echogeleide punctie bij de fysiotherapeut

Reageren
0
0

Voor de klachten van mijn vrouw vrouw werd door de huisarts onlangs overwogen een cortisone injectie te geven in haar schouder. De huisarts stuurde haar door naar de fysiotherapeut voor een advies. Daar kreeg ze een intake (Fysio € 72,50) na het beantwoorden van een paar schriftelijke vragen over hoe de pijn werd ervaren. Zijn advies was de te laten doen. De huisarts en de fysiotherapeut arrangeerden een afspraak en er werd een echogeleide punctie gezet (Fysio € 37,50, huisarts € 0,–). De rekeningen van de Fysio hadden als omschrijving “Intake” en “1 reguliere fysio behandeling”.
Omdat wij voor Fysiotherapie niet verzekerd zijn, weigert de zorgverzekeraar te vergoeden. Naar mijn mening betreft het hier geen fysio behandeling als zodanig maar “Assistentie bij een echogeleide punctie”. Wij zitten nu opgescheept met een totaal rekeningbedrag van
€ 110.

Nu overvalt mij hetzelfde. Na klachten in mijn schouder wordt er een echo en een paar dagen later een foto gemaakt. Conclusie: artrose. Ook ik wordt doorgestuurd naar de fysiotherapeut voor het zelfde traject en staan mij dezelfde rekeningen te wachten. Het gaat zo tegen mijn gevoel in. Als ik een doorverwijzing vraag naar de specialist krijg ik dezelfde behandeling, alleen valt deze dan onder de basisverzekering. De kosten hiervan zijn duidelijk hoger.

Kan een huisarts deze injectie niet plaatsen zonder assistentie van een fysio met een echoapparaat?
Hoe kan ik de zorgverzekeraar zover krijgen alsnog te vergoeden?
Moet ik anders om een doorverwijzing te vragen?

Attachments:
Gemarkeerd als spam
Geschreven door Chris
Gevraagd op 23 augustus 2022 13 35
94 bekeken
Antwoord toevoegen
0
Privé antwoord

Hoi,

Ik zou de huisarts een verwijzing vragen naar bijvoorbeeld een sportarts of orthopeed.
Die kan ook die injectie zetten en wordt met verwijzing volledig vergoed.
(Wel nadat het eigen risico is verbruikt).
Een vriendin van mij heeft dit nu 3x in haar enkel gehad en alle keren werd het vergoed.
Bij alle 3 de injecties was bij haar ook een fysiotherapeut aanwezig die de echo deed terwijl de sportarts injecteerde.

De zorgverzekering zal het waarschijnlijk bij uw vrouw niet vergoeden omdat het niet zo gedeclareerd is dat het onder de vergoeding valt, omdat de fysio niet onder de verzekering valt. Bij mijn vriendin declareerde de sportarts het volledige bedrag en zorgde die dat de fysio zijn "deel" kreeg.

Of de huisarts het zelf doen kan zonder fysio zou je aan de huisarts persoonlijk moeten vragen,daar kan iemand anders geen antwoord op geven....
Zelf zou ik de injectie niet zonder echo willen omdat de kans op verkeerd prikken veel groter is. ( Ik heb het 2x onder echo geleide gehad in het ziekenhuis bij de orthopeed waar ik al onder behandeling was).

Gemarkeer als spam
Geschreven door Suzan
Beantwoord door 23 augustus 2022 14 54
0
De tarieven die de fysio heeft berekend, zijn trouwens hele normale bedragen. Er zijn ook fysio's die een veel hoger bedrag rekenen voor een echo,omdat het een specialisatie bovenop een reguliere behandeling is.
(Suzan at 23 augustus 2022 14 58)
Antwoord toevoegen
0
Privé antwoord

Het is beter om zo'n injectie onder echo geleide te doen. Blijkbaar heeft de huisarts zelf geen echo mogelijkheden en heeft daarover afspraken gemaakt met de fysio. Ik vraag me sowieso of waarom dat advies bij de fysio wordt gevraagd...Heb er wel een beetje dubbel gevoel bij. Zit de fysio en de huisarts in een praktijk?

Ik zou in ieder geval een verwijzing vragen voor de orthopeed. De kosten voor de zorgverzekering zijn dan wel hoger, maar ben van mening dat je een patiënt niet onnodig op extra kosten voor eigen rekening moet jagen.

Voor wat betreft de kosten van je vrouw, zou je dan toch in discussie moeten met de zorgverzekeraar. Daar dan aanvoeren dat het ondersteuning van de huisarts was omdat die zelf geen echoapparatuur heeft. En dan om coulance vragen. Maar ik schat de kans van slagen laag. Zorgverzekeraars zijn nogal halsstarrig

Gemarkeer als spam
Geschreven door John (moderator)
Beantwoord door 23 augustus 2022 17 10
0
Kleine toevoeging hierop is, dat als mevrouw haar eigen risico nog niet had heeft verbruikt, de kosten bij een orthopeed aanzienlijk hoger uit waren gevallen.
(Suzan at 24 augustus 2022 9 19)
Antwoord toevoegen
0
Privé antwoord

Ik kan nog even terugkoppelen dat dit toch vaker gedaan wordt.
Een vriend van mij is fysiotherapeut en hij zegt dat het bij hun ook gebeurt dat de huisarts zijn collega, die in hun praktijk de echo's doet,vraagt om te helpen bij een injectie.
Omdat de fysiotherapeut meer kennis heeft van echo's rond de gewrichten dan de huisarts assistenten en deze huisarts niet "blind" wil prikken,wat sommige collega's wel doen.
In hun situatie geeft de huisarts de patiënt de keuze: verwijzen naar een specialist, wat enige weken kan duren voor het eerste consult is en dan nog wachten op de behandeling zelf. Of dezelfde week nog bij de huisarts inspuiten,waar dan een consult van de fysiotherapeut bij komt als men daar niet voor verzekerd is.
Vrijwel iedereen kiest de eerste optie,omdat ze dan niet hoeven wachten en heel graag van hun pijn af willen.
Mijn vriend zei dat in uw geval de huisarts wel had moeten waarschuwen dat het fysio consult niet vergoed werd,maar dat hij de situatie verder niet vreemd vindt,hij weet dat het tegenwoordig veel vaker zo gedaan wordt.
Omdat met de huidige wachtlijsten patiënten zo een stuk sneller geholpen kunnen worden en de patiënten die echt een orthopeed nodig zijn,niet nog langer hoeven wachten.
En de praktijk waar hij werkt heeft verder geen banden met de huisartsenpraktijk, ze zitten alleen in hetzelfde gezondheidscentrum.
Maar sinds de Corona en de enorme wachtlijsten toen in de ziekenhuizen, zijn ze wel meer samen gaan werken om patiënten zo snel mogelijk te helpen. En dat is met veel meer huisartsenpraktijken en fysiotherapeuten zo,volgens hem.

Gemarkeer als spam
Geschreven door Suzan
Beantwoord door 23 augustus 2022 21 32
Antwoord toevoegen
0
Privé antwoord

@ Suzan
En de fysiotherapeut waar je het over hebt berekend dan ook een intake gesprek voor een nieuwe patiënt ad €75,00 en vervolgens ook nog een consult ad € 37,50 voor de echo? Ik ken huisartsen die dat ook zo doen, maar verwijzen patiënten dan niet eerst voor een onderzoek en intake naar de fysio, maar maken gelijk een afspraak voor de echo. Dat scheelt voor de patiënt dan wel € 75,00.
Als de huisarts heeft vastgesteld dat een injectie aangewezen is, vind ik het overbodig om dan nog een second opinion aan te vragen bij een fysiotherapeut. Als de huisarts al een second opinion nodig vindt, omdat hij/zij niet zeker van zijn/haar zaak is, dan moet dat bij een orthopeed.

Gemarkeer als spam
Geschreven door John (moderator)
Beantwoord door 23 augustus 2022 22 11
0
Nee, als de huisarts degene is die de diagnose stelt en de injectie voorstelt en de patiënt er voor kiest dat door de huisarts te laten doen,wordt alleen een eenmalig consult berekend voor de echo tijdens de injectie. Als de huisarts bij klachten voor een diagnose naar de fysio verwijst, rekent die een intake. Komt daar uit dat de patiënt baat bij een injectie zou hebben ipv een fysiotherapeutische behandeling,stuurt hij de patiënt terug naar de huisarts. Die dan de patiënt bovenstaande voor legt. Kiest de patiënt dan er voor de huisarts te laten spuiten,waar de fysiotherapeut bij echoot,dan wordt daar nog een keer een consult voor berekend. Wat logisch is,want het is een vervolg behandeling na de intake.
(Suzan at 23 augustus 2022 22 26)
Antwoord toevoegen
0
Privé antwoord

En daar zit nou voor mij het dubbele gevoel... Bij de TS ziet het er toch net even iets anders uit...

Gemarkeer als spam
Geschreven door John (moderator)
Beantwoord door 23 augustus 2022 22 35
Antwoord toevoegen

Plaats een antwoord

Attach YouTube/Vimeo clip putting the URL in brackets: [https://youtu.be/Zkdf3kaso]