duizelig of misselijk.

 14. Dat is nu precies wat ik ook heb. Zit me nu te zoeken of er ook medicijnen voor zijn. Heb behandeling voor bppd gehad maar niet geholpen.

 15. Het is helemaal niet leuk om ouder te worden. Ben een man van 73 jaar en ben inmiddels (in 2017) aan mijn hart geopereerd (nieuwe biologische hartklep) en in juni jl. heb Ik een beroerte gekregen (kleine hersenen).Sindsdien gaat het wel redelijk met mij, maar Ik ben wel mijn evenwicht kwijt waardoor Ik flink’ gehandicapt ben. Probeer er alles aan te doen om mij beter te voelen (bijv. Iedere dag minstens een half uur fietsen op een home-trainer), maar heb het gevoel dat niets helpt. Kan Ik nog ooit van deze klachten afkomen en zijn er nog tips? Bij voorbaat mijn hartelijke dank!

  Jan van Arkel

  1. Dit is toch iets dat je met een revalidatiearts moet bespreken. Die kan dat aan de hand van het dossier toch beter bepalen en beoordelen

 16. Ook mijn man heeft last van plotselinge duizelig worden en veel braken .
  Moet ik er bij schrijven dat hij donderdag 3juli J.L voor de 2e keer in 3week een bloedtransfusie heeft gehad vanwege een zeer laag HB gehalte
  Plus een maagbacterie en schimmel infectie keel
  Dit wordt behandeld met 2kuren antibiotica
  In totaal 4100 mg per dag
  Zou dit er iets me te maken hebben.

 17. Ik ben zo maar van de stoep geschept!ben op mijn hoof gevallen en gezicht beschadigd, knie stuk en pantalon naar de toddenboer, rechterarm pijnlijk. En bij de huisarts kanje niet te recht in ver band met corona.(ook nog mijn bril stuk) dus tel uit je wins

 18. Ik ben na een val met me fiets ook uit me balans..maak me erg onzeker! Ben niet op me hoofd gevallen maar een flinke dreun gehad ! Zou dat er mee te maken hebben ?

 19. Ik ben een man van 69 jaar. Heb pas levercirrose gehad. Tijdens levercirrose wankelde ik van links naar rechts. Nu is mijn lever hersteld, maar ik wankel nog steeds. Bloeddruk is normaal. Als ik gegeten heb, voel ik als of mijn lichaam zwaarder wordt en het wankelen wordt heftiger, ook geen stabiliteit.. Ben nooit flauw gevallen, geen oorsuizen, geen oorpijn. Ben 2 maanden bezig met bppd. Klachten zijn het zelfde. Zijn mijn benen zwakker geworden van de levercirrose. Heb af en toe ook stress. Hoe moet ik verder

 20. IK ben een man van 69 jaar. Volgens K.N.O. vanwege gehoorbeentjes (steentjes) moet ik bppd oefening doen. Hoe lang kan het ongeveer duren tot dat de steentjes in de juiste kanaal liggen of de duizeligheid minder wordt.

 21. goeden dag ik heb al 2 weken dat ik heel draaierig voelt en oor jeuken en suizen wat kan ik hier aan doen ben 65 jaar oud

 22. IK BEN 75,JAARBEN NOOIT DUIZELIG,MAAR KAN SLECHT OP 1 BEEN STAAN.IK DRINK WEINIG,MAAR AL DRINK IK 1 GLAS WIJN ;DAN KAN IK MIJN EVENWICHT NIET MEER FIETSEN ALS HET DONKER IS.

 23. Ik heb fysiotherapie voor mijn rug en been klachten ,de laatste keer kreeg ik daarna s’ middags last van evenwichtsstoornis kan dit met de fysio te maken hebben ? Moet daarvoor een half uur plat op mijn buik op de behandeltafel liggen.

 24. Evenwichtsproblemen kan men het beste mwt gesloten ogen op bed snel naar links vallen 30 seconden dan rechtop 30 sec en daarna 30 seconden naar rechts. Ongeveer terechtkomende ter hoogte van oor.
  Deze oefeningen doe ik na een herseninfarct van de kleine herseneb en helpen echt. Sterkte iedereen.

 25. Sedert 28/5/21 zware klachten van evenwiccccht s gevoel blijft maar duren geen medicatie die werkt er tegen ,huisdokter en kliniek onderzoek ze vinden niks en blijft dus voort duren geeft mij slapeloze nachten daar ik niet kan gaan liggen of het her begint .

 26. Heb een dotterbehandeling. gehad en moet dus bloeddrukverlagende medicijnen gebruiken. Bij het wandelen ( half uur) heb ik steeds een wat zwabberig gevoel, wat ik daarvoor nooit had. Ben 89 jaar. Gevolg van de medicijnen? J.van Rijnbach

 27. Mijn echtgenote heeft in het verleden epilepsie gehad. Zeker al 30 jaar geleden. Ze is nu 62 jaar. Kan dat een oorzaak zijn voor haar slechte evenwicht bv. op de fiets en is daar iets aan te doen?

 28. Ben al maanden heel dol het blijft maar draaien. Je wordt er zo onzeker van.
  Mijn bloeddruk is wel te hoog.
  Jaren geprikt voor b12 nu ineens niet meer en van die tijd af die dolligheid, bloed geprikt maar ineens was mijn b12 goed het gekke is dat ik vanaf die tijd met mijn evenwicht niet goed is.

 29. IK KAN mijn stuur niet meer recht hoden als ik ga fietsen.2 x gevallen ,ben niet duizelig geen geheugen klachten ben 76 jaar, slik 2 metformine per dag .

 30. IK loop met een rollator voor grotere afstanden heb ik een scoioter.Ik heb moeite met opstaan en gaanzitten .Ben verder heel gezond maar evenwicht bewaren is onmogelijk. Ik zal ermee moeten leven,vrees ik. Joop S

 31. mijn man heeft last van geheugen verlies en soms wankel lopen heeft geen dementie of Parkinson wel altijd een druk op zijn schedel de dokter zegt leren met leven dat vinden wij geen antwoord

 32. Wilde graag een vraag stellen over het coronavirus
  Heb corona gehad en daar ben ik behoorlijk ziek van geweest
  Heb nu nog steeds last van het feit dat ik niet kan ruiken en de smaak is ook nog niet goed
  Maar wat mij het meest hindert is dat ik duizelig ben
  Daar heb ik medicatie voor gekregen (betahistine) wat ik nu al 14 dagen gebruik maar het gaat niet over
  Daarnaast heb ik ook nog neusdruppels (fluticasonpropionaat) voor de volheid van snot?in mijn hoofd wat voor mijn gevoel wel helpt alhoewel de mensen die ik spreek me nog nasaal vinden praten
  Wat kan ik doen?

 33. Een vriendin heeft een heup operatie ondergaan en verschillende ruggeprikken gekregen daarna heeft zij het gevoel of zij deinst heen en weer gaat wat kun je daaraan doen ?

 34. Ik ben 65 jaar ben een week geleden gevallen van de trap op mijn hoofd terecht gekomen. Ben naar het ziekenhuis geweest en een scan gemaakt. Alles nagekeken mr was goed, maar heb wel een jaar geleden een herseninfarct gehad en heb last van evenwichtsstoornissen, maar nu al een hele week extreem draaierig. Wat kan ik het beste doen bewegen of stil liggen, want alles wat ik beweeg extreem draaierig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *