0
0
Gemarkeerd als spam
Geschreven door Pieter Blijenberg
Gevraagd op 1 september 2015 16 32
21207 bekeken

Ik gebruik al jaren maagzuurremmers en magnesiumhydroxine; ik ben moe, heb last van krampen in ledematen en hartkloppingen.
Wat kan er aan de hand zijn?

Gemarkeer als spam
Geschreven door John (moderator)
Beantwoord door 1 september 2015 16 52
Privé antwoord

Met zo’n laag ferritine gehalte is er in ieder geval een gebrek aan ijzer..Je zou dus bloedarmoede kunnen hebben.

Gemarkeer als spam
Geschreven door Kees
Beantwoord door 1 september 2015 17 28
Privé antwoord
Je hebt ijzertekort, omdat je HB-gehalte wel goed is geen bloedarmoede. Als het lage ferritinegehalte aanhoudt, kun je bloedarmoede krijgen (het is een voorloper daarop). Dat je moe bent, last hebt van krampen en hartkloppingen komt door het ijzergebrek en dat gaat vaak samen met B12-tekort. Is hierop ook bloedgeprikt? Ik neem aan dat een arts de uitslag (HB en ferritine) aan je heeft medegedeeld, heeft diegene dan geen verdere actie ondernomen of een behandelplan opgesteld?
Gemarkeer als spam
Geschreven door Healthy
Beantwoord door 1 september 2015 18 12
Privé antwoord
Vitamine B12 is 407 en ik heb dus geen bloedarmoede en eet heel gezond: altijd verse groenten en meerdere malen per dag fruit. Mijn bloeddruk is 2x achterelkaar gemeten 100/160. Ik heb een vervolgafspraak bij de huisarts. Maar ik begrijp het goede HB niet t.av. het lage Fe?
Gemarkeer als spam
Geschreven door John (moderator)
Beantwoord door 1 september 2015 18 56
Privé antwoord

Ferritine is een eiwit dat vooral in de lever en in het beenmerg aanwezig is en dat wordt gebruikt om ijzer op te slaan. Een kleine hoeveelheid ferritine zit echter ook in het bloed. De hoeveelheid ferritine in bloed is een maat voor de hoeveelheid ferritine (en dus de hoeveelheid ijzer) in de lever en het beenmerg.

IJzer is nodig voor de aanmaak van rode bloedcellen (hemoglobine) in het beenmerg. Als het lichaam te weinig ijzer heeft, zal eerst de reservevoorraad in de vorm van ferritine opgemaakt worden. Pas als er bijna geen ferritine meer is, maakt het lichaam te weinig rode bloedcellen aan en is er sprake van bloedarmoede.

Het jan dus een bepaalde tijd zo zijn dat je ferritine laag is en je HB nog steeds goed is. Nar verloop van tijd zal er dan wel een omslag komen en wordt er daadwerkelijk minder hemoglobine aangemaakt.

Een verlaagd ferritine gehalte kan ontstaan door te weinig aanbod van ijzer in voeding of door een probleem met de opname van ijzer in het lichaam.

Gemarkeer als spam
Geschreven door dc
Beantwoord door 17 maart 2018 11 34
Privé antwoord
Maagzuurremmers stoppen/afbouwen. Ze zorgen op langere termijn voor een b12 tekort! instrincfactor……google maar eens.

Plaats een antwoord

Attach YouTube/Vimeo clip putting the URL in brackets: [https://youtu.be/Zkdf3kaso]
Upload een bijlage.
Allowed file types: zip.doc.docx,pdf,xls,xlsx,jpg,jpeg,png,gif
Max file size: 1.0 MB