Answer Question
0
0

Ik ben gediagnosticeerd met autisme. Echter dit wordt niet verbonden aan gedrag.

Allemaal beslissingen waarvan ik dacht dat ik dit zelf heb gekozen en dat dit verstandig was worden nu geïnterpreteerd als symptoom van autisme.

Er wordt niet verteld wat ik nu anders zou moeten doen en er wordt niks concreet benoemd…… want autisme is voor iedereen anders….. Tegelijkertijd wordt mijn vermogen andere mensen in te schatten of überhaupt hoe ik de wereld zie in twijfel getrokken.

Wat moet ik doen?

Gemarkeerd als spam
Geschreven door Anoniem
Gevraagd op 25 december 2021 18 42
60 bekeken
Antwoord toevoegen
0
Privé antwoord

Het beste is om dat met een psycholoog te bespreken.
En wie trekt iets in twijfel?

Gemarkeer als spam
Geschreven door John (moderator)
Beantwoord door 25 december 2021 19 01
Dat heb ik gedaan. Met eentje die gespecialiseerd is in behandelen van autisten. Probleempje lijkt dat autisme op allerlei soorten gedrag kan slaan. En ik heb nu dus een diagnose waar ik niet meer vanaf kom. En wat tegelijkertijd alles wat ik zeg en doe in twijfel trekt. Het is allemaal super vaag. Wat niet aan concreet gedrag verbonden kan worden (iets wel of iets niet doen). Bijvoorbeeld: Ik heb in mijn beleving gekozen ervoor om veel te sporten en geen alcohol te drinken en vooral mijn spanning uit belevingen te halen. Met die diagnose autisme kan dat als iets dwangmatigs gezien worden. Als ik dan zeg okay, dus als ik alcohol drink en minder sport dan is het goed? Dan zeggen zij..... nee, want dat is wie je bent. En omdat autisme voor iedereen anders is zal er altijd gedrag bij mij te vinden zijn wat maakt dat ik autist ben. Het maakt dus niet uit hoeveel sociale gelegenheden ik bezoek, hoeveel meiden ik versier, hoeveel vrienden ik wel of niet heb.... hoe succesvol ik wel of niet ben in situaties of hoe hard ik leer of train om ergens beter te worden. ik blijf die diagnose van autismestoornis houden.....
( Autist? at 25 december 2021 20 47)
Oh en dat ik om duidelijkheid vraag dat wordt ook als bevestiging gezien van dat ik autisme heb. Je wilt dat het zus of zo is Je wilt dat alles duidelijk is Ik heb nu dus een stoornis waarvan niemand me kan vertellen wat het inhoudt en waar kennelijk niks aan te doen is maar wat wel mijn integriteit en geloofwaardigheid aantast.
( Autist? at 25 december 2021 20 50)
Antwoord toevoegen
0
Privé antwoord

"Bijvoorbeeld: Ik heb in mijn beleving gekozen ervoor om veel te sporten en geen alcohol te drinken en vooral mijn spanning uit belevingen te halen.
Met die diagnose autisme kan dat als iets dwangmatigs gezien worden." Is dat een conclusie die door iemand is getrokken of is dit een weergave van je eigen beleving?

Gemarkeer als spam
Geschreven door John (moderator)
Beantwoord door 25 december 2021 20 52
Antwoord toevoegen
0
Privé antwoord

Hoe is het eigenlijk tot die diagnose gekomen? Waren er problemen waardoor je hiervoor bent getest?

Gemarkeer als spam
Geschreven door John (moderator)
Beantwoord door 25 december 2021 20 56
Werd aangeraden vanuit een situatie met een opleiding. Maar werd geconcludeerd dat deze situatie niet aan mij lag. Intussen heb ik wel die diagnose gekregen. Ik hoopte dat er misschien blinde vlekken waren waar ik niet van bewust was of zoiets en dat ik advies zou krijgen voor betere methodes of wat dan ook. Maar in plaats daarvan is het een vaag iets waarbij niemand een voorbeeld kan noemen. Omdat het voor iedereen anders is kan het op alles slaan. Wat eigenlijk alles wat ik doe in twijfel trekt. Ik lijk zeer bewust te zijn in wat ik wel of niet doe maar nu word dat in twijfel getrokken maar geen alternatief aangeboden.
( Autist? at 25 december 2021 21 45)
Antwoord toevoegen
0
Privé antwoord

Maar wie trekt dan nou alles in twijfel?
"Wat eigenlijk alles wat ik doe in twijfel trekt. Ik lijk zeer bewust te zijn in wat ik wel of niet doe maar nu word dat in twijfel getrokken"
Of is dat meer een gevoel dat bij jezelf is ontstaan?

Gemarkeer als spam
Geschreven door John (moderator)
Beantwoord door 25 december 2021 21 57
Docenten, ouders, begeleiders en iedereen die betrokken was toen ik die diagnose kreeg. Was periode met veel problemen door corona, problemen bij opleiding en andere dingen. Hierdoor lichte ik veel mensen in over diagnose. Die diagnose zegt dat ik een stoornis heb. Laatste S is van Stoornis. Op het moment dat ik vraag waarin die stoornis zich manifesteert krijg ik niks te horen want dat is bij iedereen anders. Ik heb dus een diagnose op iets wat overal op kan slaan. En dat ik duidelijkheid vraag wordt gezien als teken dat ik autisme heb..... want wil perse weten of zus of zo is. Bij andere stoornissen wordt zeer concreet gedrag benoemd en dit gedrag veranderen of meer onder controle krijgen betekent dat de stoornis er niet meer is (zie PTSS, angststoornis, verslavingen etc) echter bij ASS is het vaag en zoals de expert het zei. ''Het gaat niet over!'' Ofwel wat de fuck moet ik hiermee??????
( Autist? at 25 december 2021 22 27)
Antwoord toevoegen
0
Privé antwoord

Misschien moet je er juist helemaal niks mee. Maar je vooral niet laten beperken door een diagnose. Als je in het dagelijks leven voortdurend tegen problemen aanloopt door de ASS kan dat dat anders zijn, maar als dat niet zo is, moet je er niet zo zwaar aan tillen. Je moet er vooral niet naar gaan leven ,maar gewoon je eigen ding doen. Laat je leven niet beinvloeden door een diagnose.

Gemarkeer als spam
Geschreven door John (moderator)
Beantwoord door 25 december 2021 22 48
Dit heb ik overwogen. Sinds ik geen concrete informatie kreeg heb ik ook niemand meer verteld over de diagnose. Het is mogelijk om een herdiagnose aan te vragen maar dit kost handenvol geld. Doen alsof het niet gebeurt is en hopen dat de degene die weten van de diagnose het vergeten is een optie. Het lijkt in ieder geval enorm storend dat ik met iets gediagnosticeerd ben wat niet verbonden wordt aan gedrag en waardoor ik dus niet in staat ben te bewijzen dat die stoornis wel of niet op mij van toepassing is. Is dit gebruikelijk bij ASS of andere stoornissen? Wordt er niet normaal vanuit meetbaar gedrag richting een diagnose gewerkt in plaats een iemand een diagnose geven en van daaruit verzinnen op welk gedrag dit kan slaan?
( Autist? at 25 december 2021 23 12)
Antwoord toevoegen
0
Privé antwoord

Ik neem aan dat er toch een onderzoek/test is geweest om te bepalen of je een ASS hebt?

Gemarkeer als spam
Geschreven door John (moderator)
Beantwoord door 25 december 2021 23 36
Ja en dat koste klauwen met geld. Was gebasseerd op een stel vragenlijsten en gesprekken en in de conclusie stonden zaken die fundamenteel onjuist waren. Ik hoopte echter dat er iets van duidelijkheid uit zou komen en verwachte dat ik mogelijk blinde vlekken had of zo in bepaalde situaties. Maar er komt niks duidelijks uit. Er zijn geen voorbeelden en het enige gedrag waar ze het aan verbinden is dat ik duidelijkheid over die diagnose wil hebben. Dat ik goed ben in bepaalde dingen zou dan komen door hyperfocus in plaats van dat ik er tijd en moeite in steek. En als iets door externe omstandigheden niet goed ging dan zou het door mij komen. Het is alsof ik beschuldigd ben van hekserij.
( Autist? at 25 december 2021 23 42)
Antwoord toevoegen
0
Privé antwoord

Je zult het waarschijnlijk niet graag horen, maar: Men is doorgaans toch wel voorzichtig met het stellen van zo'n diagnose. Uit de testen en gesprekken moet er toch dingen zijn gebleken waarom men de diagnose stelt. Je bent er niet blij mee en dat kan ik best goed begrijpen. Maar wil er dan ook bij zeggen dat je toch moet proberen er niet zo zwaar aan te tillen. Want dat is volgens mij wel wat je doet. De diagnose is er, dus moet je ermee leren te dealen. Belangrijk is dat jij je goed voelt bij de dingen die je doet. Wat anderen daarvan denken is dan net even iets minder belangrijk.

Iemand die iedereen op de wereld wel zal kennen, en die de wereld toch veranderd heeft, had ook een ASS. Maar juist daardoor was hij in staat tot grootse dingen, vooral door zijn vermogen tot hyperfocus. Hij werd van de lagere school gestuurd omdat hij te dom zou zijn, omdat men in die tijd geen diagnose ASS kende. Het was Albert Einstein...

Laat je dus niet klein krijgen door een diagnose. Doe de dingen die voor jou belangrijk zijn en die je leuk vindt. Op je eigen manier.

Gemarkeer als spam
Geschreven door John (moderator)
Beantwoord door 26 december 2021 15 24
Waar moet ik mee dealen? Er wordt niks concreets genoemd. Dat lijkt het probleem..... ik ben gediagnosticeerd met een STOORNIS alleen niemand kan uitleggen wat dit inhoudt. Is dit gebruikelijk? Zijn er andere stoornissen waarbij dit ook zo werkt? Er zijn verschillende visies op autisme en er is letterlijk geen meetbare manier om het te testen (geen fmri of bloedonderzoek etc) het geheel wordt grotendeels beïnvloedt door de subjectieve beleving van de onderzoeker. Ik ben geen Einstein. En Einstein stond niet bepaald bekend om zijn sociale vaardigheden. Ik wil geen Einstein zijn maar vind mijn sociale vaardigheden wel belangrijk. Deze diagnose zegt dat ik sociaal gehandicapt ben maar geeft me geen kans dit te weerleggen en legt me ook niet uit wat ik anders/beter zou kunnen doen. De dingen waarvan ik dacht dat ik ze leuk vond worden nu gezien als symptoom van een stoornis. Dit heeft ongeveer alles wat ik dacht in twijfel gebracht. En die lui geven me geen uitleg of alternatief.
( Autist? at 26 december 2021 16 30)
Antwoord toevoegen
0
Privé antwoord

Dealen met de diagnose op zich.. Je niet verzetten tegen de diagnose.
Een ASS is zeer complex. En voor iedereen zal het anders en verschillend zijn. Een ASS heeft vele facetten. Dat maakt het dus moeilijk. Een gespecialiseerd psycholoog zou je moeten kunnen helpen met de aspecten die voor jou persoonlijk van belang zijn. Het is geen aandoening die binnen een vast afgebakend terrein ligt. Samen met een psycholoog moet je op zoek gaan naar de beperkingen die voor jou van toepassing zijn.

Gemarkeer als spam
Geschreven door John (moderator)
Beantwoord door 26 december 2021 17 37
Lijkt dat het bij andere situaties begint met zeer concrete klachten of (ongewenst) gedrag beschrijven en van daaruit stamp je een stempel op iemand zijn voorhoofd (PTSS, verslaving, angststoornis, ADD, noem maar op). Van daaruit is de vraag HOE gaan we deze zeer concrete klachten behandelen of ervoor zorgen dat de client er beter mee kan copen. Wat voor beperkingen op mij van toepassing zijn? Niemand vraagt aan mij.... ''kan je dit..... kan je dat.... en als ik dat niet kan OH dan is dat een beperking.'' Al zouden ze dit doen dan zou er in ieder geval iets concreets zijn en heb ik iets om proberen te overwinnen of moet ik accepteren dat ik een bepaald iets niet of minder kan (ongeacht hoeveel tijd ik erin pomp). Maar dat is er niet. Ze zeggen het kan van alles zijn EN HET GAAT NIET OVER!.
( Autist? at 26 december 2021 19 44)
Dat ASS complex is lijkt een soort cop-out, ze bypassen hiermee beschrijven van klachten of gedrag maar slaan wel het stempel op je hoofd en omdat het zooooo complex is en op alles kan slaan kan het eigenlijk alles zijn. Daardoor heb je een soort spook waar niemand wat mee lijkt te kunnen. Tegelijkertijd diskwalificeert de diagnose mij want puur de aanwezigheid van de diagnose betekent dat ik (niet zichtbare) beperkingen heb. En doordat deze niet zichtbaar zijn kan ik niet het tegendeel bewijzen. Als ik gediagnosticeert was met een verslaving was ik eindeloos veel beter afgeweest want als ik aantoonbaar zou stoppen met het verslavende middel/gedrag dan zou ik bewezen hebben dat de diagnose niet meer op mijn van toepassing is. Met autisme lijk ik niks te kunnen.
( Autist? at 26 december 2021 19 47)
Antwoord toevoegen

Plaats een antwoord

Attach YouTube/Vimeo clip putting the URL in brackets: [https://youtu.be/Zkdf3kaso]
Upload een bijlage.
Allowed file types: zip.doc.docx,pdf,xls,xlsx,jpg,jpeg,png,gif
Max file size: 1.0 MB