Evenwichtsproblemen door een ontsteking van het binnenoor

Neuritis vestibularis is een belangrijke oorzaak van acute evenwichtsproblemen. Deze aandoening kan op elke leeftijd optreden, maar meestal bij mensen die tussen de 20 en 60 jaar zijn. Is neuritis vestibularis te voorkomen?

Wat is neuritis vestibularis?

Wanneer je last hebt van neuritis, dan werkt tijdelijk één van de evenwichtsorganen niet. Andere benamingen die voor deze aandoening gebruikt worden zijn neuritis vestibularis of acute vestibulaire paralyse.

Het vestibulum is het gehoor- en evenwichtsorgaan dat in het binnenoor zit. Bij een neuritis vestibularis is er sprake van een plotseling verlies van de functie van dit orgaan. Het kenmerkende ervan is dat er geen gehoorstoornissen of stoornissen aan het centrale zenuwstelsel optreden. In de meeste gevallen is de persoon die dit overkomt gewoon gezond.

In de meeste gevallen vindt de uitval eenzijdig plaats. Met andere woorden aan één oor. Wanneer de uitval gepaard gaat met gehoorproblemen, dan spreekt met van een labyrinthitis. Hierbij is dan niet alleen het evenwichtsorgaan aangetast, maar ook het slakkenhuis.

De symptomen van neuritis vestibularis

 • Een acute, heftige draaiduizeligheid (vertigo), die in de loop van dagen tot weken afneemt.
 • Vaak misselijkheid en braken.
 • Hartkloppingen.
 • Zweten.
 • Bleke teint.

Wanneer iemand last heeft van neuritis vestibularis, dan voelt iemand zich zo ziek dat hij/zij de eerste dagen niets anders kan, dan met de ogen dicht op bed liggen. Wanneer iemand maar een kleine beweging maakt, dan kan dit de klachten verergeren.

Na enkele dagen tot weken vermindert de duizeligheid geleidelijk aan. Vervolgens treedt er een periode op van onstandvastigheid die langzaam overgaat in een wat onzeker gevoel hebben bij snelle bewegingen van het hoofd. De snelle bewegingen kunnen namelijk nog een behoorlijke tijd klachten uitlokken.

Meestal zijn alle klachten na enkele maanden verdwenen. Echter, oudere mensen kunnen hier wel blijvend evenwichtsstoornissen aan overhouden. Vaak gaat dit gepaard met een gevoel van onzekerheid, vooral in het donker of op een oneffen ondergrond. Maar ook kan er duizeligheid optreden, wanneer iemand snelle hoofdbewegingen maakt.

In veel gevallen hebben patiënten in de weken of maanden voorafgaand een infectie aan de bovenste luchtwegen doorgemaakt.

Bij een labyrinthitis is er ook gehoorverlies met soms piepen of suizen (tinnitus) in het oor.

Oorzaken van neuritis vestibularis

De exacte oorzaak van deze aandoening is (nog) niet bekend. Omdat het vaak optreedt na een luchtweginfectie (zoals bv. griep), denkt men dat het gaat om een (abnormale) reactie van het immuunsysteem op een virale infectie.

Een andere mogelijke oorzaak, waar men rekening mee houdt, is een tijdelijke verstoring van de doorbloeding van het evenwichtsorgaan, of een stofwisselingsstoornis.

Het zou ook het gevolg kunnen zijn van een infectie in het middenoor of goedaardig gezwel van de brughoek.

Oorzaken van de draaiduizeligheid

De draaiduizeligheid komt voort uit een probleem met het evenwichtsorgaan. In allebei de oren, in het middenoor, hebben we een evenwichtsorgaan zitten. Hierin zitten 3 verschillende buisjes met een vloeistof. Op het moment dat we het hoofd bewegen, dan beweegt de vloeistof in die buisjes ook mee. Ons hersenen registreren dit en sturen een signaal naar onze spieren. Dit zorgt ervoor dat we in evenwicht blijven.

Op het moment dat een evenwichtsorgaan niet goed werkt, ontvangen onze hersenen verkeerde informatie. Het gevolg is dat iemand alles ziet draaien of dat iemand het gevoel krijgt dat hij of zij zelf beweegt, valt of draait.

Draaiduizeligheid kan optreden als een evenwichtsorgaan ontstoken is, als de buisjes verstopt raken of wanneer er teveel vloeistof in de buisjes zit. Ook als de bloedtoevoer naar het evenwichtsorgaan verstoord is, kan draaiduizeligheid ontstaan.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

De huisarts zal, wanneer iemand bovenstaande klachten heeft doorverwijzen naar een neuroloog en/of een neus-keel-oor-arts. Er zal gestart worden met een gehoortest (audiogram). In de meeste gevallen zal ook een evenwichtsonderzoek worden gedaan, waarbij de oogbewegingen worden gemeten. Soms is het belangrijk bloedonderzoek te laten uitvoeren. CT-scans kunnen nodig zijn om andere aandoeningen uit te sluiten (zoals de brughoektumor of vestibulair schwannoom), die soortgelijke symptomen kunnen veroorzaken.

Behandeling van neuritis vestibularis

Er bestaat geen behandeling, waardoor deze aandoening geneest. Noch waardoor deze sneller overgaat. Het enige wat iemand kan doen om de klachten te minimaliseren en ongelukken te voorkomen is:

 • Bedrust
  Het beste advies is om zeker de eerste dagen in bed te blijven. Om zo de duizeligheid niet te verergeren. Wanneer de duizeligheid wat minder wordt, probeer dan wel zoveel mogelijk te bewegen. Doe dit in het begin het liefst met begeleiding om vallen te voorkomen. Hierdoor krijgt het lichaam training om de uitval te compenseren waardoor de klachten sneller verdwijnen.
 • Medicijnen
  Tegen de misselijkheid en het braken kan door de arts een braak werend middel worden voorgeschreven. Let er wel op dat wanneer er veel gebraakt wordt dat er extra gedronken moer worden om uitdroging te vermijden. Soms kan tijdens de eerste dagen licht kalmerende medicatie noodzakelijk zijn, maar deze moeten zo snel mogelijk worden gestopt omdat ze het herstel kunnen vertragen.
 • Evenwichtsoefeningen
  Bij mensen waar de evenwichtsklachten storend blijven, is het verstandig om bepaalde evenwichtsoefeningen te doen. In het begin is dat enkel bij de fysiotherapeut, maar later zet iemand dat thuis voort. Bedoeling is om het evenwicht in de signalen van beide evenwichtsorganen in de hersenen te herstellen. Dit proces kan weken tot maanden duren. Bij jonge en actieve mensen zal het herstel sneller en completer zijn.

 

Bronnen: skbwinterswijk.nl en encyclopedie.medicinfo.nl

8 reacties

 1. Anoniem 24 juni 2018 at 20:27

  Momenteel herstellende van 2x neuritus vestibularis in 3 maanden tijd.(begin februari en eind maart) Hierdoor een beschadiging oplopen aan 1 van de evenwichtsorganen. Herstel via fysio verloopt traag maar is wel merknaam. Geduld is een schone en soms frustrerende zaak in dit herstel

  Beantwoorden

 2. Anoniem 27 juni 2018 at 14:05

  De uitleg klopt precies. De presentatie van het beschreven klachtenpatroon kan 10 x erger ervaren worden. Bewegingen tijdens een aanval voelen afschuwelijk. Het braken is verschrikkelijk. Licht en geluid onverdraaglijk. Na een paar uur is het ergste met een intraveneus antibraak middel voorbij.

  Beantwoorden

 3. Anoniem 11 januari 2019 at 14:07

  Anoniem, primperan is een goed middel tegen misselijk heid werkt bijna direct!!

  Beantwoorden

 4. Anoniem 11 januari 2019 at 14:09

  Beste anoniem primperan is een uitstekend middel na elke maaltijd 5ml werkt na 10 minuten al

  Afzeggen ook iemand met evenwichts orgaan ontsteking

  Beantwoorden

 5. Anoniem 4 februari 2019 at 10:19

  Het lopen hier mee gaat moeilijk .
  Maar als je wijdbeens loopt gaat het beter . Dan ben je stabieler

  Beantwoorden

 6. Anoniem 24 februari 2019 at 19:38

  Bij mij ontstaan na virus infectie tijdens burn out. Erg heftig en super ingrijpend. Beweging hoe gering ook gehoopt idd. Korte power naps en rust. Hulp van omgeving is cruciaal.

  Beantwoorden

 7. Anoniem 6 juli 2019 at 12:37

  Na het plaatsen van buisjes in de trommelvliezen heb ik 3x last gekregen van aanvallen die me enorm misselijk en zenuwachtig maken.

  De symptomen die ik ervaar zijn te beschrijven met wat ik hier lees.

  Beantwoorden

 8. Anoniem 24 juli 2019 at 23:57

  Ik ben ‘herstellende van’, vandaag weer begonnen met de dagelijkse dingen. Wat een hel, zonder hulp van je omgeving ben je nergens.
  Ik merkte op dat op dag 4 mijn linker been een soort van gevoelloos werd, vandaag dag 5 mijn hele linker zijde soort van warm/gevoelloos. Morgen controle bij de huisarts. Herkenbaar voor iemand?

  Beantwoorden