Evenwichtsklachten bij ouderen, wat kun je er aan doen?

Heel wat ouderen zijn bang om te vallen en dat lijkt terecht, want ongeveer 30% van de mensen van 65 jaar en ouder valt eens per jaar en 15% twee keer per jaar of vaker. Het aantal 65-plussers dat na een val op de spoedeisende eerste hulp belandt, is in 10 jaar met 40% gestegen zo blijkt uit cijfers van VeiligheidNL.

Wat is een evenwichtsstoornis?

Evenwichtsstoornis is elke stoornis die het evenwichtsorgaan in zijn werking belemmert. Het is vaak een symptoom van een onderliggende aandoeningen. Mensen met een evenwichtsstoornis staan minder stabiel op de voeten, struikelen of vallen sneller, kunnen moeilijker trappen nemen en zijn vooral onzeker in het donker qua lopen. Vooral ouderen hebben vaak last van dit gevoel van onstabiliteit.  Dit gevoel van onstabiliteit kan verstrekkende gevolgen hebben. Zo kan er bij sommige mensen een angst ontstaan die een te grote rol gaat spelen, waardoor ze niet meer zo snel de deur uit durven te gaan. Het gevolg is dat deze mensen te weinig aan lichaamsbeweging doen, waardoor de conditie en balans verminderen. Het risico op vallen of struikelen neemt daardoor ook nog eens toe.

Het evenwichtsorgaan

Het evenwichtsorgaan ligt in het binnenoor. Omdat het heel kwetsbaar is, ligt het verscholen achter het rotsbeen.  Het evenwichtsorgaan bestaat grofweg gezegd uit 2 delen: de drie halfcirkelvormige kanalen en de twee otolietorganen (utriculus en sacculus). De informatie vanuit de halfcirkelvormige kanalen en otolietorganen bereikt de hersenen. Ze leveren een belangrijke bijdrage aan het in standhouden van het evenwicht bij stilstand en beweging. Daarnaast zorgen ze voor een stabiele blik tijdens het maken van bewegingen met het hoofd. Door het evenwichtsorgaan hebben we dus een bepaald evenwicht. We weten erdoor hoe we moeten staan en dat we niet zomaar omvallen.

Mogelijke oorzaken

De oorzaken van een evenwichtsstoornis hebben niet altijd te maken met problemen in het evenwichtsorgaan zelf. Vaak is het een symptoom van een onderliggende aandoening. Mogelijke oorzaken kunnen zijn:

  • Bloeddrukdaling
    Het gevolg van een verlaagde bloeddruk kan zijn dat wanneer iemand te (snel), opstaat het lichaam en de bloeddoorstroming zich niet snel genoeg aanpassen aan de nieuwe houding.
  • Ziekte van Ménière
    Bij deze ziekte werkt het evenwichtsorgaan niet goed. Hierdoor ontstaan klachten zoals aanvalsgewijze duizeligheid, oorsuizen, misselijkheid, braken en uiteindelijk ook gehoorverlies.
  • Diabetes mellitus type II
    Dit is een chronische stofwisselingsziekte die gepaard gaat met een te hoog glucosegehalte in het bloed. Bij diabetes mellitus is het lichaam niet meer in staat om glucose goed te verwerken. Bij een hypo(glycemie) is het bloedsuikergehalte lager dan 3,8 millimol per liter. Op dat moment kunnen duizeligheid en flauwvallen het gevolg zijn.
  • Beroerte
    Hierbij gaat er iets mis met de bloedcirculatie in de hersenen. Een beroerte kan een hersenbloeding of een herseninfarct betreffen. Doordat er iets misgaat in de bloedcirculatie, functioneert een deel van de hersenen niet meer. Mogelijke symptomen zijn naast verlammingen, duizeligheid in combinatie met evenwichtsstoornissen.
  • Oorontstekingen
    Bij neuritis, neuritis vestibularis of acute vestibulaire paralyse werkt plotseling één van de evenwichtsorganen niet meer. Het gevolg is dat iemand een plotse, heftige draaiduizeligheid ervaart, waarbij de hele wereld lijkt te draaien. Op dat moment kan iemand bijna niet rechtop blijven staan. Dit gaat vaak gepaard met misselijkheid en braken. Als de uitval met gehoorproblemen samengaat, dan spreekt met van een labyrinthitis. Hierbij is zowel het evenwichtsorgaan als het slakkenhuis aangetast. Het is een belangrijke oorzaak van acute evenwichtsproblemen die vooral in het najaar en de winter optreedt.
  • Slechter zicht
    Veel mensen op oudere leeftijd zien slechter dan vroeger als gevolg van staar, netvliesbeschadiging of een verhoogde oogdruk. Wanneer je hier last van hebt dan is het moeilijker om je evenwicht te bewaren.
  • Bepaalde medicijnen
    Sommige medicijnen vergroten de kans op vallen. Bijwerkingen zoals bloeddrukdaling, spierverslapping en slaperigheid kunnen hiervan de oorzaken zijn.
  • Dementie
    Bij dementie verwerken de hersenen informatie niet meer. Het eerste symptoom is vaak dat iemand problemen met het geheugen krijgt. Maar ook problemen met de oriëntatie en evenwichtsstoornissen zijn symptomen.

Wat kun je zelf doen?

Er bestaat geen medicijn dat het evenwichtssysteem herstelt.  Maar je kunt wel een aantal dingen doen, die het risico op vallen verkleinen. Wat kun je doen?

  • Controleer je woning of er geen vloerkleden of snoeren losliggen.
  • Controleer of er voldoende verlichting is.
  • Zorg er ook voor dat er niet al te veel meubilair in een woning is; creëer zoveel mogelijk loop- en zichtruimte.
  • Let ook op kleding en vermijd bijvoorbeeld gladde sloffen, hoge hakken of een kokerrok. Goede schoenen zorgen voor een goed contact met de ondergrond.
  • Begin met oefentherapie. Bij onvoldoende lichaamsbeweging neemt het evenwichtsgevoel af en vermindert de conditie. Met oefeningen kunnen mensen hun evenwicht en spieren weer trainen, waardoor je meer vertrouwen krijgt in je eigen stabiliteit.

 

Bron: vumc.nl

41 reacties

  1. Anoniem 29 januari 2018 at 12:08

    bppd

    Beantwoorden

  2. Anoniem 9 april 2018 at 11:25

    Kan het ook door medicijnen komen dat je duizelig word

    Beantwoorden

    • John 9 april 2018 at 12:20

      dat zou bij bepaalde medicijnen wel kunnen

      Beantwoorden

  3. Anoniem 29 augustus 2018 at 19:02

    door bloeddrukverlagende medicijnen kan men duizilig worden

    Beantwoorden

  4. Anoniem 29 oktober 2018 at 14:34

    Mijn moeder is 76 en heeft al geruime tijd last van duizeligheid. Ze is zeer onstabiel loopt met een rollator door angst om te vallen en te braken gebeurt het nu juist dat ze braakt. In het begin maakt ze zich druk dan ga ik met haar mee gast alles goed en als ze dan weer thuis is moet ze alsnog braken. Het komt zomaar op. Weten jullie os ze er iets aan kan doen

    Beantwoorden

    • John 31 oktober 2018 at 03:00

      In ieder geval naar de dokter gaan. die kan iets tegen het braken voorschrijven

      Beantwoorden

  5. Anoniem 1 november 2018 at 16:22

    Ik heb nu het gevoel of ik op een gladde ondergrond lig. Ik viel daarnet ook bijna schteachterover. Ook een beetje hey gevoel dat je hebt als je dat kinderspel doet draaien met de ogen dicht. Ik ben niet duizelig

    Beantwoorden

  6. Anoniem 1 november 2018 at 16:26

    Ik ben een man van 81. Heb nu het gevoel dat je hebt als je dat kinderspel doet met de ogen dicht om een stok draaien. Ben ook bijna schterover gevallen
    Ben niet duizelig.

    Beantwoorden

    • John 1 november 2018 at 22:01

      Ga dan eens met de klachten naar de huisarts

      Beantwoorden

  7. Anoniem 5 november 2018 at 17:12

    kan ook als je
    erg veel last heb van oorsuizing

    Beantwoorden

  8. Anoniem 11 november 2018 at 16:49

    Na een val met de fiets heb ik mijn voet gebroken( breuk van Jones)
    va veel fysiotherapie heb ik een fiets met verlaagde instap gekocht, maar blijf onzeker en heb last van evenwichts stoornissen
    gebruik geen bijzonder medicatie, wat kan ik doen?

    Beantwoorden

    • John 11 november 2018 at 16:52

      Ga met de klachten naar de huisarts en vraag een verwijzing voor de KNO arts

      Beantwoorden

  9. Anoniem 30 november 2018 at 20:19

    Ik heb hormoonterapy…zou het daar door komen?

    Beantwoorden

  10. Anoniem 12 december 2018 at 16:13

    Hallo. Ik ben een vrouw van 52 jr.Ik heb lage rugklachten en vaak last van de nek. Bij het omdraaien in bed vanmorgen had ik dat alles draaide. Net of je dronken bent en het beeld in de kamer om he heen niet vast kunt houden. Het duurt niet echt lang, maar vond het toch wel heel vreemd. Later bij omdraaien weer hetzelfde. Wat zou dit kunnen zijn..?

    Beantwoorden

    • John 12 december 2018 at 20:33

      Het kan door nekklachten worden veroorzaakt. Ga met de klachten naar de huisarts

      Beantwoorden

  11. Anoniem 18 december 2018 at 19:23

    Wie zegt dat ze niet al lang bij de huisarts zijn geweest.
    Mijn moeder is al 6 jaar duizelig we hebben alles al gehad en ze kunnen niets vinden.
    doordat ze duizelig is durft ze niet meer naar buiten ,daardoor wordt ze minder stabiel en krijgt ze er ook nog eens een angststoornis bij.

    Beantwoorden

  12. Anoniem 3 februari 2019 at 20:18

    Ik heb het een week geleden gekregen en maak me bezorgd want ik ben nu bij mijn dochter maar wil wel graag naar huis ben bang hoelanger het duurd hoe moeilijker het word.

    Beantwoorden

  13. Anoniem 3 februari 2019 at 20:21

    Anoniem
    Ik wil Zo vlug mogelijk van mijn klachten af het maakt mij zo onzeker.

    Beantwoorden

  14. Anoniem 7 februari 2019 at 15:00

    U schrijft ‘oefeningen doen. Welke zijn dat dan?
    Ik vrouw 82 met 2 klapvoeten. dis 2 EVO’s, zou dat graag willen weten!

    Beantwoorden

  15. Anoniem 11 februari 2019 at 10:36

    Oorzaak kan dat zijn pretniezon mediezijn 81 jaar

    Anoniem

    Beantwoorden

  16. Anoniem 27 mei 2019 at 15:27

    Al die medicijnen geven wel een bijwerking!
    Of je bent duizelig of je hebt slappe benen of het werkt op je maag.Wanneer zal dit verbeteren?

    Beantwoorden

  17. Anoniem 4 juni 2019 at 03:30

    Wellicht is er een tekort aan vitamine b 12!Ikkreeg Metformine voorgeschreven en dat heb ik braaf ingenomen. Voor diabetis 2 -Dit medicijn neemt niet alleen het suiker uit het bloed maar ook Vitamine B12. Krijg je koude handen-koude voeten-dooie vingers-oorsuizen-zeeziekte of wel gevoel van dronken zijn.Het draait niet maar men zit op een schip.Lijkt op hypervertilatie maar toch anders!

    Beantwoorden

  18. Anoniem 16 juni 2019 at 11:12

    ik heb er ook last van. Dan trek ik naar links. Of heb het gevoeld dat ik vooruit word geduwd. Enge gewaarwording

    Beantwoorden

  19. Anoniem 10 juli 2019 at 12:25

    er zou een vit.B tekort kunnen zijn , zoals bij mij. Laat er naar kijken!

    Beantwoorden

  20. Anoniem 13 november 2019 at 00:08

    Ik ben een dame van 49 jaar, maar heb het idee dat mijn nierziekte – inmiddels nog maar 13% nierfunctie – en de daarbij behorende medicijnarsenaal met aanverwante bijwerkingen mede veroorzaker zijn van minder krachtig lijf en instabiliteit…wat adviseert professional als training?

    Beantwoorden

    • John (moderator) 13 november 2019 at 16:09

      Dat is moeilijk te zeggen zonder enige dossierkennis. Het is toch beter om dart met de behandelend arts te bespreken

      Beantwoorden

  21. Anoniem 22 november 2019 at 12:35

    Alhoewel ik geen druppel alcohol drink heb ik soms het gevoel of ik dronken ben. Loop dan te zwabberen op de benen en bang om te vallen. Ben niet duizelig of misselijk.

    Beantwoorden

  22. Anoniem 11 januari 2020 at 12:34

    Dat is nu precies wat ik ook heb. Zit me nu te zoeken of er ook medicijnen voor zijn. Heb behandeling voor bppd gehad maar niet geholpen.

    Beantwoorden

  23. Anoniem 31 maart 2020 at 23:46

    Het is helemaal niet leuk om ouder te worden. Ben een man van 73 jaar en ben inmiddels (in 2017) aan mijn hart geopereerd (nieuwe biologische hartklep) en in juni jl. heb Ik een beroerte gekregen (kleine hersenen).Sindsdien gaat het wel redelijk met mij, maar Ik ben wel mijn evenwicht kwijt waardoor Ik flink’ gehandicapt ben. Probeer er alles aan te doen om mij beter te voelen (bijv. Iedere dag minstens een half uur fietsen op een home-trainer), maar heb het gevoel dat niets helpt. Kan Ik nog ooit van deze klachten afkomen en zijn er nog tips? Bij voorbaat mijn hartelijke dank!

    Jan van Arkel

    Beantwoorden

    • John (moderator) 1 april 2020 at 00:30

      Dit is toch iets dat je met een revalidatiearts moet bespreken. Die kan dat aan de hand van het dossier toch beter bepalen en beoordelen

      Beantwoorden

  24. Anoniem 14 april 2020 at 17:47

    Welke oefeningen moet ik precies doen???

    Beantwoorden

  25. Anoniem 24 mei 2020 at 21:55

    Sinds een week heb ik aan de linker zijde last van dat ik draaierig wordt als ik ga liggen en opsta ?

    Beantwoorden

    • John (moderator) 24 mei 2020 at 22:05

      Neem dan contact op met de huisarts

      Beantwoorden

  26. Anoniem 7 juli 2020 at 19:16

    Ook mijn man heeft last van plotselinge duizelig worden en veel braken .
    Moet ik er bij schrijven dat hij donderdag 3juli J.L voor de 2e keer in 3week een bloedtransfusie heeft gehad vanwege een zeer laag HB gehalte
    Plus een maagbacterie en schimmel infectie keel
    Dit wordt behandeld met 2kuren antibiotica
    In totaal 4100 mg per dag
    Zou dit er iets me te maken hebben.

    Beantwoorden

  27. John (moderator) 7 juli 2020 at 19:51

    Dat zal beslist van de AB zijn. Neem hierover contact op met de behandelend arts

    Beantwoorden

  28. Anoniem 13 juli 2020 at 23:16

    Ik ben zo maar van de stoep geschept!ben op mijn hoof gevallen en gezicht beschadigd, knie stuk en pantalon naar de toddenboer, rechterarm pijnlijk. En bij de huisarts kanje niet te recht in ver band met corona.(ook nog mijn bril stuk) dus tel uit je wins

    Beantwoorden

  29. Anoniem 20 juli 2020 at 12:53

    Ik ben pas geleden gevallen en had veel moeite met overeind komen. Hoe kan dat?

    Beantwoorden

  30. John (moderator) 20 juli 2020 at 18:00

    Ik zou het zo niet kunnen zeggen

    Beantwoorden

  31. Anoniem 27 juli 2020 at 12:53

    Ik ben na een val met me fiets ook uit me balans..maak me erg onzeker! Ben niet op me hoofd gevallen maar een flinke dreun gehad ! Zou dat er mee te maken hebben ?

    Beantwoorden

  32. John (moderator) 27 juli 2020 at 17:12

    Het zou kunnen. Ga in ieder geval met de klachten naar de huisarts

    Beantwoorden

  33. Anoniem 22 september 2020 at 02:33

    Ik ben een man van 69 jaar. Heb pas levercirrose gehad. Tijdens levercirrose wankelde ik van links naar rechts. Nu is mijn lever hersteld, maar ik wankel nog steeds. Bloeddruk is normaal. Als ik gegeten heb, voel ik als of mijn lichaam zwaarder wordt en het wankelen wordt heftiger, ook geen stabiliteit.. Ben nooit flauw gevallen, geen oorsuizen, geen oorpijn. Ben 2 maanden bezig met bppd. Klachten zijn het zelfde. Zijn mijn benen zwakker geworden van de levercirrose. Heb af en toe ook stress. Hoe moet ik verder

    Beantwoorden