Moet ik me zorgen maken over mijn hoge bloeddruk?

Reageren
0
0

Ik heb altijd een lage bloeddruk gehad. Vraag me niet wat de getallen zijn, ik onthoud dat nooit. Maar de doktersassistente zegt altijd ‘wow, wat heb je een mooie bloeddruk’. Ze zeggen niet eens dat het laag is voor mijn leeftijd (ik ben 61) maar gewoon dat het een mooie bloeddruk is in het algemeen.

Een paar maanden geleden ging ik naar de huisarts omdat ik last had van stress. Mijn bloeddruk was ongeveer 140/90 wat de hoogste bloeddruk was die er ooit bij mij gemeten is. De huisarts maakte zich niet heel erg zorgen omdat ik daar natuurlijk was omdat ik gestrest was, en hij dacht erover na om me antidepressiva voor de te schrijven. Hij adviseerde om minder cafeïne te drinken (een kleine kop koffie bij het ontbijt, een klein glas cola light bij de lunch en soms bij het avondeten).

Maar goed, ik heb mijn broeddruk sinds die tijd niet meer op laten meten en ik liep mij apotheek binnen vandaag en daar kon je je bloeddruk laten opmeten. Mijn god. Ik heb dat dus gedaan en mijn bloeddruk was 180/100. Ik schrok me kapot. Ik heb het toen nogmaals gedaan omdat ik dacht dat ik het apparaat verkeer bediend had ofzo, en buiten dat, ik was op dat moment een beetje boos over iets. Uiteindelijk heb ik vier keer mijn bloeddruk opgemeten en de laagste druk die ik kreeg was 134/85. Dat is nog steeds veel hoger dan mijn bloeddruk normaal is.

Dus mijn vraag is: kan ik de metingen die ik zelf heb verricht als juist beschouwen? En belangrijker, kun je zo snel van een heel goede bloeddruk naar een hoge bloeddruk gaan, in minder dan een jaar of wil dat zeggen dat ik geleidelijk aan een hoge bloeddruk ontwikkel? Omdat iedereen altijd zei dat ik zo’n mooie bloeddruk had, heb ik me er nooit eerder zorgen om gemaakt.

Gemarkeerd als spam
Geschreven door Pieter Blijenberg
Gevraagd op 15 maart 2015 0 41
1595 bekeken
Antwoord toevoegen
0
Privé antwoord

Stress, angst, ziekte en pijn kunnen allemaal een verhoogde bloeddruk veroorzaken.

Mensen die van dat soort dingen last hebben kunnen plotseling een hoge bloeddruk krijgen. Als het probleem is opgelost, dan verdwijnt de hoge bloeddruk vaak weer vanzelf.

Maar, er zijn mensen, zoals ik, die continue last hebben van angst en dat kan ervoor zorgen dat de bloeddruk hoog blijft en dat kan op zijn beurt weer zorgen voor gezondheidsproblemen. Therapie kan daar overigens bij helpen.

Er wordt pas van een hoge bloeddruk gesproken als er bij drie verschillende dokters bezoeken een verhoogde bloeddruk gemeten wordt. Of tijdens een 24-uurs meting.

Bloeddrukmeters die je bij de apotheek kunt gebruiken of die je zelf kunt aanschaffen zijn vaak wel accuraat, maar dat wil niet zeggen dat de bloeddrukmeter die jij hebt gebruikt, dat ook was. Je bloeddruk kan ook verhoogd zijn door stress. En het klinkt alsof je over je hoge bloeddruk in zat tijdens die metingen.

Hou het in de gaten. Want stress kan je in een neerwaartse spiraal brengen en dan wordt het alleen maar erger en erger.

Eet gezond en ga sporten. Al is het maar een wandeling. Beweging helpt je om angsten en depressies onder controle te krijgen. En het helpt ook je bloeddruk op een gezond peil te houden.

Maak je overigens over de hoogte van je bloeddruk niet te veel zorgen. Laat het gewoon een aantal keer door je huisarts opmeten de komende maanden.

Gemarkeer als spam
Geschreven door Anoniem
Beantwoord door 15 maart 2015 0 42
Antwoord toevoegen
0
Privé antwoord

Ik heb al jaren problemen met mijn bloeddruk, als je ook echt last hebt van een hoge bloeddruk, dan zijn er medicijnen die je kunt slikken.

Bloeddrukmeters zijn over het algemeen nauwkeurig. Ik meet mijn bloeddruk vaak een aantal keren achter elkaar om zeker te zijn. Als de meting iedere keer onjuist lijkt, dan ligt het misschien aan de machine en zal je een andere moeten gebruiken.

Ik ben nu 65 jaar en er komt drie keer per week iemand van de thuiszorg bij mij langs om mijn bloeddruk op te meten. Als je problemen blijft houden dan kun je kijken of je ook de thuiszorg in kunt schakelen.

Gemarkeer als spam
Geschreven door Anoniem
Beantwoord door 15 maart 2015 0 43
Antwoord toevoegen

Plaats een antwoord

Attach YouTube/Vimeo clip putting the URL in brackets: [https://youtu.be/Zkdf3kaso]