Propranolol bij zwangerschap

Reageren
0
0

Hallo,
Ik slik indien nodig propranolol 10mg. Deze medicatie heb ik om me te kalmeren bij spannende momenten op het werk. Ik gebruik het nu ongeveer 2 tot 3x per maand één tablet en het reduceert stress, doordat het mijn fysieke reactie onder controle houdt.

Nu ben ik van plan om zwanger te worden en heb ik hierover informatie opgezocht. Er is echter alleen veel informatie te vinden over het langdurig en dagelijks slikken van deze medicatie bij bijv. nier falen en er wordt dan geadviseerd om te stoppen.
Ik heb eerder dit jaar een miskraam gehad en ben bang dat het aan het incidenteel gebruik van de propranolol ligt. Ik vind het echter ook al een erg stressvol idee om er nu volledig mee te stoppen. Ik heb dit met de huisarts besproken en hij heeft hier de geen eenduidig antwoord hierop.

Nu is mijn vraag: Hoe zit dit bij incidenteel gebruik? Moet ik hiermee stoppen of kan het geen kwaad? Indien ik moet stoppen, is er dan een alternatief? Dit kan ook op homeopatische basis.

Alvast bedankt!

Groet

Gemarkeerd als spam
Geschreven door Dibje
Gevraagd op 6 november 2022 11 39
205 bekeken
Antwoord toevoegen
0
Privé antwoord

Zowel bij de mens als bij dieren geen aanwijzingen voor schadelijkheid. Enkele studies suggereren een verhoogd risico op specifieke afwijkingen waaronder hartafwijkingen, schisis en neuralebuisdefecten. Dit wordt echter in andere studies niet bevestigd; mogelijk is het onderliggende ziektebeeld hiervan de oorzaak.

Farmacologisch effect: Verminderde placentadoorbloeding. Langdurig gebruik van propranolol is in verband gebracht met groeivertraging. Bij gebruik tijdens het 3e trimester van de zwangerschap en tijdens de bevalling kunnen bij de foetus en pasgeborene o.a. nog optreden: hypotensie, hypoglykemie, ademhalingsproblemen, sedatie en bradycardie; het pasgeboren kind gedurende 24–48 uur na de geboorte strikt controleren.

Advies: Kan waarschijnlijk veilig worden gebruikt in het 1e en 2e trimester. Tijdens het 3e trimester alleen op strikte indicatie gebruiken.

Bron: Farmacotherapeutisch Kompas

Gemarkeer als spam
Geschreven door John (moderator)
Beantwoord door 6 november 2022 18 50
Antwoord toevoegen

Plaats een antwoord

Attach YouTube/Vimeo clip putting the URL in brackets: [https://youtu.be/Zkdf3kaso]